Waarom maakt nostalgie mij aan het huilen? Emotionele effecten uitgelegd

Inhoudsopgave:

Waarom maakt nostalgie mij aan het huilen? Emotionele effecten uitgelegd
Waarom maakt nostalgie mij aan het huilen? Emotionele effecten uitgelegd
Anonim
Vrouw die thuis naar oude foto's kijkt
Vrouw die thuis naar oude foto's kijkt

Heb je ooit een hap eten genomen en het gevoel gehad dat je terug werd getransporteerd naar je kindertijd? Misschien was het een klassiek broodje met pindakaas en jam of een hapje pompoentaart. Dit gevoel staat bekend als nostalgie, een krachtige emotie die ervoor kan zorgen dat mensen zich blij, verdrietig en vrijwel elke andere emotie onder de zon voelen. Het is een sterke herinnering dat ervaringen uit het verleden een enorme impact kunnen hebben op je heden.

Wat is nostalgie?

Nostalgie is een term die het gevoel van verlangen beschrijft naar aspecten uit het verleden waar mensen een sterke emotionele band mee voelen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld nostalgie uit hun kindertijd, waarbij ze willen terugkeren naar een eerder tijdstip waarop ze zich het gelukkigst en meest zorgeloos voelden.

Mensen kunnen nostalgisch zijn naar veel dingen, zoals speelgoed, hun ouderlijk huis, vakanties of activiteiten die ze vroeger deden. Het gevoel kan worden veroorzaakt door oude foto's, voedsel, geuren, plaatsen of vrijwel alles dat een herinnering kan oproepen.

Lang geleden werd de term nostalgie gebruikt om te verwijzen naar het gevoel van heimwee. In de loop van de tijd is de taal veranderd en nu wordt nostalgie gezien als een aparte emotie die verlangen naar de goede oude tijd betekent.

Waarom doet nostalgie me aan het huilen?

Nostalgie is een complexe emotie die vaak als bitterzoet wordt omschreven. Als je een zoete slok nostalgie neemt, ben je misschien blij met de herinneringen die binnenstromen. Als je echter een bittere slok neemt, kunnen je ogen gaan tranen. Iets anders dat nostalgie zo complex maakt, is dat je pas weet welke slok je gaat nemen als je er middenin zit.

Nostalgie brengt liefde en verlies in evenwicht, twee krachtige aspecten van het leven. Wanneer je nadenkt over iemand waar je om geeft, die is overleden, kan die grote hoeveelheid liefde ervoor zorgen dat je je verdrietig voelt en verlangt naar die persoon weer terug te hebben.

Heb je ooit een traantje gelaten toen je naar een oude foto keek van een gelukkig moment of van iemand van wie je houdt? Dat gevoel komt voort uit nostalgie. Het is een reactie op de achtbaan van emoties die je doormaakt. Je ervaart tegelijkertijd geluk en verdriet, wat begrijpelijkerwijs overweldigend kan zijn en tot huilen kan leiden.

Wat veroorzaakt nostalgie?

Er zijn veel verschillende elementen en ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat iemand nostalgie voelt. In feite kan alles wat een herinnering oproept ervoor zorgen dat iemand over het verleden gaat nadenken. Sommige dingen die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich nostalgisch voelt, zijn:

Vader met drankje en dochter met ijshoorntje op een terras
Vader met drankje en dochter met ijshoorntje op een terras
  • Kinderactiviteiten, zoals kamperen, naar een pretpark gaan of tijd doorbrengen met familie
  • Eten en drinken uit je verleden waar je van genoot of echt niet van hield
  • Seizoenen zoals zomer of herfst worden meestal geassocieerd met bepaalde leuke activiteiten
  • Feestdagen, verjaardagen en momenten waarop je met familie rondhang
  • Door oude foto's van jaarboeken kijken
  • Je oude middelbare school bezoeken of een reünie bijwonen
  • Luisteren naar een bepaald nummer of muziekgenre waar jij of je ouders naar luisterden toen je opgroeide
  • Een bepaalde kledingstijl of kledingstuk dat je associeert met je jeugd
  • Bepaalde geuren van kaarsen, parfums etc. die je doen denken aan mensen of tijden uit het verleden

Ben jij een nostalgisch persoon?

Vraag je je af of je een nostalgisch persoon bent? Je kunt het ontdekken.

Dr. Krystine Batcho, hoogleraar psychologie aan het LeMoyne College en een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van nostalgie, creëerde in 1995 de zogenaamde Nostalgia Inventory. Het is een schaal die meet hoe vaak en hoe diep mensen nostalgie voelen op basis van hun antwoorden op enquêtes. vragen.

Dit wordt persoonlijke nostalgie genoemd en meet de neiging van een persoon om de emotie te voelen. Het kan je helpen beter te begrijpen welke aspecten van je kindertijd je een nostalgisch gevoel geven.

Verschillende soorten nostalgie

In een interview met de podcast van de American Psychological Association, Speaking of Psychology, merkt Dr. Batcho op dat er veel soorten nostalgie zijn. Sterker nog, ze gelooft dat er misschien wel meer soorten nostalgie bestaan dan degene die psychologen al hebben gedefinieerd.

Deze verschillende soorten nostalgie beïnvloeden mensen op verschillende manieren. Ze kunnen zelfs door verschillende elementen worden geactiveerd, waardoor mensen verschillende aspecten van het verleden missen.

Reflectief- Meestal geassocieerd met positieve emoties, zoals geluk. Het stelt mensen in staat herinneringen op te halen aan hun verleden. Het is een van de twee hoofdcategorieën van nostalgie, die worden gebruikt om de emotie te classificeren als een prettige of een onaangename ervaring.

Herstellend- Wordt doorgaans geassocieerd met meer negatieve emoties, zoals verdriet. Het wordt geassocieerd met een meer bitterzoete emotie. Het laat mensen verlangen naar aspecten van hun verleden, maar richt zich ook sterk op het feit dat die tijd achter de rug is. Herstellende nostalgie is de tweede hoofdcategorie van nostalgie die voor veel mensen een onaangename ervaring is.

Persoonlijke nostalgie- Wanneer iemand verlangt naar aspecten van zijn eigen leven die hij of zij heeft geleefd. Het komt vaak voor wanneer iemand nadenkt over zijn herinneringen aan het verleden. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn favoriete ijssmaak eet en eraan herinnerd wordt hoe het was om die smaak als kind in de zomer te eten.

Historische nostalgie- Wanneer iemand verlangt naar een tijd of element uit het verleden dat hij zelf niet heeft ervaren. Als iemand bijvoorbeeld graag de elegante ballen van de 19e eeuw wil ervaren.

Anticiperende nostalgie - Wanneer iemand het huidige moment begint te missen voordat het daadwerkelijk het verleden is geworden. Als je bijvoorbeeld naar je familie aan de eettafel kijkt en dankbaar bent voor het moment, maar je er ook van bewust bent dat dit niet eeuwig zal duren.

Waarom ervaren mensen nostalgie?

Volgens Dr. Batcho heeft nostalgie verschillende functies die het nuttig maken voor de mens.

Ze merkt op dat nostalgie mensen kan verenigen. Het kan iemand helpen een sterker zelfgevoel te ontwikkelen, omdat het hem herinnert aan wie hij in het verleden was, en hem in staat stelt zijn vroegere zelf te vergelijken met wie hij nu is.

Nostalgie verbindt je niet alleen met jezelf, maar kan je ook met andere mensen verbinden. Dr. Batcho beschrijft het als een gezonde sociale emotie. Het kan mensen helpen op jonge leeftijd een band op te bouwen met hun familie en vrienden. En naarmate de tijd verstrijkt, worden er meer mensen aan de herinneringen toegevoegd en wordt jouw verbinding ermee ook groter.

Welke invloed heeft nostalgie op mensen?

Afhankelijk van het soort nostalgie dat je ervaart, kun je verschillende emoties voelen. De twee hoofdcategorieën van nostalgie zijn reflecterend en herstellend. De ene zorgt ervoor dat mensen gelukkige emoties ervaren, en de andere laat mensen sombere emoties ervaren.

Effecten van herstellende nostalgie

Als je het gevoel hebt dat je moet huilen als je nostalgisch wordt, ben je niet de enige. Je had waarschijnlijk last van restauratieve nostalgie, het soort nostalgie dat mensen verdrietig kan maken.

Dr. Batcho omschrijft dit soort nostalgie als bitterzoet omdat mensen zich herinneren hoe gelukkig ze ooit waren. Maar dan worden ze getroffen door een gevoel van verdriet als ze beseffen dat ze die ervaringen nooit opnieuw zullen kunnen beleven.

Het kan voor mensen een bedroevend en hard besef zijn als ze beseffen dat het verleden tot het verleden behoort. En veel mensen geloven dat ze nooit meer zo gelukkig, verbonden of zorgeloos zullen zijn in hun leven als toen ze nog kinderen waren. Dit kan mensen het gevoel geven dat ze iets belangrijks verliezen en ervoor zorgen dat ze om hun verlies rouwen.

Effecten van reflecterende nostalgie

Als je nostalgie ervaart, merk je misschien dat je je gelukkig voelt. Misschien kijk je naar een foto van jou en een dierbare van toen je nog een kind was en krijg je een warm gevoel in je borst. Of u leest uw kind een boek voor dat een verzorger u voorlas toen u nog een kind was, en u voelt zich opgewonden om de ervaring te delen.

In deze gevallen voelde je waarschijnlijk reflecterende nostalgie. Het is het soort nostalgie waardoor mensen zich gelukkig en dankbaar kunnen voelen voor hun ervaringen uit het verleden. Het kan mensen ook iets geven om naar te streven in de toekomst, omdat het een gevoel van hoop schept dat iemand weer geweldige herinneringen kan creëren en beleven.

Bejaarde vrouw knuffelt haar twee dochters
Bejaarde vrouw knuffelt haar twee dochters

Reflecterende nostalgie kan mensen zelfs een gevoel van troost geven, waardoor ze zich in moeilijke tijden meer gegrond of gestabiliseerd kunnen voelen. Vooral als mensen een verandering in hun leven ervaren.

Hoe je door gevoelens van nostalgie kunt navigeren

Afhankelijk van hoe vaak je nostalgie ervaart en welke invloed dit op je heeft, vraag je je misschien af wat je kunt doen als er gevoelens van nostalgie opkomen. Het is normaal dat je een plan wilt hebben over de volgende stappen, vooral als je vaak bittere nostalgie ervaart.

Het is belangrijk om te onthouden dat nostalgie een normale menselijke emotie is. Of je nu vaak of slechts zelden nostalgie ervaart, of je nu zoete nostalgie ervaart of meer van de sombere soort, het is volkomen normaal.

Je bent misschien een meer nostalgisch persoon, ervaart meer triggers of een verscheidenheid aan andere aspecten die je emoties kunnen beïnvloeden. Je mag voelen hoe je je voelt, zonder schuldgevoel of zorgen. Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken als er gevoelens van nostalgie opkomen die je kunnen helpen bij het navigeren door je emoties.

Waardeer het verleden

Herinneringen aan het verleden komen voortdurend voor in het leven. Herinneringen zijn bijvoorbeeld terug te vinden in de kleding die je draagt, de foto’s aan je muur en zelfs in de seizoenen van het jaar. Je kunt niet voor deze herinneringen weglopen of bepalen wanneer er een herinnering opduikt.

Als er een herinnering opkomt of een gevoel van nostalgie opkomt, is het prima om er even bij te blijven zitten. Neem even de tijd om het verleden te waarderen voor de gelukkige momenten en de geweldige mensen waarmee je in contact bent gekomen. Je kunt ze in stilte bedanken voor de vreugde die ze je hebben gebracht, en misschien zelfs een paar redenen bedenken waarom je dankbaar voor ze bent.

Je hoeft niet voor altijd in de herinnering te blijven. Geef jezelf wat tijd om erbij te zijn voordat je verder gaat.

Leef in het heden

Het kan nuttig zijn om na te denken over het verleden, maar het is net zo belangrijk om in het heden te leven. Het leven gebeurt overal om je heen, en het zal nooit ophouden. Verjaardagen zullen plaatsvinden, feestdagen zullen voorbijgaan en oude sokken zullen worden weggegooid.

Het leven gaat vooruit en er kunnen nieuwe herinneringen worden gemaakt. Deze nieuwe herinneringen kunnen je vreugde brengen in het nu, en kunnen zelfs iets zijn waar je later in je leven nostalgisch naar voelt. Je hebt een leven om te leven, en dat kan alleen in het heden gebeuren.

Keer naar uw dierbaren

Of je nu blije nostalgie of verdrietige gevoelens hebt, je kunt je altijd tot je dierbaren wenden voor steun. Vooral als je wat extra compassie wilt bij het omgaan met welke emoties dan ook. Bel familieleden of vrienden met wie u herinneringen hebt gedeeld. De kans is groot dat ze nostalgisch zijn over dezelfde dingen die jij af en toe doet.

Deel de herinnering met hen of laat hen weten hoe u zich voelt. Het kan een bevestiging zijn om te weten dat iemand anders dezelfde complexe emoties ervaart als jij.

Neem even de tijd om samen het verleden te waarderen. Maak dan misschien een plan om opnieuw verbinding te maken in het heden en een nieuwe herinnering te creëren waar jullie beiden op dit moment van kunnen genieten en waar jullie later in het leven samen over kunnen nadenken.

Neem contact op met een professional in de geestelijke gezondheidszorg

Het is volkomen normaal om bittere nostalgie te ervaren. Als u echter het gevoel heeft dat u deze emotie vaak ervaart of het gevoel heeft dat deze een diepgaand effect op u heeft, kunt u wellicht contact opnemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Zoek een therapeut die bij u past en deel uw ervaringen. Samen kunt u eraan werken om uw nostalgie en triggers beter te begrijpen en hoe u verder kunt gaan als ongewenste gevoelens zich voordoen.

De achtbaan van nostalgie

Mensen kunnen gedurende hun hele leven vele soorten nostalgie ervaren. Sommigen ervaren misschien zelfs meer dan één soort nostalgie tegelijk. Dit kan een achtbaan van emoties creëren waar mensen hun hele leven doorheen kunnen navigeren.

Nostalgie kan je aan het huilen maken, vreugde laten voelen en je zelfs helpen om gelukkiger herinneringen te maken voor jezelf en je gezin. Hoe nostalgie je ook doet voelen, het is volkomen normaal. Misschien kun je jouw begrip van nostalgie gebruiken om jezelf en je verleden beter te begrijpen.

Aanbevolen: