Nostalgie uit de jaren 80: herinnering aan dit iconische decennium

Inhoudsopgave:

Nostalgie uit de jaren 80: herinnering aan dit iconische decennium
Nostalgie uit de jaren 80: herinnering aan dit iconische decennium
Anonim
Jaren '80 Training Vrouw Gewichtheffen
Jaren '80 Training Vrouw Gewichtheffen

Iedereen die in de jaren tachtig is opgegroeid, zal je vertellen dat de jaren 80 op de beste manier ooit wild waren. MTV heeft de wereld op zijn kop gezet! Er waren nieuwe, gewaagde mode- en haartrends. Kinderen brachten uren door met het spelen van Super Mario Brothers. Winkelcentra werden ontmoetingsplaatsen voor tieners. Halverwege de jaren tachtig, toen creativiteit zich vermengde met televisie, technologie en commercie, was er altijd wel iets nieuws te doen, te zien of te proberen. Geniet van een knaller uit het verleden met een vleugje kleurrijke nostalgie uit de jaren 80.

De televisie uit de jaren 80 opnieuw gedefinieerd

Misschien vind je het moeilijk om je een leven voor te stellen zonder 700 televisiekanalen waaruit je kunt kiezen, of de opwinding die een kind uit de jaren 80 voelde toen zijn familie eindelijk verbinding maakte met kabel-tv. In de jaren tachtig werd kabeltelevisie steeds populairder en bracht het een nieuwe wereld van kleurrijk entertainment in huis. Bij de kabel kwamen afstandsbedieningen, gevolgd door videocassetterecorders (VCR's) waarmee je het ene programma kon opnemen terwijl je naar het andere keek. Of beter nog, om films op je tv te kijken.

De gouden eeuw van MTV-muziektelevisie

Het was 1981 toen MTV op de kabeltelevisie kwam, en het duurde niet lang voordat iedereen MTV wilde. Het is veilig om te zeggen dat MTV voor altijd een revolutie in de muziek teweeg heeft gebracht. En was het niet profetisch dat de eerste videoclip die op MTV werd uitgezonden "Video Killed the Radio Star" was?

Freddy's gouden en diamanten 'MTV'-ring
Freddy's gouden en diamanten 'MTV'-ring

Muziek komt tot leven

Slapers en nachten waarin je laat opbleef om met vrienden naar MTV te kijken, waren de beste. Was je enthousiast over Michael Jacksons 'Thriller'? Verblind door Madonna's "Like a Virgin?" En was hij dolblij dat Boy George er prachtig uitzag met make-up toen Culture Club "Karma Chameleon" uitvoerde? MTV bracht muziek op magische wijze tot leven met zijn geweldige kostuums, make-up, verhaallijnen en dramatische uitvoeringen.

Madonna

Allen begroeten de 'Koningin van MTV!' Als je jong was in de jaren 80, kon je geen genoeg krijgen van Madonna. Ze gaf een scherpe draai aan elke videoclip die ze maakte, en critici beschouwden ze als kunstwerken. Haar eerste video's die aandacht kregen op MTV waren 'Borderline', 'Lucky Star', 'Like a Virgin' en 'Material Girl'.

Michael Jackson

Er wordt gezegd dat geen gewone sterveling ooit het kwaad van 'Thriller' zou kunnen weerstaan. Het was 1983 toen je voor het eerst de rillingen over je rug voelde gaan toen je de zombiebewegingen van Michael Jackson in 'Thriller' zag. De video, met zijn choreografie, make-up en kostuums, is iconisch geworden. "Thriller" wordt beschouwd als een van de beste muziekvideo's ooit gemaakt.

Run-DMC

Hiphoppers en rappers stonden op en juichten in 1984 toen ze de eerste rapmuziekvideo op MTV hoorden. Toen MTV in première ging, stierf disco uit en bloeide hiphop op. Helaas negeerde MTV hiphopartiesten. Het duurde tot 1984, toen Run-D. M. C. weigerde te worden genegeerd, dat de eerste rapvideo, "Rock Box", op MTV werd afgespeeld. De groep ging in 2002 met pensioen toen Jam Master Jay werd vermoord. Maar Run-D. M. C. liep voorop bij het mainstream maken van rap en hiphop, en hun nummer 'My Adidas' uit 1986 bracht de sneakercultuur en productaanbevelingen voort.

Sony Walkman

Weet je nog hoe geweldig je je voelde toen je met je Walkman in de schoolbus aan het rocken was? Of het plezier van het maken van mixtapes op uw stereo-installatie en deze te delen met vrienden en dates op uw Walkman? Het hebben van een Walkman was een beetje een statussymbool en een modestatement voor kinderen uit de jaren 80. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen voor de Walkman, de iconische draagbare cassettespeler van Sony.

Sony-walkman
Sony-walkman

Thuisantwoordapparaten

Voor kinderen uit de 21e eeuw lijkt het misschien ondenkbaar dat je ooit, als je iemand belde en hij nam niet op, geen bericht kon achterlaten. Je moest gewoon blijven bellen totdat de persoon opnam. Dat veranderde allemaal in 1984 met de opkomst van antwoordapparaten voor thuis. De eerste antwoordapparaten voor thuis waren boxen die op je telefoon werden aangesloten en waarmee bellers berichten voor je konden achterlaten op een cassettebandje.

Thuiscomputers

In de jaren '80 was het een groot probleem om als eerste gezin in de buurt een computer in huis te hebben, waardoor je kon opscheppen. Hoewel websites en America Online (AOL) nog een paar jaar zouden duren, konden mensen nog steeds games spelen, eenvoudige taken uitvoeren en gegevens op diskettes opslaan.

Blockbuster: jouw gouden ticket naar de film

Er gaat niets boven de spanning als je op vrijdagavond naar Blockbuster gaat, in de hoop dat je de nieuwste filmrelease in handen krijgt voor op je videorecorder. Kinderen uit de jaren 80 die geen film in de bioscoop te zien kregen, keken reikhalzend uit naar de videorelease van de film, en Blockbuster was hun gouden ticket. De geliefde videotheek verscheen in 1985 op het toneel en telde tegen het einde van het decennium duizend winkels. Kinderen die gewend zijn aan de streamingdiensten van vandaag zullen nooit weten wat het betekende om een VHS-band 'vriendelijk te zijn en terug te spoelen' of de pijn van het te laat betalen voor het niet terugsturen van de videoband naar Blockbuster de volgende dag om 12.00 uur.

De beste films uit de jaren 80

Net als het decennium waren de films van de jaren 80 beslist divers, ongetwijfeld interessant, zeker verrassend, en, zoals onderstaande films bewijzen, lang herinnerd.

E. T. Het buitenaardse (1982)

Wie kan de scène in de film vergeten waarin E. T. krijgt helemaal meisjeskleren aan terwijl Gertie hem leert praten terwijl hij eigenlijk alleen maar naar huis wil bellen. E. T. was een hartverwarmende film over een verdwaald buitenaards wezen dat probeert zijn weg naar huis te vinden. De film geeft ook perfect de sfeer van begin jaren 80 weer van een huis en buurt in een buitenwijk. Van Elliot's "Star Wars" -figuren tot Gertie's Speak & Spell tot de BMX-fietsen en Reese's Pieces: de film is gevuld met herinneringen aan het leven in de jaren 80. E. T. verdiende de hoogste box office-beoordelingen van de jaren tachtig en bracht talloze imitaties en eindeloze merchandise voort. "E. T. The Extra-Terrestrial" is een film die lang zal voortleven in de harten van degenen die hem hebben gezien.

Ghostbusters (1984)

Je zult waarschijnlijk moeite hebben om iemand te vinden die de "Wie ga je bellen?" niet kent. gedeelte van het themalied van de Ghostbusters. Ghostbusters was populair genoeg om een vervolg en twee reboots te krijgen. Zelfs nu worden er nieuwe Ghostbuster-merchandise, games en meer uitgebracht. Ghostbusters is nog steeds zo populair dat de MLB in 2022 een nieuwe op Ghostbusters geïnspireerde advertentiecampagne lanceerde.

Top Gun (1986)

Herinner je je Maverick, Ice Man, Goose, Viper, Jester en Slider nog? Dat waren de bijnamen van de hoofdpersonen in 'Top Gun'. Tom Cruise speelde Maverick, de heethoofdige marinepiloot, en de rol katapulteerde hem naar een superster. Top Gun bevatte een flinke dosis patriottisme, romantiek en drama en bewees dat goede films nooit sterven." Top Gun: Maverick" is terug (2022) met een nieuwe reeks bijnamen en heeft box office-records gebroken voor Paramount Pictures.

Winkelcentra

De tieners van vandaag zullen nooit het gevoel van vrijheid kennen of het plezier kennen van rondhangen in het winkelcentrum met vrienden of naar Merry-Go-Round gaan om een bustier zoals die van Madonna of een jas zoals Michael Jackson te kopen droeg in zijn videoclip voor 'Beat It'. Elk winkelcentrum uit de jaren 80 had een Merry-Go-Round, een op tieners gerichte kledingwinkel met trends die van MTV kwamen. Het winkelcentrum was in de jaren 80 het centrum van het universum voor tieners. Tieners winkelden en werkten in het winkelcentrum, aten in de foodcourt van het winkelcentrum, keken films en brachten tijd door in de speelhal. De jaren tachtig waren de gloriedagen voor winkelcentra, en veel winkels, nu verdwenen maar niet vergeten, richtten zich op tieners die door het winkelcentrum dwaalden.

80s Kinderen

Iedereen die in de jaren 80 is opgegroeid, zal je vertellen dat ze de beste jeugd hebben gehad. Het is niet waarschijnlijk dat een kind uit de jaren 80 kan vergeten elke dag van school naar huis te rennen om videogames te spelen, Nickelodeon te kijken en snacks te eten, of op zaterdagochtend vroeg wakker te worden om tekenfilms te kijken.

Videogames

Het spelen van videogames was in de jaren 80 het equivalent van het doden van de tijd op je mobiele telefoon of tablet. Kinderen zitten hele dagen aan het scherm gekluisterd om Mario te helpen de prinses te redden. Of speel Donkey Kong door Mario naar links en rechts over de balken te bewegen, de ladders op en af, en obstakels te ontwijken door eroverheen te springen, ze kapot te slaan met de hamer of er omheen te gaan. Mario versus Donkey Kong! Het gevecht van de jaren 80! Dit was toen videogamecartridges (en er waren veel videogames) in een gameconsole voor thuis werden geschoven die op de tv was aangesloten.

Oude vintage Japanse marktversie van de Nintendo
Oude vintage Japanse marktversie van de Nintendo

Nickelodeon

In de jaren 80 schakelden kinderen het kanaal over naar Nick en ploften neer voor de tv om naar de 'vegetarische vampier' op Count Duckula te kijken en om te zien welke muziekvideo's er op Nick Rock speelden. De droom van elk Nick-kind was om deel te nemen aan 'Double Dare' of om de vraag te krijgen die ze naar 'Mr. Wizard's World" op tv worden beantwoord. Terwijl tieners uit de jaren 80 zeiden: "Ik wil mijn MTV!", zeiden jongere kinderen: "Ik wil Nick!" Nickelodeon was de eerste kabelzender die speciaal op kinderen was gericht.

Jaren 80 Snacks

Als je een jongvolwassene bent die dit leest, ben je waarschijnlijk verbaasd dat je ouders hetzelfde soort junkfood aten waarvan ze je niet mochten toestaan dat je het opgroeide. Elk kind uit de jaren 80 moest Reese's Pieces hebben, het kleurrijke, met suiker omhulde hapje van gezoete pindakaas, vooral omdat het E. T.'s favoriete snoepjes waren. En hoe zit het met deze anderen?

  • Dixies Drumstick Snack Crackers waren schattig en lekker! Ze hadden de vorm van miniatuurdrumsticks en smaakten naar kip.
  • Wat is er beter dan tv kijken met een zak Act II magnetronpopcorn aan je zijde? Act II was de eerste houdbare magnetronpopcorn met botersmaak.
  • Herinner je je nog dat je die Push Pop onder je kussen hebt bewaard? Een Push Pop was een lolly die je uit een plastic buisje duwde en er weer in duwde om te bewaren voor later.
  • Oh, wat een traktatie waren die smakelijke, grote, uit de hand gebakken taarten. Hostess Pudding Pies had een lekkere suikerachtige korst gevuld met vanille- of chocoladepudding.

Zaterdagochtendtekenfilms

Fijne zaterdagochtend! Mama en papa lagen laat te slapen toen jij uit bed kroop, een enorme kom suiker voor jezelf maakte, vermomd als ontbijtgranen, de tv aanzette en naar een spervuur van tekenfilms begon te kijken. Je zat op het puntje van je stoel toen Scooby-Doo en Scrappy-Doo op pad gingen voor hun wilde en griezelige avonturen. En hoe zit het met de lach die je kreeg toen je naar de streken van de Flintstone Kids keek? Van Mr. T tot Pac-Man tot Teen Wolf, kinderen uit de jaren 80 gingen op zaterdagochtend rond met een aantal heel vreemde personages.

Mode in de jaren 80

Van kleuren en stoffen tot sieraden, haar, make-up, accessoires, laagjes en jeans: meer was beter in de jaren 80. Neonkleuren waren geweldig, net als spetterende prints, strepen en geblokte gekleurde tops. Er was de Madonna-look, de hiphop-look, de grunge-look en de heavy metal-look, zwarte kleding, lang haar en leren jassen. Jonge jongens kopieerden de 'Mike'-look van Michael Jackson en droegen korte jasjes, korte broeken, loafers en witte sokken. Dan was er de 'Miami Vice'-look met opgerolde jasmouwen, tanktops en de kleur roze (ja, je leest het goed: mannen droegen roze in de jaren 80).

Jonge blonde vrouw met een glamoureus rockstijl kapsel uit de jaren 80
Jonge blonde vrouw met een glamoureus rockstijl kapsel uit de jaren 80

Jaren 80 Broek

Er waren jeans tot aan de taille, skinny jeans, zuurgewassen jeans, wijde jeans, jeans met scheuren op de knieën en designerjeans. Maar iedereen droeg ook stijgbeugelbroeken, joggerbroeken en parachutebroeken, ook wel harembroeken of ‘hamerbroeken’ genoemd. Deze raar uitziende maar comfortabele broek was trending in de jaren 80 en was te vinden in elke modieuze kledingwinkel in winkelcentra.

Sportkleding

Herinner je je de muziekvideo "Physical" van Olivia Newton-John uit 1981 en de eerste oefenvideo van Jane Fonda, uitgebracht in 1982? Ze hielpen de fitnessrage in de jaren 80 te creëren. Het is misschien moeilijk te geloven, maar gymkleding was in de jaren 80 zo populair dat het streetwear werd. Jonge vrouwen droegen off-shoulder gescheurde sweatshirts over maillots met verfrommelde neonkleurige beenwarmers over spandex panty's en zweetbanden om hun hoofd terwijl ze hun dagelijkse activiteiten uitvoerden.

Westerse kleding

Oh, wat een leuke, nostalgische herinneringen hebben veel mensen aan het rijden op de mechanische stier en een nacht lang dansen in stedelijke honky-tonks uit de jaren 80. De film 'Urban Cowboy' uit 1980, met John Travolta in de hoofdrol, zette een stedelijke cowboytrend op gang. Westerse kleding nam een hoge vlucht en werd een kostuum dat je kon passen tijdens een avondje uit in een van de honky-tonks met countrymuziek die overal opkwamen (zelfs in New York City). Er waren cowboylaarzen, cowboyhoeden en grote gespen. De jongens droegen blauwe Wranglers met cowboyoverhemden, en voor de dames waren er kleine tanktopjes bedekt met vastgebonden overhemden.

Grote zonnebril

Kun je je een decennium voorstellen dat zo helder was dat je zelfs 's nachts een oversized, funky zonnebril moest dragen? Er waren veel stijlen zonnebrillen, waaronder kattenogen, ronde stijlen en gekke neonstijlen. Maar de meest geliefde waren Ray Ban Wayfarers. De persoon die Ray Bans op de kaart zette was Tom Cruise in zijn succesvolle film 'Risky Business' uit 1983, gevolgd door zijn nu legendarische film 'Top Gun' uit 1986.

Man met een donkere bril uit de jaren 80
Man met een donkere bril uit de jaren 80

Kleurrijke stalen horloges

Heb je ooit jonge mensen twee of drie horloges op hun arm zien dragen? Nou, dat was een rage in de jaren 80. Horloges traden toe tot de kleurengekte van de jaren 80 met de introductie van het gedurfde en levendige Swatch-horloge in 1983. De kleurrijke, eigenzinnige en leuke Swatch-horloges waren verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, felle kleuren en patronen.

Andere mode voor dames uit de jaren 80

Als je een jonge vrouw uit de jaren 80 was, droeg je leren jassen, blouses met ruches en pofmouwen, T-shirts in neonkleuren en minirokken gemaakt van denim, lycra en leer. Schoenen met lage hakken, zoals enkellaarsjes en ballerina's, hadden de voorkeur. Je droeg zelfs zwierige jurken en rokken met cowboylaarzen. En wie zou de jumpsuits, jurken en jassen kunnen vergeten met die enorme schoudervullingen die wedijveren met die van een voetballer?

Jonge vrouw, gekleed in een jaren 80-outfit
Jonge vrouw, gekleed in een jaren 80-outfit

Andere mode voor heren uit de jaren 80

Als je in de jaren 80 een jonge man was, droeg je bomberjacks, leren jassen, windjacks, spijkerjassen en dad jeans. Je droeg ook korte shorts, T-shirts, crop tops, hoofdbanden en trainingspakken. Als je je moest kleden, waren het breedgeschouderde en oversized pakken. Toch gaf je de voorkeur aan de meer casual geklede look van een blazer boven een T-shirt dat beroemd werd gemaakt door de detectives in het populaire tv-programma 'Miami Vice' uit de jaren 80."

Populaire kindermode uit de jaren 80

Kinderen zijn schattig, wat ze ook dragen, maar als je een kind uit de jaren 80 was, heb je gekopieerd wat tieners uit de jaren 80 droegen. Je droeg vaak zuurgewassen jeans, een dunne glanzende nylon broek met meerdere zakken en ritsen, gecombineerd met een oversized wijde trui of een top met opvallende strepen, neonkleuren of pastelkleuren. Meestal droeg je felgekleurde tennisschoenen aan je voeten met contrasterende felgekleurde schoenveters. En wat was het leuk om een oversized zonnebril in neonkleuren en klaparmbanden te dragen.

Extreem populaire kapsels uit de jaren 80

Vanuit het perspectief van de 21e eeuw kan het komisch zijn om terug te kijken naar je haar op die oude foto's. Het lijkt alsof je een föhn, een pluiskam, haargel en een enorm blik Aqua-Net haarlak hebt; je kunt alles met je haar doen en het zo groot maken als je wilt.

Kapsels

Er waren paardenstaarten aan de zijkant, mannelijke paardenstaarten, verticale raamstijlen, geplaagd haar, gevederd haar en een malle pony die overeind stond en naar de hemel reikte. Of het nu een kilometershoge pony, grote krullen of grote veren waren, kapsels uit de jaren 80 waren gewoon raar, wild en groot.

Krullen, krullen en meer krullen

Als je een haarstylist was, verdiende je veel geld omdat je tijd werd besteed aan het geven van de ene dure spiraalpermanent na de andere (mannen begonnen ook permanenten te krijgen in de jaren 80). Maar er waren ook krimpijzers, hete walsen, buigmachines en hete stokken. Je snapt het idee; er was geen tekort aan manieren om je haar krullend te maken.

Haaraccessoires

Het was het decennium van kleurrijke scrunchies, haarstrikken, hoofdbanden, haarwikkels, bananenclips, grote haarspeldjes, kleine haarspeldjes, haarkammen en gebloemde clips (eigenlijk alles wat nodig is om je grote haar op zijn plaats te houden).

De rare, wilde en prachtige jaren 80

In de jaren 80 werd elk jaar tegelijkertijd wilder en commerciëler. Halverwege de jaren tachtig was het een perfecte storm van creativiteit en commercie. De jaren tachtig worden vaak ten onrechte het ‘decennium van de hebzucht’ genoemd. Er bestaat weinig twijfel over dat de jaren tachtig materialisme, groei en een alles-kan-houding brachten. En de alles-kan-houding is de reden waarom degenen die in de afgelopen tien jaar zijn opgegroeid de jaren 80 raar, wild, wonderbaarlijk en leuk vinden.

Aanbevolen: