Tips voor het wassen van een gehaakte deken (& Waarom zou je dat moeten doen)

Inhoudsopgave:

Tips voor het wassen van een gehaakte deken (& Waarom zou je dat moeten doen)
Tips voor het wassen van een gehaakte deken (& Waarom zou je dat moeten doen)
Anonim

Bewaar je handgemaakte schatten jarenlang met veilige methoden om gehaakte dekens schoon te houden.

Moeder en zoon spelen samen onder een gehaakte deken
Moeder en zoon spelen samen onder een gehaakte deken

Als je een geliefde gehaakte deken hebt, dan ken je de paniek die ontstaat als je er iets uitdagends overheen morst. In tegenstelling tot gewone katoenen of polyester plaids die je in de was kunt gooien en er nog steeds geweldig uitzien, hebben gehaakte dekens mogelijk een gevoeligere aanpak nodig.

Wees niet bang: elke gehaakte deken, of deze nu gloednieuw of vintage is, kan gewassen worden. Het gaat erom hoe je een gehaakte deken wast.

Identificeer de vezels voordat je gaat wassen

Jonge vrouw haakt in de woonkamer
Jonge vrouw haakt in de woonkamer

Niet alle gehaakte dekens zijn gemaakt van dezelfde vezels en kunnen dus niet op dezelfde manier worden gewassen. Om het vezelgeh alte te bepalen, kun je op een label kijken of die er is, of aan de maker vragen welk soort garen ze hebben gebruikt.

Maar als je een mysterieuze deken hebt weggegooid, moet je wat meer onderzoek doen. De meeste dekens worden gemaakt met een van de drie verschillende soorten garen: acryl, wol en katoen. Acryl is een synthetische vezel die licht glanzend lijkt, gemakkelijk uit elkaar trekt en niet verbrandt tijdens een brandtest. Wol absorbeert vocht, voelt meestal erg zacht aan en heeft een goede elasticiteit. Ondertussen heeft katoen een ruwere textuur en een afwerking die veel doffer is dan acryl.

Hoe acryl gehaakte dekens te wassen

Aangezien acrylgaren in principe uit plastic bestaat, is het lang niet zo temperamentvol als andere vezels. Om uw acryldekens te wassen, gooit u ze eenvoudig in de wasmachine met een bleekvrij, zacht wasmiddel en laat u ze een normale koudwatercyclus doorlopen. Droog ze op een laag vuur in je droger.

Snelle tip

Als je bang bent dat je deken tijdens een wascyclus wordt geduwd en getrokken, probeer hem dan eerst op een delicate stand te wassen om te zien hoe hij dat doet.

Hoe wollen gehaakte dekens wassen

Wasinstructies
Wasinstructies

Gehaakte dekens van wol moeten met de hand worden gewassen, omdat ze van natuurlijke vezels zijn gemaakt en waarschijnlijk zullen krimpen. Was ze met de hand in een bak met koud water en een speciaal wasmiddel voor wol. Roer het water voorzichtig door en spoel het vervolgens af, waarbij u zoveel mogelijk vocht eruit knijpt. Laat ze aan de lucht drogen door ze plat te leggen.

Hoe katoenen gehaakte dekens wassen

Katoenen gehaakte dekens, al dan niet gemerceriseerd, zijn niet zo kieskeurig als wollen dekens. Je kunt deze in de wasmachine gooien op een fijn programma met koud water, zolang je ze maar plat neerlegt om te drogen. Net als wol is katoen een natuurlijke vezel en krimpt het bij extreme hitte. Ja, net zoals die shirts waarvan je had gezworen dat ze niet zouden krimpen en uiteindelijk babykleertjes zouden worden.

Moet weten

Gooi je wollen of katoenen gehaakte dekens nooit in de droger, want ze kunnen krimpen.

Kun jij schone gehaakte dekens spotten?

Aangezien gehaakte dekens zijn gemaakt van ingewikkelde lussteken, is het ter plaatse behandelen ervan niet altijd de beste optie. Je loopt het gevaar dat je je in dat gebied uitrekt door aan de afzonderlijke plekken te trekken en te wrijven. Als je een plekje krijgt dat je niet meteen kunt wegvegen of uitspoelen met wat koud water, kun je het aanpakken met een zacht, bleekvrij wasmiddel. Wrijf met handschoenen een kleine hoeveelheid wasmiddel op de plek, spoel af met water en doe het in een normaal wasprogramma.

@brandyrader Hoe je gehaakte dekens kunt herkennen en wassen. haak haakdeken garen garentok was schoneblanket wasdekens origineel geluid - Brandy Rader

Hoe vaak moet je gehaakte dekens schoonmaken?

Dit is helemaal aan jou. Hoewel u ze niet elke week of zo hoeft te wassen, zoals uw lakens, moet u ze zeker vaker dan eens in de paar jaar wassen. Als je denkt dat je deken er een beetje smerig uitziet, plat wordt en/of een vreemde geur heeft, dan is het waarschijnlijk tijd om te wassen.

Tips om het wassen van je gehaakte dekens een fluitje van een cent te maken

Hoewel de basisprincipes van het schoonmaken van een gehaakte deken niet moeilijk zijn, zijn er een paar dingen die je in gedachten kunt houden om de levensduur van je deken te verlengen en hem jarenlang warm en gezellig te houden:

  • Als je de dekens in de machine wast, gooi de dekens dan in een kussensloop of waszak van mesh om uitrafelen te voorkomen.
  • Gebruik een wasmiddel dat niet hoeft te worden gespoeld wanneer u uw dekens met de hand wast om zeepophoping te voorkomen.
  • Gekleurde gehaakte dekens met de hand wassen voordat je ze met andere items wast om te controleren of er geen kleurstofoverdracht plaatsvindt.
  • Gebruik een blokkeringsmethode om opgestapelde dekens opnieuw uit te rekken. Blokkeren is simpelweg een gehaakt stuk uitrekken en het op zijn plaats vastzetten met t-pinnen en een blokkeerbord of wat karton. Laat het daar drogen en het zou weer moeten uitstrekken.

Hoe beter je wast, hoe langer ze meegaan

Als iemand de tijd heeft genomen om een mooie deken voor je te maken of als je voor het eerst met haken experimenteert, wil je hem jarenlang kunnen gebruiken. Maar wacht niet met wassen, uit angst dat je het op de een of andere manier verpest. Zolang je deze eenvoudige methoden volgt om je gehaakte dekens schoon te maken, zullen ze elke keer fris en donzig blijven.

Aanbevolen: