Hoe u kunt stoppen met schreeuwen tegen uw kinderen ter wille van uzelf en die van hen

Inhoudsopgave:

Hoe u kunt stoppen met schreeuwen tegen uw kinderen ter wille van uzelf en die van hen
Hoe u kunt stoppen met schreeuwen tegen uw kinderen ter wille van uzelf en die van hen
Anonim
gestresste moeder in de keuken met kinderen
gestresste moeder in de keuken met kinderen

Je bent gestresseerd door je werk. De kinderen stuiteren tegen de muren. Je moet 100 dingen doen en geen tijd om ze te doen. Er zijn ongeveer een miljoen redenen waarom ouders hun geduld verliezen en hun stem verheffen. Hoewel schreeuwen iets is dat iedereen wel eens doet als hij zich van streek, boos of gefrustreerd voelt, zijn onderzoekers en professionals het erover eens dat dit geen beste opvoedingspraktijk is. Leren hoe je kunt stoppen met schreeuwen tegen je kinderen is niet zo moeilijk als je zou denken, en een gezondere aanpak zal het hele gezin kalmer en tevredener maken.

De blijvende gevolgen van schreeuwen tegen kinderen

Een onderzoek uit 2014 benadrukte de effecten van schreeuwen tegen kinderen. Wat onderzoekers ontdekten was dat kinderen die opgroeiden in huizen waar schreeuwen gebruikelijk was, een groter risico liepen op depressie en een laag zelfbeeld. Kinderen tegen wie geschreeuwd werd, ontwikkelden hun hele leven een verhoogd niveau van angst en stress, en vertoonden gedurende hun hele leven meer gedragsproblemen.

Woorden (en toon en volume) hebben duidelijk kracht. Ruw ouderschap, dat per definitie negatief gedrag omvat zoals schreeuwen, slaan en schudden, vermindert de grijze massa in de prefrontale cortex en amygdala van een kind naarmate het ouder wordt. Consequent schreeuwen kan dus veranderingen in de hersenen van een kind teweegbrengen. In één onderzoek werden de hersenen van kinderen die te maken kregen met verbaal geweld van hun ouders vergeleken met kinderen die dat niet deden. Ze ontdekten dat de proefpersonen die opgroeiden met schreeuwende ouders variaties hadden in de delen van de hersenen die verband hielden met mentaal welzijn en emotionele stabiliteit.

Al dat geschreeuw in de kindertijd kan een negatieve invloed hebben op iemands volwassen jaren. Eén onderzoek ontdekte later verbanden tussen verbaal geweld en chronische pijn bij proefpersonen. Mensen die waren opgegroeid in een emotioneel onstabiele omgeving of waarin misbruik werd gemaakt, rapporteerden chronische pijn in hun nek, rug en andere delen van het lichaam.

Ten slotte krijgen kinderen tegen wie wordt geschreeuwd niet de juiste modellering die ze nodig hebben om hun eigen gezonde, stabiele relaties te hebben. Ze kunnen tegen andere mensen schreeuwen, gebrek aan respect tonen en zich wenden tot invloeden van buitenaf die niet van hun ouders zijn, vanwege wat ze in hun kindertijd leren.

Het is belangrijk op te merken dat niet al het geschreeuw neerkomt op emotioneel of verbaal geweld. Bedenk WAT er wordt geschreeuwd. Als de woorden die u luid tegen uw kinderen schreeuwt schuld en schaamte omvatten, moet deze aanpak onmiddellijk stoppen. Schreeuwen gecombineerd met harde en vernederende woordenstroom kan inderdaad als emotioneel beledigend worden beschouwd, wat op de lange termijn nadelige gevolgen kan hebben.

Waarom schreeuwen niet effectief is

moeder die droevige dochter uitscheldt aan de eettafel
moeder die droevige dochter uitscheldt aan de eettafel

Eerst en vooral zorgt schreeuwen ervoor dat iedereen zich slecht voelt. Ouders voelen zich schuldig en schamen zich voor hun daden, en kinderen zijn verdrietig dat mama of papa zo teleurgesteld in hen zijn. Het is moeilijk om te willen behagen, samen te werken of het goede te doen als je je van binnen zo negatief voelt. Schreeuwen is een gevaarlijke cyclus die voor veel gezinnen moeilijk te doorbreken is. De actie van schreeuwen bevordert geen positief gedrag, alleen negatief gedrag. Negatief gedrag van kinderen leidt tot meer geschreeuw van ouders, en de cyclus gaat door met schadelijke gevolgen.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat schreeuwen tegen kinderen zelfs net zo schadelijk kan zijn als slaan. We weten inmiddels allemaal dat er niets goeds voortkomt uit het slaan van een ander mens, en dat kinderen die geraakt worden, meerdere problemen hebben lang nadat ze het huis van hun ouders hebben verlaten. Maar schreeuwen is ook schadelijk. Dit is een verontrustend besef voor veel ouders die beweren dat hun kinderen niet luisteren als normale spreektonen worden gebruikt.

Hoe u kunt stoppen met schreeuwen tegen uw kinderen en wat u in plaats daarvan kunt doen

Je gaat niet tegen de kinderen snauwen en schreeuwen om ze in de rij te krijgen, dus wat ga je doen? Weten dat schreeuwen niet effectief is, is niet voldoende om het gedrag te beëindigen. Schreeuwen is een strategie (niet geweldig, maar toch een strategie), en als je voorgoed wilt stoppen met schreeuwen, moet je leren deze te vervangen door iets dat positiever en effectiever is. Gelukkig zijn er tal van effectieve vervangingsstrategieën die je kunt passen op maat.

Gebruik empathische spraak

vader praat met empathie met jonge zoon
vader praat met empathie met jonge zoon

Vervang bestraffende uitspraken en geschreeuw door woorden van empathie. Het gebruik van empathische spraak betekent niet dat u het eens bent met het gedrag van uw kind. Hun gedrag brengt je nog steeds naar het kookpunt, en je hebt waarschijnlijk het volste recht om boos of gefrustreerd te zijn over de huidige situatie. Maar door empathische spraak in uw antwoord te gebruiken, verlaagt u hun stressniveau en verlaagt u tegelijkertijd uw eigen stressniveau. Voorbeelden van het gebruik van empathische spraak in plaats van over te gaan tot strafmaatregelen zoals schreeuwen kunnen zijn:

  • Dit is een frustrerende situatie, en we kunnen erover praten als we allebei kalm zijn.
  • Jij bent boos en ik word steeds bozer, dus we moeten weglopen en onszelf in bedwang houden.
  • Ik ben ongelukkig dat je koppig bent en weigert je kamer op te ruimen. Wat veroorzaakt dit?

Leg je emoties uit en bied je excuses aan

Maak wat u voelt duidelijk voor uw kinderen. In het begin voelt u zich misschien kwetsbaar, maar door uw gevoelens te uiten over een situatie die ertoe kan leiden dat u gaat schreeuwen, kunt u uw kinderen duidelijk laten zien wat er in re altime gebeurt. Kinderen verbinden de punten niet zoals volwassenen dat doen. Soms weten ze alleen dat je plotseling schreeuwt, in hun ogen van 0 naar 100. Leg uw denkproces en emoties uit met betrekking tot een situatie of hun gedrag als u zich getriggerd voelt. Als u uw stem verheft, bied dan uw excuses aan. We verwachten van kinderen dat ze spijt tonen voor hun slechte gedrag, dus modelleer dit als je het slechte gedrag van schreeuwen vertoont.

Leer je triggers

Je moet weten wat je in de war brengt voordat je het ooit kunt stoppen. Leer uw triggers. Besteed tijd aan het analyseren van wat er om je heen gebeurt waardoor je vaak schreeuwt. Merk je dat rommel en rommel je stressniveau verhogen? Vindt u het vervelend om naar bed te gaan omdat er zoveel te doen lijkt te zijn in zo'n korte periode, en u te moe bent om het te doen? Vaak is het gedrag van de kinderen of het niet luisteren eigenlijk een bijproduct van wat je echt van streek maakt. Als u eenmaal uw triggers kent, kunt u ze herkennen, met uzelf praten om de triggers eerlijk aan te wijzen en vervolgens situaties aanpakken zoals ze werkelijk zijn.

Maak grafieken en aanwijzingen om kinderen te helpen hun rol te kennen

Als je elke dag 24 uur besteedt aan het vertellen van je kroost wat ze moeten doen, wanneer ze het moeten doen en hoe ze het moeten doen, zul je uiteindelijk uitgeput en gefrustreerd raken en waarschijnlijk je geduld verliezen en gaan schreeuwen. Kinderen kunnen veel meer aan dan ouders hen toeschrijven. Maak grafieken voor dagelijkse routines. Kinderen kunnen de grafieken gebruiken en taken uitvoeren waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. Een voorbeeld van een kaart die u te hulp komt, kan zijn:

  • Kinderen gaan nooit op tijd de deur uit voor school. Er zijn geen schoenen te bekennen, de tanden worden nooit gepoetst en bibliotheekboeken en snacks zitten niet in rugzakken. Je voelt je gestrest, overweldigd, gefrustreerd en je schreeuwt. Overweeg om een ochtendroutineschema te maken met daarin de absolute must-haves die kinderen moeten doen voordat ze de deur uitlopen. Wanneer ze zelfstandig taken voltooien, verwijder je jezelf van de emoties die verband houden met het ordenen ervan en het falen in efficiëntie.
  • Niemand is ooit klaar om naar bed te gaan wanneer dat zou moeten. Ze klagen, je bent uitgeput en je schreeuwt. Maak een routineschema voor het slapengaan waarin kinderen bepaalde avondtaken moeten doen voordat ze tv-tijd, iPad-tijd of andere vormen van vrije tijd hebben. Ze klagen misschien nog steeds dat ze tegen de lakens slaan, maar de pyjama zal tenminste aan zijn, de tanden worden gepoetst en het huiswerk wordt afgemaakt, waardoor je minder boos hoeft te worden.

Tips voor ouders om kalm te blijven als ze zin hebben om te schreeuwen

Het leren verminderen van schreeuwen is misschien geen snelle en gemakkelijke oplossing. Pas praktijken toe die kunnen helpen de stressniveaus te verminderen die ertoe leiden dat u uw geduld verliest en uw stem verheft.

Ontwikkel een mantra

moeder oefent kalmerende mantra
moeder oefent kalmerende mantra

In het Sanskriet betekent mantra een instrument van de geest. Mantra's zijn geluiden, woorden of zinsneden die iemand herhaaldelijk zegt om de geest te helpen kalmeren. Recent onderzoek suggereert dat deze positieve, bewuste herhaling helpt negatieve interne gedachten te onderdrukken. Ontwikkel een mantra die iets voor je betekent, en herhaal deze voor jezelf als je merkt dat de spanning toeneemt. Voorbeelden van mantra's kunnen zijn:

  • Ik kan met respect en geduld opvoeden.
  • Het gedrag van de kinderen zal mij persoonlijk niet beïnvloeden.
  • Neem positiviteit in je op, verwijder stress.
  • Mijn daden zijn luider dan mijn woorden.
  • Adem.

Begin met het beoefenen van meditatie

Als je kind een woedeaanval krijgt, ga je niet op de keukenvloer ploffen en beginnen met mediteren. Dat gezegd hebbende, kan het toepassen van deze oefening in uw dagelijkse routine blijvende gevolgen hebben voor uw vermogen om in tijden van stress in een rustiger toestand te blijven. Onderzoek beweert dat meditatie feitelijk de hersenen verandert, vooral de amygdala, het gebied dat verantwoordelijk is voor stress. Een paar minuten per dag besteden aan mindfulness kan je helpen het geschreeuw te verminderen.

Oefen diep ademhalen

Als je het geschreeuw voelt opkomen, probeer je dan op je ademhaling te concentreren. Diep ademhalen is een beproefd middel om met stressvolle situaties om te gaan. Er zijn verschillende bekende manieren om je ademhaling te activeren. Probeer er een paar uit en ontdek welke jou de innerlijke rust brengen waarnaar je op zoek bent.

Verwijder jezelf uit de situatie

Je staat op het punt te schreeuwen en iets te zeggen waardoor jij en de kinderen zich verslagen voelen. Stop en loop weg. Neem even de tijd om uw gedachten op een rijtje te zetten, uw emoties tot rust te brengen en te hergroeperen. De kinderen, de problemen en de huidige stress wachten allemaal op je aan de andere kant van de badkamerdeur, maar als je er een minuut of twee de tijd voor hebt genomen, kun je het misschien allemaal met een kalme geest en een nuttige toon onder ogen zien..

Is het ooit oké om te schreeuwen?

Ja. Wanneer uw kind naar de weg stormt om een bal op te halen, of op een rand aan het rommelen is, verhef dan vooral uw stem en grijp hun aandacht voordat er iets tragisch gebeurt. Je kunt schreeuwen als de situatie nijpend blijkt te zijn, maar als je de hele tijd schreeuwt, loop je niet alleen het risico je kind emotioneel te beschadigen, maar loop je ook het risico dat je hem of haar opvoedt om je buiten de deur te houden. Als je voortdurend schreeuwt, waarom zouden ze dan hun hoofd ook maar in jouw richting draaien als je ze echt moet tegenhouden? Aanhoudend schreeuwen creëert een 'Boy Who Cried Wolf'-scenario, wat voor niemand goed is. Bewaar je stemverheffing voor wanneer het absoluut noodzakelijk is.

Als je niet kunt stoppen met schreeuwen

Je kent de effecten van schreeuwen en erkent dat schreeuwen niet zal resulteren in de gewenste gedragsresultaten waarop je hoopt. Je hebt geprobeerd kalm te blijven als je zin hebt om je stem te verheffen, maar hoe je ook probeert, je blijft worstelen met je verhoogde stemniveau en/of humeur. Als dit het gevoel heeft dat dit op u van toepassing is, is het misschien tijd om hulp te zoeken. Vaak is toegeven dat je hulp nodig hebt bij het beheersen van woede het moeilijkste deel. Bespreek uw geschreeuw met uw zorgverlener. Zij kunnen u vaak helpen bij het vinden van de best mogelijke hulpmiddelen om u te helpen uw frustraties en humeurigheid te verminderen.

Onthoud dat iedereen wel eens schreeuwt

Zelfs de meest geduldige ouders verheffen af en toe hun stem. Je bent ook maar een mens, en je zult niet altijd perfect ouderschap beoefenen. Weet dat af en toe schreeuwen niet betekent dat je een slechte ouder bent, en ook niet dat je slecht toegerust bent. Toon uzelf wat gratie als u uw stem verheft en besluit het de volgende keer beter te doen. Ouderschap is een moeilijke zaak, en het enige wat je kunt doen is elke dag je best doen.

Aanbevolen: