Realistische strategieën voor kinderen die een kamer delen

Inhoudsopgave:

Realistische strategieën voor kinderen die een kamer delen
Realistische strategieën voor kinderen die een kamer delen
Anonim
Broers luisteren naar muziek op mobiel
Broers luisteren naar muziek op mobiel

Veel gezinnen laten hun kinderen een kamer delen. Als kinderen een kamer delen, zijn er ongetwijfeld enkele ups, en zeker ook enkele downs. Om de ervaring zo nuttig mogelijk te maken, kunt u realistische strategieën gebruiken om uw kinderen te helpen moeiteloos een ruimte te delen.

Voordelen voor kinderen die een kamer delen

Als broers en zussen een slaapkamer delen, kunnen er veel voordelen uit de ervaring worden gehaald. Terwijl ouders en kinderen moeten werken om een leefsituatie te creëren die voor iedereen geschikt is, wegen de positieve resultaten vaak zwaarder dan de negatieve.

Kamer delen tussen broers en zussen:

  • Creëert een gevoel van veiligheid - Wanneer kinderen angst en ongerustheid ervaren, hebben ze het comfort dat anderen hun ruimte delen.
  • Vergroot de gevoeligheid - Kinderen die een ruimte delen, kunnen gevoelig en empathisch zijn voor broers en zussen die emoties hebben. Vanwege de fysieke nabijheid zitten ze op de eerste rij bij alles wat hun broer of zus emotioneel meemaakt.
  • Stimuleert delen
  • Helpt kinderen probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen
  • Bouwt banden tussen broers en zussen
  • Vermindert rivaliteit tussen broers en zussen - Je zult je kinderen nooit horen klagen over wie de betere slaapkamer heeft.
Twee zussen gebruiken een mobiele telefoon
Twee zussen gebruiken een mobiele telefoon

Veelvoorkomende tegenslagen bij het delen van kamers

Als je een gedeelde slaapkamer voor je kinderen inricht, zullen er ongetwijfeld tegenslagen en uitdagingen zijn. Hobbels op de weg zijn volkomen normaal en te verwachten. Deze tegenslagen tussen broers en zussen komen vaak voor als het delen van kamers is ingebouwd in een gezinsstructuur:

  • Gebrek aan privacy
  • Variaties in slaapschema's (vooral als kinderen niet dezelfde leeftijd hebben)
  • Afname van onafhankelijkheid en eigenaarschap - Kinderen zijn zelden alleen met dit ingebouwde sidekick-systeem, en al het speelgoed in de slaapkamer wordt een eerlijk spel voor iedereen.
  • Het verdelen van klusjes kan voor problemen tussen broers en zussen zorgen - Verwacht dat je kinderen meer dan eens zullen horen zeggen: "Ik hoef dat niet op te pakken; het is niet van mij".
  • Zieke kinderen in dezelfde slaapkamer kunnen lastig zijn.

Strategieën voor broers en zussen die ruimte delen

Als uw kinderen een slaapkamer delen, kunnen enkele effectieve strategieën worden ingevoerd om het proces te bevorderen en ervoor te zorgen dat het een positieve opzet en ervaring is voor alle betrokkenen.

Wees creatief met privacy

Het delen van een kamer kan vaak minder privacy voor de bewoners betekenen. Naarmate kinderen opgroeien tot een stadium van onafhankelijkheid, zullen ze meer privacy verlangen dan ze nodig hadden toen ze klein waren. Het feit dat uw kinderen een kamer delen, betekent niet dat ze geen ruimte nodig hebben die uitsluitend van hen is. Het kan een uitdaging zijn om privacy te creëren in een kleine slaapkamer, maar creatieve geesten kunnen hoeken van de kamer ontwerpen of ruimte vrijmaken door bedden in loftstijl te gebruiken, zodat elke bewoner een uniek privéhoekje heeft.

Speel met natuurlijke scheidingswanden zoals een ladekast of een boekenplank om een kamer in 'twee delen' te verdelen. Kerstverlichting en luchtige gordijnen kunnen ook worden gebruikt om privacy mogelijk te maken.

Consolideer bedtijden indien mogelijk

Als je meerdere kinderen hebt die in dezelfde slaapkamer slapen en ze zijn van verschillende leeftijden, probeer dan hun bedtijden te consolideren. Kinderen onder de zeven jaar gaan misschien allemaal om 19.30 uur naar het hooi, terwijl kinderen van zeven tot en met tien jaar allemaal om 20.30 uur naar binnen gaan. Kinderen ouder dan dat kunnen later op de avond naar bed gaan, waardoor het aantal keren dat kinderen de slaapkamer binnen moeten komen, wordt geminimaliseerd terwijl jongere kinderen slapen.

Variaties in bedtijden, avondroutines en andere toelagen zullen oudere kinderen helpen zich autonomie en onafhankelijkheid te voelen ten opzichte van jongere broers en zussen. Als je een ouder kind hebt dat blijft lezen of studeren, koop dan een boekenlampje voor hem of haar. Ze kunnen lezen voordat ze gaan slapen, en het jongere kind wordt niet in de gaten gehouden door felle lampen, plafondlampen of bedlampjes. Deze tactiek creëert niet per se fysieke privacy, maar geeft oudere kinderen wel onafhankelijkheid bij bepaalde activiteiten en bedtijd, gescheiden van hun broers en zussen.

Heb regels voor de kamer

Een slaapkamer delen betekent dat je onder dezelfde regels leeft terwijl je in dezelfde ruimte bent. Als uw kinderen een leeftijd hebben waarop ze regels en consequenties begrijpen, laat ze dan samen met u aan tafel zitten en samen enkele algemene regels ontwikkelen voor de gedeelde ruimte waarin ze wonen. Enkele ideeën voor regels voor het delen van slaapkamers kunnen zijn:

  • Handen van elkaars bed af
  • Vraag voordat je elkaars kleding leent
  • Bureauruimtes en educatief materiaal mogen niet worden gedeeld
  • Als je het eruit ha alt, berg je het op
  • Verplichte rustige uren (denk aan een uur in de middag om te lezen of tekenen) en rustige uren vanaf 30 minuten voor het slapengaan

Het delen van ruimte betekent niet dat je alles deelt

Ja, je kinderen delen een slaapkamer, maar ze hoeven niet alles te delen! Er kan speciaal speelgoed, een deken of kleding zijn waar kinderen zich bijzonder aan gehecht voelen. Voer gesprekken over items waar kinderen emotioneel aan gehecht zijn, en help uw kinderen te begrijpen dat gedeelde slaapkamers niet betekent dat u alles moet delen.

Investeer in ruimtebesparend meubilair

Als je meer dan één kind in een slaapruimte hebt, wordt het krap. Met twee mensen, twee bedden en twee keer zoveel kledingstukken en persoonlijke bezittingen in één kamer begint de ruimte al snel op te raken. Investeer in meubelstukken die ruimte besparen of creëren, of meer dan één doel dienen, te beginnen met kinderbedden.

  • Onderschuifbedden zijn een grote ruimtebesparende oplossing, omdat ze als dagbed of als eenpersoonsbed fungeren als ze niet in gebruik zijn.
  • Stapelbedden besparen op vloeroppervlak. Sommige stapelbedden bevatten ook lades voor kleinere spullen.
  • Als de kamer groot genoeg is, gebruik dan hoogslapers. Elk kind kan een bed op palen krijgen en daaronder een bureau of persoonlijke ruimte.
  • Dagbedden zijn ideaal om overdag op te loungen en om in te dutten tijdens de nachtelijke uren. In veel modellen zijn lades ingebouwd voor het opbergen van kleding.
Broers in pyjama zittend op het onderste bed van een stapelbed
Broers in pyjama zittend op het onderste bed van een stapelbed

Overweeg witte ruis voor lichte slapers

Als er meer dan één kind in een gedeelde ruimte slaapt, kunnen de nachten luidruchtig worden. Misschien blijft het ene kind later wakker, woelend, draaiend en neuriënd in slaap. Een ander kind heeft misschien een voorliefde voor snikken in de avond, wat 's nachts ronduit stressvol kan maken voor de huisgenoot van de schemerige driftbui-werper. Overweeg om een witte-ruismachine in de kinderkamer te plaatsen om enkele veelvoorkomende geluiden te overstemmen die kinderen tot na hun bedtijd wakker kunnen houden.

Maak een ruimte speciaal om te leren

Als je een schoolgaand kind hebt dat een kamer deelt met een jongere broer of zus, of als je twee schoolgaande kinderen in één kamer hebt, creëer dan leerruimtes voor de beginnende academici. Hoogslapers zijn uitstekende manieren om slaapvertrekken en leerruimtes te creëren. Kleine bureaus of bureaus die aan de muur worden bevestigd en kunnen worden opgevouwen als ze niet worden gebruikt, zijn ook de moeite van het bekijken waard als uw kinderen een kamer delen.

Leer uw kinderen vaardigheden op het gebied van conflictoplossing

Het aanleren van goede vaardigheden op het gebied van conflictoplossing aan uw kinderen is essentieel voor hun ontwikkeling, ongeacht hun slaapsituatie. Voor broers en zussen die de ruimte delen, kunnen deze oplossingsvaardigheden nog urgenter worden. Kinderen die een kamer delen, brengen veel tijd samen door. Hoewel dit geweldig is voor het opbouwen van banden, betekent het ook meer mogelijkheden voor ruzie. Help kinderen leren hoe ze vaak voorkomende meningsverschillen kunnen oplossen en hoe ze hun problemen effectief en verantwoord kunnen oplossen.

Het delen van een kamer met broers en zussen is een persoonlijke keuze

Ouders laten hun kinderen misschien een kamer delen omdat ze weinig ruimte hebben. Ze kunnen ook besluiten dat het hebben van hun kinderen in één slaapkamer de band tussen de kinderen versterkt en veel meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Hoewel het delen van slaapkamers voor veel gezinnen een aantal duidelijke voordelen heeft, is dit niet voor iedereen het geval. Hoe gezinnen hun slaapplaatsen inrichten, is geheel aan hen. Net als zoveel andere keuzes in de opvoedingservaring, is het inrichten van slaapkamers een persoonlijke keuze voor het ouderschap, waarbij geen enkele specifieke opstelling de "juiste manier" is.

Aanbevolen: