Ben jij een moeder met slaapgebrek? Het oogopenende effect

Inhoudsopgave:

Ben jij een moeder met slaapgebrek? Het oogopenende effect
Ben jij een moeder met slaapgebrek? Het oogopenende effect
Anonim
moeder en baby die een dutje doen
moeder en baby die een dutje doen

Slaap. Het is de eenhoorn van het ouderschapsrijk. Je hoort over moeders en vaders van jonge kinderen die beweren te slapen als blokken, maar waar zijn ze? Iedereen die je kent is een wandelende zombie totdat hun kinderen zeven worden. Slaapgebrek wordt al lang in verband gebracht met het opvoeden van kleintjes, maar is dat waar? Missen ouders echt zzz's tijdens het opvoeden van peuters? Volgens één onderzoek is het antwoord ja en nee. Als het gaat om ouderschap en een gebrek aan slaap, lijkt het erop dat moeders echt slaapgebrek hebben. Vaders? Misschien niet zo veel.

De wetenschap zegt dat moeders met slaapgebrek echt iets zijn

In een recent onderzoek werd aan volwassenen van 45 jaar en jonger gevraagd wat hun slaapgewoonten waren. De 5.800 deelnemers aan de studie werden telefonisch geïnterviewd en gevraagd naar het aantal uren dat ze elke nacht sliepen en hoeveel dagen per maand ze zich moe voelden. Onderzoekers hielden rekening met factoren als leeftijd, ras, burgerlijke staat, aantal kinderen in het huishouden, inkomen, body mass index, werkgelegenheid en snurken.

Van de 2.900 vrouwen die aan het onderzoek deelnamen, was er maar één factor van slaapgebrek duidelijk: kinderen.

Bovendien nam met elk extra kind in een huishouden de kans op onvoldoende slaap toe met 50%. Van de vrouwen die aan het onderzoek deelnamen, meldde 45% van de vrouwen dat ze elke nacht minstens zeven uur slaap kregen, vergeleken met 62% van de vrouwen die geen ouders waren. De moeders in het onderzoek meldden dat ze zich minstens 14 dagen per maand moe voelden, vergeleken met niet-ouderlijke vrouwtjes, die 11 dagen per maand moe waren.

Het krijgen van kinderen in huis speelde geen rol als we naar mannen en hun slaaptekortpatronen keken. Dus wat geeft? Waarom verliezen vrouwen slaap terwijl mannen wegsluipen?

Waarom het verschil in slaap?

De reden dat mama's minder slapen kan verschillende redenen hebben. Vrouwen zijn over het algemeen vaker het slachtoffer van slapeloosheid dan mannen. Vrouwen hebben zelfs 40% meer kans op slapeloosheid dan mannen. Ze hebben vaker last van angst en depressie (beide bekende factoren die slaap belemmeren) en zijn gedurende hun hele leven gevoelig voor de effecten van hormoonschommelingen.

Is het niet geweldig om een vrouw te zijn?

Vrouwen zijn ook vaak grote multitaskers. Dit betekent dat hun hersenen voor altijd in beweging zijn, plannen maken, problemen oplossen en de problemen van de dag oplossen. Moeders tillen dit idee van multitasken naar een heel ander niveau. Op elk moment van de dag zijn moeders mentaal ongeveer vijftig dingen aan het doen. Geen wonder dat hun hersenen zich 's nachts niet goed afsluiten. Vrouwen hebben ook de neiging om wakker te worden en voor de behoeften van de kinderen te zorgen. Tel daar borstvoeding en kolven bij op, en het is gemakkelijk in te zien hoe zij aan het kortste eind trekken.

De gevolgen van slaapgebrek

Moeders kunnen dus functioneren met minder slaap, maar dat betekent niet dat dit een gezonde praktijk is. De effecten van slaapgebrek zijn al lang bestudeerd en opgemerkt. Voor moeders die geen oog dichtdoen, kunnen ze merken dat ze een groter risico lopen op gezondheidsproblemen zoals:

  • Mentale aandoeningen en aandoeningen zoals angst en depressie
  • Gewichtstoename (wacht, is dit een wrede grap?!)
  • Geheugenproblemen en concentratieproblemen
  • Stemmingveranderingen
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Hoge bloeddrukniveaus
  • Verhoogd risico op diabetes
  • Verhoogd risico op hartziekten

Vaders, voor het geval nog niemand je heeft geïnformeerd: als moeder ten onder gaat omdat ze gewoon te moe is om te functioneren, gaat je hele schip ten onder. Je hebt deze vrouw in topvorm nodig. Kijk eens naar deze risicofactoren die verband houden met weinig slaap? Best serieuze dingen, toch? Het is duidelijk dat moeders lijden aan slaapgebrek, en dit is geen probleem, dus ga verder met Missie: Mommy Sleep!

Manieren om moeder te helpen wat rust in te halen

Moeders, je hebt zeven tot negen kwaliteitsuren slaap nodig om als goed uitgerust te worden beschouwd, maar het kan onmogelijk lijken om The Land of Nod te bereiken. Er zijn enkele beproefde manieren om de Slaapgoden op te roepen als je worstelt met je slaap.

  • Ga liggen! Stop met al die dingen te doen en kom op. Sommige klusjes kunnen echt wachten, mama's.
  • Schakel apparaten, telefoons en computers uit voordat u uw ogen sluit. Mentale stimulatie kan slapeloosheid veroorzaken.
  • Zet je lichten laag. Lampen met een wattage van meer dan 15 watt kunnen de slaapcyclus verstoren.
  • Let op je cafeïne-inname. Ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
  • Train eerder op de dag. Probeer enkele lichte yogahoudingen die kunnen helpen bij ontspanning.
  • Plan een 'zorgtijd'. Je weet dat je geest de checklist 'Dingen om je zorgen over te maken' begint precies op het moment dat het tijd is om naar bed te gaan. Je kunt de zorgen niet vermijden, dus maak er 's middags of vroeg in de avond tijd voor vrij. Schrijf ze op of praat erover; doe het gewoon lang voor het slapengaan.
  • Creëer een toevluchtsoord dat bevorderlijk is voor rust.
  • Probeer een bedtijdroutine en -schema. Dit zal ook gunstig zijn voor kinderen die moeite hebben met slaperigheid.
  • LAAT ZE NAP! Niets is heter dan je partner de woorden te horen uitspreken: Slaap, en ik neem de kinderen mee.

Slapen is zelfzorg

Het vonnis is geveld. Moeders klagen dat ze moe zijn, omdat ze VERMOEID ZIJN. Ze slapen minder dan vaders en lopen risico op ernstige gezondheidsproblemen. Moeders moeten waar mogelijk die snooze-sessies vinden; het is een groot onderdeel van zelfzorg. Moeders zijn gevers. Ze zullen de behoeften van anderen boven die van henzelf willen stellen. Dit is nobel, maar niet praktisch. Gebruik strategieën om slaapgebrek te bestrijden en zorg voor zelfzorg. Je moet voor jezelf zorgen, zodat je vervolgens voor alle anderen kunt zorgen, mama's!

Aanbevolen: