Zijden dassen schoonmaken

Inhoudsopgave:

Zijden dassen schoonmaken
Zijden dassen schoonmaken
Anonim
Zijden dassen schoonmaken
Zijden dassen schoonmaken

Het reinigen van zijden dassen vormt een unieke uitdaging, maar het kan wel. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft u niet op professionals te vertrouwen om uw dassen te ontdoen van inkt-, ketchup- of vetvlekken. Met een beetje kennis kunt u uw zijden dassen in hun oorspronkelijke uiterlijk herstellen zonder dat u zich hoeft te zweten.

Een zijden stropdas schoonmaken

Het eerste dat je moet onthouden als je iets van zijde schoonmaakt, is dat je uit de buurt van water blijft. Het verzadigen van zijde met water kan een vlek verergeren en, nog belangrijker, het kan de zijde bederven door ringen of rimpelingen te veroorzaken die de kleur of het patroon kunnen aantasten. De tweede overweging is tijd. Het meteen aanpakken van een vlek is essentieel als het gaat om het schoonmaken van zijden dassen. Zodra u een vlek opmerkt, kunt u deze deppen met een zachte doek, keukenpapier of toiletpapier. Je doel is om zoveel mogelijk van de aanstootgevende stof te verwijderen.

Eenvoudige vlekken verwijderen

Als je thuiskomt, kun je de vlek met meer kracht aanpakken. De volgende reinigingsmethode voor zijden dassen is eenvoudig, maar vereist wel wat geduld:

  1. Verwijder de stropdas en leg hem op een vlakke ondergrond.
  2. Pak een fles ontsmettingsalcohol en giet een half kopje in een kleine kom.
  3. Doop een klein washandje of lap in de kom en wring het vervolgens uit zodat het niet druipt.
  4. Dep de vlek met de alcohol totdat deze begint op te trekken. Zachtjes schrobben indien nodig.
  5. Droog de stropdas onmiddellijk met een föhn, zodat de alcohol geen ring vormt op de zijde.

Andere reinigingsoplossingen die kunnen werken als ontsmettingsalcohol niet beschikbaar is, zijn frisdrank of een zachte vlekverwijderaar zoals Woolite. Ongeacht welk type schoonmaakmiddel u gebruikt, het is belangrijk om de oplossing eerst op de achterkant van de stropdas te testen om er zeker van te zijn dat de kleuren niet vervagen of uitlopen.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Als uw favoriete stropdas bedekt is met vet- of olievlekken, kan het schoonmaken ervan een beetje lastiger zijn. Gelukkig is het niet onmogelijk om hardnekkige vlekken thuis te verwijderen. Volg eenvoudigweg deze stappen om uw stropdas weer in topvorm te krijgen:

  1. Leg de stropdas op een schoon, vlak oppervlak.
  2. Bedek de vlek met een dunne laag borax, maizena of talkpoeder.
  3. Laat de stropdas enkele uren zitten, zodat het poeder de vlek kan absorberen.
  4. Veeg het poeder van de stropdas met een handdoek.

Deze methode werkt mogelijk niet bij de eerste poging; het kan echter maximaal drie keer worden herhaald. Als de vlek aanhoudt, moet u wellicht overwegen uw zijden halsstuk te recyclen.

Stomerij Zijden Dassen

zijden dassen schoonmaken
zijden dassen schoonmaken

Velen denken dat als er een vlek op hun zijden stropdas komt, de beste oplossing is om deze naar de stomerij te brengen. Deze optie is echter mogelijk niet het beste alternatief. Als u een stropdas herhaaldelijk in korte tijd laat stomen, kan dit ernstige schade tot gevolg hebben. Stomerijchemicaliën kunnen zijde verzwakken en de glans ervan verliezen. Bovendien elimineert overmatig strijken de chique opgerolde randen die bijdragen aan de verfijnde look van een stropdas. Voordat u zich tot een professional wendt om uw zijden dassen schoon te maken, kunt u overwegen deze zelf schoon te maken met behulp van de bovengenoemde methoden voor vlekverwijdering.

Tips om zijden dassen schoon te houden

Het voorkomen van vlekken op zijden dassen is een stuk eenvoudiger dan ze achteraf schoonmaken. Als u verplicht bent om stropdassen te dragen als onderdeel van uw beroepskleding, moet u helaas voorzorgsmaatregelen nemen om de integriteit van uw stropdas te behouden. Enkele tips om uw stropdas vlekvrij te houden zijn onder meer:

  • De stropdas in een overhemd of jasje stoppen of over één schouder leggen.
  • De stropdas besproeien met een dun laagje Scotchgard.
  • Een dasspeld gebruiken om de das aan het overhemd te spelden en uit de weg te houden.
  • De stropdas bedekken met een slabbetje als de situatie dit toelaat, bijvoorbeeld bij het eten van kreeft of krab.

De levensduur van een stropdas verlengen

Weten hoe u vlekken uit uw favoriete dassen kunt verwijderen, is slechts de eerste stap in het verlengen van de levensduur van uw zijden dassen. Schone stropdassen moeten aan een hanger worden gehangen of voorzichtig in een lade worden geplaatst die groot genoeg is zodat de zijde niet hoeft te worden gebogen of gevouwen. Als je ervoor kiest zijden stropdassen op te hangen, zorg er dan voor dat ze niet te strak tegen andere items in de kast worden gedrukt. Zijde heeft ruimte nodig zodat de lucht voldoende kan circuleren. Ten slotte moet u voorkomen dat u stropdassen gedurende langere tijd in direct zonlicht legt, omdat ze door overmatige blootstelling kunnen vervagen.

Aanbevolen: