Vintage zeemeerminkunst en zijn mythische aantrekkingskracht

Inhoudsopgave:

Vintage zeemeerminkunst en zijn mythische aantrekkingskracht
Vintage zeemeerminkunst en zijn mythische aantrekkingskracht
Anonim
Vintage gravure van The Little Sea Maid
Vintage gravure van The Little Sea Maid

Voordat W alt Disney elk jong meisje inspireerde om een rode pruik en een staart met lovertjes te dragen, brachten creatievelingen hun eigen visioenen van de mythische zeemeermin op doeken en klei, en deze stukken vintage zeemeerminkunst zijn een bewijs van deze vergeten folklore. Deze grillige kunst is er in alle vormen en media en bestrijkt de breedte van honderden jaren menselijke geschiedenis. Als je echter hard genoeg zoekt, kun je het perfecte vintage zeemeerminkunstwerk vinden om je slaapkamermuren te versieren.

Victoriaanse periode, mythologie en vintage zeemeerminkunst

Hoewel verhalen over menselijke hybriden in het water zowel zeelieden als piraten al honderden jaren angst aanjagen, was het eerste moment waarop deze zeemeermin-mythos zich echt verstevigde tijdens de Victoriaanse periode. Met de toenemende belangstelling voor bovennatuurlijke krachten, het sublieme en folklore kwam er een andere prominente verhalenverteller die profiteerde van de publieke belangstelling voor het ‘bizarre’ – P. T. Barnum. De gemummificeerde zeemeermin, die later bekend zou worden als de Fiji-zeemeermin, waarmee hij rondtoerde in zijn reizende circus, raakte deze groeiende interesses bij het westerse publiek aan, en al snel waren overal afbeeldingen van Victoriaanse zeemeerminnen te zien.

Vintage gravure van de kleine zeemeermin en haar zussen
Vintage gravure van de kleine zeemeermin en haar zussen

Variaties op de zeemeerminmythe in antieke en vintage kunst

Antieke en vintage zeemeerminnen afgebeeld in de kunst verschijnen vaak in een paar opvallende thematische stijlen, waaronder de moedeloze zeemeermin en de sirene.

Victoriaans van Undine met wervelende waterlelies
Victoriaans van Undine met wervelende waterlelies

De moedeloze zeemeermin

De moedeloze of verliefde zeemeermin wordt het best weergegeven in het schilderij van John William Waterhouse uit 1900, A Mermaid. Een halfnaakte vrouw met de staart van een zeedier zit bovenop een rots en kamt door haar haar. Deze zeemeerminnen belichamen de ideeën rond de overweldigende wanhoop van onbeantwoorde liefde en de overweldigende greep die liefde op een persoon kan hebben, thema's die werden onderzocht in de romantische werken van die tijd. W alt Disney zou dit type zeemeermin opnieuw definiëren in zijn klassieke animatiefilm uit 1989, The Little Mermaid.

De sirene

Dit dodelijke wezen dat mannen met zijn betoverende liederen de dood in lokt, is te zien in oude boeken en nautische kaarten die zeelieden waarschuwen voor gevaarlijke wateren. Hoewel sirenes niet altijd worden afgebeeld als zeemeerminnen, hebben veel kunstenaars uit de 18e eeuwen 19eeeuw verbindingen gelegd tussen de twee uitgangspunten. In The Armada Portrait (1588) wordt bijvoorbeeld een zeemeermin op de zijkant afgebeeld om de hedendaagse reputatie te vertegenwoordigen dat koningin Elizabeth I zelf een beetje een zeemeermin was die Spaanse schepen de dood in lokte.

Verschillende media van vintage zeemeerminkunst

De verschillende soorten media die je kunt verwachten bij het onderzoeken van stukken vintage zeemeerminkunst zijn onder meer:

  • Schilderijen (olie, aquarel en acryl)
  • Sculpturen
  • Illustraties
  • Afdrukken
  • Advertenties en logo's
  • Gravures

Motieven gevonden in vintage zeemeerminkunst

Aangezien de historische zeemeerminkunst zo'n uitgebreide tijdlijn bestrijkt, is het redelijk dat er van periode tot periode een verscheidenheid aan stilistische veranderingen zouden plaatsvinden. Er zijn echter enkele typische motieven en kenmerken die je waarschijnlijk zult terugvinden in de vintage zeemeerminkunstwerken die je tegenkomt.

Antieke Art Nouveau illustratie uit een kinderboek
Antieke Art Nouveau illustratie uit een kinderboek
  • Een eenzame zeemeermin - Een ruime meerderheid van deze kunstwerken toont een eenzame zeemeermin op de voorgrond van het werk, kijkend naar de zee of weg van de blik van de kijker.
  • Art Nouveau-titels - Er was een overvloed aan deze lange figuren geschilderd in Art Nouveau-stijl, met vloeiende rondingen en uitgebreide filigraan, en de kunstenaars bevatten vaak titels van locaties of bedrijven boven de hoofden van hun zeedieren.
  • Menselijke torso's - Om de mannelijke blik aan te spreken, beeldden deze kunstwerken alleen zeemeerminnen af met volledig menselijke toros met de borsten, zachte rondingen en geschilderde gezichten van hun geïdealiseerde vrouwen.

Vintage zeemeermin kunstwaarden

Hoewel de gemiddelde opvatting over vintage zeemeerminkunst waarschijnlijk voortkomt uit de iconische zeemeermin van Starbucks, die synoniem is geworden met de koffiecultuur van het millennium, zijn er een aantal verzamelaars die strijden om deze prachtige stukken om aan hun collectie toe te voegen. Omdat de meeste van deze kunstwerken groot zijn en een aanzienlijk aantal uren in beslag namen, zijn de financiële schattingen ervan passend hoog. Een van de meest prestigieuze kunstwerken, The Siren (1900) van John William Waterhouse, werd in 2018 verkocht voor bijna £ 4 miljoen. Een ander, minder bekend werk dat onlangs op de veiling kwam, was A Mermaid and a Sailor on a Junk in China van Ralph Eugene Cahoon, Jr., dat naar schatting tussen de $ 8.000 en $ 12.000 waard was. Helaas blijft de authentieke kunst die in antiekwinkels en veilinghuizen vallen aan de duurdere kant. Er is echter een lucratief reproductiebedrijf waar onafhankelijke kunstenaars deze historische kunststijlen gebruiken als inspiratie voor hedendaagse illustraties en prenten, waarvan u er vele tegen een kleine vergoeding kunt downloaden en vandaag nog zelf kunt afdrukken, waardoor dit de veel kosteneffectievere optie is.

Zeemeerminmagie en moderne cultuur

Met de nieuwe reeks zeemeerminnen in film en televisie kun je verwachten dat er een heropleving van de belangstelling voor antieke en vintage zeemeerminkunst zal zijn, niet alleen bij verzamelaars maar ook bij gewone mensen, en sinds de mythische zeemeermin erin is geslaagd Om de tand des tijds te weerstaan en de moderne cultuur te infiltreren, kun je troost putten uit het feit dat je artistieke investering altijd een plaats zal hebben in de toekomst.

Aanbevolen: