Vetkruidsoorten, feiten en verzorging

Inhoudsopgave:

Vetkruidsoorten, feiten en verzorging
Vetkruidsoorten, feiten en verzorging
Anonim
sedum bodembedekker
sedum bodembedekker

Steenpepers (Sedum spp.) zijn een grote groep vetplanten die bekend staan om hun kleurrijke blad en tolerantie voor zware groeiomstandigheden. Ze behoren tot de meest diverse, aanpasbare en mooiste van alle vetplantensoorten.

Steenpepers eenvoudig gemaakt

Steenpepers worden zo genoemd vanwege hun neiging om te groeien op rotswanden en rotsen - plekken in de natuur waar weinig grond of vocht beschikbaar is en onderhevig zijn aan een breed scala aan extreme temperaturen.

Aanpassingsvermogen

steengroeve ontsluiting
steengroeve ontsluiting

Vetplanten en cactussen worden vaak op zulke onherbergzame plaatsen aangetroffen, maar muurpeper kan zich ook aanpassen aan gewone tuingrond, wat veel andere planten met een vergelijkbaar uiterlijk niet zijn. Deze combinatie van eigenschappen heeft ervoor gezorgd dat muurpepers een van de meest populaire vetplanten voor huistuinen zijn.

Steenpepers gedijen goed in extreme hitte, maar ze behoren ook tot de meest winterharde vetplanten. Over het algemeen zijn ze winterhard in USDA zones 3 tot en met 11, hoewel de winterhardheid enigszins varieert tussen individuele variëteiten.

Ze hebben minimaal een halve dag zon en goede drainage nodig, maar voor de rest kunnen muurpepers bijna elke omgevingsomstandigheden verdragen.

Uiterlijk

bladeren van steenkruid
bladeren van steenkruid

Over het geheel genomen staan muurpepers meer bekend om hun bladeren dan om hun bloemen, maar de bloesems zijn bij veel soorten opmerkelijk.

Gebladerte

Stonecrops hebben bladeren met een gladde textuur in een reeks kleuren, van groen tot grijs tot oranje tot paars en bordeauxrood. De bladvorm is zeer variabel tussen de vele variëteiten - sommige zijn plat en breed; andere zijn lang en puntig; sommige hebben de vorm van tranen.

gele sedumbloemen
gele sedumbloemen

Bloemen

Individuele muurpeperbloemen zijn stervormig en minder dan een halve centimeter breed, hoewel ze bij sommige soorten in trossen van wel tien centimeter breed voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, rood en verschillende andere kleuren.

Groeigewoonte

Stonecrops staan bekend als zeer nette, opgeruimde en compacte planten. De meeste zijn kleine, matvormende bodembedekkers van slechts enkele centimeters groot. Een paar hebben echter een rechtopstaande groeiwijze, met stengels die wel 60 cm hoog kunnen worden.

Landschapstoepassingen

droogtetolerante beplanting
droogtetolerante beplanting

Hun aanpassingsvermogen aan omgevingsomstandigheden en diversiteit aan vormen maken muurpepers tot een belangrijke bondgenoot in landschapsontwerp. Ze zijn een uitstekende keuze voor elke tuin met een droog klimaatthema (Toscaans, Zuidwestelijk, woestijn) of elk type xeriscaping-beplanting (laagwater).

De hangende soorten zijn een goede kleinschalige bodembedekker, vooral voor rotstuinen. Ze kunnen zelfs worden geplant in kleine zakjes aarde binnen gestapelde stenen muren.

De rechtopstaande soorten worden vaak gebruikt in vaste plantenborders, waar ze goed passen bij soorten als zonnehoed en duizendblad. Velen trekken vlinders aan en kunnen worden gebruikt in habitattuinen en cottagetuinen.

Sedums zijn ook een van de meest gebruikte soorten voor groene daken.

Sedum kweken

Behalve dat je ze plant op een locatie met goed doorlatende grond en elke dag minstens vier uur, bij voorkeur zes of acht uur, direct zonlicht, v alt er niet veel te weten over het kweken van sedum in je tuin.

Ze kunnen op elk moment van het jaar worden geplant, als de grond niet bevroren is, maar als je ze midden in de zomer in de grond zet, hebben ze wat water nodig om hun wortels te laten wortelen. Daarna zijn ze volledig droogtetolerant.

Er is geen behoefte aan kunstmest met muurpepers.

Het is over het algemeen niet nodig om de bodembedekkers te snoeien, omdat dit meestal hun uiterlijk wegneemt.

Staande variëteiten

De rechtopstaande variëteiten moeten tot de grond worden afgesneden nadat ze in de herfst zijn uitgebloeid. Je kunt de decoratieve zaadkoppen desgewenst de hele winter laten staan en de stengels afknippen vlak voordat er in de lente nieuwe groei ontstaat.

De rechtopstaande variëteiten moeten in het voorjaar om de paar jaar worden verdeeld en moeten mogelijk worden uitgezet om te voorkomen dat de bloemstengels omvallen, vooral als ze niet in de volle zon groeien.

Potentiële problemen

Steenpepers rotten langzaam en sterven af als ze in extreem vochtige omstandigheden worden geplant, maar verder hebben ze zelden last van enige vorm van ongedierte of ziekte. Bladluizen zijn de enige plaag die af en toe voorkomt, maar meestal niet in aantallen die het rechtvaardigen dat er actie tegen wordt ondernomen.

Soorten muurpeper

laaggroeiende steenpeper
laaggroeiende steenpeper

Sedumtypen worden over het algemeen onderverdeeld op basis van groeiwijze: bodembedekkers en rechtopstaande variëteiten. Deze laatste worden doorgaans gebruikt in vaste plantenborders. Veel genoemde variëteiten zijn verkrijgbaar in tuincentra door het hele land.

Bodembedekkers

  • 'Dragon's Blood' is een kruipende rode sedum die bekend staat om zijn vurige bladeren en is winterhard in USDA zones 3-9.
  • 'Blue Spruce' heeft bladeren die lijken op kleine blauwe sparren en is geschikt voor USDA zones 3-11.

Staande typen

rechtopstaande sedum
rechtopstaande sedum
  • 'Autumn Joy' wordt tot 60 cm hoog met groenachtig grijs blad en rozerode bloemen in de herfst. Plant het in USDA zones 4-11.
  • 'Black Jack' heeft dezelfde groeiwijze, maar het blad is dieppaars, bijna zwart, en de bloemen hebben een diep bordeauxrode kleur. Het is winterhard in USDA zones 3-9.

Succulente hemel

Stonecrops zijn zo gemakkelijk te kweken en zijn verkrijgbaar in zoveel vormen en kleuren dat ze een droom zijn voor liefhebbers van succulenten. Ze zijn ook ongelooflijk gemakkelijk te vermeerderen: knip gewoon een stengel af, laat deze een paar weken op het oppervlak van de grond liggen en zie hoe hij wortels begint te vormen!

Aanbevolen: