De aantrekkingskracht van verzamelbare kurkentrekkers: stijlen om te koesteren

Inhoudsopgave:

De aantrekkingskracht van verzamelbare kurkentrekkers: stijlen om te koesteren
De aantrekkingskracht van verzamelbare kurkentrekkers: stijlen om te koesteren
Anonim
Verzameling kurkentrekkers
Verzameling kurkentrekkers

Ongeacht de leeftijd, stijl, staat of land van herkomst, bijna elke kurkentrekker wordt beschouwd als een kurkentrekker om te verzamelen, en deze verzamelobjecten zijn enkele van de gemakkelijkste toevoegingen om te vinden voor je thuisbar of keuken sinds zoveel historische kurkentrekkers zijn in goede staat gebleven. Hier zijn slechts enkele van de vele verschillende stijlen kurkentrekkers die voorkomen in zowel museumexposities als privécollecties over de hele wereld.

Het doel van de kurkentrekker

Toen het bottelen van wijn in de 18eeeuw gestandaardiseerd begon te worden, zagen vernieuwers de noodzaak om een apparaat te creëren waarmee mensen deze met kurk afgesloten flessen gemakkelijk konden openen. De eerste gepatenteerde kurkentrekker werd in 1795 uitgevonden door een Engelsman genaamd Samuel Henshall. Deze kurkentrekker met rechte trekkracht is zo ontworpen dat de persoon die de kurkentrekker hanteert, zijn kracht gebruikt om de kurk uit de fles te trekken. Hoewel de industriële productie dit ontwerp heeft helpen verbeteren en heeft geresulteerd in het nog eenvoudiger verwijderen van kurk, zijn deze historische gereedschappen nog steeds essentiële onderdelen van de collectie van de enthousiaste wijndrinker.

Vroege fabrikanten en hun kurkentrekkers

Volgens wijnhandelaar Josef L'Africain "zijn de kurkentrekkers die iemand waarschijnlijk op een vlooienmarkt aan de oostkust zal vinden, de kurkentrekkers die vanaf de jaren 1890 zijn gemaakt door drie producenten: Williamson, Walker en Clough." Deze drie titanen van de kurkentrekkerindustrie bedachten elk hun eigen specifieke soorten kurkentrekkers:

  • Clough kurkentrekkers - De kurkentrekkers van William Rockwell Clough uit 1875 werden uit één stuk gedraaid staal gegoten, en zijn bijna-monopolie op de markt voor draadkurkentrekkers maakte hem tot een moeilijke concurrent.
  • Walker kurkentrekkers- Edwin Walker's kurkentrekkerbedrijf diende eind 19e eeuw zestien verschillende patenten in en staat bekend om zijn Walker Klokkentrekker, waarin een klokvormig stuk is verwerkt om te helpen bij de stabiliteit en kracht.
  • Williamson kurkentrekkers - William Alexander Williamson is vooral bekend om de vingerkurkentrekkers die hij patenteerde in de jaren 1870-1880, waarvan sommige een opvouwbaar ontwerp hebben waarbij de worm (schroefstuk) vouwt zich in de boog (ronde handgreep).
Vintage kurkentrekker
Vintage kurkentrekker

Complexe kurkentrekkers

De aangename visuele werking van deze andere kurkentrekkers om te verzamelen is een constante hit bij wijndrinkers en beginnende sommeliers.

  • Kurkentrekkers met hendel- Deze kurkentrekkers zijn verkrijgbaar in zowel de enkele hendel - ontwikkeld door Carl Wienke in 1882 - als de dubbele hendel - ontwikkeld in 1888 door Neville Heeley - en hun zorgvuldig geplaatste Het vleugelontwerp hielp de stabiliteit te vergroten en de spanning op zowel de fles als de kurk te behouden tijdens het verwijderingsproces.
  • Samengestelde hendels - Deze kurkentrekkers met hendel zien eruit alsof ze thuishoren in het laboratorium van een gekke wetenschapper, aangezien de originele kurkentrekker van Marshal Wier uit 1884 een concertina (accordeonachtig) mechanisme gebruikt om te schroeven in de kurk.
  • Prong extractors - Deze kurkentrekker-aangrenzende gereedschappen zijn populaire vintage items die je kunt vinden in kurkentrekkerloten of -collecties die enkele of dubbele tanden gebruiken - geen wormen - om tussen de kurkentrekkers te glijden nek en kurk om gemakkelijk te kunnen verwijderen.
Kurkentrekker in een wijnkurk in een fles
Kurkentrekker in een wijnkurk in een fles

Moderne kurkentrekkeraanpassingen

Helaas ging de visuele esthetiek van deze handmatige hulpmiddelen grotendeels verloren met de ontwikkeling van de hedendaagse kurkentrekker. Veel wijnliefhebbers uit de 21steeuwse wijnliefhebbers hebben elektrische kurkentrekkers die de kurken met een druk op de knop voor je verwijderen. Deze zijn te vinden bij je plaatselijke bouwmarkt of woonwinkel voor €20-€50. De moderne gadgetgoeroes zijn ook dol op het Coravin-model wijnopener, omdat het systeem is ontworpen om de fles wijn langer te bewaren door de kurk nooit daadwerkelijk uit de nek te verwijderen, maar door een gat door de kurk te prikken waardoor er later wijn kan worden geschonken. uit.

Coravin Model Two Wijnbewaaropener
Coravin Model Two Wijnbewaaropener

Antieke en vintage kurkentrekkers verzamelen

Gelukkig is de vraag naar antieke en vintage kurkentrekkers de afgelopen jaren consistent geweest, en degenen die willen verkopen zullen het gemakkelijk vinden om afstand te doen van hun waren. Natuurlijk kunnen ongebruikelijkere kurkentrekkers of kurkentrekkers van luxe merken voor elke verkoper een paar duizend dollar waard zijn. Op dezelfde manier is het echter bijna een garantie dat er minstens één antieke draai-kurkentrekker in uw plaatselijke antiekwinkel zal zijn; websites zoals Corkscrews Online maken het gevoel van een sommelier van thuis nog gemakkelijker. Met een verscheidenheid aan gemakkelijk toegankelijke prijzen en stijlen kan Corkscrews Online u matchen met precies het type kurkentrekker dat u aan uw collectie wilde toevoegen. Variërend van hun goedkope Victoriaanse direct pull-kurkentrekker met afstofborstel voor bijna $ 40 tot de oogverblindende geregistreerde Dray-designerkurkentrekker voor bijna $ 1.300 - die beide worden weergegeven op hun Direct Pulls 1-pagina - er is een perfecte kurkentrekker beschikbaar voor zowel uw decoratieve als praktische behoeften.

Antieke beenkurkentrekker
Antieke beenkurkentrekker

Waar wijn is, is een weg

Aangezien wijn voorlopig nergens heen lijkt te gaan - tenminste als wijnmoedermemes enige maatstaf zijn voor een lange levensduur - zal het altijd nodig zijn dat je een kurkentrekker van goede kwaliteit bij de hand hebt. Voor degenen die op zoek zijn naar manieren om indruk te maken op hun vrienden tijdens hun volgende etentje, is een eenvoudig antwoord om te investeren in het toevoegen van een van deze antieke, verzamelbare kurkentrekkers aan je keukeninventaris.

Aanbevolen: