Vintage en antieke haardgereedschappen om je vuur te verzorgen

Inhoudsopgave:

Vintage en antieke haardgereedschappen om je vuur te verzorgen
Vintage en antieke haardgereedschappen om je vuur te verzorgen
Anonim

Versier je open haard met mooie en nuttige antieke open haardensets voor een vrolijke haard en huis.

antiek haardgereedschap rondom een open haard
antiek haardgereedschap rondom een open haard

Toen je ging kijken naar een raar geluid dat je als kind in je huis hoorde, is de kans groot dat je ogen bleven hangen op de lange metalen pook die naast de open haard stond toen je langs de woonkamer liep. Hoewel je zeker antieke haardgereedschappen ter bescherming kunt gebruiken, zijn ze veel beter in het in goede staat houden van open haarden, en ze zijn de afgelopen paar honderd jaar geweldig in hun werk.

Antieke open haardgereedschappen om uw open haard in te kaderen

Als je bent opgegroeid met een rek met lang gereedschap naast je open haard, zal het je misschien verbazen te horen dat ze niet bedoeld zijn om inbrekers te bestrijden, maar om de brand te beheersen. Hoewel ze eruit zien alsof ze bedoeld zijn als decoratie, heeft elk gereedschap een praktisch doel: het stoken van vuur en het opruimen ervan. Ze kwamen vaker voor als er geen centrale verwarming was en mensen open haarden gebruikten om verschillende delen van het huis te verwarmen. Het waren dus instrumenten die uit noodzaak waren geboren, maar die een interessant motief werden voor een welvarend leven. Elk huis paste zijn haardsets aan met al het gereedschap dat ze het meest nodig hadden.

Bezem en blik

Vuren veroorzaken veel as, en je kunt niet toestaan dat er een opeenhoping van as in je open haard zit, dus het is een must om een bezem en blik in de buurt te hebben. Meestal hebben deze bezems korte haren en lange handvatten, en de stofblikken zijn er in verschillende vormen. Er was een standaard vierkante vorm, maar Victorianen experimenteerden met meer decoratieve ontwerpen. Deze gereedschappen waren gemaakt van metaal (behalve de borstelharen) en werden meestal in een trio geleverd, samen met een bijpassende pook en tang.

Iron Poker

Victoriaanse open haard poker
Victoriaanse open haard poker

Een favoriet hulpmiddel bij moord-whodunits is het ijzeren poker. Deze gereedschappen zijn lange, dunne metalen staven met een lichte haak aan het uiteinde die lijkt op de smeedijzeren hekken rond oude Victoriaanse huizen. Pokers werden gebruikt om het vuur gaande te houden door de kolen en het hout naar de sintels te verplaatsen. Meestal waren het enige decoratieve onderdeel van deze gereedschappen de handvatten, die in elegante, wervelende vormen waren gemaakt.

Tong

Antieke koperen tang en schep voor open haard
Antieke koperen tang en schep voor open haard

Openhaardtangen werden gebruikt om hout aan de haard toe te voegen en om het knetterende hout af te breken om meer zuurstof toe te voegen aan de groeiende vlammen. Van de vier gereedschappen die doorgaans in een staande haardset worden aangetroffen, had de tang de grootste ontwerpvariatie. Sommige tangen leken op medische schuifmaten die aan de onderkant afgerond waren, terwijl andere met hun rechthoekige vormen bijna op metronomen leken.

Andiron

Antieke Franse koperen vuurbokken met ramskoppen
Antieke Franse koperen vuurbokken met ramskoppen

Andirons stonden ook bekend als vuurhonden en werden geleverd in sets van twee. Ze werden gebruikt om een stuk hout in een open haard te bevestigen. Met deze tools zijn ontwerpers echt creatief geworden. Ze waren er in allerlei verschillende motieven en ontwerpen, van geometrische vormen tot bolvormige torens. Sommige waren zelfs zo gebeeldhouwd dat ze op dieren leken. Omdat deze direct in het vuur lagen, moesten ze van ijzer of messing zijn gemaakt, zodat ze niet zouden bederven.

Balgen

antieke haardbalg uit de arts & crafts periode
antieke haardbalg uit de arts & crafts periode

Bellows kwamen altijd voor in oude tekenfilmgrappen. Het zijn letterlijk grote accordeonzakken die lucht uitblazen. Hun doel is om zuurstof aan een vuur toe te voegen en het weer aan de praat te krijgen, en dit was vooral handig als mensen niet alleen het vuur aan het stoken waren voor recreatie, maar ook om hun huizen te verwarmen. Ze hebben allemaal dezelfde planchetvorm, maar hun stoffen varieerden. Hoewel ze doorgaans stevig brokaat of geborduurd linnen en katoen gebruikten, zoals in de mode was in de 19eeeuw.

Kolenshuttle

antieke koperen en messing kolenspoel
antieke koperen en messing kolenspoel

Mensen gebruiken vandaag de dag steenkool over de hele wereld, maar vroeger was het een noodzakelijk kwaad omdat het veel langer brandde dan hout. Toen branden letterlijk het enige waren dat huizen warm hield, gebruikte je wat het beste werkte. Deze shuttles zijn ongeveer zo groot als je handpalm tot het formaat van een kleine schoen. Ze hebben een tuit aan het uiteinde om de kolen uit de pan in het vuur te leiden.

Hoe waardevol zijn antieke open haardgereedschappen?

Vanwege hoe stevig ze zijn, zijn antieke gereedschapssets voor open haarden verkrijgbaar in een prijsklasse van ongeveer $ 200 - $ 1.000. Hele sets zullen meer waard zijn dan losse stukken. Naast de sets heb je dingen als bokken en kolenspoelen die een stuk meer waard zijn omdat ze meer tijd nodig hadden om te ontwerpen en zwaarder/groter zijn. Dit versleten maar goed onderhouden paar Victoriaanse ijzeren haardbokken wordt bijvoorbeeld aangeboden voor ongeveer $ 420.

Voor deze gereedschappen geldt: hoe waardevoller de materialen die worden gebruikt om ze te maken, hoe meer ze waard zullen zijn. Op dezelfde manier geldt: hoe meer versierd ze zijn, hoe hoger hun prijzen zullen zijn. Neem deze 19deeeuwse Franse open haardset, gemaakt van smeedijzer en brons, die in uitstekende staat verkeert. Het staat momenteel vermeld op 1st Dibs voor $ 1.300.

Aangezien centrale verwarming een rage is, is er minder vraag naar deze antieke gereedschapssets voor open haarden, dus je kunt nu exemplaren van goede kwaliteit vinden voor geweldige prijzen. Houd er rekening mee dat sommige van deze gereedschappen zwaar kunnen zijn, omdat ze volledig van metaal zijn gemaakt, en de verzendkosten kunnen oplopen.

Zijn antieke open haardgereedschappen veilig te gebruiken?

Het beste aan metalen antiek is dat ze, tenzij ze verroest zijn, duurzaam genoeg zijn om vandaag de dag nog steeds gebruikt te worden. Dat betekent dat je het oude smeedijzeren haardgereedschap dat naast de open haard van je grootmoeder stond, kunt gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze kapot gaan. Je zult ze echter zo nu en dan willen schoonmaken, vooral als je ze veel gebruikt.

We raden u aan een staalborstel en een beetje water of plantaardige olie te gebruiken om het roet en mogelijke roestvlekken weg te wrijven. Spoel het af en veeg het grondig droog voordat je een metaalpoets aanbrengt om het weer wat glans te geven.

Gelukkige haard, gelukkig huis

Open haarden vormen niet voor niets het middelpunt van ons huis. Ze zijn niet alleen praktisch, maar de vlammen creëren een uitnodigende ruimte waar iedereen deel van wil uitmaken. En de beste manier om een gelukkige haard en een gelukkig huis te creëren is door uw open haard een beetje liefde te geven - uiteraard met het juiste gereedschap.

Aanbevolen: