6 planten voor koud weer & Bloemen om aan je tuin toe te voegen

Inhoudsopgave:

6 planten voor koud weer & Bloemen om aan je tuin toe te voegen
6 planten voor koud weer & Bloemen om aan je tuin toe te voegen
Anonim
Vrouw ruikt de bloemen van een Nieskruidbloem
Vrouw ruikt de bloemen van een Nieskruidbloem

planten en bloemen voor koud weer zijn planten en bloemen die stevig genoeg zijn om bestand te zijn tegen constant koele temperaturen en af en toe vorst, ijsstormen of sneeuwstormen. Veel herfstgroenten en bloemen blijven de hele wintermaanden goed als de winter mild genoeg is, dus beschouw de planten die je in de herfst op de kwekerij of het tuincentrum zag als potentiële toevoegingen aan de tuin tijdens de wintermaanden. Zolang de grond kan worden bewerkt, kun je doorgaan met planten, maar houd er rekening mee dat langdurige vorst en zware sneeuwval zelfs de meest winterharde planten kunnen doden.

Keuzes voor planten en bloemen bij koud weer

Er zijn veel mogelijke keuzes voor planten en bloemen voor koud weer voor de tuin. Ze zijn niet allemaal geschikt voor elke tuinzone, dus neem contact op met uw plaatselijke County Cooperative Extension-kantoor of kijk in een goede plantenencyclopedie of -gids om te bepalen of ze geschikt zijn voor uw locatie.

Veel van de onderstaande planten bloeien laat in de herfst, wanneer de meeste dingen al inactief zijn, of heel vroeg in de lente voordat de meeste andere planten enig teken van leven vertonen.

Bloeiende eenjarigen en vaste planten bij koud weer

Eenjarige planten en vaste planten zijn eenvoudig toe te voegen aan bijna elke tuinruimte, zelfs als de enige ruimte die je hebt een container of bloembak is. Zeer koude temperaturen zorgen ervoor dat zelfs de meest winterharde planten uiteindelijk in de rusttoestand terechtkomen, maar de hieronder genoemde planten bloeien veel eerder (late winter of zeer vroege lente) of veel later (late herfst) dan de meeste andere planten.

Sierkool en kool

Hoewel de meeste mensen boerenkool en kool beschouwen als eetbare groenten, zijn er siervariëteiten in overvloed, en deze zorgen voor aantrekkelijke accenten in de tuin. Siervariëteiten zijn bestand tegen koude temperaturen en hebben vaak aantrekkelijk, felroze, magenta en groen blad. Gegolfde bladeren voegen interesse toe aan de tuin.

Sierkool en kool
Sierkool en kool

Viooltjes

Viooltjes worden vaak gezien als lentebloemen, maar in de zones 7 tot en met 10 kunnen ze in de herfst worden geplant voor winterbloemen. Velen zullen overleven als ze maar een beetje bescherming krijgen tegen de ergste winteraanvallen.

Viooltjes die buiten bloeien
Viooltjes die buiten bloeien

Teunisbloem

Net als viooltjes houden teunisbloemen van koel weer en zullen ze eerder bloeien dan de meeste andere tuinplanten. Bovendien zullen ze, gegeven een beschermd gebied, jaar na jaar overleven en bloeien in de lente en soms ook in de herfst.

Teunisbloem
Teunisbloem

Aconiet

Akoniet heeft felgele bloesems die in de late winter vaak dwars door de sneeuw heen steken en een feest van levendige kleuren bieden tegen de witte sneeuwbanken. Ook bekend als 'wolfsbane' of 'monnikskap', is monnikskap winterhard in USDA zones 3 tot en met 7.

Winterakoniet in de sneeuw
Winterakoniet in de sneeuw

Sneeuwklokjes

Deze schattige kleine witte bloemen behoren tot de eersten die bloeien, en bloeien in sommige gebieden zelfs door de sneeuw. Ze groeien het beste in de volle zon tot halfschaduw en moeten voor een optimale wow-factor worden geplant in groepen van minimaal 25 tot 30 bollen. Plant sneeuwklokjesbollen in de herfst, zodat ze de volgende lente bloeien. Ze komen jaar na jaar terug en verspreiden zich naarmate de tijd verstrijkt.

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes

Nederlandse rijbroek

De rijbroek van Nederlanders groeit in veel noordelijke gebieden in het wild, en het is een beetje moeilijk om ze in het wild in bloei te zien, omdat de witte bloemen vaak verschijnen terwijl er nog sneeuw op de grond ligt. Ze geven de voorkeur aan halfschaduw tot volledige schaduw en als je ze langs de voorkant van een tuinbed plant, zul je ze zeker zien als ze beginnen te bloeien. Dit is een zeer winterharde plant, die goed groeit in winterhardheidszones 3 tot en met 8.

Hollandse rijbroek
Hollandse rijbroek

Helleborus

Een bespreking van planten en bloemen bij koud weer zou onvolledig zijn zonder helleborussen te noemen. Helleborus of Lenten Roses zijn kleine planten die bloeien van december tot en met maart. Ze hebben klokvormige bloemen in de kleuren wit, roze en donkerroze of rood.

Helleborus bloemen
Helleborus bloemen

Heesters voor interesse bij koud weer

Als je wat meer ruimte hebt om mee te spelen, is het een geweldig idee om een paar struiken toe te voegen aan je tuin als het koud is. Ze geven u jaar na jaar kleur en voegen het hele jaar door interesse en structuur toe aan uw tuin.

Toverhazelaar

Toverhazelaar zijn struiken of kleine bomen die in de winter bloesems produceren, waardoor de plant de bijnaam Winterbloom krijgt. Je kent de naam misschien wel van schoonheidspreparaten. De schors en bladeren worden vaak in alcohol gedistilleerd om een samentrekkend middel voor de vette huid te creëren. Toverhazelaarstruiken en -bomen produceren gele bloemen in januari of februari, waardoor het sombere winterlandschap wordt opgefleurd.

Ze kunnen wel zes meter hoog worden, dus kies de locatie voor je toverhazelaar verstandig, houd hem uit de buurt van elektriciteitskabels en ver genoeg van het huis zodat hij niet tegen de structuur in groeit.

Toverhazelaar
Toverhazelaar

Mahonia

Mahonia bloeit in de late winter en zorgt voor een oogverblindende show van felgele bloemen wanneer het grootste deel van de wereld nog wit en grijs is. Deze groenblijvende struiken, lid van de berberisfamilie, zijn winterhard in de zones vijf tot en met tien, afhankelijk van de variëteit. Ze geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw en groeien goed in gemiddelde tuingrond.

Mooie bloeiende gele mahonia
Mooie bloeiende gele mahonia

Holly

Veel groenblijvende struiken zorgen tijdens de koude wintermaanden voor heldere groene plekjes in het landschap. Hulst, met zijn bonte bladeren en felrode bessen op de vrouwelijke planten, biedt een aantrekkelijke optie voor landschapsarchitectuur.

Hulst na een winterstorm
Hulst na een winterstorm

Jeneverbes

Jeneverbessen zorgen in de winter ook voor aantrekkelijk zilvergroen blad en blauwgrijze bessen. Zowel hulst als jeneverbes trekken ook vogels naar de tuin, omdat ze schuilplaatsen bieden bij slecht weer en bessen om te eten.

Oostelijke Redcedar met jeneverbessen
Oostelijke Redcedar met jeneverbessen

Andere planten om te overwegen

Hoe zit het met die tulpenbollen die je bent vergeten te planten? Zolang je nog diep genoeg in de grond kunt graven om ze op de aanbevolen diepte te planten, kun je ze planten. Ze hebben een langere periode van koud weer nodig, maar zelfs een paar weken onder de grond zou voldoende tijd moeten zijn om zich voor te bereiden op hun voorjaarsshow.

Aanbevolen: