Kweek je eigen theetuin met deze 14 smaakvolle planten

Inhoudsopgave:

Kweek je eigen theetuin met deze 14 smaakvolle planten
Kweek je eigen theetuin met deze 14 smaakvolle planten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Als thee en tuinieren twee van je favoriete dingen zijn, is het misschien tijd om je passies te combineren. Het aanleggen van een theetuin is een geweldige manier om je groene vingers te oefenen, vooral als je graag thee drinkt en het idee leuk vindt om je eigen botanische melanges te maken. Ga aan de slag met het planten van enkele populaire theetuinplanten en een paar bessen en kruiden waar lekkere thee van wordt gemaakt.

Calendula (Goudsbloem)

Afbeelding
Afbeelding

Calendula (Calendula officinalis), ook wel goudsbloem genoemd, houdt van koele omstandigheden, dus groeit hij het beste in de lente en herfst. Het is een droogtetolerante plant die groeit en bloeit in de volle zon (zolang het niet te warm is) of in halfschaduw. Zowel calendulabladeren als bloemen zijn eetbaar. De bladeren geven bittere en samentrekkende smaken, terwijl de bloemen milde, kruidige en peperige tonen afgeven met een vleugje bitterheid.

Echinacea (paarse kegelbloem)

Afbeelding
Afbeelding

Als je je eigen immuniteitsverhogende thee wilt maken, is echinacea (Echinacea purpurea) een perfecte keuze. Echinacea is droogtetolerante vaste plant in USDA-zones 3-9. Hij houdt van volle zon of halfschaduw. Het blad, de bloem en de wortel zijn allemaal eetbaar en kunnen in thee worden gebruikt. Het heeft een sterke, aardse, bloemige smaak die zorgt voor een tintelend gevoel in de tong. Het is handig om de sterke smaken van echinacea te combineren met een kruid zoals munt of basilicum om ze te temperen.

Duitse Kamille

Afbeelding
Afbeelding

Kweek voor thee Duitse kamille (Matricaria chamomilla) in plaats van de Romeinse variant, die een bodembedekker is. Duitse kamille is droogtetolerant en houdt van mild weer. Het groeit in halfschaduw of volle zon. Zowel de bladeren als de bloemen van Duitse kamille zijn eetbaar, dus je kunt een van beide of beide in de thee gebruiken. Duitse kamille smaakt grasachtig en de bloemen zijn licht bloemig met een lichte appelsmaak.

Roselle (Hibiscus)

Afbeelding
Afbeelding

Roselle (Hibiscus sabdariffa) wordt vaak gebruikt om hibiscusthee te maken. Roselle is een struik die 2,5 meter hoog kan worden met een spreiding van ongeveer 1,20 meter. Hij houdt van warmte, veel direct zonlicht en veel water. De bloemen, bladeren en zaden zijn allemaal eetbaar, maar de kelk wordt in thee gebruikt. Hibiscus heeft een scherpe smaak die lijkt op cranberry, en geeft een levendige rode kleur aan je thee.

Moet weten

Veel andere soorten hibiscus zijn niet veilig om te eten of om thee van te zetten.

Engelse lavendel

Afbeelding
Afbeelding

Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) maakt heerlijke thee. Lavendel groeit het beste in de volle zon. Hij staat het liefst vrij droog, is dus goed bestand tegen droogte en heeft goed doorlatende grond nodig. Kweek het in de grond of in potten. Zowel de bladeren als de bloemen (ontdaan van de stengel) zijn eetbaar, dus je kunt ze allebei in de thee gebruiken. De bloemen hebben een delicate bloemige smaak en aroma met een licht peperige toon, terwijl de bladeren sterker zijn en meer bitter zijn.

Rozen

Afbeelding
Afbeelding

Rozen (Rosa rubiginosa) zijn prachtige theetuinplanten. Je kunt hun zaaddozen (heupen) gebruiken om thee te zetten, evenals hun bloemblaadjes en knoppen. Rozen doen het het beste in de volle zon; verken onze gids voor het kweken van rozen voor meer informatie. Rozenbottels hebben een smaak die lijkt op hibiscus of pittige cranberry. Rozenblaadjes zijn bloemig en smaken net zoals ze ruiken.

Zwarte thee

Afbeelding
Afbeelding

Als je in USDA Zone 8 of hoger zit en ruimte hebt voor een plant die meer dan 3 meter hoog en maximaal 2,5 meter breed is, kun je je eigen zwarte theeplant (Camellia sinensis) kweken. Deze struik groeit in de volle zon of halfschaduw. De bladeren van de plant gebruik je om thee van te maken. Zwarte thee geeft sterke, samentrekkende, moutige smaken.

Munt

Afbeelding
Afbeelding

Mintblaadjes (mentha) vormen een smakelijke thee waarvan wordt aangenomen dat ze de spijsvertering bevordert. Munt is zo gemakkelijk te kweken dat het vaak als agressief of invasief wordt omschreven. Met dat in gedachten is het beter om munt in een bak te planten in plaats van in de grond. Je kunt zowel de bladeren als de stengels gebruiken om thee te zetten. Munt heeft een krachtige, sterke smaak en aroma, dus aan een theemelange wil je misschien maar een klein beetje toevoegen, en dan meer toevoegen als dat nodig is, zodat de planten met de delicate smaak niet overweldigd worden.

Citroenmelisse

Afbeelding
Afbeelding

Citroenmelisse (Melissa officinalis) behoort tot dezelfde familie als munt en groeit net zo agressief, dus het is beter om hem in containers te planten in plaats van in de grond. Gebruik de bladeren om citroenachtige muntthee te maken. Het heeft een heldere, citrusachtige smaak met een vleugje munt.

Citroengras

Afbeelding
Afbeelding

Als je van citroenachtige thee houdt zonder de smaak van munt, voeg dan citroengras (Cymbopogon citratus) toe aan je theetuin. Deze tropische plant houdt van volle zon en warm weer. Het groeit in grote bosjes, als siergras. Gebruik de stengels citroengras om aan de thee toe te voegen. Het heeft een milde citrussmaak met lichte gembertonen.

Basilicum

Afbeelding
Afbeelding

Basilicum (Ocimum basilicum) is een bladkruid dat voornamelijk bij het koken wordt gebruikt. Het is een eenjarige plant die in de zomer buiten of het hele jaar door binnen groeit. Steek basilicumblaadjes in water om heerlijke thee te zetten. Voel je vrij om meerdere varianten te gebruiken. Gebruik basilicumblaadjes en -stelen voor je thee. De smaak is een combinatie van citrus, munt en peper met lichtzoete tonen.

Ginger

Afbeelding
Afbeelding

Gember (Zingiber officinale) is een wortelstok die vaak wordt gebruikt bij het koken en waar geweldige thee van wordt gemaakt. Kweek gember buiten als het warm is of kweek hem binnen. Om gemberthee te maken, steekt u gesneden of geraspte gemberwortel of gemberbladeren in water. De thee heeft een milde peperige bite met kruidige, warme citrustonen.

Framboos

Afbeelding
Afbeelding

Mensen kweken voornamelijk frambozenplanten (Rubus idaeus) voor bessen, maar het is gemakkelijk om geweldige thee te zetten met gedroogde bladeren van frambozenplanten. Frambozen zijn struiken die winterhard zijn in USDA-zones 3-10 (afhankelijk van de variëteit). Frambozenblaadjes smaken vergelijkbaar met zwarte thee.

Aardbei

Afbeelding
Afbeelding

Gedroogde aardbeibladeren (Fragaria) werken net zo goed voor thee als frambozenbladeren. Aardbeien zijn gemakkelijk te verzorgen, laagblijvende planten die vooral voor fruit worden gekweekt. Ze produceren niet het hele jaar door bessen, maar de planten overleven wel milde winters. Aardbeienbladeren zijn mild met lichte fruit-, gras- en bittere tonen.

Kweek je eigen theetuin

Afbeelding
Afbeelding

Het is gemakkelijk om te beginnen met het kweken van planten om je eigen thee te zetten. Begin met een van de hier genoemde planten die in jouw klimaat groeien, of kies er een paar om binnenshuis in containers te kweken. Het is gemakkelijker om bladplanten binnenshuis te kweken dan planten die bloeien, omdat ze niet zoveel fel licht nodig hebben om productief te zijn. Zodra u zich op uw gemak voelt, bekijkt u de ingrediënten van uw favoriete theemelanges om inspiratie op te doen met ideeën voor andere planten die u aan uw theetuin kunt toevoegen.

Aanbevolen: