Hoe je een leren jas thuis op de juiste manier schoonmaakt

Inhoudsopgave:

Hoe je een leren jas thuis op de juiste manier schoonmaakt
Hoe je een leren jas thuis op de juiste manier schoonmaakt
Anonim
Vrouw die leren jas schoonmaakt
Vrouw die leren jas schoonmaakt

Of je nu een vintage klassiek leren jack hebt, een met een designerlabel of een gewaardeerde motorstijl, ze worden allemaal vies. Ontdek hoe u uw jas thuis kunt reinigen om geur, stof en zelfs inkt te verwijderen. Krijg tips om het schoon te houden en wanneer het tijd is voor de schoonmaakbeurt.

Leren jassen thuis schoonmaken

Zorg er altijd voor dat u een vlektest uitvoert voordat u schoonmaakmiddelen op leer gebruikt, om er zeker van te zijn dat het leer niet wordt beschadigd. Doe dit door een kleine hoeveelheid reiniger op een onopvallende plek van de jas aan te brengen en ongeveer 10 minuten te laten inwerken. Controleer of er geen schade aan het gebied is.

Materialen die je nodig hebt

Voordat je je leer gaat schoonmaken, heb je je gereedschap nodig. Wees voorbereid op elke situatie door deze materialen bij de hand te hebben.

  • Ontsmettingsalcohol
  • Schone witte doek
  • Water
  • Spuitfles
  • Zuiveringszout
  • Witte azijn
  • Leerreiniger
  • Castilië zeep
  • Lijnzaadolie
  • Niet-aceton nagellakremover
  • Leerconditioner

Hoe schimmel of meeldauw van een leren jas te verwijderen

Het verwijderen van schimmel uit een leren jas is een eenvoudige taak met behulp van een oplossing van ½ ontsmettingsalcohol en ½ water.

  1. Breng het mengsel aan op het gebied van de schimmel met een schone witte doek of doe het mengsel in een spuitfles en spuit het gebied in.
  2. Smeer het gebied in met een lichte coating.
  3. Gebruik een andere schone witte doek en droog het gebied grondig af.
  4. Herhaal het proces indien nodig.
  5. Laat de jas volledig drogen voordat je hem in direct zonlicht legt.

Een leren jas schoonmaken die stinkt

Als het om een stinkende leren jas gaat, is het waarschijnlijk de voering die een muffe geur heeft. Om het te verwijderen, pak je de azijn of zuiveringszout en de spuitfles. Deze methode werkt ook voor voeringvlekken.

  1. Draai de jas binnenstebuiten.
  2. Vul de spuitfles met azijn.
  3. Besproei de binnenkant van de jas lichtjes.
  4. Ophangen om te drogen.
  5. Als de azijn niet voldoende is, strooi dan zuiveringszout aan de binnenkant van de vacht.
  6. Vul een spuitfles met water.
  7. Spuit de baking soda met water om een pasta te maken.
  8. Laat de pasta drogen.
  9. Schud de jas uit.
  10. Laat buiten staan om te luchten.

Als het echte leer ruikt, meng dan gelijke delen water en azijn in een spuitfles. Bevochtig een schone doek lichtjes en veeg het leer af met de oplossing. Laat het buiten drogen.

Een witte leren jas schoonmaken

Wit leer is zeer gevoelig voor vlekken, slijtage en vlekken. Voor het schoonmaken van wit leer is meer nodig dan alleen even snel afvegen met azijn en water. Om vlekken en slijtage van wit leer te verwijderen, heb je leerzeep nodig, zoals zadelzeep. Je kunt ook leerzeep maken met Castiliaanse zeep, lijnolie, azijn en water.

  1. Om je oplossing te maken, meng je 2 kopjes water, 2 eetlepels Castiliaanse zeep, 1 theelepel azijn en een paar druppels lijnolie in een spuitfles.
  2. Doe de zelfgemaakte zeep of commerciële leerzeep op een doek.
  3. Maak de hele jas schoon en let op de sterk vervuilde plekken.
Zadelzeep
Zadelzeep

Straatzout, vuil en stof verwijderen

Als je favoriete leren motorjas vlekken heeft van strooizout, meng dan een oplossing van ½ witte azijn en ½ gesteriliseerd water. Wrijf de oplossing over de jas met een schone witte doek.

Inkt verwijderen uit een leren jas

Inkt op een leren jas krijgen kan een zeer verontrustende ervaring zijn. Maar er is een manier om de inktvlekken uit het leer te verwijderen met een nagellakremover zonder aceton.

  1. Schrob de inktvlek ongeveer 45 seconden met een spons die is bevochtigd met heet water.
  2. Droog de plekken goed af met een schone doek.
  3. Breng de nagellakremover zonder aceton aan met een watje. Wrijf het gebied met het watje en oefen een gemiddelde hoeveelheid druk uit.
  4. Droog eventuele resterende nagellakremover uit het gebied.
  5. Reconditioneer het gebied.

Alternatieve methode om inkt uit leer te verwijderen

Een andere methode om inkt uit leer te verwijderen is het gebruik van ontsmettingsalcohol, ook wel isopropylalcohol genoemd.

  1. Doop een watje in de alcohol.
  2. Wrijf het gebied met cirkelvormige bewegingen totdat de inkt is verwijderd.
  3. Droog het gebied met een schone doek.
  4. Gebruik een goede leerconditioner of vochtinbrengende crème om het vochtgeh alte in het leer te herstellen.

Tips en waarschuwingen voor het reinigen van leer

Als het gaat om het reinigen van leer, zijn er do's en don'ts die je moet volgen. Houd deze tips in gedachten, aangezien je je jas niet wilt verpesten.

  • Leer is een gevoelig materiaal. Commerciële afwasmiddel en schoonmaakmiddelen kunnen een residu achterlaten dat het leer kan beschadigen.
  • Dompel leer nooit onder in water. De natuurlijke oliën in het leer kunnen eruit trekken, waardoor het broos wordt. Daarom wil je hem niet in het water leggen of in een gootsteen onderdompelen.
  • Leer is niet gemaakt voor de droger. Door de hoge hitte zal het uitdrogen en barsten. Hang het altijd op om te drogen of zet het buiten in het zonlicht.
  • Als het om hardnekkige vlekken gaat, probeer dan een in de handel verkrijgbare reiniger voor leer. Alcohol, azijn en zuiveringszout kunnen ook in een mum van tijd worden gebruikt. Vergeet niet om het na het schoonmaken te conditioneren.
  • Een populair product genaamd Lexol wordt gebruikt voor autoleer. Dit product kan ook op leren jassen worden gebruikt. Het werkt om vuil los te maken en tegelijkertijd het leer te conditioneren.
  • Hang een leren jack altijd op aan een houten of gewatteerde hanger. Het gebruik van een draadhanger of dun plastic kan inkepingen of schade aan het leer veroorzaken.
  • Als je de jas opvouwt, kunnen er plooien in het leer ontstaan. Als uw jasje vouwen vertoont doordat het opgevouwen is, hang het dan in de badkamer en laat een warme douche staan. De stoom zorgt ervoor dat de plooien ontspannen. Hang de jas niet onder de waterstraal van de douche.

Als het tijd is voor een professionele schoonmaker

Als je de bovenstaande methoden hebt geprobeerd en het vuil en de vlekken nog steeds aanwezig zijn, is het tijd om een professional te bellen. Het is het niet waard om je jas te verpesten. Bovendien kunnen sommige materialen het leer zelf bevlekken, zoals rode wijn of mosterd. In dit geval wil je het zo snel mogelijk naar de stomerij brengen.

schoner praten op smartphone
schoner praten op smartphone

Een leren jas schoonmaken

Leren jassen zijn geweldig. Ze kunnen eeuwig duren. Ze kunnen echter nekpijn veroorzaken als er iets gemorst wordt. Als u weet hoe u uw jas thuis moet schoonmaken met de materialen in uw voorraadkast, kunt u een bezoek aan de stomerij besparen. Maar vergeet niet dat het ook belangrijk is om te weten wanneer je de handdoek in de ring moet gooien.

Aanbevolen: