Kenmerken van de spindelboom, plantverzorging en variëteiten

Inhoudsopgave:

Kenmerken van de spindelboom, plantverzorging en variëteiten
Kenmerken van de spindelboom, plantverzorging en variëteiten
Anonim
Spindelboomfruit
Spindelboomfruit

Spindelbomen (Euonymus spp.) zijn sterke en aanpasbare planten die, ook al worden ze bomen genoemd, vaak groeien met een dichte struikachtige groeiwijze. Esthetisch gezien staan ze bekend om hun herfstweergave van kleurrijk blad en ongewone bessen.

Spilkarakteristieken

Euonymus valse kleur
Euonymus valse kleur

Twee soorten spilbomen worden gebruikt in de landschapsarchitectuur - Europese spilboom en Amerikaanse spilboom - die elk schitterend karmozijnrood blad hebben in de herfst en tegelijkertijd zijn versierd met bizar rood en oranje fruit.

De vrucht, die aan de takken hangt als het blad v alt, opent zich in vier secties, waardoor kardinaalsmutsen de alternatieve namen 'hearts-a-bustin' en 'strawberry bush' krijgen. Het herfstgebladerte is verantwoordelijk voor nog een alternatieve naam: 'burning bush'.

De witte bloemen in de lente zijn klein en onbeduidend, net als het blad voordat het zijn vurige kleur krijgt - spoelbladeren hebben een onopvallende ovale vorm en zijn ongeveer vijf tot vijf centimeter lang. De Europese spindel kan uiteindelijk zes meter breed worden, hoewel hij vaak kleiner wordt gezien, terwijl de Amerikaanse variant meestal minder dan drie meter hoog blijft.

De planten zijn licht giftig, hoewel grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd om een ernstige bedreiging voor de gezondheid te veroorzaken.

Tuingebruik

Spindles zijn het waard om een centraal punt te zijn te midden van een bed met vaste planten, waar ze er het beste uitzien als de onderste takken zijn weggesnoeid om een meer boomachtige vorm te bevorderen. Spindels worden echter het meest gebruikt als heg, waar ze er het beste uitzien als ze niet worden geschoren en hun natuurlijke ronde vorm kunnen aannemen. Ze hebben een grote waarde voor dieren in het wild vanwege hun dichte groeiwijze en bessen.

Groeiende spindel

Spindels staan erom bekend dat ze taai zijn: ze zijn relatief gemakkelijk bestand tegen droogte, intense hitte en arme grond. Ze verdragen halfschaduw, maar er zijn veel meer bessen in de volle zon.

spindel in het landschap
spindel in het landschap

De boom planten

Doorgaans worden potspindelbomen gekocht bij een kwekerij. Lente of herfst is de beste tijd om te planten. Ze hebben een gat nodig zo diep als de kluit en iets breder, maar geen andere speciale behandeling. Planten in natte, drassige gebieden moet echter worden vermeden.

Zorg en potentiële problemen

De zorg is minimaal als ze eenmaal zijn gevestigd. Ze kunnen naar wens worden gesnoeid om hun grootte en vorm onder controle te houden, maar hebben de neiging om prachtig te groeien als ze aan hun lot worden overgelaten.

Verschillende plagen en ziekten vallen kardinaalbomen aan, maar de enige die ernstig zorgen baart, is de spindelboom. Dit is een kleine witachtige plaag die de onderkant van bladeren koloniseert. Milde plagen kunnen worden behandeld met insectendodende zeep, maar bij ernstige gevallen is waarschijnlijk een insecticide nodig om te voorkomen dat de plant wordt vernietigd.

variëteiten

Amerikaanse spindel (E. americanus) is winterhard in USDA zones 5 tot 9 en is algemeen verkrijgbaar in kwekerijen door het hele land. Als inheemse plant wordt hij over het algemeen aangetroffen in zijn wilde basisvorm, in plaats van als een verbeterde cultivar.

Europese spindel (E. europaeus) is winterhard in USDA zones 4 tot 7 en is algemeen verkrijgbaar in kwekerijen door het hele land.

  • 'Red Cascade' is de belangrijkste cultivar die in kwekerijen wordt aangetroffen en staat bekend om zijn diep verzadigde rode kleur en vruchtbare bessenweergave.
  • 'Albus' heeft wit fruit in plaats van rood.

Spectaculaire spindels

Een groot deel van het jaar zijn spindelbomen niet het soort plant dat de aandacht op zichzelf vestigt. Als het weer in de herfst afkoelt, wees dan voorbereid op een van de helderste displays van rode bladeren in het plantenrijk.

Aanbevolen: