Vintage kattenkunst: gids voor schattige verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Vintage kattenkunst: gids voor schattige verzamelobjecten
Vintage kattenkunst: gids voor schattige verzamelobjecten
Anonim
Vintage kunst van katten
Vintage kunst van katten

Gedomesticeerde katachtigen hebben er nog nooit zo charmant uitgezien als in de vintage kattenkunst die hun lichaam verlengde en hun hoofd plat maakte. Deze verzamelbare kunstwerken, ook wel atoomkatten genoemd, bestrijken een groot aantal media, maten en artistieke stromingen. Of je nu een opkomende kattendame bent of je huis in ranchstijl probeert te verbouwen tot het perfecte verblijf uit de jaren vijftig, je zult niet tevreden zijn met slechts één van deze ondeugende stukken in je collectie.

Vintage kattenkunst en de kunstwereld uit het midden van de 20e eeuw

Van de jaren vijftig tot het begin van de jaren zeventig bruiste de kunstwereld van nieuwe esthetiek en experimentele stijlen. Abstract-expressionisten uit New York City brachten onderwerpen op een bijna onherkenbare manier terug tot hun essentie, modernisten uit het midden van de eeuw gingen over op het gebruik van aardetinten en natuurlijke materialen, terwijl popartiesten hun werk doordrenkten met neonkleuren en commerciële kritiek. Hoewel dieren geen prominent onderwerp waren van deze verschillende bewegingen, hadden ze allemaal kunstenaars die hun versie van de speelse katachtige tot leven brachten, beeldhouwen, schilderen of illustreren. Tijdens je zoektocht naar vintage kattenkunst zul je dus afbeeldingen tegenkomen met invloeden uit sommige, zo niet alle, historische stijlen.

Vintage kattenkunstmediums

Hoewel er halverwege de 20e eeuw een overvloed aan schilderijen en illustraties van deze iconische katten bestonddeeeuw, hielden kunstenaars zich ook bezig met het maken van delicate kattensculpturen uit glas, hout, en keramiek. De meest voorkomende soorten vintage kattenkunst die je tegenkomt zijn:

  • Afdrukken
  • Schilderijen
  • Sculpturen/beeldjes
  • Geprinte ephemera (wenskaarten, decoraties, enzovoort)

Vintage kattenkunst identificeren

Retro kattenkunst is niet alleen visueel opvallend, het speelse en stilistische uiterlijk maakt het voor een beginnende kunstliefhebber ongelooflijk gemakkelijk om hem vandaag de dag te identificeren. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten als je een mogelijk vintage kattenkunstwerk probeert te authenticeren.

CSA-archief/DigitalVision-vectoren/Getty Images
CSA-archief/DigitalVision-vectoren/Getty Images

Schilderijen en prenten

Vintage schilderijen en prenten van katten bevatten meestal een combinatie van deze details uit het midden van de eeuw.

Zittende kat vintage kunst
Zittende kat vintage kunst
  • Gestileerde kattenlichamen- Kunstenaars schilderden deze katten met bowlingpinvormige lichamen en iconische voetbalvormige hoofden.
  • Avant-garde minimalistische invloed - Deze vintage katten zijn niet gemaakt met realisme in gedachten, en met behulp van invloeden van avant-gardebewegingen zoals het abstract expressionisme riepen kunstenaars een vroeg gevoel van minimalisme voor de kenmerken en vormen van hun kat.
  • Atomic-age-symbolen - Hoewel deze katten normaal gesproken de focus van deze kunstwerken vormden, gebruikten veel van deze kunstenaars klassieke atomaire-tijdperk-symbolen op de achtergrond, zoals vuurwerk en kleurblokken.
  • Modern kleurenpalet uit het midden van de eeuw - Kunstenaars gaven de voorkeur aan heldere blauw-, oranje- en roze tinten, evenals aan de neutrale tinten avocadogroen en warm bruin toen ze deze katten in hun interieur schilderden stukken.

Sculpturen

Het andere meest voorkomende voorbeeld van retro-kattenkunst is de vorm van multimediasculpturen, variërend van beeldjes op bureauformaat tot levensgrote beelden. Aangezien deze stukken overvloediger aanwezig zijn op de verzamelaarsmarkt dan schilderijen en prenten, hebben deze werken niet veel gemeenschappelijke kenmerken. Er zijn echter een paar dingen waar u op kunt letten:

Retro Afrikaanse kattensculptuur
Retro Afrikaanse kattensculptuur
  • Langwerpige kattenlichamen- Net als bij de vintage schilderijen en prenten overdreven kattensculpturen uit deze periode de lengte en vorm van de kat in vormen die doen denken aan de gemummificeerde omhulsels van geliefde Egyptische huisdieren.
  • Minimalistische details - Een aanzienlijk aantal van deze sculpturen bevat weinig markeringen en details, vaak beperkt tot die van de mond, neus, lippen en de klauwen of oren.
  • Zittend of gekruld - De overgrote meerderheid van deze sculpturen is gemaakt om te lijken op een kat die in zichzelf is opgerold alsof hij een dutje doet, of op een kat die op alle vier zit benen.

Vintage kattenkunst verzamelen

Een van de problemen bij het verzamelen van vintage kattenkunst komt voort uit de lucratieve reproductiemarkt die digitale verkopers zoals Etsy en Ebay domineert. Het vinden van authentieke prenten of schilderijen van je kattenvrienden is buitengewoon moeilijk. Helaas zijn de aspecten waarvoor deze kunstwerken populair waren (hun eenvoudige en strakke ontwerpen) gemakkelijk te repliceren in productieplatforms zoals Adobe Photoshop. Hoewel dit het heel gemakkelijk en goedkoop maakt om deze esthetiek uit het midden van de eeuw te verwerven, wordt het daadwerkelijk verzamelen ongelooflijk moeilijk. Als u echter geïnteresseerd bent in het toevoegen van een vintage kattensculptuur aan uw collectie, vindt u er een aantal op veilingwebsites en te koop in grote antiekwinkels.

Vintage kunst van Halloween-kat
Vintage kunst van Halloween-kat

Vintage kattenkunstwaarden

Aangezien het verzamelen van kunst een dure passie kan zijn, kan het nastreven van vintage kattenkunst ernstige schade aan je portemonnee toebrengen. Schilderijen kunnen gemiddeld tussen de $ 200 en $ 500 variëren, zoals dit schilderij uit de jaren vijftig getiteld Seven Cats van John D. Queen, dat voor bijna $ 500 werd verkocht. Ondertussen worden sculpturen geschat tussen de $ 100 en $ 1.000, afhankelijk van hun kwaliteit, materialen en de reputatie van de kunstenaar. Een ongewoon gekleurd lavendelkleurig kattenbeeld van Licio Zanetti Murano uit de jaren vijftig wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 1.000, en een kat van keramiek van Manuel Felguerez Barra uit dezelfde periode wordt ook geschat op ongeveer $ 1.000.

Verzamelen en detecteren: op jacht naar vintage kattenkunst

Terwijl de wereld zich richt op het oplossen van de mysteries en moorden op abonnementsboxen thuis, kun jij je vergrootglas richten op de moeilijke taak om voorbeelden van authentieke vintage kattenkunst te ontdekken die je aan je persoonlijke collecties kunt toevoegen. Het is tijd om je detectivehoed van het Halloween-kostuum van vorig jaar op te zetten en op zoek te gaan naar dat perfecte stuk om boven je mantel te hangen.

Aanbevolen: