Tamarisk: invasieve soorten struiken en bomen

Inhoudsopgave:

Tamarisk: invasieve soorten struiken en bomen
Tamarisk: invasieve soorten struiken en bomen
Anonim
Tamarisk-boom
Tamarisk-boom

Tamarisk (Tamarix) is een sierlijke, winterharde struik, ook wel bekend als zoutceder en tamarix. Dankzij de opvallende gevederde lichtroze bloemen lijkt deze zeer invasieve plant onschadelijk. Het wordt echter vaak verantwoordelijk gehouden voor het veranderen van leefgebieden voor wilde dieren en het vergroten van het aantal bosbranden.

Invasief, onverwoestbaar en veerkrachtig

Voordat je Tamarisks aan je landschap gaat toevoegen, bedenk dan hoe invasief en, in veel opzichten, schadelijk voor de natuur en het milieu. Tamarisk is zowel een struik als een kleine boom, afhankelijk van de soort. Terwijl sommige soorten slechts 1,5 tot 3 meter hoog worden (waarnaar wordt verwezen als struiken), kunnen andere wel 15 meter hoog worden (waarnaar wordt verwezen als bomen).

Belangrijke feiten over Tamarisk

Basisfeiten over tamarisk zijn onder meer:

  • Tamarisks zijn zeer diepgeworteld, met wortels die tot 9 meter onder de grond groeien, afhankelijk van de grondwaterspiegel. Het dichte struikgewas van Tamarisk produceert doorgaans wortels die 1,5 tot 6 meter diep worden.
  • Tamarisk vormt een bedreiging voor het waterpeil, aangezien één grote plant 200 liter water per dag kan verbruiken. Volgens High Country News wordt die 73.000 liter per jaar vaak uit een rivier overgeheveld.
  • Deze struiken/bomen voeden branden op grotere niveaus dan normale bosbranden.
  • Ze vertonen een opmerkelijke groeisnelheid met zaden en bloemen na branden.

Alle soorten zijn invasief

Volgens de Global Invasive Species Database is de meerderheid van de soorten die Tamarix ramosissima (t.ramosissima) vertegenwoordigen eigenlijk een grote verscheidenheid aan Tamarisk (Tamarix) hybriden. Ze zijn allemaal invasief. Het Invasive Species Compendium meldt dat recente DNA-analyses het twijfelachtig maken of er voldoende verschillen zijn tussen de Tamarisk-soorten om ze van elkaar te scheiden. Het rapport stelt echter wel: "De huidige veronderstelling is dat de belangrijkste invasieve entiteit in Noord-Amerika een hybride is van T. ramosissima met T. chinensis." Soortgelijke soorten die in Noord-Amerika voorkomen zijn onder meer T. ramosissima (ook bekend als S altcedar), T. chinensis, T. canariensis en soms is T. gallica aanwezig. Er zijn ook enkele verschillende T. parviflora en andere verschillende hybriden.

Methoden van Tamarisk-controle

Er zijn veel methoden gebruikt om deze zeer invasieve en destructieve plant onder controle te krijgen. Het opgraven van de planten, het besproeien met herbiciden en andere methoden zijn er niet in geslaagd de verspreiding van deze plant over de Verenigde Staten onder controle te houden.

Tamarisk Keverferomonen

Wetenschappers van de Montana State University hebben een synthetische feromoonversie van het noordelijke tamariskkeverferomoon ontwikkeld om meer tamariskkevers aan te trekken. De Diorhabda elongata, of tamariskbladkever, lijkt de enige plaag te zijn die een tamariskstruik of -boom kan beschadigen of zelfs doden. Volgens Alex Gaffke, een van de universitaire onderzoekers, beïnvloedt het keverferomoon de kevers op dezelfde manier als de geur van spek en pannenkoeken bij mensen. In 2017 had de poging van Arizona om de plant uit te roeien door de introductie van de tamariskever onvoorziene gevolgen toen de plaag zich naar Californië verspreidde. Evolutie en het overleven van de sterksten is een les bij de introductie van deze niet-inheemse plant in het zuidwesten.

Insecticiden snijden en spuiten

Tussen 1986 en 1992 kon het Coachella Valley Preserve 25 hectare moerasgebied terugwinnen dat begroeid was met tamariskstruiken en bomen. Vrijwilligers en bemanningen van het California Conservation Corps sneden de stammen af met herbiciden uit hand- en rugzaksproeiers. Ze hadden een succespercentage van meer dan 90%.

  • Je hebt geduld nodig als je deze resultaten wilt dupliceren met Triclopyr (Garlon 3A en Garlon4).
  • Meng één deel herbicide met drie delen water en spuit onmiddellijk, omdat wachten het succespercentage tot 70% verlaagt.
  • Zorg ervoor dat u een veiligheidsbril, lange mouwen, handschoenen en andere beschermende uitrusting draagt.

Plagen en ziekten

Tamarisk heeft niet veel vijanden, een feit waardoor hij agressief kan groeien. Deze zeer veerkrachtige struik/boom heeft een paar vijanden.

Insectenplagen

Naast de tamariskbladkever, besmetten twee andere insecten - latania- en oesterschelpschubben - vaak tamarix. Spuit tamariskbomen en -heesters in het late voorjaar met een insecticide om besmetting door dit ongedierte te voorkomen. Een zware plaag vereist behandeling in het vroege voorjaar door een spray van geconcentreerde zwavel en kalk te mengen.

Ziekten

Cankers worden gevormd uit drie schimmels: Botryosphaeria tamarici, Dipodia tamarascina en Leptosphaeria tamariscis. De kankers zorgen ervoor dat de takken afsterven en afbreken. De remedie is om terug te snoeien tot gezond hout en het snoeihout te verbranden. Andere schimmels kunnen verschillende ziekten veroorzaken, zoals echte meeldauw (Sphaerotheca humuli), wortelrot (Phymatotrichum omnivorum) en zelfs houtrot (Polyporus sulphureus).

Waar kan Tamarisk groeien?

Tamarisk geeft de voorkeur aan zoute grond en gedijt goed in de buurt van kustgebieden, hoewel de soort in vrijwel elk grondtype kan groeien, zoals zand, leem en klei.

  • Hij geeft de voorkeur aan droge, goed doorlatende grond, maar kan gemakkelijk overleven in vochtvasthoudende kleigronden.
  • Hij kan niet overleven in de schaduw en heeft veel zonlicht nodig.

Tamarisk kweken en snoeien

Zoals je kunt zien, is deze plant zeer invasief en wordt niet aanbevolen als opzettelijke aanplant. Als u van plan bent tamarisk te planten als onderdeel van uw landschapsarchitectuur of om een andere reden, houd er dan rekening mee dat dit niet controleerbaar is en het gebied waar u het plant, zal overspoelen.

Tamarisk-groei
Tamarisk-groei
  • Tamarisk-variëteiten groeien in een breed scala aan winterharde zones, van de koudere Zone 2 tot warmere Zones 10+.
  • Hij geeft de voorkeur aan vochtige grond en wordt daarom vaak langs kustwateren geplant.
  • Als je tamarisk plant, voeg dan een dikke laag mulch toe.
  • Geef regelmatig water totdat de wortels houvast krijgen. (Opmerking: hij zal zichzelf wortelen totdat hij de grondwaterspiegel bereikt en dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid water absorbeert.)
  • Snoei nadat de bloemen zijn gestopt met produceren om het volgende bloeiseizoen een boost te geven.

Tamarisk verspreiden

Tamarisks groeien gemakkelijk uit stekken die zijn geworteld of vers gesneden dikke takken die zijn geworteld als een wilg, door de stek diep in de grond te steken.

  • Deze plant kan het beste in december worden vermeerderd door de vezelige groene stengels van 15 tot 20 centimeter lang af te snijden.
  • Je kunt een speciale stekgrond voor stekken plaatsen of een mix van grond maken vermengd met rivierzand.

Tamarisk-variëteiten

Er zijn meer dan 50 verschillende soorten tamarisk in enigszins verschillende vormen. Er zijn twee soorten: groenblijvend en bladverliezend, hoewel sommigen beweren dat ze eigenlijk bladverliezend zijn, vermomd door verschillende bladkleuren. Verschillende soorten zijn onder meer:

Tamarix Chinensis

Tamarix chinensis is niet zo winterhard als andere soorten. Het heeft zeer pluizige takken en is een zeer sierlijke struikboom met roze bloemen op langwerpige takken.

Tamarix chinensis Lour
Tamarix chinensis Lour

S altceder Tamarisk

S altceder (Tamarix ramosissima) heeft grijsgroene bladeren en roze of witte bloemen. De bomen/struiken kunnen 15 tot 20 voet hoog worden. De plant geeft de voorkeur aan zout water, maar wordt ook aangetroffen in wetlands, zandbanken en rond meren.

Tamarix ramosissima Ledeb - zoutceder
Tamarix ramosissima Ledeb - zoutceder

Franse Tamarisk

Franse tamarisk (Tamarix gallica) wordt wild aangetroffen in Frankrijk, Noord-Afrika en aan de zuidwestkust van Engeland. De struik wordt 5 tot 10 voet hoog. In Noord-Afrika wordt hij 9 meter hoog of meer. De bloemen zijn lichtroze en staan in de zomer op korte cilindrische punten. T. anglica is een vorm van deze soort en varieert sterk per regio en wordt 4 tot 6 meter hoog.

Franse tamarisk
Franse tamarisk

Kashgar Tamarix

Kashgar tamarix (Tamarix hispida) komt uit Centraal-Azië. Het heeft een opvallend blauwgroen blad dat in de herfst bloeit. Een zaailingvorm hiervan, aestivalis, verschilt weer sterk van de ouder, omdat deze groter wordt en krachtiger is. Hij bloeit van mei tot juli.

Kashgar Tamarix
Kashgar Tamarix

Tamarix Odessana

Tamarix odessana heeft zacht grijsgroen blad en mooie punten met grote rozewitte bloemen. Het is inheems in Zuidoost-Europa en Klein-Azië. Deze plant wordt aangetroffen langs rivieren, meren en beken/kreken.

Tamarix odessana
Tamarix odessana

Tamarix Tetrandra

Tamarix tetrandra lijkt qua uiterlijk op T. gallica, maar onderscheidt zich door vier in plaats van vijf helmknoppen. Het is vrij winterhard en groeit en bloeit vrijelijk in de buurt van Londen. De bloemen zijn roze-wit.

Tamarix Tetrandra
Tamarix Tetrandra

Bijbelverwijzingen van Tamarisk

Tamarisks worden meerdere keren genoemd in de Bijbel.

Genesis

In de Bijbel vertelt Genesis 21:33 hoe Abraham een tamariskstruik plant in de buurt van Beersheba om het verbond dat hij met God sloot te herdenken. De struik/boom was ook de plaats waar Saul het hof hield en de stoffelijke resten van Saul werden begraven onder een tamariskboom.

Manna uit de hemel

Volgens The Telegraph was Tamarix gallica het manna uit de hemel dat in de Bijbel wordt genoemd. Terwijl ze door de woestijn dwaalden, vonden de Israëlieten het tamarix-sap dat insecten 's nachts op de grond achterlieten als gouden druppels.

Tamarisks misleidende delicate schoonheid

Tamarisk-struiken creëren een etherische schoonheid met hun delicate bladeren en trossen zachtroze bloemen. Hun agressieve, invasieve karakter zou echter een waarschuwing moeten zijn voor degenen die overwegen deze plant toe te voegen als landschapselement.

Aanbevolen: