Okra thuis kweken: beste praktijken en tips

Inhoudsopgave:

Okra thuis kweken: beste praktijken en tips
Okra thuis kweken: beste praktijken en tips
Anonim
Okra-peulen
Okra-peulen

Okraplanten, verwant aan stokrozen, produceren mooie gele bloemen op sierlijke stengels. Maar nadat de bloemen zijn verwelkt, wordt je beloond met veel okra-peulen voor gumbo, frituren of beitsen. Deze planten hebben veel warmte en zonlicht nodig, dus ze zijn de perfecte aanvulling op de zomertuin.

Waar je okra kunt laten groeien

Hoewel veel mensen okra beschouwen als een groente die meestal alleen in zeer warme klimaten wordt gekweekt, kan deze werkelijk overal groeien. Het duurt slechts ongeveer 40 tot 50 dagen van planten tot oogsten, zolang de temperatuur maar boven de 70 graden is.

Okra planten

Het belangrijkste om te onthouden is dat okra warm weer nodig heeft om een oogst te ontwikkelen. Hij houdt echt niet van koel weer; Sterker nog, je zou het niet eens in je tuin moeten planten voordat de nachttemperaturen warmer zijn dan 60 graden F.

Als je in een gebied woont met een korter warm seizoen, of als je gewoon een sprong in het seizoen wilt maken, kun je je okra-zaden binnenshuis onder verlichting laten beginnen. Het is het beste om okra in turfpotten te laten beginnen, omdat ze er niet van houden dat hun wortels verstoord worden. Als u ze binnenshuis start, start u de zaden vier weken vóór uw laatste voorjaarsvorstdatum. Okra-zaden ontkiemen binnen tien tot veertien dagen.

Als je ze in de tuin plant (zowel zaden als transplantaties), moet er een onderlinge afstand van twaalf tot achttien centimeter aanwezig zijn, afhankelijk van de variëteit. Houd de zaden of zaailingen goed bewaterd en wied het gebied regelmatig.

Okra kweken in containers

Hoewel okraplanten over het algemeen groot zijn, en niet iets dat je normaal gesproken in containers zou kweken, kan het zeker gedaan worden.

  1. Selecteer de juiste maat container. Een pot van minstens tien centimeter diep en die ongeveer vijf kilo potgrond kan bevatten.
  2. Plant twee tot drie zaden of transplantaties in elke pot en geef ze een paar centimeter ruimte.
  3. Plaats de container in een gebied dat ten minste in de volle zon staat, dat wil zeggen zes uur of meer per dag.
  4. Houd de container goed bewaterd. Elke twee weken bemesten met kelpmeel of visemulsie.
  5. Begin regelmatig met oogsten zodra de peulen beginnen te rijpen.

Sommige goede okravariëteiten om in containers te kweken zijn 'Annie Oakley' en 'Baby Bubba.'

Okra kweken

Zodra de temperatuur constant 80 graden F en hoger bereikt, gedijt okra absoluut. De groei en productie nemen toe, en de plant zal peulen blijven produceren tot de temperaturen afkoelen en de vorst de plant doodt, hoewel de plant naarmate het seizoen vordert over het algemeen minder peulen zal gaan produceren. Je kunt een stabiele, productieve okra-oogst garanderen door twee weken na het planten van je eerste oogst meer okra te zaaien.

Okra kan een beetje droogte verdragen, maar de planten hebben minstens elke zeven dagen een goede, diepe watergift nodig om goed te kunnen blijven produceren.

Okra-bloem
Okra-bloem

Okra bemesten

Okra is geen erg zware voeder, maar doet het het beste in voedselrijke grond. Als je rijke grond hebt met veel organisch materiaal, hoef je je okra waarschijnlijk niet te bemesten. Als dat niet het geval is, moet je de planten elke drie tot vier weken voeden. Er zijn een paar manieren om dit te doen.

  • Voeg een organische plantaardige meststof toe aan de grond rond de planten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bekleed de planten met compost of kelpmeel.
  • Water- en bladvoeding met visemulsie of compostthee.

Al deze methoden geven je okraplanten net dat beetje extra voeding, zodat ze goed kunnen blijven produceren en groeien.

Okra oogsten

Je okraplant zal uiteindelijk 1,20 meter hoog of groter worden en mooie gele bloesems ontwikkelen. Zodra de bloemen vervagen, zal zich een zaaddoos vormen. Dit is de okra-peulen die je gaat oogsten, en je eerste oogst zal meestal ongeveer acht weken na het planten plaatsvinden.

  • Controleer op peulen die vijf tot tien centimeter lang zijn.
  • Controleer om de paar dagen om ervoor te zorgen dat geen van de peulen te oud en vezelig wordt.
  • Oogst peulen door ze met een mes of een snoeischaar van de plant af te snijden. Als de stengel waarmee de peul aan de plant vastzit erg houtachtig is, is deze waarschijnlijk te taai om te eten.
  • Zorg ervoor dat je handschoenen draagt en misschien zelfs lange mouwen, want de okra-peulen hebben kleine stekels die in de huid kunnen prikken en irriteren.

Okra plagen en ziekten

Er zijn niet veel plagen en ziekten die okra aantasten, maar er zijn er wel een paar waar je op moet letten.

Bladluizen

Bladluizen reproduceren zich snel en doorboren de stengels van uw plant, zuigen het sap eruit en verzwakken deze na verloop van tijd, en stellen de plant bloot aan ziekten. Als je ze op je plant ziet, probeer ze dan met de slang af te spuiten om ze los te maken. Als dat niet werkt of als je er te veel hebt, bespuit dan de aangetaste delen van je planten met insectendodende zeep.

Maïsoorwormen

Hoewel ze vaak worden geassocieerd met maïs, staan deze wormen ook bekend als "okra-podwormen" omdat ze de bladeren en peulen van okra eten. Ze graven zich in de peulen, waardoor ze oneetbaar worden. De beste manier om ze onder controle te houden is door ze met de hand te plukken en te vernietigen als je ze vindt, of, als je een grotere plaag hebt, Bt (Bacillus thuringiensis) op je okraplanten toe te passen, waardoor alle wormen binnen een paar dagen worden gedood.

Fusarium Wilt

Fusarium verwelkingsziekte is een bodemschimmel die veel verschillende tuinplanten aantast. Het zorgt ervoor dat de bladeren geel worden en afvallen, wat uiteindelijk leidt tot de dood van de plant. Er zijn geen chemische controles voor fusarium. U kunt proberen het te vermijden door zaad te kopen met het label "VFN", wat betekent dat het resistent is tegen fusarium. Zorg er ook voor dat u uw gewassen roteert; plant okra niet jaar na jaar op dezelfde plek in je tuin, want als fusarium in de grond zit, zal het toekomstige okra-gewassen infecteren.

Selecteer de beste okravariëteit voor uw tuin

Bij het kiezen van okravariëteiten moet je op een paar dingen letten: fusariumresistentie, een kortere tijd tussen planten en oogsten (als je in een gebied woont met een kort warm seizoen), en variëteiten die minder stekels, zodat ze gemakkelijker te oogsten zijn.

  • 'Emerald'heeft ruggengraatloze peulen van zeven tot negen inch. De plant wordt ongeveer 1,20 meter hoog.
  • 'Annie Oakley II' heeft ook stekelloze peulen en wordt vier tot anderhalve meter lang.
  • 'Louisiana Green Velvet' is een zeer groeikrachtige soort; het wordt 1,80 meter hoog en is zeer productief. De peulen hebben ook geen ruggengraat.
  • 'Clemson Spineless' is een erfstuk zonder ruggengraat, gewaardeerd om zijn smaak.

Mooi en productief

Het is altijd een fijne gelegenheid als een plant zowel mooi als productief is, en okra voldoet zeker aan beide beschrijvingen. Of je het nu in een container of in een tuinbed kweekt, okra zal zeker veel impact toevoegen aan je tuin.

Aanbevolen: