Geboortebloemen april: betekenis van de madeliefje en de siererwt

Inhoudsopgave:

Geboortebloemen april: betekenis van de madeliefje en de siererwt
Geboortebloemen april: betekenis van de madeliefje en de siererwt
Anonim
podia en zoete erwtenbloemen
podia en zoete erwtenbloemen

Een geboortebloem in april geeft je twee keuzes: een madeliefje of een zoete erwt. Je kunt besluiten dat je beide bloemen leuk vindt voor je aprilbloem. Je geboortebloemkeuze in april presenteert twee heel verschillende bloemen: madeliefje en zoete erwt. Het madeliefje heeft een stervormige bloei met straalbloemen en grote gele of zwarte schijfbloemen in het midden. De siererwtenbloem is een klimplant. De bloemen hebben een vleugelachtig uiterlijk met lancetvormige bladeren. De bloem is bijzonder geurig, waardoor het een prachtige toevoeging aan de tuin is.

Daisy als geboortebloem van april

Je kunt besluiten dat het madeliefje de bloem is die je wilt gebruiken voor je aprilbloem. Het madeliefje is een eeuwenoud symbool en heeft verschillende betekenissen voor kleuren die je kunt gebruiken om er een persoonlijk symbool van je verjaardag van te maken. Als je madeliefjes plant of van plan bent ze naar iemand te sturen die in april jarig is, kan een lijst met kleuren nuttig zijn bij het bepalen van de beste kleur madeliefjes om te versturen.

  • Roze - liefde, romantiek
  • Rood - gepassioneerde liefde en romantiek
  • Wit - zuiverheid, onschuld
  • Geel - geluk, vriendschap
Madeliefje bloemen
Madeliefje bloemen

Oude symboliek

Er zijn verschillende oude mythen over madeliefjes. In de Noorse mythologie is het madeliefje een heilige bloem van de Noorse godin Freya. Als godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid is het gemakkelijk te begrijpen hoe het madeliefje het symbool werd van moederschap, bevalling en de hoop op een nieuw begin. In de Keltische mythologie bestrooien de goden de grond met madeliefjes om hoop en geluk te bieden aan rouwende ouders.

Moderne symboliek

Vandaag de dag zijn madeliefjes het symbool van zuiverheid, onschuld en een nieuw begin. Het madeliefje wordt geassocieerd met pasgeborenen en wordt vaak gestuurd om ouders te feliciteren met de geboorte van hun baby. Een geboorte in april maakt dit een geweldige bloemenkeuze om naar nieuwe ouders te sturen.

Populaire soorten madeliefjes

Als u niet kunt beslissen welke cultivar van madeliefje (Bellis perennis) voor uw tuin moet worden gekozen, kan een beetje informatie over de vier meest populaire u helpen beslissen. Al deze bloemen zullen een prachtige aanvulling zijn op uw bloementuin, vooral een ouderwetse tuin in cottage-stijl.

  • Shasta madeliefje- Het meerjarige Shasta madeliefje (Leucanthemum x superbum) wordt in het wild aangetroffen in weilanden en langs de snelweg. Het is een groter madeliefje en produceert meer bloemen. Dit is een geweldig madeliefje om toe te voegen aan je cottage-tuin, omdat het een strookvormige bloei heeft.
  • Engels madeliefje - In sommige regio's wordt het Engelse madeliefje (Bellis perennis) beschouwd als een invasieve plant en wordt het vaak geclassificeerd als onkruid. Sommige cultivars zijn opzichtig, ook al zijn ze korter dan andere madeliefjes.
  • Gerbera madeliefje -Gerbera madeliefje (Gerbera jamesonii) heeft een grote bloei en wordt geleverd in levendige kleuren. Dit madeliefje is een inheemse Zuid-Afrikaanse vaste plant en gedijt goed in warmere klimaten. Het Gerbera-madeliefje is een verbluffend dramatische toevoeging aan een bloementuin.
  • Geschilderde madeliefjes -Geschilderde madeliefjes (Tanacetum coccineum) bloeien in de vroege zomer. Je kunt de bloeiperiode tot in de herfst verlengen als je de vervaagde bloemen met het hoofd in de kop houdt om doorbloei te bevorderen.

Madeliefjes kweken in uw snijbloementuin

Madeliefjes zijn geweldige snijbloemen voor uw tuin. Je kunt madeliefjes kweken uit zaden, of je kunt madeliefjes in pot verplanten vanuit een kwekerij of tuincentrum. Sommige madeliefjes zoals Shasta-madeliefjes zijn hybride vaste planten. Omdat ze zich via wortelstokken voortplanten, moet ze mogelijk elke drie of meer jaar worden verdeeld. Jaarlijkse madeliefjes zijn geweldige zelfzaaiers en zullen over het algemeen jaar na jaar opnieuw worden gezaaid.

Zon-, water- en bodemvereisten

Gelukkige madeliefjes hebben zonlicht en vochtige grond nodig. Sommige cultivars kunnen gedeeltelijke schaduw verdragen, maar wees gewaarschuwd: zonder volle zon zullen uw madeliefjes niet zoveel bloemen produceren. Je wilt grond gebruiken die goed doorlaatbaar is. Madeliefjes kunnen geen natte voeten overleven, maar gevestigde planten kunnen droge perioden overleven. Mogelijk moet u water geven als de regenval minder dan 2,5 cm per week bedraagt.

Plagen en ziekten

Madeliefjes kunnen last krijgen van schimmelinfecties als er te veel regen is en de grond niet goed wegloopt. Andere problemen zijn onder meer echte meeldauw, wortelrot en botrytisziekte. De grootste plagen zijn herten en konijnen. Deze twee dieren zijn dol op madeliefjes en zullen op je madeliefjes knabbelen, waarbij ze korte stompjes achterlaten van wat ooit je prachtige hoge snijbloemen waren. Herten zijn vooral dol op Gerbera-madeliefjes.

Sweet Pea als aprilbloem

Misschien geef je de voorkeur aan de geurige zoete erwt voor je geboortebloem in april. De naam kan misleidend zijn, omdat zoete erwten eigenlijk geen erwten produceren. Vanwege de vorm van de bloemen van de siererwt wordt vaak gezegd dat de bloemen het uiterlijk van een miniatuurvlinder hebben. De betekenissen van zoete erwtbloemen omvatten een bitterzoet afscheid of een vreugdevolle hallo. Als je iemand thuis wilt verwelkomen, zijn siererwtenbloemen een mooie manier om een oprechte boodschap te sturen.

De verschillende kleuren siererwtenbloemen hebben een extra betekenis. Wanneer u deze bloemen verzendt, kunt u kiezen op basis van de kleurbetekenis.

  • Wit - dankbaarheid, onschuld
  • Roze - vreugde, geluk
  • Rood - verlangen, passie, liefde
  • Paars - bewondering
zoete erwtenbloem
zoete erwtenbloem

Geschiedenis van de zoete erwt

De oorsprong van de zoete erwtbloem (Lathyrus odoratus) wordt vaak besproken onder tuinders. Sommigen wijzen naar China als de geboorteplaats van de plant, terwijl anderen beweren dat de plant afkomstig is uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, met name Sicilië, Italië. Anderen geloven echter dat de geurige bloem via Peru of Ecuador naar Sicilië is gebracht. Door de eeuwen heen werd de bloem gekweekt en was een favoriet onder Victorianen.

Climber Sweet Pea-bloemen in uw tuin

Sweet erwt is een klimmer. De wijnstokken kunnen op verschillende dragers worden gekweekt, zoals een latwerk, obelisk en bamboestok. Gemiddeld heeft elke wijnstok/plant ongeveer 10-15 bloemen aan het uiteinde van de wijnstok/stengel, dus je wilt een steun die deze prachtige, licht gegolfde bloesems laat zien.

Haal meer bloemen uit je siererwten

Sommige tuinders verwijderen de ranken die de wijnstokken ondersteunen en binden ze aan palen met touw en tuinringen. De afwezigheid van ranken dwingt de plant zijn energie te besteden aan het produceren van meer bloemen.

Siererwten kweken in uw tuin

Als u besluit siererwten in uw tuin te kweken, kunt u ze in de late winter planten of wachten met planten in het vroege voorjaar, afhankelijk van uw winterhardheidszone. Je start de planten binnenshuis en transplanteert zodra de dreiging van vorst voorbij is.

Bodemvereisten

Sweet Pea-bloemen hebben rijke grond nodig. De meeste tuinders voegen ongeveer vijf tot zeven weken vóór het planten van zoete erwtbloemzaden of transplantaties compost toe aan het tuinbed om ervoor te zorgen dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor deze hongerige voeders. Bloemen van siererwten houden ervan dat de grond een beetje zuur is voor een optimale groei. Je kunt indien nodig altijd een beetje kalk aan je grond toevoegen.

Zon- en watervereisten

Erwtenbloemen houden van de zon, maar hebben een koele en vochtige grond nodig. De meeste tuinders planten grotere bloemen rond de wijnstokken om voor schaduw op de grond te zorgen. Je wilt de bloemen water geven, zodat de grond vochtig blijft. Als de knoppen van de wijnstokken vallen voordat ze bloeien, is de meest waarschijnlijke boosdoener een gebrek aan water.

De zaden zijn giftig

Erwtenpeulen verschijnen na de bloei. De plantdozen kunnen meer dan 20 zaden bevatten, die bij consumptie giftig en dodelijk zijn voor mens en dier. Houd huisdieren uit dit deel van uw bloementuin.

Pest- en ziektebedreigingen

De meest voorkomende plagen voor een siererwtbloem zijn verschillende soorten bladluizen. Andere insecten zijn komkommerkevers, mijnwerkers, spintmijten en trips. De meest voorkomende ziekten die zoete erwten treffen zijn echte meeldauw, bladvlekken en wortelrot.

April geboortebloem om te groeien of te geven

Je kunt de geboortebloem van april kiezen om je verjaardag te vertegenwoordigen uit de twee keuzes: madeliefje of zoete erwt. Beide bloemen hebben onderscheidende eigenschappen waardoor ze een mooie keuze zijn voor iedereen die in april jarig is.

Aanbevolen: