Geboortebloemen van maart: achter vrolijke narcis en jonquille

Inhoudsopgave:

Geboortebloemen van maart: achter vrolijke narcis en jonquille
Geboortebloemen van maart: achter vrolijke narcis en jonquille
Anonim
Jonquille bloeit
Jonquille bloeit

Een geboortebloem uit maart kan een prachtige snijbloem voor uw tuin zijn. Misschien ontdekt u dat een narcis of jonquille in pot een geweldig verjaardagscadeau voor maart is. Misschien kiest u liever slechts één van de bloemen voor uw tuin of als potplant. De narcis (narcis) is een vaste plant die uit een bol groeit. De Jonquille (Narcissus jonquilla) is een soort van het geslacht Narcissus en groeit ook uit een bol. De twee bloemen lijken erg op elkaar en worden op dezelfde manier gekweekt.

De primaire geboortebloem van maart is Narcis

Narcissen zijn trompetvormig en hebben zes bloemblaadjes. Ze vormen een geweldige snijbloem. Deze opzichtige bloemen zijn geel of wit. Sommige cultivars zijn witte en gele combinaties. Misschien geef je de voorkeur aan oranje, roze of paarse narcissen, of word je misschien verliefd op de prachtige dubbelbloemige cultivar.

Narcissen in het voorjaar
Narcissen in het voorjaar

Narcissen worden uit bloembollen gekweekt

Narcissen zijn vaste planten die uit bloembollen worden gekweekt en die in de herfst moeten worden geplant. Afhankelijk van uw winterhardheidszone bloeien de narcissen in de late winter of het vroege voorjaar. Je kunt ze planten als tuinborders, perken, plantenbakken en als bos/bosomgeving. Om de bloei te bevorderen kunt u altijd een kleine hoeveelheid bolmest toevoegen. Sommige cultivars bloeien zes weken, terwijl andere wel zes maanden blijven bloeien.

Zon- en watervereisten

Narcissen groeien in de volle zon tot halfschaduw. Als u in halfschaduw moet planten, zorg er dan voor dat uw bloemen minimaal zes uur direct zonlicht krijgen. Narcissen hebben meestal niet veel water nodig, maar ze houden niet van droge grond, dus houd de grond vochtig om veel bloemen te stimuleren.

Voortplanting

De bloemen produceren dochterbollen die exacte klonen zijn. Narcissen kunnen zich echter ook uit zaden voortplanten.

Bodemvereisten

Een gematigde grond is het beste medium voor uw bollen, hoewel sommige cultivars beter gedijen in zure grond. Neem contact op met de kweker voordat u gaat planten en pas uw grond dienovereenkomstig aan. Je wilt een grond die goed doorlaatbaar is, want narcissen hebben geen natte voeten.

Pest- en ziektebedreigingen voor narcissen

Narcissen zijn bestand tegen knaagdieren en herten, omdat dit ongedierte de smaak van de bollen verafschuwt. Insectenplagen die u uiteindelijk kunt bestrijden, zijn onder meer bolwantsen, zoals bolvliegen en bolmijten. Narcissen kunnen plantenvirussen en verschillende schimmelinfecties oplopen.

Narcissen zijn giftig voor huisdieren

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van narcissen (en jonquilles). Alle delen van de plant zijn giftig voor kinderen en huisdieren.

Narcissen cadeau doen

Het is het beste om narcissen een paar uur in een vaas te laten weken voordat je ze aan andere bloemstukken toevoegt, omdat de afgesneden stengels een chemische stof lekken die dodelijk is voor andere bloemen. Voor een sneller snijbloemenboeket kun je besluiten om een volledig narcisboeket te maken.

Symboliek en kleurbetekenissen

Narcissen hebben een eeuwenoude betekenis van een nieuw begin en vernieuwing. Omdat dit meestal een van de eerste voorjaarsbloemen is die tevoorschijn komt, worden narcissen gezien als tekenen van hoop en wedergeboorte. Ze vertegenwoordigen de voortzetting van de cyclus van de natuur. Net als andere bloemen hebben narciskleuren een specifieke betekenis. U kunt deze betekenissen gebruiken om u te helpen bij het selecteren van de kleuren die u wilt planten of in een bloemstuk wilt opnemen. U kunt een narcisbol op pot als maartgeboortebloem geven.

  • Oranje - vreugde
  • Roze - nieuwe vriendschap of liefde
  • Paars - ijdelheid, egoïsme
  • Wit - zuiverheid
  • Geel - geluk, succes

Narcissen Mythologie

Narcissus, de zoon van een nimf en riviergod, stond bekend om zijn verbluffende uiterlijk en er werd gezegd dat hij een schoonheid was. Hij bracht echter de toorn van de goden op hem af toen hij de nimf Echo afwees. De goden lieten hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld in de rivier. Er zijn verschillende versies van zijn lot. Eén stelt dat Narcissus tot aan zijn dood wegkwijnde naar zijn spiegelbeeld. Een andere versie stelt dat zijn angst over zijn verlangen naar zichzelf eindigde toen hij zelfmoord pleegde. De bloem die uit de grond groeide waar hij stierf, draagt zijn naam, narcis, beter bekend als narcis.

Jonquil is de secundaire maartbloem

De Jonquille is een narcis en technisch gezien een narcis en wordt daarom gekweekt als narcissen. Er zijn echter enkele significante verschillen tussen jonquilles en gewone narcissen, waardoor de jonquille een eigen indeling kreeg. Er zijn 14 identificatiecategorieën voor narcissen. De Jonquille zit in Divisie 7.

Witte jonquillebloemen
Witte jonquillebloemen

Verschillen tussen narcissen en jonquilles

Zowel narcissen als jonquilles zijn narcissen, en jonquilles zijn een specifiek type narcis (Narcissus jonquilla). Er zijn dus verschillen tussen diverse andere soorten narcissen en jonquilles. Deze verschillen zitten vooral in hun uiterlijk. Jonquilles zijn kleiner en korter dan gewone narcissen. De jonquillebladeren zijn meestal rond en de stengels lijken op een riet.

Aantal bloemen per stengel

Misschien wel het grootste verschil tussen narcissen en jonquilles is het aantal bloesems per stengel. Narcissen hebben meestal slechts één grote bloesem aan het uiteinde van de stengel. Jonquilles hebben verschillende kleintjes. Sommige jonquilles kunnen wel acht bloemen per steel hebben.

Klimaatvoorkeur van Jonquilles

Een ander verschil tussen narcissen en jonquilles is het favoriete klimaat. Jonquilles geven de voorkeur aan het klimaat in de zuidelijke regio van de Verenigde Staten en kunnen in tegenstelling tot narcissen zeer warme omgevingen verdragen.

Jonquilles hebben een sterk parfum

Narcissen hebben niet echt een geur/aroma. Jonquilles hebben echter een vrij sterk, aangenaam parfum.

Subtiele verschillen in maart-geboortebloemkeuzes

De verschillen tussen de twee bloemen voor een geboortebloem in maart zijn subtiel als je narcissen en jonquilles vergelijkt. Omdat beide bloemen van het geslacht Narcissus zijn, kunt u genieten van de verschillen als u beide in uw snijbloementuin plant.

Aanbevolen: