December geboortebloemen: opvallende narcis, poinsettia & Hulst

Inhoudsopgave:

December geboortebloemen: opvallende narcis, poinsettia & Hulst
December geboortebloemen: opvallende narcis, poinsettia & Hulst
Anonim
Kerst Poinsettia In Keramische Pot
Kerst Poinsettia In Keramische Pot

De kans is groot dat je waarschijnlijk goed bekend bent met het idee van geboortestenen, maar je weet misschien niet dat er ook een uitgebreide lijst met geboortebloemen is, waarbij de geboortebloem van december drie afzonderlijke planten omvat: narcis, kerstster en hulst. Er is geen betere manier om de winter in te luiden dan iets meer te leren over deze wonderbaarlijk unieke, winterse bloemen en hoe ze de laatste maand van het jaar vertegenwoordigden.

Eerste decembergeboortebloem - Narcissus

Het geslacht narcissen behoort eigenlijk tot de amaryllisfamilie en beschrijft een groot aantal kleine, kleurrijke planten. Net zoals elk vierkant een rechthoek is, maar niet elke rechthoek een vierkant, wordt elke paardenbloembloem ook beschouwd als onderdeel van het geslacht narcissen, wat verklaart waarom de twee planten zo'n vergelijkbare gelijkenis vertonen. Deze mooie kleine planten worden gekenmerkt door hun (meestal) witte of gele bloemblaadjes en trompetvormige corona die naar voren steekt in het midden van de bloei. Interessant genoeg is er geen overeengekomen aantal soorten narcissen, maar het is bekend dat ze allemaal ongelooflijk - sommigen zouden zeggen misselijkmakend - geurig zijn, en dat de sappen die ze afscheiden schadelijk kunnen zijn voor de menselijke huid. Toch worden ze geassocieerd met vriendschap en geluk, waardoor deze bloemen perfect zijn om zowel jouw dag als de dag van een van je beste vrienden op te fleuren.

Narcissusbloemen in vazen
Narcissusbloemen in vazen

Griekse mythologie en oorsprong van narcissen

Volgens de Griekse mythologie werd een nimf afgewezen door een mooie man genaamd Narcissus, en in ruil voor deze afwijzing vervloekte de godin Nemesis hem om zo in vervoering te raken door zijn eigen spiegelbeeld dat hij niet zou kunnen kijken weg, niet vanwege honger, sluimering of dorst. Helaas voor Narcissus was hij zo in de ban van zijn spiegelbeeld in een nabijgelegen beek dat hij per ongeluk verdronk nadat hij zo moe was geworden dat hij in de rollende rivier zakte. Er wordt gezegd dat de narcisbloemen die in overvloed rond rivieroevers en beken groeien, dit doen als weerspiegeling van de daad van Narcissus.

December's tweede geboortebloem - Poinsettia

De breedbloeiende, dieprode kerststerren zijn nauw verbonden met Kerstmis, waarbij veel warenhuizen, buurtblokken en gemeenschapscentra tijdens het winterseizoen bedekt raken met kleine potten met deze planten. Het historische verslag wijst op het eerste belangrijke contact van poinsettia met mensen, toen de Azteekse cultuur deze planten uit de sneeuwbanken plukte en ze verpletterde om een paarse kleurstof te creëren. Toen deze planten uiteindelijk naar Noord-Amerika migreerden en mensen kennis begonnen te nemen van hun winterse bloeiperiode, werden ze geassocieerd met de wintervakanties. Vanwege deze joviale connectie wordt aangenomen dat kerststerren gevoelens van vrolijkheid en vrolijkheid belichamen.

Meisje met kerst poinsettia in de woonkamer
Meisje met kerst poinsettia in de woonkamer

Holly is de derde geboortebloem van december

Hulst wordt vaak verward met maretak en beschrijft eigenlijk een groenblijvende struik waarvan de doornige bladeren hem bijzonder veerkrachtig maken tegen wezens en beestjes die zich misschien willen tegoed doen aan de felrode bessen. Net als bij de kerstster hebben hulststruiken hun meest volwassen periode tijdens de winter, hoewel ze niet allemaal bessen produceren. In feite hebben hollies mannelijke en vrouwelijke functionerende planten, wat betekent dat vrouwelijke hollies bessen produceren en dit alleen doen als ze in de buurt van een mannelijke hulst worden geplaatst. Historisch gezien heeft deze plant belangrijke banden met de druïdencultuur en werd hij gezien als een symbool van het eeuwige leven en de vruchtbaarheid. Er zijn enkele gegevens over mensen die takjes van deze planten afhakten en deze in hun huizen plaatsten om kwade geesten te weren. Misschien komt hier wel de traditie vandaan om tijdens de wintermaanden een hulsttakje in huis te hangen.

Groene bladeren en rode bessen onder de eerste sneeuw
Groene bladeren en rode bessen onder de eerste sneeuw

Christelijke thema's en decemberbloemen

Het is niet verwonderlijk dat al deze flora's onderscheidende verbindingen hebben met de christelijke religie. Het is niet verrassend dat elk van deze planten representatief zou worden voor de maand waarin de belangrijkste figuur binnen de christelijke theologie werd geboren; vermoedelijk is dit waar de banden tussen elk van de drie planten en de maand december ontstaan. In het bijzonder wordt gezegd dat narcisplanten de eerste bloem zijn die bloeide om Jezus Christus te troosten in de nacht van het Laatste Avondmaal, toen hij wist dat hij verraden zou worden door zijn apostel Judas en de naderende dood tegemoet zou zien. Bovendien houdt het vermogen van de kerstster om te bloeien in de grootste tegenspoed (de koude temperaturen in de winter) verband met christelijke thema's van doorzettingsvermogen; en ten slotte is de hulst door christelijke theologen geadopteerd om het christendom in een drievoudige hoedanigheid te vertegenwoordigen. Er wordt gezegd dat de scherpe bladeren de doornen belichamen die Jezus Christus droeg op de dag van zijn kruisiging, de bessen belichamen zijn vergoten bloed, en de groenblijvende bladeren belichamen het eeuwige leven dat is beloofd aan degenen die in de verlossing van Jezus Christus geloven.

Als koude dagen plaats maken voor gejuich en vrolijkheid

Afgezien van hun christelijke connecties, is het verenigende thema van al deze planten het gevoel van feest en vrolijkheid dat ze brengen in welk huishouden ze ook wonen. Of het nu gaat om de manier waarop narcissen je aanmoedigen om je te verdiepen je vriendschappen of de manier waarop kerststerren de komende feestdagen markeren, alle geboortebloemen van december helpen je het jaar op een heldere manier af te sluiten en dienen als contrast met de donkere, koude winter die in het verschiet ligt.

Aanbevolen: