American Empire-meubels: krachtige en elegante ontwerpen

Inhoudsopgave:

American Empire-meubels: krachtige en elegante ontwerpen
American Empire-meubels: krachtige en elegante ontwerpen
Anonim
Amerikaanse Empire bank
Amerikaanse Empire bank

Amerikaanse Empire-meubels vertegenwoordigen een belangrijke periode in de geschiedenis en zijn gemakkelijk te herkennen als je eenmaal de kenmerken ervan begrijpt. Meubilair in Amerikaanse Empire-stijl bereikte rond 1820 een piek in populariteit in de Verenigde Staten, maar de invloed ervan is gemakkelijk te zien in veel van de daaropvolgende tijdperken van meubelontwerp. Leer hoe je stukken uit het Amerikaanse Empire kunt spotten en wat deze meubelontwerpperiode zo speciaal maakt.

Achtergrond van de Amerikaanse Empire-stijl

American Empire is een interpretatie van de Franse Empire-stijl, die van 1800 tot 1815 vooral populair was in Europa. Amerikaanse meubelmakers vonden de Franse Empire-stijl inspirerend en begonnen deze aan te passen aan de smaak van consumenten in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Empire-periode in meubelontwerp begon rond 1815 en duurde tot 1840, maar was het populairst in de jaren 1820. Het overlapt met meubels in federale stijl, die eenvoudige lijnen en delicate vormen hadden, maar het Amerikaanse rijk was veel substantiëler.

Opmerkelijke kenmerken van het Amerikaanse Empire-meubilair

Bepaalde kenmerken kenmerken meubels uit het Amerikaanse Empire en maken ze gemakkelijk te herkennen in antiekwinkels. Als je naar een bank, dressoir, tafel of ander meubelstuk uit het Amerikaanse Empire kijkt, zal deze veel van deze kenmerken hebben.

Zwaar en substantieel

Veel meubelstukken uit het Amerikaanse Empire zijn gemaakt op een manier die zwaar en substantieel aanvoelt. Dit zijn geen delicate, fragiel ogende items. Je ziet dikke kolommen en pilaren, stevige voeten en zware laden en planken.

Amerikaanse Empire-boekenkast
Amerikaanse Empire-boekenkast

Symmetrie en eenvoudige lijnen

Geweldige rondingen en krachtige lijnen zijn een belangrijk onderdeel van deze meubelstijl. Bovendien zijn de meeste meubelstukken van het Amerikaanse Empire in hun ontwerp sterk afhankelijk van symmetrie.

Sierlijke snijwerk

Amerikaanse Empire-meubels bevatten vaak sierlijk snijwerk, vooral op de voeten. Er zijn antieke tafels op pootjes, dressoirs met sierlijk uitgesneden pilaren en andere fijne details. Zoek naar eier-en-pijltjes, stergravures, Griekse sleutelpatronen en vele andere zeer bewerkte elementen.

Amerikaanse Empire ronde marmeren tafel
Amerikaanse Empire ronde marmeren tafel

Vergulde en koperen details

Sommige stukken uit de Amerikaanse Empire-periode bevatten details van ingelegde fanfarebanden. Ze kunnen ook verguld zijn, waardoor het donkere hout warmte en glans krijgt. Antiek meubelbeslag uit deze periode bevat soms bewerkte houten knoppen en trekjes, maar je ziet ook koperen en bronzen trekjes met sierlijke achterplaten en ringen.

Glas en verhoogde panelen

Kastwerk uit de Amerikaanse Empire-periode heeft vaak glazen panelen op de deuren, vooral als het meubelstuk een antieke porseleinkast of ander tentoonstellingsitem is. Andere kasten hebben mogelijk verhoogde panelen die vakkundig zijn uitgesneden om te pronken met het vakmanschap van die tijd.

Fijne houtsoorten en fineerhout

Veel antieke meubelstukken uit het Amerikaanse Empire zijn gemaakt van donker, rijk hout. Meubelmakers gaven de voorkeur aan mahonie en walnoot, en ze gebruikten ook fineer van fijn hout om meer betaalbare stukken te maken.

19e-eeuwse Empire mahoniehouten kist
19e-eeuwse Empire mahoniehouten kist

Belangrijke fabrikanten tijdens de Amerikaanse imperiumperiode

De Amerikaanse Empire-periode in meubelontwerp kende enkele regionale verschillen. Er waren kleine stijlverschillen tussen 19e-eeuwse meubelmakers in Boston, B altimore, Philadelphia en andere belangrijke steden. Volgens Buffalo Architecture hebben twee meubelmakers ook naam gemaakt vanwege hun bijdragen aan dit tijdperk op het gebied van meubels.

Duncan Phyfe

Deze bekende Amerikaanse meubelmaker bevond zich op het hoogtepunt van zijn populariteit tijdens de Empire-periode. Hij specialiseerde zich in symmetrie en proporties, en interpreteerde Europese trends zoals de Empire-stijl voor een Amerikaans publiek.

Charles-Honore Lannuier

Lannuier werkte voornamelijk in mahoniehout met andere fijne houtsoorten en was een Franse immigrant die de Empire-stijl uit Europa meebracht. Zijn Amerikaanse interpretaties van de Empire-stijl waren ongelooflijk populair.

De verschillende meubeltijdperken begrijpen

American Empire is slechts een van de vele beroemde antieke meubelstijlen uit verschillende periodes. Als u weet hoe u deze stijlen kunt herkennen, kunt u de leeftijd van antiek meubilair bepalen en zelfs stukken identificeren waar u misschien niet veel vanaf weet. Hoe meer je leert over de geschiedenis van meubels, hoe meer je in één oogopslag kunt zien als je door een antiekwinkel of rommelmarkt loopt.

Aanbevolen: