10 vetplanten voor binnen die gemakkelijk te kweken zijn

Inhoudsopgave:

10 vetplanten voor binnen die gemakkelijk te kweken zijn
10 vetplanten voor binnen die gemakkelijk te kweken zijn
Anonim

Voeg een beetje vrolijkheid toe aan je ruimte met een van deze schattige vetplanten.

Groep vetplanten in betonnen potten
Groep vetplanten in betonnen potten

Vetplanten zijn geweldige kamerplanten. Ze zijn zeer onderhoudsarm, zolang je ze maar voldoende licht geeft en niet te veel water geeft. Vetplanten hebben meestal zes of meer uur zonlicht per dag nodig, dus je kunt ze het beste bij een zonnig raam laten groeien. De meeste moeten tussen de gietbeurten volledig uitdrogen en vervolgens volledig worden doorweekt. Eenmaal doorweekt, kun je ze negeren totdat ze weer droog zijn.

Als dit klinkt als jouw soort tuinieren, dan zijn vetplanten misschien wel de perfecte kamerplanten voor jou. Veel vetplanten zijn zeer geschikt om binnen te kweken, dus je hebt een heleboel geweldige opties.

Aloë Vera

Aloë vera plant op een nachtkastje
Aloë vera plant op een nachtkastje

Mooie, medicinale en onderhoudsarme aloë vera (Aloe barbadensis miller) is misschien wel de perfecte kamerplant. Deze mooie vetplant heeft lange, dikke bladeren gevuld met een verkoelende, gelachtige breuk die vaak wordt gebruikt om zonnebrand en andere soorten brandwonden te behandelen. Deze plant kan zichzelf gemakkelijk vermenigvuldigen, waarbij gezonde planten meerdere compensaties produceren die een container kunnen vullen of naar andere potten kunnen worden getransplanteerd.

Burros Tail

Burro staart sappig in kleipot
Burro staart sappig in kleipot

Als je het leuk vindt om vetplanten in een hangende mand te kweken, is de staart van ezels (Sedum morganianum) een geweldige optie voor jou. Deze hangplant doet het ook prima op een plank of richel. Het krijgt zijn gebruikelijke naam omdat de stengels en bladeren lijken op de staart van een ezel of een soortgelijk dier. Om dezelfde reden wordt het soms ezelsstaart of paardenstaart genoemd.

Kippen en kuikens

Kippen en kuikens vetplanten
Kippen en kuikens vetplanten

Kippen en kuikens (Echeveria en Sempervivum) zijn compacte, dikbladige vetplanten die laag bij de grond groeien in een rozetvorm. Ze worden niet groter dan vijftien centimeter, maar kunnen – afhankelijk van de containergrootte en -variëteit – zich uitstrekken tot een breedte van maximaal 18 centimeter. Er zijn veel soorten kippen en kuikens, waarvan de meeste groen zijn. Ze kunnen rode punten of een algehele roodachtige tint ontwikkelen. Sommige varianten zijn blauwachtig, paarsachtig of grijsachtig.

Jadeplant

Jadeboom op een vensterbank
Jadeboom op een vensterbank

Jadeplant (Crassula ovata) is een niet-stekelige vetplant met een rechtopstaande groeiwijze en dikke, wasachtige bladeren. Jadeplanten groeien langzaam, maar kunnen binnenshuis uiteindelijk tussen de één en twee meter hoog worden. Net als andere vetplanten gedijt deze plant met veel indirecte zon, maar hij kan ook met iets minder zon rondkomen dan de meeste andere vetplanten.

Snel feit

In Feng Shui wordt aangenomen dat jadeplanten geluk en rijkdom brengen.

Pandaplant

Pandaplant in een kleipot
Pandaplant in een kleipot

Pandaplant (Kalanchoe tomentosa) is een dikbladige vetplant met een rechtopstaande groeiwijze. Hij kan 18 inch of meer worden, maar je kunt hem kleiner houden door hem in een kleine container te planten. Deze plant heeft een opvallende kleur: de bladeren zijn grijsachtig groen met een bruine rand. Ze zijn ook bedekt met kleine zilverwitte haartjes, waardoor ze een ietwat vage textuur krijgen.

Potloodcactus

Close-up van een potloodcactus
Close-up van een potloodcactus

Als je op zoek bent naar een opvallende en onderscheidend ogende vetplant om binnenshuis te kweken, dan is de potloodcactus (Euphorbia tirucalli) een goede keuze. Die plant wordt ook wel potloodboom of melkstruik genoemd. Het heeft lange, potloodachtige takken (vandaar de algemene naam) en kan binnenshuis wel 1,80 meter hoog worden. Wees voorzichtig bij het hanteren van deze plant, omdat het sap in de stengels je huid kan irriteren.

Vijgcactus

Vijgcactus in een kleipot
Vijgcactus in een kleipot

Vijgcactus (Opuntia basilicumaris) is een van de meest herkenbare vetplanten. De bladeren zijn dikke kussentjes met doornen met weerhaken. De gel in de kussentjes van een cactusvijg kan op dezelfde manier worden gebruikt als aloë vera-gel. Cactusvijgcactussen staan bekend om hun eetbare bloemen, maar bloeien zelden als ze binnenshuis worden gekweekt. Je kunt ze in de zomer naar buiten verplaatsen, omdat ze van warmte houden.

Slangenplant

Decoratieve Sansevieria Plant Op Houten Tafel
Decoratieve Sansevieria Plant Op Houten Tafel

Als je op zoek bent naar de meest gemakkelijk te onderhouden vetplant om binnenshuis te kweken, dan is een slangenplant (Sansevieria) misschien wel de perfecte plant voor jou. Deze plant staat bekend als een onderhoudsarme, moeilijk te doden plant en kan bijna overal groeien. Net als andere vetplanten geeft hij de voorkeur aan fel licht, maar het is een van de weinige vetplanten die ook met heel weinig licht kan overleven en gezond kan blijven.

Parelsnoer

Parelsnoer sappig in kleipot
Parelsnoer sappig in kleipot

Parelsnoer (Senecio rowleyanus), evenals andere elegante vetplanten, zijn prachtige hangende of hangende kamerplanten. Ze zijn geweldig om manden op te hangen of om over de zijkanten van gewone plantenbakken te laten hangen, vooral als ze op planken of in plantenstandaards worden geplaatst. Ze kunnen ook worden getraind om te klimmen.

Zebra Cactus

Gestreepte haworthia in een kleipot
Gestreepte haworthia in een kleipot

Zebracactusplanten (Haworthiopsis fasciata) hebben de vorm van aloë vera, maar hun bladeren zijn donkerder groen en hebben witte strepen. Deze plant wordt ook wel haworthia of kleine zebraplant genoemd. Zorg ervoor dat je hem niet verwart met de tropische kamerplant Aphelandra squarrosa, die gewoonlijk de zebraplant wordt genoemd.

Vetplanten samen groeperen

Vetplanten zien er op zichzelf geweldig uit in containers, maar je hoeft niet voor elke plant een aparte plantenbak te hebben. Vetplanten hebben vrijwel allemaal dezelfde verzorgingseisen en hebben niet veel ruimte tussen de planten nodig, dus je kunt prachtige kamerplantendisplays maken door verschillende soorten vetplanten voor binnen in dezelfde container te groeperen.

Als je vetplanten in dezelfde plantenbak groepeert, zorg er dan voor dat je planten kiest die qua grootte vergelijkbaar zijn of die groeigewoonten hebben die goed bij elkaar passen. Compacte vetplanten werken bijvoorbeeld goed samen of met achterplanten. Vermijd echter het groeperen van kleine vetplanten onder hoge planten die hun licht blokkeren. Anders is uw enige beperking uw verbeeldingskracht. Wees creatief als je gemengde succulente groepen samenstelt!

Verfraai uw huis met de beste vetplanten voor binnen

De hierboven genoemde vetplanten zijn geweldige kamerplanten, maar ze zijn niet de enige die het binnenshuis goed doen. Als je op zoek bent naar een makkelijk te onderhouden manier om je woonruimte te verfraaien met kamerplanten, dan kun je niet fout gaan met vetplanten. Gebruik een vetplantenspecifieke potmix en volg de beste werkwijzen voor het kweken en verzorgen van vetplanten, inclusief het op de juiste manier water geven.

Aanbevolen: