Hoe je binnen het hele jaar munt kunt kweken voor verse kruiden

Inhoudsopgave:

Hoe je binnen het hele jaar munt kunt kweken voor verse kruiden
Hoe je binnen het hele jaar munt kunt kweken voor verse kruiden
Anonim
Handen van een vrouw die munt herplant
Handen van een vrouw die munt herplant

Er gaat niets boven de smaak van verse munt. Van koken tot het trekken van water of limonade of het zetten van thee, munt heeft zoveel toepassingen in huis. Leer munt binnenshuis kweken, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot verse muntblaadjes voor alles, van het garneren van een mojito tot het toevoegen aan je favoriete salades. Munt (Mentha) is eigenlijk een van de gemakkelijkste planten om binnenshuis te kweken. (Het is ook gemakkelijk om buiten te kweken, zo eenvoudig dat sommigen het invasief zouden kunnen noemen, maar dat is een verhaal voor een andere keer.) Ontdek hoe je eenvoudig thuis munt kunt kweken en muntblaadjes kunt oogsten wanneer je maar wilt.

Hoe je munt binnenshuis in water kweekt

Het is zo eenvoudig om munt binnen te kweken, dat je eigenlijk niet eens aarde nodig hebt. De absoluut eenvoudigere manier om munt te kweken is door simpelweg muntstekken in een klein glas of potje te plaatsen. Zolang de container in een ruimte wordt geplaatst waar de plant dagelijks minimaal vier uur zonlicht krijgt, zullen de stekken binnen een paar weken wortel schieten en enkele maanden blijven groeien, hoewel dit niet eeuwig zal duren.. Als je de munt voor onbepaalde tijd in water wilt laten staan, knip dan af en toe een paar nieuwe stekken af naarmate de stengels groeien en plaats ze in het water om te wortelen.

Hoe je munt binnenshuis in potten kweekt

Je kunt munt ook binnenshuis in potten kweken. De beste optie is om een paar stekken in water te bewortelen en ze vervolgens in containers over te brengen zodra ze wortels hebben. Munt verspreidt zich snel (lees agressief), dus het zal uitzetten om elke maat container die je gebruikt te vullen. Bedenk hoeveel munt je wilt en kies dienovereenkomstig. Plant gewortelde muntstekken in een goed doorlatende potmix en plaats deze op een plek waar hij elke dag enkele uren zonlicht krijgt. Munt blijft graag vochtig. Geef hem grondig water zodra je hem oppot, en voeg water toe zodra de bovenkant van de grond droog aanvoelt als je hem aanraakt.

Hoe je munt binnenshuis kunt starten vanuit zaad

Heb je geen toegang tot muntstekken? Geen probleem. Je kunt munt uit zaden beginnen. Munt heeft de reputatie dat het moeilijk is om vanaf zaad te beginnen, maar dat is echt niet zo - zolang je maar weet dat muntzaden licht nodig hebben om te ontkiemen. Dit betekent dat ze aan de oppervlakte moeten worden gezaaid in plaats van bedekt met aarde. Doe eenvoudig potgrond in een startbak voor zaden, of in de container die u voor uw muntplant wilt gebruiken. Strooi de zaden op het oppervlak en druk ze lichtjes in de grond, maar bedek ze niet. Plaats de container in een zonnig raam. Besproei de zaden en blijf dit dagelijks doen, zodat ze vochtig blijven. Zaailingen zullen gewoonlijk binnen twee weken ontkiemen. Je kunt ze naar een grotere pot verplanten zodra ze minimaal vier bladeren hebben.

Tip: Nieuwe muntplanten moeten in een container in de grond blijven staan. Je kunt ze niet zomaar naar het water verplaatsen. Zodra ze groot genoeg zijn om stekken van minstens vijf tot vijftien centimeter te maken, kun je die stekken in water bewortelen als je meer planten wilt, of als je gewoon munt in water wilt laten groeien.

Voortplanting van stekken: munt in een glas bouwt wortels op
Voortplanting van stekken: munt in een glas bouwt wortels op

Tips voor het binnenshuis kweken van munt

Klaar om binnen je eigen munt te gaan kweken? Geweldig! Alle soorten munt kunnen geweldige kamerplanten/kruiden voor binnenshuis zijn. Houd de volgende tips in gedachten als u aan de slag gaat:

  • Wil je vooral munt voor binnen voor culinaire doeleinden? Zet een kleine pot of pot met munt op de vensterbank van je keuken, zodat deze gemakkelijk toegang heeft tot zonlicht en je gemakkelijk toegang hebt tot het afknippen van bladeren.
  • Mint houdt van een goede luchtvochtigheid, dus het is een goed idee om de bladeren af en toe met water te besproeien. Ongeveer elke week is over het algemeen goed, maar als je huis echt droog is, kan het nuttig zijn om vaker te vernevelen.
  • In de grond verspreiden muntwortels zich agressief, waardoor nieuwe planten ontstaan terwijl ze groeien. Als je munt in een container groeit, moet je hem regelmatig naar een grotere container verplaatsen.
  • Munt zal uiteindelijk elke container waarin je hem stopt ontgroeien als je hem niet verdeelt, dus het is een goed idee om hem periodiek in afzonderlijke planten te verdelen om te delen met je muntminnende vrienden.
  • Als je zoveel binnenkrijgt dat je besluit munt buiten te planten, doe dat dan voorzichtig. Tenzij je wilt dat de munt het overneemt, kun je de munt het beste in containers bewaren, zelfs buiten.

Wijze woorden over het kweken van munt

Het binnen kweken van munt is een geweldige manier om het hele jaar door van verse kruiden te genieten. Ik raad je ten zeerste aan om dit eens te proberen, zelfs als je nieuw bent in het kweken van kruiden (of wat dan ook). Ik wil ook graag wat vriendelijk advies delen. Als je geen zin hebt in het regelmatig verpotten of verdelen van muntplanten binnenshuis, blijf dan bij het kweken van het kruid in water. Het motto van Mint is: 'Heb aarde, zal zich verspreiden.' Dit is ervaring uit de eerste hand die hier spreekt. Mijn grootste spijt van tuinieren is het planten van munt direct in een paar tuinbedden toen ik voor het eerst begon met tuinieren. Het stopt gewoon niet met groeien en verspreiden. Zelfs als ik denk dat ik alle wortels eruit heb gehaald, komt het nog steeds terug. Leer van mijn fout en blijf bij het binnenshuis kweken van munt, of houd het in ieder geval beperkt tot containers.

Aanbevolen: