Gezinsleven in de cultuur van de Plains-indianen

Inhoudsopgave:

Gezinsleven in de cultuur van de Plains-indianen
Gezinsleven in de cultuur van de Plains-indianen
Anonim
Gravure van een gewoon indianenportret
Gravure van een gewoon indianenportret

De cultuur van de vlakten Het Indiase gezinsleven was rijk aan traditie en doordrenkt van bovennatuurlijke/religieuze rituelen. Elk gezinslid had specifieke taken op basis van geslacht.

Clancultuur van het Indiase gezinsleven in de vlakten

Het was gebruikelijk dat Indianenclans uit de Plains hun eigen cultuur hadden, hoewel sommige tradities verbonden waren met hun stam. Dit omvat de gewoonten, taal, religie en manier van leven. De kledingstijl van een clan was onderscheidend en werd door het hele gezin gedragen.

Hoe was het gezinsleven in de Great Plains in India?

Het inheemse Amerikaanse gezinsleven in de Great Plains kende strikte richtlijnen, waarbij iedereen zijn rol binnen het gezin en de clan kende. Kinderen waren geliefde leden van het gezin, net als de ouderen.

Rol van ouderlingen in het gezinsleven van de Indianen op de vlakten

De oudsten van de familie speelden een cruciale rol. De vrouwen hielpen bij de opvoeding van kinderen en bij huishoudelijke taken. De oudere mannen hebben mogelijk in de raad van de hoofden gediend. Ze dienden hun uitgebreide familie als leraren, mentoren, spirituele adviseurs en vertrouwelingen. De Indianen van de Plains werden zeer gerespecteerd door hun familie. De familie zorgde liefdevol voor hun oudere leden en eerde de zieken om een eervolle, waardige dood te verzekeren.

Grappende relaties

Grootouders en kleinkinderen zouden grapjesrelaties hebben. Dit betekende dat het voor de grootouder en het kleinkind niet alleen acceptabel, maar ook te verwachten gedrag was om plagerig te praten en in sommige gevallen grapjes met elkaar uit te halen. Het geklets of de grappen werden altijd met respect gedaan en moedigden een meer speelse relatie aan. Bijna iedereen in de clan en/of stam had een soort graprelatie met iemand anders. Sommige stammen brachten grapjesrelaties naar een veel hoger niveau dan andere.

Indiase feiten over de Great Plains over gezinsleven en huwelijk

Elke clan had specifieke huwelijkswetten. Sommige clans verboden huwelijken tussen bloedverwanten van welke aard dan ook. Andere clans stonden huwelijken tussen verre bloedverwanten toe.

Vier tipi's
Vier tipi's

Gedwongen huwelijken

Er waren gevallen van gedwongen huwelijken onder sommige clans. Een man moest trouwen met de weduwe van zijn overleden broer of met de zus van zijn overleden vrouw.

Monogamie versus polygynie

Er was een mix van clans die monogame huwelijken praktiseerden en clans die polygyne huwelijken praktiseerden. In de meeste polygyne culturen werd van zusters verwacht dat ze dezelfde echtgenoot hadden om adequate zorg te bieden aan kinderen en ouderen in het gezin.

Gearrangeerde huwelijken

De praktijk van gearrangeerde huwelijken was wijdverbreid. Van de familie van de bruidegom werd verwacht dat ze een schadevergoeding zouden betalen aan de familie van de bruid, aangezien hij haar waardevolle arbeid afnam. Sommige clans beoefenen de onderlinge uitwisseling van bruidsschatten van de families van de bruidegom en de bruid.

Maagdelijkheid en huwelijk

In grote tegenspraak werd van vrouwen verwacht dat ze maagd waren op het moment van het huwelijk, terwijl van mannen werd verwacht dat ze grote seksuele bekwaamheid vertoonden. In sommige clans kwamen gevallen van schaking vaak voor, maar in sommige clans was schaking een stigma dat alleen de reputatie van de vrouw voor het leven bezoedelde.

Relatie met schoonfamilie

Er waren ook regels over hoe van koppels werd verwacht dat ze geen interactie hadden met schoonouders van het andere geslacht, als teken van respect. Deze regel dicteerde dat zowel het koppel als de schoonfamilie direct contact vermijden, zoals met elkaar praten en, in sommige gevallen, naar elkaar kijken.

Kinderen in de cultuur van het Indiase gezinsleven op de vlakten

Stammen van de vlakten waren vaak gebaseerd op een bilateraal afstammingssysteem. Dit betekende dat de familielijn niet alleen gebaseerd was op de moeder- of ouderlijke lijn, maar dat beide partijen gelijk werden behandeld als het ging om de opvoeding en opvoeding van de kinderen.

Kinderen toegewezen vader- of moederlijn

In deze maatschappelijke structuur bepaalden de ouders welke afstamming het kind zou aannemen. De opvoedingstaken werden vervolgens verdeeld, waarbij de directe familieleden/clan de verantwoordelijkheid op zich namen voor het aanleren van levensvaardigheden voor kinderen, zoals jagen voor de jongens en huishoudelijke vaardigheden voor de meisjes. De niet-lineaire familieleden/clan namen de rol van spirituele adviseurs en mentoren op zich. Beide kanten van het gezin werden van cruciaal belang geacht bij het bieden van een goed afgeronde ondersteuningsstructuur om het kind groot te brengen.

Matriarch- en patriarchstamverenigingen

Het was gebruikelijk dat stammen bilaterale, matrilineaire en patrilineaire clans omvatten. Het kind werd gelijk behandeld door de stam, ongeacht de lijn die zijn/haar clan volgde.

Discipline en rol van kinderen in de Indiase familie op de vlakten

Kinderen waren geliefd bij hun ouders en werden vriendelijk behandeld. Bij discipline ging het nooit om slaan van welke aard dan ook. Lof en beloning waren de gewenste instrumenten voor discipline. Kracht was een essentieel kenmerk en werd in het verleden benadrukt als een noodzaak om te overleven. De kinderen woonden clan- en stamceremonies bij en waren vaak getuige van rituelen en heilige dansen waar ze op een dag als volwassenen aan zouden deelnemen.

Rol van Indiase vrouwelijke kinderen uit de Plains

Naast alle huishoudelijke vaardigheden en klusjes die meisjeskinderen leerden, werden ze ook voorbereid op het moederschap. Meisjes speelden met een pop en leerden kinderopvang door hun zogenaamde zorg voor de pop. Een meisje kreeg meestal klein gereedschap, zodat ze kon leren hoe ze huiden moest villen, looien en hoe ze moest slachten. Ze kreeg ook een opleiding in naaien en koken.

Rol van Indiase mannelijke kinderen uit de Plains

De jongetjes werden getraind om te jagen met pijl en boog op kinderformaat. Ze kregen les totdat ze meesters werden in de pijl/boog en andere wapens. Ze kregen lessen in verdediging en verschillende oorlogstactieken. Toen ze werden beschouwd als op de drempel van mannelijkheid (ongeveer 14-15 jaar oud), gingen ze op hun zoektocht naar hun visie op zoek naar hun spirituele gids om het lot van de jongen te onthullen. De tienerjongen zou ook deelnemen aan het gekoesterde overgangsritueel naar mannelijkheid door op zijn eerste jacht met de mannen te gaan.

Volwassen man worden en een rol spelen in de clan

Zodra een jongen volwassen werd, kreeg hij de taak de clan te beschermen en de clan van voedsel te voorzien. Dit betekende oorlog voeren met de clan of stam en deelnemen aan jachtpartijen, wat kon betekenen dat je voor langere tijd weg moest zijn.

Volwassen mannetje in een gewone Indiase clan
Volwassen mannetje in een gewone Indiase clan

The Plains Indianen Kinderspellen

Inheemse Amerikanen in heel Amerika speelden een stokbalsport genaamd Shinney of Shinny, die later door de Fransen Lacrosse werd genoemd. Voor de Plains-indianen was het spel populair onder vrouwen en kinderen, terwijl in gebieden rond de Grote Meren mannen toernooien speelden. Andere familiespellen waren onder meer dobbelstenen, hoepel en paal (stokken door een houten hoepel gooien), sneeuwslang (gepolijste stenen en andere voorwerpen over een ijsbaan laten glijden) en andere spellen die de behendigheid en vaardigheid van de deelnemers op de proef stelden.

De impact van voedselverzameling op het gezinsleven van Indianen in de vlakten

Het verzamelen van voedsel was essentieel voor het voortbestaan van de clan. Voor de Indianenfamilies in de Plains waren de taken die betrokken waren bij het verstrekken van levensonderhoud verdeeld over de mannen en vrouwen op basis van geslacht. De mannen waren de jagers en de vrouwen zorgden voor alle huishoudelijke taken, waaronder het verbouwen van gewassen.

Waarom waren de buffels belangrijk voor de Indiase cultuur van de Plains?

Lange tijd draaide het Indiase gezinsleven in de Great Plains om de bizons (buffels). In die tijd waren clans meestal nomadisch, omdat ze voor voedsel en kleding afhankelijk waren van de bizons. Deze afhankelijkheid zorgde ervoor dat de clans de beweging van de bizonkudde over de Great Plains volgden. Stammen kwamen vaak samen om deel te nemen aan grote stammenjachten. Andere spellen die de stammen in stand hielden, waren elanden, beren, herten en konijnen.

Landbouw, bereiding van wild en de rol van vrouwelijke vlak-indianen

The Great Plains Inheemse Amerikaanse vrouwen waren verantwoordelijk voor het verbouwen, oogsten en conserveren van gewassen, zoals The Three Sisters: maïs, pompoen en bonen. Ze leerden vaardigheden in het villen en conserveren van het wild dat de mannen tijdens de jacht doodden. Deze vaardigheden omvatten onder meer het villen van het dier vanwege zijn waardevolle huid, het slachten van het vlees en het vervolgens looien van de huiden.

Genaaid dameskleding voor het hele gezin

De vrouwen in de familie naaiden dierenhuiden in kleding, zoals leggings die zowel mannen als vrouwen droegen, overhemden en rijbroeken (lendendoek) voor de mannen, en enkellange jurken voor de vrouwen. Schoenen waren mocassins gemaakt van konijnen- of bizonhuiden. Van het dierenbont werden wintermantels en beddengoed gemaakt. Bij milder weer gingen kinderen vaak ongekleed of droegen ze alleen een shirt of jurk.

Andere taken van Indiase vrouwen in de vlaktes

Elke vrouw van een Indianenclan uit de Plains maakte haar eigen tipi (tipi) van huiden die ze looide. Zij was verantwoordelijk voor het neerhalen van de tipi toen de clan de kudde bizons ging volgen, en voor het ophangen van de tipi op de nieuwe locatie. Zij was verantwoordelijk voor de verzorging van de honden die de travois trokken, een V-vormig platform vol voorraden en tipi. Toen de Spanjaarden met paarden in Noord-Amerika arriveerden, voegden de Plains-indianen uiteindelijk paarden toe aan hun dieren, waardoor de clan of stam grotere afstanden kon afleggen op zoek naar bizons en ander wild.

Gewoon Indiase vrouwen
Gewoon Indiase vrouwen

Vlakte Indiase verhalen over mondelinge tradities en geschiedenis

Net als andere Indiaanse clans hadden de Great Plains-indianen mondelinge tradities. De kinderen van de Indianenclans uit de Plains kregen verschillende mondelinge geschiedenissen te horen, evenals clan- en stamtradities. Door de kunst van het vertellen van verhalen kregen kinderen voorbeelden van de waarden en overtuigingen van de clan. Het scheppingsverhaal was prominent aanwezig en verweven met de religie en waarden van de clan.

Religie en spirituele cultuur van de Indiase familie Plains

Elke stam en zelfs sommige clans hadden hun eigen geloofssysteem. De Plains-indianen hadden het gemeenschappelijke geloofssysteem van het animisme. Animisten geloven dat alle dingen, of het nu objecten, dieren, planten of plaatsen zijn, een soort spirituele essentie bezitten. De Plains-indianen geloofden in het ondernemen van een spirituele zoektocht (vision quest) om hun ware doel in het leven te ontdekken.

Tribal heilige dansen en rituele ceremonies

Indiase families uit de vlakten namen deel aan clan-/stamrituelen, ceremonies en heilige dansen. Mogelijk waren ze een van de dansers of dienden ze de clan/stam als sjamaan. Elk clanlid droeg bij aan deze en andere religieuze rituelen en ceremonies.

Rijke cultuur van het Indiase gezinsleven in de vlakten

De cultuur van het Indiase gezinsleven op de vlakten was georganiseerd en gaf stabiliteit aan de leden. Omdat ieders rol duidelijk gedefinieerd was, was het gemakkelijk om aan de verwachtingen van het gezin te voldoen en samen van een harmonieus bestaan te genieten.

Aanbevolen: