De waarde van antieke sigarenkistjes: waar u op moet letten

Inhoudsopgave:

De waarde van antieke sigarenkistjes: waar u op moet letten
De waarde van antieke sigarenkistjes: waar u op moet letten
Anonim
Close-up van een antieke sigarenkistje
Close-up van een antieke sigarenkistje

Hoewel het roken van sigaren misschien niet meer zo populair is als het ooit was, voelen mensen zich nog steeds aangetrokken tot de unieke verpakkingen waarin ze werden verkocht, en de waarde van antieke sigarenkistjes is door de jaren heen niet gedaald. Misschien vindt u een antieke sigarenkist op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, zoals in laden en kasten waarin naaigaren, oude knopen of vishaken worden bewaard. Toch is niet elke antieke sigarenkist de moeite waard om door te verkopen, dus je zult je antieke sigarenkist moeten beoordelen aan de hand van een paar verschillende criteria.

Geschatte waarde van antieke sigarenkistjes

Aangezien sigaren in de Verenigde Staten in dozen moesten worden verpakt in overeenstemming met de Revenue Act van 1864, ontstond er een bloeiende sigarenmarkt in de 19then 20de eeuwen. Naarmate de populariteit van sigaren groeide, begonnen fabrikanten zeer gestileerde, artistieke labels en kunst te maken om hun sigarenkistjes te versieren. Hierdoor is er een grote verscheidenheid aan verschillende antieke sigarenkistjes waar verzamelaars naar zoeken, en sommige stijlen, materialen en omstandigheden zijn meer waard dan andere.

Soorten antieke sigarenkistjes

Antieke sigarenkistjes werden meestal gemaakt van "genageld hout", dat bestond uit zes verschillende stukken hout die aan elkaar werden genageld om een kist te creëren die plaats bood aan maximaal vijftig sigaren. Deze dozen waren de productiestandaard totdat de goedkopere materialen en technologische ontwikkelingen van de 20e eeuw het productieproces versnelden. Hoewel deze dozen waardevol kunnen zijn, zijn die gemaakt vóór de implementatie van de Revenue Act bijzonder wenselijk, en nieuwe sigarenkistjes en herdenkingssigarenkistjes zijn vanwege hun visuele aantrekkingskracht beter verzamelbaar. Enkele van deze artistieke weergaven die je misschien tegenkomt zijn:

  • Sport
  • Familiescènes
  • Huisdieren en dieren
  • Presidenten en politieke figuren
  • Vakantiescènes
  • Inheemse volkeren
  • Automobielscènes

Waar antieke sigarenkistjes van zijn gemaakt

Deze verzamelobjecten zijn gemaakt van verschillende materialen, variërend van het beste porselein tot het goedkoopste hout. Over het algemeen zijn antieke sigarenkistjes gemaakt van fijnere materialen meer waard dan het merendeel dat van hout is vervaardigd. Ongerepte dozen gemaakt van waardevol hout zoals mahonie kunnen echter vergelijkbaar geprijsd zijn als hun luxe tegenhangers. Dit zijn enkele van de materialen waarvan uw antieke sigarenkistjes mogelijk zijn gemaakt.

Doos Cubaanse sigaren
Doos Cubaanse sigaren
  • Hout
  • Aluminium
  • Tin
  • Messing
  • Glas
  • China

De impact van leeftijd en conditie op de waarden van antieke sigarenkisten

De twee belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het evalueren van de waarden van antieke sigarenkisten zijn leeftijd en staat. Deze twee elementen kunnen zowel de geldwaarde als de vraag van verzamelaars naar de antieke sigarenkist die u misschien overweegt te verkopen aanzienlijk vergroten.

Antiek Superiores sigarenkistje
Antiek Superiores sigarenkistje

Antieke sigarenkistjes en leeftijd

Gezien het feit dat de Revenue Act de sigarenverpakkingsindustrie heeft gestandaardiseerd, zijn sigarendozen die dateren van vóór het midden van de 19eeeeuw relatief zeldzaam en zullen ze hogere waarden hebben dan de massa- produceerde dozen uit het begin van de 20de eeuw. Zelfs de oudste sigarenkistjes zijn echter niet veel waard als ze in een tamelijk slechte staat verkeren. Je wilt de leeftijd van een sigarenkistje dus niet alleen beschouwen als een indicatie dat het een 'gouden ticket' is.

Antieke sigarenkistjes en staat

Verzamelaars geven prioriteit aan antieke sigarenkistjes die in goede staat zijn gebleven boven die met merkbare schade. Er zijn een paar verschillende dingen waar u op wilt letten bij het evalueren van de staat van uw antieke sigarenkistjes, en deze omvatten:

  • Schimmel - Omdat de meeste antieke sigarenkistjes van hout zijn gemaakt, zijn ze gevoelig voor de schadelijke effecten van water en eventuele tekenen van schimmel aan de randen en in de hoeken van deze dozen kunnen hun waarde verlagen.
  • Labels - Etiketten die volledig intact zijn en niet loskomen van de doos of scheuren en scheuren vertonen, verhogen de waarde van een antieke sigarendoos.
  • Fabrikantmarkeringen - Soms kunnen fabrikantenmarkeringen de waarde van een antieke sigarendoos verhogen, en dozen die nog steeds duidelijke markeringen op de bodem of in het deksel van de doos hebben, zullen de grootste beloningen opleveren.

Antieke sigarenkistjes op de markt

De verzamelaarsmarkt voor antieke sigarenkistjes is nogal interessant omdat de gemiddelde prijzen voor deze items kunnen variëren tussen $ 20 en $ 5.000, afhankelijk van hun zeldzaamheid, staat, connectie met beroemde figuren of herdenkingsevenementen, en de materialen waarvoor ze zijn gemaakt gemaakt van, waarbij sommige dozen zelfs deze schattingen overtreffen. Een Art Deco Cartier-sigarendoos uit 1925, gemaakt van sterling zilver, wordt bijvoorbeeld voor bijna $ 50.000 aangeboden in één online veiling. Het is echter veel waarschijnlijker dat je dure sigarenkistjes in de lagere prijsklasse vindt, zoals een Art Deco koperen sigarenkistje uit 1920 met gravering van Rockwell Kent voor ongeveer $3.000. Daarnaast zijn er dozen met decoratieve labels en felgekleurde kunstwerken worden over het algemeen geschat op een waarde van ongeveer een paar honderd dollar, zoals deze set antieke sigarenkistjes die iets meer dan $ 100 kost.

Antiek sigarenkistje met sigaren
Antiek sigarenkistje met sigaren

De verborgen waarde van antieke sigarenkistjes

Behalve dat het perfecte herbruikbare opslagcontainers zijn, kan zelfs de meest bescheiden antieke sigarenkist een waardig bedrag opleveren vanwege het etiket. Verzamelaars zijn voortdurend op zoek naar zeldzame en unieke sigarendooslabels, waarbij sommige enthousiastelingen zelfs op zoek zijn naar zeer niche-afdrukken om aan hun collecties toe te voegen. Wees daarom niet ongerust als u een enigszins beschimmelde, houten antieke sigarenkist heeft, want dat ongewone label dat op de voorklep is geplakt, zou wel eens de beloning voor uw volgende vakantie kunnen zijn.

Aanbevolen: