Verzamelbare keuen: waar je op moet letten + meer bronnen

Inhoudsopgave:

Verzamelbare keuen: waar je op moet letten + meer bronnen
Verzamelbare keuen: waar je op moet letten + meer bronnen
Anonim
Een set snookerclubs tegen een bakstenen muur
Een set snookerclubs tegen een bakstenen muur

Keu-sticks zijn een ongewoon spel-verzamelobject dat kan uitmonden in een lonende en lucratieve hobby. Bepaalde verzamelbare poolkeuen zijn zeer waardevol, waarbij sommige keuen van legendarische makers verbazingwekkende hoeveelheden geld waard zijn. Hoewel geselecteerde poolkeuen een goede investering kunnen zijn, moet men ze, met een snelle waardering, ook verzamelen vanwege de levensvreugde die ze opwekken. Uiteindelijk is het beste advies bij elk type verzamelobject: koop wat je leuk vindt. Als je van een goed potje biljart houdt, zijn keuen een geweldig verzamelobject voor jou.

Waar je op moet letten bij verzamelbare keuen

Hoewel het misschien mogelijk is om een keu op een antiekveiling te vinden, is de kans groter dat een verzamelaar op eBay of bij lokale keu-verzamelaarsclubs naar één moet zoeken. Van deze speciale kenmerken die mensen aan hun collecties willen toevoegen, zijn er een aantal criteria waar we op moeten letten.

Controleer op makerstekens

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij vintage biljartkeuen is de identiteit van de maker. Alle producten van bekende cuemakers zijn over het algemeen een verstandige investering. Deze makers hebben niet voor niets een legendarische status bereikt en staan bekend om hun toewijding aan kwaliteit en detail, evenals het vakmanschap waarmee ze de keu zelf detailleren.

Zoek naar de eerste edities van Cuemaker

De eerste keu van een keumaker is opmerkelijk, net als al zijn primeurs. Als ze bijvoorbeeld plotseling een ingelegde of uitgesneden keu gaan produceren, zal de eerste van dat ontwerp meer verzamelbaar zijn dan de keuen die erna komen. Op dezelfde manier zijn keuen en keu-ontwerpen die als laatste worden geproduceerd gretig gewild bij verzamelaars; je kunt deze aanwijzingen vergelijken met boeken uit de eerste editie en de hype die deze stukken omringt.

Onderzoek eventuele opmerkelijke verbindingen

Als een beroemde speler een keu in een spel heeft gebruikt, wordt die keu vrijwel onmiddellijk wenselijk en verzamelbaar. Wees hier voorzichtig mee, aangezien veel spelers talloze signalen in hun repertoire hebben en deze niet daadwerkelijk gebruiken. Cues die eigendom zijn geweest van beroemde spelers, maar niet door hen zijn gebruikt in belangrijke spellen, zijn helemaal niet erg waardevol.

Beoordeel de kwaliteit van de keu

Zoek altijd naar kwaliteit en vakmanschap in je keuen, of ze nu gloednieuw of vintage zijn. Hoe hoger de kwaliteit van een keu, hoe waardevoller hij is en hoe mooier hij zal zijn. Als een keu op welke manier dan ook is veranderd, opnieuw is afgewerkt of gerestaureerd, zal de waarde van de keu aanzienlijk afnemen. Originaliteit is van primair belang voor elke verzamelaar en om deze reden kan zelfs het wisselen van een punt de waarde van de stick verminderen. Over het algemeen is het verstandig om een goede taxateur te zoeken voordat u wijzigingen aanbrengt, inclusief reparaties, aan een verzamelkeu.

Verzamelbare keu-waarden

Over het algemeen zijn keuen die het meeste geld waard zijn, herkenbaar van het merk van gerenommeerde makers en komen ze uit de jaren 50/60 of de jaren 80. Voor een groot deel te danken aan het succes van het biljart in die periode, dankzij populaire Hollywood-hostelfilms uit beide tijdperken, kunnen zelfs ongemarkeerde keuen uit het midden van de eeuw voor $ 40 of $ 50 per stuk worden verkocht. Dit maakt modernere keuen een perfecte manier voor beginnende verzamelaars om vertrouwd te raken met het koopproces en te beginnen met het opbouwen van hun eigen collecties. Een Huebler-keu uit het midden van de eeuw werd bijvoorbeeld verkocht voor iets meer dan $ 400, terwijl een paar Brunswick-stokken voor bijna $ 150 werd verkocht, die beide aan de aanzienlijk goedkopere kant zijn voor verzamelbare poolkeuen. Deze populaire merken trekken niet alleen de aandacht van een verzamelaar, maar duiden ook op een superieur vakmanschap dat kan bijdragen aan een keu die kan worden afgestoft en vandaag de dag kan worden gebruikt.

Collectible Cue Stick-waarden
Collectible Cue Stick-waarden

Andere factoren waarmee u rekening moet houden en die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de waarden van de keu zijn onder meer:

  • Conditie
  • Leeftijd
  • Kwaliteit van de materialen
  • Speciale modellen

Makers van verzamelbare keuen

Keuen werden ontwikkeld in de 17e eeuw, en voordat conventionele keuen werden geproduceerd, werd biljart gespeeld met stokken die knotsen werden genoemd. De knotsen hadden een grote kop, zoals een hamer, en de spelers draaiden de knots vaak om en gebruikten de rij, of staart, om de bal te slaan. Tegen het einde van de zeventiende eeuw had deze praktijk zich ontwikkeld tot het gebruik van de keu. De meest opmerkelijke makers van keuen ontstonden echter pas aan het einde van de 19e en 20e eeuw. Hoewel ze veel makers zijn van keuen om te verzamelen, zowel vroeger als nu, wordt slechts een handjevol tot de beste en hoogste kwaliteit gerekend. Sommige hiervan zijn:

  • Herman Rambow- Bekend om zijn koperen verbindingen en zelfgemaakte apparatuur, maakte Rambow biljartkeuen in het begin en midden van de 20e eeuw.
  • Harvey Martin - Martin's keuen begonnen in de roaring twenties en waren tot in de jaren tachtig geliefd bij spelers aan de westkust.
  • Gus Szamboti - Szamboti, een keuenmaker uit het midden van de eeuw die werkte tot eind jaren tachtig, maakte beroemde keuen die begeerd werden vanwege hun superieure materialen en vakmanschap.
  • George Balabushka - George Balabushka was een legendarische maker van keuen die een titelloos bedrijf oprichtte dat halverwege de eeuw begon met het produceren van keuen en dat nog steeds doet.
  • Frank Paradise - Paradise's keuenmaker uit New England was eind jaren vijftig vooral populair bij spelers aan de oostkust.
  • Burton Spanje - Spanje, een Mensa-kind, was een zeer intelligente zakenman en keu-maker die niet alleen bekend stond om zijn keuen uit het midden van de eeuw, maar ook om zijn 'point blanks' die hij in die tijd aan veel andere makers verkocht.
  • Ernie Gutierrez - Gutierrez, beroemd om zijn op maat gemaakte keu-ontwerpen en weelderige materialen, is een bekende naam in de industrie, maar zijn recente beschuldigingen van betrokkenheid bij de illegale De ivoorhandel heeft zijn reputatie enigszins aangetast.
  • David P. Kersenbrock - Kresenbrock staat bekend om zijn innovaties in de keu-industrie, zoals de 3/8-11 draads hout-op-houtverbinding en taps toelopende machines voor tafelzaagmachines. begin begin jaren zeventig met het maken van signalen.
  • Tad Kohara - Met een internationale benadering van zijn ontwerp hielp Kohara Amerikaanse keuen doorbreken op de Japanse keuenmarkt en staat hij bekend om zijn sierlijk ontworpen keuen.
  • Joel Hercek - Hercek, een luxe ambachtsman van keuen, is een meer eigentijdse maker die het Spaanse bedrijf van Burton begin jaren '90 overnam, vlak voor de dood van Spanje.
  • Tim Scruggs - Stichtend lid van de American Cuemakers Association, de uitgebreide keuen van Scruggs zijn tegenwoordig zeer gewild bij verzamelaars.
  • Bill Schick - De multi-getalenteerde keu-maker Bill Schick begon in 1970 met het maken van keuen. Zijn werk voor het samenbrengen van zuidelijke keumakers leverde hem de titel 'de grootvader van het zuiden' op. keumakers.'
  • Richard Black - Black gaat zo ver dat hij in de jaren negentig meerdere internationale prijzen won voor zijn keu-ontwerpen en blijft tot op de dag van vandaag gerenommeerde keuen maken.
  • Jerry Franklin - Oprichter van South West Cues en toegewijde maker van keuen. Franklins carrière werd afgebroken toen hij in 1996 op 42-jarige leeftijd stierf.
  • Jim McDermott - Toen hij in 1975 zijn eigen productiebedrijf voor keuen oprichtte, nadat hij ongeveer een decennium lang zijn eigen keuen had gemaakt, wordt de legendarische status van McDermott als keumaker misschien alleen maar overtroffen door zijn betrokkenheid bij het bevorderen van de sport zelf.
Vriendelijk biljartspel
Vriendelijk biljartspel

Cue Stick-verzamelaars en online community

Het verzamelen van keuen wordt als een recent fenomeen beschouwd. Er zijn niet veel richtlijnen voor het verzamelen, onderhouden, restaureren en conserveren van deze prachtige items, dus beginnende verzamelaars moeten erop letten dat ze op de hoogte blijven van de nieuwste informatie. Enkele uitstekende bronnen waar beginners gebruik van kunnen maken zijn:

  • Cue & Case - U kunt bij Cue & Case terecht voor informatie over alles wat met biljart en biljartapparatuur te maken heeft - zoals onderhoud en kwaliteitsproblemen - aangezien het naar verluidt de grootste biljartfabrikant en -distributeur ter wereld is.
  • American Cuemakers Association - De American Cuemakers Association brengt alle personen samen die betrokken zijn bij het maken en verkopen van keuen in een poging hun inspanningen onder de aandacht te brengen en onderwijs en erkenning in de kunst van het maken van keuen te bevorderen.
  • AZ Biljartforums - Kijk naar AZ Biljartforums voor informatie van AZ Billiards-leden over alles wat met biljart te maken heeft. De handelswebsite, gelanceerd eind jaren negentig, is marktleider op het gebied van berichtgeving over biljartsport en nieuws van over de hele wereld.

Een beginnende verzamelaar zou er ook goed aan doen een exemplaar van The Blue Book of Pool Cues van Brad Simpson of andere soortgelijke teksten op te halen. Deze specifieke titel bevat lijsten met verschillende keuen, fabrikanten en gemiddelde prijzen en kan u helpen in één oogopslag te leren hoe u waardevolle keuen kunt herkennen, maar ook keuen van slechte kwaliteit. Het boek bevat illustraties en afbeeldingen om de makers uit heden en verleden te helpen identificeren en onderscheiden. Dit lijkt de enige prijslijst voor verzamelobjecten te zijn die gespecialiseerd is in poolkeuen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Keuen opslaan

Beginnende verzamelaars moeten ervoor zorgen dat ze de signalen die ze toevoegen aan hun groeiende collecties op de juiste manier opslaan om ervoor te zorgen dat ze niet in waarde dalen. Cues moeten worden bewaard in ruimtes met een constante temperatuur en vochtigheid, omdat variaties in het klimaat het hout kunnen vervormen. Je moet ze ook uit direct zonlicht houden, omdat de blootstelling kan uitdrogen, vervagen en de stick kan laten barsten. Als u de keu tegen een muur leunt, kan dit ook tot kromtrekken leiden. De meeste sticks kunnen het beste in speciale draagtassen worden bewaard, hoewel je geen draagtassen nodig hebt om je keuen in op te bergen. Als je echter de moeite neemt om in speciale koffers te investeren, wordt de afwerking zoveel mogelijk beschermd. Wat het schoonmaken betreft, moet u de keu afvegen met een zachte doek en er altijd voor zorgen dat de handen schoon zijn wanneer u de keu aanraakt om olieresten te voorkomen. Door deze richtlijnen te volgen zal de keu nog vele jaren in goede staat blijven.

Dat is jouw signaal om te beginnen met verzamelen

Of je nu al sinds je studententijd aan het poolen bent of je probeert een coole biljartkamer in je kelder in te richten, het verzamelen van keuen kan gemakkelijk voor je zijn als je er wat tijd in investeert. Je hoeft geen professionele speler te zijn om het harde werk en het delicate vakmanschap dat bij het maken van deze apparaten komt kijken te kunnen waarderen, en je kunt de schoonheid ervan met een simpele klik op de knop mee naar huis nemen.

Aanbevolen: