Antiek hobbelpaard: hoe je er één kunt identificeren & De waarde ervan

Inhoudsopgave:

Antiek hobbelpaard: hoe je er één kunt identificeren & De waarde ervan
Antiek hobbelpaard: hoe je er één kunt identificeren & De waarde ervan
Anonim
Meisje op een hobbelpaard
Meisje op een hobbelpaard

Het geliefde hobbelpaard waar jij, je ouders en je grootouders allemaal van genoten als kinderen, kan veel meer waard zijn dan alleen de sentimentele waarde ervan. Aangezien dit populaire kinderspeelgoed al bestaat sinds de 17e eeuw, is er een lange geschiedenis van verschillende stijlen en typen die allemaal op verschillende manieren aantrekkelijk zijn voor verzamelaars. Kijk eens naar enkele van deze zeer begeerlijke antieke hobbelpaarden om te zien of u uw ros uit uw kindertijd definitief buiten gebruik moet stellen of hem nog een paar ritten moet laten gaan.

Oorsprong van het hobbelpaard

Conventionele hobbelpaarden werden pas rond de 17eeeuw gemaakt, maar historici hebben geconcludeerd dat de vroege voorbeelden van speelgoed met paardensportthema uit de middeleeuwse periode (zoals het stokpaardje)) waren de inspiratie voor deze meer sedentaire paardenrockers. De eerste hobbelpaarden waren gemaakt van massief hout en vielen vaak om omdat hun zwaartepunt zo hoog lag. De Victoriaanse periode verbeterde deze hobbelpaardstijl echter en creëerde speelgoedpaarden die zowel hol waren als in "veiligheidsstandaards" waren geplaatst om te voorkomen dat kinderen omvallen. Helaas hebben de Grote Depressie en de beide wereldoorlogen de meeste bestaande historische hobbelpaardfabrikanten gedecimeerd, terwijl er in de 20e eeuw nog maar een paar overbleven om kwaliteitsproducten te maken, en nog minder die tot in de moderniteit bleven bestaan..

Antiek hobbelpaard
Antiek hobbelpaard

Soorten antieke hobbelpaarden

Er zijn twee verschillende soorten antieke hobbelpaarden die je misschien tegenkomt of die je al bezit. Beide typen werden vervaardigd lang nadat ze voor het eerst werden geïntroduceerd, dus ze zijn geen dodelijke weggeefactie wat betreft de leeftijd van hobbelpaarden.

  • Bow Rockers - Hobbelpaarden waarvan de benen zich uitstrekken over twee afzonderlijke houten bochten waardoor het paard heen en weer kan bewegen, worden beschouwd als bow rockers en werden voor het eerst geïntroduceerd in de 17thcentury.
  • Marqua Stand Rockers - Schommelpaarden die in een houten frame zitten waar het paard heen en weer beweegt, worden beschouwd als Marqua Stand Rockers en werden voor het eerst gezien in de jaren 1880.

Antieke hobbelpaardfabrikanten

Antieke hobbelpaarden zijn uiterst vervaardigd door getalenteerde kunstenaars en timmerlieden, en de lijst met fabrikanten is behoorlijk uitgebreid. Helaas heeft een aanzienlijk aantal fabrikanten nooit makersmerken of logo's op hun paarden aangebracht, en kunnen dus alleen worden geïdentificeerd aan de hand van een getuigenis van een deskundige of af en toe een maker-specifiek kenmerk (zoals verfkleur, materiaal van het hoofdstel, enzovoort). Dit zijn enkele van de antieke hobbelpaardfabrikanten die je tegen kunt komen.

  • F. H. Ayers
  • Collinsons & Zonen
  • Stevenson Brothers
  • G- en J-lijnen
  • Kinderwagens
  • Lines Brothers
  • Crossley Brothers
  • Ragamuffin Toys Ltd.
  • Haddon-hobbelpaarden
  • Brassington & Cookie
  • Parker Brothers
  • G. Woodrow
  • J. R. Smid

Antieke hobbelpaarden identificeren

Wanneer je een antiek hobbelpaard beter probeert te identificeren, moet je de materialen en het type ervan gebruiken om jezelf een geschatte leeftijd te geven; Een bow-rocker kan bijvoorbeeld veel ouder zijn dan een marqua-standrocker, omdat de stijl voor het eerst werd geproduceerd. Op dezelfde manier zal het controleren op authentieke materialen, zoals echt hout, antieke pigmenten, echt leer voor de hoofdstellen en zadels, en vele andere kenmerken, u helpen bij uw zoektocht naar het categoriseren van uw antieke hobbelpaard.

Antieke boog-hobbelpaarden

Antieke hobbelpaarden zijn enkele van de meest esthetisch aantrekkelijke rockers, omdat het volledige lichaam van een booghobbelpaard altijd te zien is. Omdat ze het langst worden vervaardigd, kunnen vroege voorbeelden van bow-rockers zeer waardevol zijn, grotendeels vanwege hun leeftijd en hun vakmanschap. Een hobbelpaard uit het midden van de 19eeeuw met duidelijke slijtage aan de verf en zonder zadel, verkocht voor bijna $ 3.000 op een online veiling.

Antiek hobbelpaard
Antiek hobbelpaard

Antieke Marqua-hobbelpaarden

Deze Victoriaanse hobbelpaarden waren behoorlijk populair tijdens de 19deen vroege 20deeeuwen vanwege hun veiligheid en stabiliteit. Over het algemeen zijn deze rockers groter en hebben ze vanwege hun framesystemen meer ruimte nodig dan bow-rockers. Marqua-hobbelpaarden die nog volledig functioneel zijn, kunnen behoorlijk prijzig zijn; een vroege Engelse versie van het ingelijste hobbelpaard uit de 19e eeuw wordt op één antiekveiling voor tussen de $ 5.000 en $ 6.000 aangeboden.

Hobbelpaard met grote strik en kerstcadeau
Hobbelpaard met grote strik en kerstcadeau

Antieke metalen hobbelpaarden

Antieke metalen hobbelpaarden werden vaak gemaakt van goedkoop tin, en vanwege hun massaproductie zijn ze niet bijzonder aantrekkelijk voor verzamelaars. Dit betekent dat deze hobbelpaarden uit het midden van de eeuw gemiddeld slechts tussen de $ 15 en $ 50 worden gewaardeerd.

Antieke hobbelpaarden evalueren

Zoals bij de meeste antieke voorwerpen dragen de historische staat van de hobbelpaarden (inclusief de verf, het frame/schommels, het zadel en het hoofdstel), de gebruikte materialen om het te maken en de kwaliteit van het vakmanschap in grote mate bij aan de manier waarop taxateurs hun waarden bepalen. Authentieke antieke hobbelpaarden zijn echter over het algemeen tussen de $ 2.000 en $ 7.000 waard, afhankelijk van de bovengenoemde kenmerken. Daarom zijn er veel mogelijkheden voor geldelijk gewin bij de verkoop van antieke hobbelpaarden, maar hun hoge prijzen maken ze moeilijker om te verzamelen. Zelfs een Collinson-hobbelpaard uit de jaren vijftig zal bijvoorbeeld naar verwachting $2.000 waard zijn, en een gerestaureerd Lines Brothers Edwardian Rocking Horse is onlangs verkocht voor iets meer dan $3.000.

Of u een antiek hobbelpaard wilt restaureren of met pensioen wilt laten gaan

De verzamelgemeenschap kan niet beslissen of je je antieke hobbelpaard onaangeroerd moet houden of het in de beste staat moet herstellen. Helaas voor eigenaren kan deze beslissing soms de waarde van hun hobbelpaarden veranderen. Of u er nu voor kiest om te investeren in het professioneel laten restaureren van uw antieke hobbelpaarden (aangezien deze delicate vakmanschapswerken alleen door een professional mogen worden uitgevoerd) of het beheer ervan in de huidige staat, er is vrijwel altijd wel een geïnteresseerde partij om de hoek..

Je antieke hobbelpaard voorgoed met pensioen

Of u nu wel of niet overweegt uw antieke hobbelpaard te verkopen of door te geven aan de volgende generatie, uw beste optie om ervoor te zorgen dat het zijn kwaliteit en waarde behoudt, is door het permanent buiten gebruik te stellen van vocht, stof en vuil en vieze handen. Omdat antieke hobbelpaarden tijdens hun leven veel ritten hebben gemaakt, zou je ze een welverdiende periode van rust en ontspanning moeten geven.

Aanbevolen: