Identificeren en bepalen van de waarde van antiek melkglas

Inhoudsopgave:

Identificeren en bepalen van de waarde van antiek melkglas
Identificeren en bepalen van de waarde van antiek melkglas
Anonim
Paar melkglazen vazen
Paar melkglazen vazen

Met zijn lichtgevende schoonheid en klassieke charme is melkglas een uitstekende keuze voor antiekverzamelaars. Het identificeren van antiek melkglas komt erop neer dat je iets meer weet over dit prachtige type glaswerk. Ontdek waar u op moet letten en hoe u de waarde kunt bepalen van stukken melkglas die u in antiekwinkels en online kunt vinden.

Hoe melkglas te identificeren

De meeste melkglasverzamelaars die we vandaag de dag tegenkomen, zijn gemaakt in het Victoriaanse tijdperk of later. Country Living meldt dat ondoorzichtig wit glas in de Victoriaanse jaren in de mode kwam omdat het een economisch alternatief bood voor fijn porselein en porselein. De populariteit nam in de jaren dertig af toen gekleurd depressieglas en carnavalsglas in de mode kwamen, maar melkglas beleefde een heropleving in de jaren vijftig en zestig. Ongeacht wanneer het gemaakt is, al het melkglas heeft bepaalde kenmerken die je kunt gebruiken om antiek glaswerk te identificeren.

Witte melkglazen spijkervaas met madeliefjes
Witte melkglazen spijkervaas met madeliefjes

Melkglas is ondoorzichtig

Net als melk is dit type glas grotendeels ondoorzichtig. Als je een stuk roze depressieglas tegen het licht houdt, kun je er dwars doorheen kijken. Het ondoorzichtige melkglas blokkeert daarentegen het grootste deel van het licht.

Melkglas is wit (en ook andere kleuren)

Het meeste melkglas is klassiek, puur wit. Het is een prachtige neutrale kleur die bij elk soort servies of decor past. Veel mensen realiseren zich echter niet dat het ook in andere kleuren verkrijgbaar was. Enkele van de andere tinten zijn mooi lichtgroen, Robin's eiblauw, zachtroze en zelfs zwart. Zolang deze tinten ondoorzichtig zijn en gemaakt zijn tijdens het melkglastijdperk, worden ze nog steeds als melkglas beschouwd.

Melkglas kwam alleen in bepaalde stijlen

Als je een volledige set witte glazen borden ziet, kun je er zeker van zijn dat dit geen melkglas is. Dat komt omdat serviesgoed en soortgelijke volledige schalen nooit in melkglas verkrijgbaar waren. In plaats daarvan gebruikten fabrikanten dit soort glas meestal om decoratieve voorwerpen te maken, zoals vazen en dressoirsnuisterijen of serveerstukken zoals kannen, taartplateaus en afgedekte schalen. Je ziet ook sets zoals punch bowls, theekopjes of dessertborden.

Melkglazen zout- en peperstrooiers. Verzamelbaar. Druivenmotief.
Melkglazen zout- en peperstrooiers. Verzamelbaar. Druivenmotief.

Bouwkundig antiek bevat ook melkglas

Melkglas is niet beperkt tot borden en snuisterijen. Als u een oud huis bezit of graag architectonisch antiek koopt, ziet u in deze omgeving ook melkglas. Dit oude huis meldt dat deurknoppen en kastknoppen van melkglas niet zo populair waren als hun tegenhangers van helder glas, maar dat ze nog steeds voorkomen in huizen die vóór 1950 zijn gebouwd. Je kunt ook dingen tegenkomen zoals vintage melkglazen lampen. Deze lampen en verlichtingsarmaturen hebben melkglazen kappen, vaak met een eenvoudig spijkerpatroon. Ze bieden een mooie upgrade voor een huis uit elk tijdperk.

Factoren die de waarde van antiek melkglas beïnvloeden

Als je overweegt een antiek melkglas te kopen of als je al een paar stuks hebt, is het handig om te weten hoe je de waarde kunt bepalen. Het meeste melkglas dat je in antiekwinkels, garageverkopen en online vindt, zal tussen de $ 10 en $ 30 per stuk verkopen. Sommige artikelen worden echter voor veel meer verkocht, en er zijn verschillende factoren die de prijs van melkglas kunnen beïnvloeden.

Rozen in een witte melkglazen vaas
Rozen in een witte melkglazen vaas

Leeftijd van het stuk

Over het algemeen is ouder melkglas waardevoller dan vintage stukken uit de jaren zestig. Volgens Collectors Weekly komt een deel van het meest waardevolle melkglas uit Frankrijk en werd gemaakt in de 19e eeuw. Melkglas van Amerikaanse makelij uit eind 19e eeuw behoort ook tot de meest waardevolle. Bepalen of je stuk melkglas oud is, kan een uitdaging zijn, maar er zijn een paar aanwijzingen:

  • Zoek naar de 'ring van vuur'. Als je oud melkglas tegen het licht houdt, zou je een regenboog van subtiele kleuren moeten zien. Vóór de jaren zestig gebruikten fabrikanten van melkglas geïridiseerde zouten om het glas te produceren, waardoor een iriserend effect ontstond.
  • Bekijk de textuur. Ruw of hobbelig melkglas is meestal nieuwer, terwijl glad melkglas waarschijnlijk oud is.
  • Let op markeringen. Veel oudere stukken zijn voorzien van markeringen om de fabrikant of het patroonnummer aan te geven. Sommige bevatten zelfs een patentdatum.

Fabrikant

Een verscheidenheid aan fabrikanten produceerde door de jaren heen melkglas. Veel van deze fabrikanten gebruikten markeringen om hun stukken te identificeren. Om te zien of een stuk gemarkeerd is, draait u het om en onderzoekt u de onderkant. In de meeste gevallen zal het merkteken nabij het midden verschijnen. Bestudeer het zorgvuldig en vergelijk het vervolgens met de merkenbibliotheek van 20th Century Glass. Tot de oudste en meest waardevolle fabrikanten behoren de volgende bedrijven:

  • Atterbury & Company - Beroemd om het maken van figuurlijke melkglasstukken zoals de 'Atterbury-eend'. Dit bedrijf heeft op de meeste stukken de patentdatum gestempeld.
  • Bryce Brothers - Veel Bryce Bothers-stukken zijn ongemarkeerd, maar ze staan bekend om de figuurlijke mokken van hun kinderen met dieren en mensen erop.
  • Gillinder & Sons - Gillinder & Sons heeft het grootste deel van het melkglas niet gemarkeerd, maar je kunt enkele van de opvallende ontwerpen herkennen, waaronder bustes van beroemde presidenten en figuratieve sculpturen.
  • New England Glass Company - Dit bedrijf, dat een verscheidenheid aan ontwerpen maakte, gebruikte vaak initialen in een ovaal met een adelaar ernaast.

Conditie

De staat heeft een enorme impact op de waarde van antiek en vintage melkglas. Stukken met chips, barsten of haarscheurtjes zijn minder waard dan die in uitstekende staat. Vlekken kunnen ook een negatief effect hebben. Zoek naar chips langs de randen en randen van stukken, aangezien ze hier het meeste gebruik van maken.

Vintage melkglazen knopvazen met roze bloemen
Vintage melkglazen knopvazen met roze bloemen

Vooral waardevolle stukken

Hoewel het meeste melkglas betaalbaar is en ideaal voor beginnende verzamelaars, zijn er een paar zeldzame melkglasstukken die voor bijzonder hoge prijzen worden verkocht. Wanneer u waarden vergelijkt, controleer dan altijd de verkoopprijs van vergelijkbare artikelen. Voor antiek glas kan je elke prijs vragen, maar waar het om gaat is wat de koper werkelijk bereid is te betalen. De volgende opmerkelijke stukken die onlangs op eBay zijn verkocht:

  • Een set van vier McKee-melkglazen shakers voor meel, suiker, zout en peper, verkocht voor bijna $ 900. De set was in uitstekende staat met duidelijke markeringen en geen schade.
  • Een melkglazen paashaas-snoepscha altje van E. C. Flaccus werd begin 2020 verkocht voor $ 860. Het was in uitstekende staat en had een zeldzaam ontwerp.
  • Een schattig stuk van Greentown-glas met een kat op een mand, begin 2020 verkocht voor $ 700, ook al vertoonde het deksel zeer kleine spanningsscheurtjes.

Een geweldige hobby

Zelfs als je niet over een van deze waardevolle stukken beschikt, is het verzamelen van melkglas een prachtige hobby. Van vintage melkglazen manden tot eenvoudige vazen, er is zoveel variatie in de geproduceerde stijlen dat er voor ieders interieur en persoonlijke voorkeuren een exemplaar te vinden is.

Aanbevolen: