Antieke Emerson-fans: waardebereiken per type

Inhoudsopgave:

Antieke Emerson-fans: waardebereiken per type
Antieke Emerson-fans: waardebereiken per type
Anonim
Elektrische ventilator blaast op een hoop papier
Elektrische ventilator blaast op een hoop papier

De waarde van antieke Emerson-fans is een onderwerp dat voor beginnende verzamelaars misschien intimiderend lijkt, vooral omdat de uitgebreide catalogus van bureau- en plafondventilatoren van het bedrijf teruggaat tot eind jaren 19th eeuw. Als u echter geïnteresseerd bent in het verkopen of kopen van een van deze stijlvolle machines, is het belangrijk om te weten welke modellen een bescheiden bedrag waard zijn en welke modellen een must-have zijn.

Een korte blik op Emerson Electric Manufacturing

Emerson Electric Manufacturing werd in 1890 opgericht in St. Louis, Missouri als marktleider in de productie van elektromotoren en ventilatoren. Het is indrukwekkend dat het bedrijf tot op de dag van vandaag een belangrijke concurrent is gebleven op de markt voor huishoudelijke apparaten en diensten. Volgens de website van het bedrijf werden de eerste elektrische AC-ventilatoren (wisselstroom) in 1892 verkocht, maar pas aan het begin van de 20e eeuw zou het bedrijf hun iconisch geschulpt Parker-bladontwerp aan het publiek. In de loop van de volgende eeuw ging de fabrikant van apparaten door met het innoveren van huishoudelijke producten, maar de manier waarop hun antieke ventilatoren uniek waren ontworpen, maakt ze populaire toevoegingen aan elke moderne werkruimte.

Antieke Emerson-fans waarderen variaties

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat een antieke ventilator een echte Emerson is (wat ongelooflijk eenvoudig is omdat het bedrijf het logo op het middenpaneel van de meeste van hun fans afdrukt), is dit de gemakkelijkste manier om de waarde ervan te beoordelen is om te bepalen welk model het is. Modellen die in beperkte aantallen zijn uitgebracht of een uniek ontwerp hebben, hebben vaak hogere geschatte waarden dan meer standaardmodellen.

Emerson Northwind-fans

Emerson begon voor het eerst met de productie van hun Northwind-ventilatoren in 1916, die zowel in oscillerende als niet-oscillerende varianten met meerdere snelheden verkrijgbaar waren. Deze populaire bureauventilator was eenvoudiger van ontwerp dan andere Emerson-modellen en was niet altijd voorzien van de beruchte koperen niervormige bladen. Verzamelaars kunnen deze ventilatoren dus voor relatief goedkope prijzen bemachtigen; een vintage Emerson Northwind werd geschat tussen $ 75 en $ 100, maar één koper won hem voor slechts $ 25 op een veiling.

Emerson Northwind-fan
Emerson Northwind-fan

Emerson Junior-fans

Emerson Junior-ventilatoren zijn door het bedrijf gemaakt als een goedkoop, compact alternatief voor hun grotere 12" en 16" modellen. Vanaf het begin van de 20e eeuw hadden deze ventilatoren ook oscillerende en multi-instelfuncties en waren ze geverfd in een reeks kleuren, zoals goud metallic en mint. Omdat deze ventilatoren goedkoop zijn gebouwd, hebben ze overeenkomstig goedkopere geschatte waarden. Een oscillerende ventilator van Emerson Junior 8 inch werd bijvoorbeeld geschat op tussen de €25 en €50 en verkocht voor €30.

Emerson Junior elektrische ventilator
Emerson Junior elektrische ventilator

Emerson Seabreeze-fans

Emerson Seabreeze-ventilatoren waren een ander populair model dat voor het eerst werd geproduceerd in de stijl van een bureauventilator en vervolgens halverwege de 20e eeuw werd omgezet in oscillerende vloerventilatoreneeeuw. Helaas zijn deze ventilatoren geen bijzonder gewilde verzamelobjecten en worden ze vaak niet voor grote bedragen verkocht. Bij toch al laag geschatte waarden zullen deze fans je studieschuld niet afbetalen zoals andere fans dat doen. Een vloerventilator van Emerson Seabreeze werd bijvoorbeeld geschat op tussen de €100 en €400, maar werd op een veiling slechts voor €15 verkocht.

Emerson Silver Swan-fans

Emerson's Silver Swan-ventilator, die voor het eerst werd uitgebracht in 1932 en een unieke bladvorm had in het ontwerp van een jachtpropeller, hielp het bedrijf financieel solvabel te houden tijdens de Grote Depressie. Deze aluminium ventilator was verkrijgbaar in meerdere kleuren, waaronder "ivoor, bosgroen, donkerbruin, chroom en nikkel", aldus Steve Cunningham van de Fan Collectors-website. Zilveren zwanen zijn zeer verzamelbaar en op een veiling het meeste geld waard. Zo werd onlangs een Emerson Silver Swan uit 1934 aangeboden voor bijna $ 1.000.

Vintage Emerson Silver Swan elektrische ventilator
Vintage Emerson Silver Swan elektrische ventilator

Antieke Emerson-fanmaten

Emerson Electric Manufacturing heeft de meeste van hun ventilatoren in een formaat van 12" of 16" gemaakt, terwijl de 10" -ventilatoren iets moeilijker te vinden zijn. Zelfs de meest typische antieke Emerson-ventilator kan echter een aankoop waard zijn Een indrukwekkend bedrag. Een 12" Emerson-fan uit begin 20deeeuw werd bijvoorbeeld verkocht voor bijna $800, terwijl een zeldzamere 10" uit dezelfde periode voor slechts $600 werd verkocht. bij de Vintage Lighting & Fan Shoppe.

Elektrische oscillerende tafelventilator van Emerson
Elektrische oscillerende tafelventilator van Emerson

Effecten van leeftijd en conditie op waarden

Net als bij het meeste antiek dragen de leeftijd en de staat van antieke fans in grote mate bij aan hun potentiële waarden. Zelfs de meest stijlvolle antieke Emerson-fan uit het begin van de 20e eeuw zou lager geprijsd zijn dan een onversierde Emerson-fan uit het einde van de 19e eeuw. Ebay heeft zelfs lijsten met niet-werkende antieke Emerson-fans, variërend tussen de $ 450 en $ 800. Daarom wil je die versleten of roestige Emerson-ventilator nog niet weggooien.

Investeren in uw antieke Emerson-fan

Afhankelijk van de leeftijd, de staat en het model van uw antieke Emerson-ventilator, zult u merken dat het houden ervan meer waard is dan het verkopen ervan. Als u echter een beetje liefde in uw ventilator stopt door hem goed af te stoffen en in te vetten, kunt u er een nieuw middelpunt van uw thuiskantoor van maken.

Aanbevolen: