Antieke fonograafnaalden: de juiste maat kiezen & Type

Inhoudsopgave:

Antieke fonograafnaalden: de juiste maat kiezen & Type
Antieke fonograafnaalden: de juiste maat kiezen & Type
Anonim
Antieke grammofoonnaald op een plaat
Antieke grammofoonnaald op een plaat

Antieke grammofoonnaalden zijn er in vele soorten en maten en kunnen worden beschouwd als het geheime wapen om mooie muziek te maken op deze spelers van rond de eeuwwisseling. Welke specifieke u kiest, kan afhangen van de periode waarin uw fonograaf is gemaakt en het type dat het is, maar door hun lage kosten zijn ze een must-have voor routineonderhoud en gemoedsrust.

Welke naald moet u kiezen?

Het specifieke materiaal van uw naald zal een verschil maken in de toon die u uit uw speler ha alt. Probeer indien mogelijk altijd een beschadigde naald te vervangen door een naald van hetzelfde type. Als u dat doet, klinkt uw plaat of cilinder zoals deze oorspronkelijk bedoeld was.

Het probleem met deze methode is dat naalden zelfs minieme schade kunnen veroorzaken die zich in de loop van de tijd opstapelt. Uiteindelijk zal je record zo kaal worden gestript dat het helemaal niet meer goed is. Je kunt ervoor kiezen om je vintage muziek slechts zelden te spelen of om een naald te gebruiken die de schade minimaliseert maar geen historisch accuraat geluid geeft. In termen van levensduur is de beste keuze om een digitale opname te laten maken waar je naar kunt luisteren en dan moet je de platen en cilinders bewaren voor weergave.

Hierdoor kun je van je muziek genieten terwijl je de waarde van je verzamelobjecten behoudt.

Stalen naalden

Stalen naalden werden gebruikt op de handmatig opwindbare grammofoons, maar ook op sommige van de vroege elektrische grammofoons. Er zijn vier typen:

  • Zachte toon- Wordt gebruikt om het geluid te dempen voor een zachtere, stillere toon. De handmatige spelers hadden geen volumeregeling, waardoor het eenvoudig is om het volume van de muziek te regelen. De zachte toon helpt ook het zoemen te maskeren dat kan optreden bij een bekraste plaat.
  • Gemiddelde toon - Kan moeilijker te vinden zijn dan de zachte of luide. Ze zijn precies zoals ze worden beschreven en creëren een geluid dat tussen zacht en luid in ligt.
  • Spearpoint - Lijkt bijna op een vulpenpunt met dezelfde dikte als de luide, deze naalden worden gebruikt om een medium, helder geluid uit te zenden.
  • Luide toon - Met deze antieke grammofoonnaalden kun je een luidere versie van de muziek horen, en ze werken het beste op platen die vóór 1920 zijn gemaakt.

Het is belangrijk, omdat je vaak met uniek antiek werkt, om de naald na elke één of twee keer spelen te vervangen. Hierdoor voorkom je dat je plaat beschadigd raakt door een botte naald, aangezien stalen naalden niet gebouwd zijn om bijzonder lang mee te gaan. Omdat de naalden niet duur zijn, zou het ook gemakkelijk moeten zijn om er een heleboel bij de hand te houden. Als u een fonograaf zonder volumeregeling heeft, overweeg dan om ook alle drie de soorten naalden bij de hand te houden.

Diamant- en saffier-stylus

Diamantnaalden of stylus werden gebruikt op grammofoons gemaakt na 1950. Dit type stylus was beter geschikt voor de nieuwe vinylplaten die werden geproduceerd en gaf een schoner geluid. Het werd vaak geleverd met een diamanten kant voor 45s en 33 1/3's en je kon het omdraaien naar de saffieren kant, wat goed werkte op 78s. De saffiernaald is doorgaans goed voor ongeveer 75 volledige albumweergaven. De diamanten stylus gaat vaak ongeveer 150 keer volledig mee.

Andere naalden

Andere, minder vaak voorkomende soorten naalden die je kunt vinden uit de late 19e en vroege 20e eeuw zijn onder meer:

  • Vernikkeld
  • Messing
  • Gehard staal
  • Osmium, een platinalegering

Eigen naalden van de fabrikant van de fonograaf

Samen met de grammofoonmachines zelf brachten veel van deze fabrikanten uit de late 19e en vroege 20e eeuw hun eigen lijn grammofoonnaalden en andere accessoires uit. Hoewel het vanuit stilistisch oogpunt misschien een aantrekkelijk idee lijkt om te proberen naalden te vinden uit de eigen voorraad van de fabrikant van de grammofoon, is dat niet nodig. Bijna elk type grammofoon kan dezelfde soorten naalden bevatten, behalve dingen als de Edison's Diamond-schijf en de Pathe. Dat gezegd hebbende, enkele van de meer populaire fabrikanten die hun eigen naalden maken (waarvan je misschien originele dozen online kunt vinden) zijn onder meer:

  • Brunswick
  • Kamerheer
  • Edison
  • Victrola

Waar kunt u antieke fonograafnaalden kopen

verzameling fonograafnaalden
verzameling fonograafnaalden

Als u een antiquair heeft die gespecialiseerd is in oude grammofoons, kunt u wellicht daar of via hun verbindingen de naalden vinden die u zoekt. Als er geen antiekwinkel in de buurt is die gespecialiseerd is in grammofoons, moet u deze waarschijnlijk via internet bestellen. Zorg ervoor dat u weet van welk merk en model uw platenspeler is voordat u bestelt, zodat u het juiste type naalden krijgt. Zodra je die informatie hebt, kun je antieke naalden op de volgende plaatsen vinden.

Antieke naalden

Antique Needles heeft stalen naalden op voorraad voor gebruik op grammofoons gemaakt vóór 1920. Ze hebben zowel naalden met zachte als luide toon, evenals andere items om u te helpen uw speler weer perfect gezond te maken.

Victrola-reparatie

Victrola Repair heeft ook stalen naalden, maar ze hebben een middentoonnaald, zodat je drie keuzes hebt voor je geluid. De naalden zijn allemaal voor platenspelers gemaakt vóór de jaren twintig.

Victrola-naalden

Victrola Needles levert sinds 1991 reproductie-fonograafnaalden en heeft een ingenieuze platformonafhankelijke e-commercefunctie waarbij je ervoor kunt kiezen je naalden bij hen te kopen via Etsy, Amazon of eBay. Dus waar u uw geld ook het liefst uitgeeft, u kunt altijd gemakkelijk fonograaf- en grammofoonnaalden kopen.

Vind de juiste naald voor uw platen

Het vinden van de juiste naald voor uw antieke grammofoon of vintage audioapparatuur is een belangrijk onderdeel van het in topvorm houden van zowel uw antieke speler als uw vintage platen. Het heeft geen zin om met deze antieke machines te bezuinigen, want zoiets simpels als een botte naald kan een van je oude platen voor altijd verpesten. Neem dus de tijd om te zoeken en accepteer niets anders dan de beste kwaliteit die je kunt vinden.

Aanbevolen: