Een gids voor de waarde van antiek gietijzeren speelgoed per type

Inhoudsopgave:

Een gids voor de waarde van antiek gietijzeren speelgoed per type
Een gids voor de waarde van antiek gietijzeren speelgoed per type
Anonim
Antiek speelgoedtreinlocomotief
Antiek speelgoedtreinlocomotief

Terwijl kleine kinderen de voorkeur geven aan producten van toonaangevende merken als Little Tikes en Fisher Price, geven veel volwassenen de voorkeur aan antiek speelgoed, en met name de waarde van antiek gietijzeren speelgoed is in de loop der jaren blijven stijgen. Dit goedkope speelgoed wordt jaarlijks voor duizenden dollars verkocht aan enthousiaste verzamelaars, maar je vraagt je misschien af hoe je het koren van het schuren van dit kinderspeelgoed kunt scheiden. Gebruik deze gedetailleerde gids om u te helpen bij het kopen of verkopen van een van dit geliefde speelgoed.

Antiek gietijzeren speelgoed in de geschiedenis

Tegen de 19eeeuw was het proces om ijzererts tot bruikbare voorwerpen te verwerken ingeburgerd, en fabrikanten begonnen al snel allerlei soorten goederen te maken van stevige, langgerekte materialen. duurzaam materiaal. Kinderspeelgoed was geen uitzondering, en gietijzeren dierenfiguren, voertuigen en spaarvarkens waren te vinden in huizen in de hele westerse wereld. Met de ontwikkelingen van de industriële revolutie aan het begin van de 20e eeuw kwam er een toename van de productie van gietijzeren speelgoed. Fabrikanten waren in staat ongelooflijk goedkope, lucratieve recreatieve artikelen te produceren voor anticiperende gezinnen. Naarmate dit speelgoed echter betaalbaarder werd, stegen de werkloosheidscijfers en verwoestte de Grote Depressie het vermogen van gezinnen om geld uit te geven aan niet-essentiële spullen. De gietijzeren speelgoedindustrie kreeg in de Tweede Wereldoorlog opnieuw een grote klap te verduren, maar is daar nooit helemaal van hersteld. De meeste bekende speelgoedfabrikanten uit die periode gingen in de komende decennia failliet of fuseerden met andere bedrijven.

Speelgoed gietijzeren slanghaspelwagen van Gainsville Swanks
Speelgoed gietijzeren slanghaspelwagen van Gainsville Swanks

Meest populaire antieke gietijzeren speelgoedfabrikanten

Op het hoogtepunt van zijn populariteit waren er een groot aantal fabrikanten van gietijzeren speelgoed. Een select aantal bedrijven stak echter boven de rest uit en werd zelfs in de moderne tijd begeerlijk. In feite zijn veel antieke gietijzeren speelgoedverzamelaars fabrikantspecifiek, dus als u ontdekt dat een van uw familiespeelgoed dat van kind op kind is doorgegeven, van een van deze makers afkomstig is, kan dit de manier veranderen waarop u deze familiestukken opslaat of verzekert.

  • Hubley Manufacturing Company uit Lancaster, Pennsylvania
  • Arcade Manufacturing Company uit Freeport, Illinois
  • AC Williams Company uit Chagrin Falls, Ohio
  • Dent Hardware Company uit Fullerton, Pennsylvania
  • Kenton Lock Manufacturing Company uit Kenton, Ohio

Soorten antiek gietijzeren speelgoed

Vrijwel alles kan uit ijzer worden gegoten, waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos zijn voor de soorten speelgoed die in de 19deen 20gemaakt hadden kunnen worden de eeuw. Maar net als kinderen van nu smeekten historische kinderen om hun eigen exemplaren van de nieuwste technologische snufjes die hun ouders bezaten. Het speelgoed van een ouder kan dus gemakkelijk ook het speelgoed van hun kinderen worden. In feite zijn dit enkele van de meest gewilde soorten antieke gietijzeren speelgoedverzamelaars voor vandaag.

Skoglund en &Olson-bus
Skoglund en &Olson-bus
  • Treinen
  • Vrachtwagens
  • Brandweerwagens
  • Auto's
  • Motorfietsen
  • Hulpvoertuigen
  • Landbouwvoertuigen

Antieke gietijzeren speelgoedwaarde per type

Gezien het hartige karakter van deze antiek, is het niet verwonderlijk dat verzamelaars het niet erg vinden als er een paar deukjes en krassen zijn die het gevolg zijn van slijtage door kinderspel. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat uw gietijzeren speelgoed onvolkomenheden zoals stoten en gietsporen heeft als u de waarde ervan probeert in te schatten, aangezien er talloze kwaliteitsreproducties zijn die zichzelf kunnen vermommen als waardevol antiek. Op dezelfde manier zal speelgoed in perfecte staat (dat ogenschijnlijk helemaal niet is bespeeld) de hoogste geschatte waarde hebben van al het speelgoed dat te koop is.

Auto's, motorfietsen en hulpverleningsvoertuigen

Terwijl de auto-industrie in de 20eeeuw exponentieel groeide, groeiden ook de wensen van kleine kinderen om hun eigen auto's te hebben om mee te racen en te crashen. Deze kleine kinderen groeiden uit tot grote kinderverzamelaars, en antiek gietijzeren autospeelgoed kan gemiddeld voor tussen de $ 40 en $ 500 worden verkocht. Een Hubley Popeye the Sailor-motorfiets uit de jaren dertig kost bijvoorbeeld iets meer dan $ 400, en een groene Arcade-sleepwagen wordt voor iets meer dan $ 300 aangeboden. Hulpvoertuigen zijn ook zeer gewilde antieke voorwerpen en kunnen een behoorlijke hoeveelheid geld waard zijn, zoals deze brandweerwagen met haak en ladder uit 1910 van Dent, die door een antiek-speelgoedhandelaar werd gewaardeerd voor iets meer dan $ 3.500.

Gietijzeren speelgoedhaak en ladderwagen
Gietijzeren speelgoedhaak en ladderwagen

Zeldzaam gietijzeren speelgoed

In tegenstelling tot sommige niche-markten voor verzamelobjecten, zijn verzamelaars van antiek gietijzeren speelgoed zeer bereid om hartaanvallen veroorzakende bedragen te betalen voor specifiek, zeldzaam speelgoed. Hier zijn een paar voorbeelden van dit goed presterende antieke gietijzeren speelgoed; en je moet een uitstapje plannen naar het huis van je grootouders als je vermoedt dat ze een van deze op hun zolder hebben verstopt.

  • Mary and Her Little Lamb Bell - Dit kinderliedje, waaraan een bel zat, is het eerste bekende voorbeeld van een dergelijk ontwerp en werd verkocht voor bijna $ 14.500.
  • Hubley Mack Ingersoll Rand Truck - Voor de liefhebbers van vintage vrachtwagens: dit zeldzame speelgoed is moeilijk te vinden en werd voor bijna $ 11.000 gekocht door een gelukkige verzamelaar.
  • Kenton Speed Truck - Deze specifieke truck is ook een ongelooflijk moeilijk te vinden item en werd verkocht voor iets meer dan $ 12.500.
  • Arcade Yellow Cab - De gele taxi van Arcade was het eerste succesvolle speelgoed van het speelgoedbedrijf, waardoor het vandaag de dag een elite verzamelobject is, en Bertoia Auctions verkocht begin jaren 2000 een gele taxi in perfecte staat voor iets meer dan $ 20.000.

Het Toy Story-hoofdstuk en antiek gietijzeren speelgoed

Een geliefde millennialfilm, Toy Story, schetst de inherente band die mensen hebben met hun speelgoed uit hun kindertijd, en speelgoedverzamelaars begrijpen hoe deze banden niet hoeven te veranderen als ze ouder worden. Daarom verdient het antieke speelgoed dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, dezelfde aandacht als het favoriete knuffeldier van uw kind. Dus als je merkt dat je onder de hoede bent van een van deze bijzondere overblijfselen uit het verleden, zorg er dan voor dat je hem droog houdt en elke dag afstoft, want je weet nooit wat hij uitspookt als je niet kijkt.

Aanbevolen: