Steiff-beren: waarden achter de boeiende verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Steiff-beren: waarden achter de boeiende verzamelobjecten
Steiff-beren: waarden achter de boeiende verzamelobjecten
Anonim
Steiff teddybeer
Steiff teddybeer

Al meer dan honderd jaar zijn de waarden van Steiff-beertjes stabiel gebleven onder professionele verzamelaars en speelgoedliefhebbers, grotendeels dankzij de nostalgie uit hun kindertijd naar deze lieve wezens. Deze originele 'teddyberen' werden voor het eerst uitgebracht door het Duitse speelgoedbedrijf van Margarete Steiff, Steiff, in 1902, en sommige zeldzamere modellen zijn gewaardeerd op meer dan $ 100.000. Het is tijd om die zakken met knuffels die zich op zolder verstoppen af te stoffen kijk of je een van deze geliefde beren hebt.

Vintage Steiff berenidentificatie

Voordat je gaat rennen om je harige vriend naar de taxateur te brengen, kun je een kort criterium gebruiken om te beoordelen of je knuffel echt een Steiff is.

Knoppen

Door de oren van antieke knuffelberen op knopen te controleren, kunt u meteen een Steiff identificeren. Het bedrijf staat erom bekend de oren van hun knuffelbeesten te markeren met metalen labels, en hoewel de knoop van je beer de jaren van kinderachtig vermaak misschien niet heeft overleefd, kan een gat in het oor van de beer erop duiden dat er ooit een knop aanwezig was. De vroegste knopen van Steiff-beren hadden olifanteninsignes erop, maar modernere knopen zijn gemarkeerd met de bedrijfsnaam en gaan vergezeld van een geel lint.

Metalen staven

De vroege Steiff-beren werden ondersteund met behulp van een metallurgisch skelet. Deze structuur met stangen geeft ze hun iconische stijve uiterlijk en zorgde ervoor dat historische kinderen hun armen, benen en nek konden bewegen.

Houtwolvulling

Hoewel niet alle beren van Steiff gevuld waren met houtwol (excelsior), waren de meest waardevolle beren dat wel. In 1905 waren de lichamen van de beren gevuld met een zachtere vulling (kapok), maar hun hoofden behielden de houtwolvulling zodat de snuiten van de beren hun vorm behouden. Teddyberen vol houtwol maken een kenmerkend knarsend geluid als ze worden geknuffeld of geperst.

Mohairbont en viltjes

Steiff gaf er de voorkeur aan om mohair als hoofdtextiel te gebruiken, omdat het de harige textuur van echte beren nabootste, en de fabrikant naaide de armen en voeten van hun teddybeer meestal dicht met viltjes om deze illusie te ondersteunen.

Steiff staafbeer circa 1904
Steiff staafbeer circa 1904

Steiff draagt waarden

De waarden van Steiff-beren zijn door de jaren heen stabiel gebleven, en beren die in goede staat verkeren, kunnen voor honderden dollars worden verkocht. Eén zo'n beer uit 1909, genoteerd bij Christie's Auction House in Londen, heeft een geschatte waarde tussen $ 520 en $ 800. Net als bij ander antiek uit die periode, neemt de waarde van deze beren toe of af op basis van de staat ervan. Beren zonder ontbrekende stukken bont en met intacte Steiff-knopen zullen dichter bij de grens van $300 en $400 komen dan die met meer duidelijke slijtage.

Intussen hebben vintage Steiff-beren die in de naoorlogse periode (jaren 50 - 80) zijn geproduceerd, veel minder geldwaarde, deels vanwege hun leeftijd en hun minder realistische uiterlijk. De Old Teddy Bear Shop, gespecialiseerd in de verkoop van antieke en vintage Steiff-beren, waardeert beren die in de jaren vijftig en zestig zijn geproduceerd gemiddeld $ 60 per stuk. Hoewel deze rondere, donzigere beren misschien minder geld opleveren dan hun stijve voorgangers, is er nog steeds een aanzienlijke markt voor hen onder speelgoedliefhebbers.

Een paar van de duurste Steiff-beren ooit verkocht

Die teddybeer van mohair die je zojuist uit de koffer op zolder hebt gehaald, kan echter net zoveel, zo niet meer, waard zijn dan deze dure verkopen.

Het Guinness Book of World Records meldt dat de Steiff 'Louis Vuitton'-beer in 2000 werd geveild voor $ 182.550, waarmee het de duurste teddybeer is die ooit is verkocht

Louis Vuitton-beer
Louis Vuitton-beer

De Titanic Mourning Bear is gemaakt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Titanic-tragedie, en er zijn er ooit slechts 665 geproduceerd. Deze beer met zwart bont werd in 2000 ook verkocht en kostte het Puppenhaus Museum in Bazel, Zwitserland, ongeveer $ 156.273

Titatnische rouwbeer
Titatnische rouwbeer
  • Kolonel Bob Hendersons geliefde 'Teddy Girl' uit 1905 vocht aan zijn zijde tijdens de Tweede Wereldoorlog, en zoals Henderson D-Day overleefde en als held naar huis terugkeerde, deed zijn trustee Teddy Girl dat ook. Christie's verkocht deze ervaren beer in 1994 voor iets meer dan $ 100.000.
  • Slechts een jaar eerder werd een charmante, blauwe Steiff-beer uit 1908 geveild.'Elliot' was vervaardigd als monster voor het in Londen gevestigde bedrijf Harrods, maar werd afgewezen en tientallen jaren in het hoofdkantoor van Steiff in Duitsland achtergelaten. Deze ‘goed onderhouden opabeer’ bracht meer dan $160.000 op.
  • De unieke Harlekijn-teddybeer uit 1925, voorzien van een rood-blauwe mohairjas, werd onlangs door Christie's geschat op een waarde tussen $ 66.000 en $ 105.000. Deze beer was oorspronkelijk eigendom van een vrouw die voor Steiff werkte. al meer dan veertig jaar en werd haar gegeven ter ere van haar diensten.
Harlekijn-teddybeer uit 1925, replica
Harlekijn-teddybeer uit 1925, replica

Ga naar een taxateur om uw Steiff-beer te taxeren

Aangezien er talloze factoren zijn die de waarden van Steiff-beren beïnvloeden, zoals staat van de vacht, productiedatum, historische betekenis en zeldzaamheid, is het belangrijk om uw potentiële beren te laten taxeren. Of u er nu voor kiest om uw antieke Steiff-teddybeer te verkopen of te behouden, ervaren taxateurs zoals Dr. Lori Verderame kan u helpen de waarde van uw beer beter te identificeren. Het nastreven van authenticatie zal de eerste stap zijn om erachter te komen of uw zolderbeer slechts een vriend van de familie is of een verborgen juweeltje.

Aanbevolen: