Kachina-poppen: waarden en betekenissen van Hopi-verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Kachina-poppen: waarden en betekenissen van Hopi-verzamelobjecten
Kachina-poppen: waarden en betekenissen van Hopi-verzamelobjecten
Anonim
diverse Kachina-poppen
diverse Kachina-poppen

Kachina-poppen, ook bekend als katsina-poppen, zijn symbolische en ceremoniële Indiaanse geschenken. Traditioneel worden de poppen aan Hopi-meisjes gegeven tijdens de kindertijd en naarmate ze ouder worden, en vormen ze een belangrijk aspect van de Indiaanse cultuur. Het begrijpen van de geschiedenis, betekenis en waarde van deze poppen is een belangrijk onderdeel van het echt waarderen van hun schoonheid.

De betekenis en geschiedenis van Kachina-poppen

Kachina-poppen zijn geen speelgoed. In plaats daarvan duiden ze op een belangrijke verbinding tussen Zuidwestelijke Indiaanse stammen en de krachten van de natuur. De oudst bekende figuur stamt uit de 18e eeuw. Ze werden vanaf de 19e eeuw aan toeristen verkocht en zijn nog steeds een zeer verzamelbare vorm van Indiaanse kunst.

Wat symboliseren Kachina-poppen?

Het woord 'kachina' komt van het Hopi-woord 'kachi', wat 'geest' betekent. Kachina-poppen symboliseren Ketsinam, of natuurgeesten. Stammen van het Zuidwesten geloofden dat aspecten van de natuur gepersonifieerd konden worden door Ketsinam. Deze omvatten regen, gewassen, dieren, voorouders en meer. Mannen van de stam verkleedden zich tijdens ceremonies als deze Ketsinam en voerden dansen uit, en de uitgesneden poppen symboliseerden de verschillende Ketsinam.

Welke stammen gebruikten Kachina-poppen?

De belangrijkste stam die Kachina-poppen gebruikt, zijn de Hopi; andere stammen gebruiken ze echter ook. De Aguna, Zuni en Laguna Pueblos nemen Kachina-poppen op in hun culturele erfgoed. Tegenwoordig maken de Navajo deze poppen ook.

Kachina-pop
Kachina-pop

Kachina-poppen identificeren

Je kunt een Kachina-pop herkennen aan de materialen en de symbolen die verband houden met de kleding, versieringen en hoofdtooi. Dit kan je helpen bepalen welke Kachina het is en of het authentiek is.

Kachina-popmaterialen en kenmerken

Kachina-poppen zijn gemaakt van populierwortel, omdat populieren bekend staan om hun vermogen om water te vinden, zelfs in droge klimaten. Dit symboliseert het kanaal dat de Kachina-pop wordt tussen de mensen en de geesten. De wortel van het populierenhout is ook gemakkelijk te snijden, en de meeste van de oudste poppen zijn uit één enkele wortel van het populierenhout gesneden. Tegenwoordig worden de poppen vaak gemaakt van meerdere stukken populierenhout. Nadat ze zijn uitgesneden, krijgen de poppen de volgende versieringen:

  • Algemene whitewash
  • Gedetailleerd schilderen van versieringen en gelaatstrekken
  • Kleding die is geverfd of gemaakt van stof
  • Een kraag om de nek
  • Sieraden die zijn geverfd of gemaakt van metaal en andere materialen
  • Handobjecten of rekwisieten, zoals rammelaars, messen en gereedschap
  • Decoraties van bont of veren
Navajo Indiase Kachina-pop
Navajo Indiase Kachina-pop

Kachina-poppentypes

Veel poppen zijn uitgesneden in de positie van dansen of actie, afhankelijk van de Katsinam die ze vertegenwoordigen. Ze houden vaak het gereedschap of de rekwisieten vast die bij hun Katsinam horen. Volgens Pueblo Direct zijn er meer dan 250 verschillende soorten Kastsinam met bijbehorende Kachina-poppen. Dit zijn er een paar:

  • Hoepeldanser - Deze entertainer houdt hoepels vast en amuseert het publiek.
  • Eagle - Deze pop vertegenwoordigt de heerser van de lucht en heeft gevederde vleugels.
  • Zwarte boeman - Deze Kachina bedreigt stoute kinderen, en zijn pop heeft een zwarte kop met grote ogen en stekels of veren.
  • Hert - De herten Kachina-pop symboliseert overvloedig voedsel en heeft een hoofdtooi met gewei.
  • Kraaimoeder - De kraaienmoeder waakt over de spelende kinderen en heeft een hoofdtooi met kraaienvleugels.
  • Buffalo - Deze krachtige Kachina kan slechte gedachten doden en draagt een buffelhoofdtooi.
Adelaar Kachina pop
Adelaar Kachina pop

Hoeveel is een Kachina-pop waard?

Volgens Kachinadolls.com wordt een oude Kachina-pop verkocht voor $ 250.000. De beste hedendaagse beeldende kunstvoorbeelden kunnen voor maar liefst $ 50.000 worden verkocht. De meeste Kachina-poppen zijn echter $ 100 of minder waard. De sleutel tot een waardevolle Kachina-pop is ingewikkeld snijwerk en decoratie met hoogwaardige materialen, evenals de leeftijd.

Voorbeeld van Kachina-popwaarden

Hoewel veel Kachina-poppen niet bijzonder waardevol zijn, zijn sommige wel veel waard. U kunt een gevoel van waarde krijgen door uw type Kachina-pop op te zoeken en te bepalen wat soortgelijke poppen op een veiling opleveren. Kijk altijd naar de verkochte prijzen, in plaats van naar de poppen die momenteel te koop zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van Kachina-popwaarden:

  • Een prachtige Kachina-pop van de vuurgod, gesneden door kunstenaar Woody Sewemaenewa, verkocht voor meer dan $ 1.500.
  • Een ingewikkeld gesneden en geschilderde Kachina-wesppop die in 2020 voor $ 400 werd verkocht.
  • Een antieke miniatuur Kachina-pop verkocht voor iets meer dan $ 200.
Wolf Kachina-pop
Wolf Kachina-pop

Kachina-popbeoordeling

De beste manier om de waarde van uw Kachina-pop te achterhalen, is door deze te laten taxeren door een gekwalificeerde professional. Sommige organisaties bieden antieke taxaties online aan, maar u krijgt een betrouwbaardere waarde als u voor een lokale taxateur kiest. Een van de beste manieren om iemand te vinden die gespecialiseerd is in Kachina-poppen of Indiaanse kunstvoorwerpen is door contact op te nemen met plaatselijke musea. Blijf uit de buurt van taxateurs die aanbieden uw Kachina-poppen te kopen, aangezien dit een belangenverstrengeling inhoudt.

Leer meer over Hopi-overtuigingen

De overtuigingen van de Hopi hebben bijgedragen aan het vormgeven van het ontwerp voor Kachina-poppen, evenals aan andere aspecten van de Indiaanse cultuur. Als je ervoor kiest Kachina-poppen te verzamelen, is het leren over deze overtuigingen een belangrijk onderdeel van het begrijpen van de culturele betekenis van de kunst en artefacten die je bezit.

Aanbevolen: