Hoeveel zijn mijn verzamelobjecten waard? Tips voor het vinden van waarden

Inhoudsopgave:

Hoeveel zijn mijn verzamelobjecten waard? Tips voor het vinden van waarden
Hoeveel zijn mijn verzamelobjecten waard? Tips voor het vinden van waarden
Anonim
Grammofoon Op Tafel
Grammofoon Op Tafel

Heb je ooit in je kamer vol verzamelobjecten rondgekeken en jezelf afgevraagd hoeveel ze waard zouden kunnen zijn? Als dat zo is, ben je zeker niet de enige. Weten hoe u de waarde van verzamelobjecten kunt vinden, is belangrijk als u van plan bent deze items te kopen of verkopen, maar het kan enige oefening vergen. Beginnende verzamelaars, maar ook degenen die meer ervaring hebben, vragen zich vaak af wat de werkelijke geldwaarde van hun collecties bedraagt. Met deze tips kom je erachter.

Identificeer verzamelobjecten om de waarde te bepalen

Voordat u kunt beslissen hoe u antiek en verzamelobjecten moet prijzen of kunt beslissen wat uw schat waard kan zijn, moet u zoveel mogelijk over het item te weten komen. Neem de tijd om uw artikel zorgvuldig te onderzoeken. Zoek naar eventuele identificatietekens, labels of namen. Noteer alle kenmerken van uw stuk. Kleur, grootte, vorm, patroon en andere kenmerken zijn erg belangrijk voor antieke identificatie. Hoe meer informatie u kunt vinden over uw verzamelobject, hoe beter u de waarde ervan begrijpt.

Begrijp de verschillende waarden van verzamelobjecten

diverse vintage verzamelobjecten
diverse vintage verzamelobjecten

Als u betrokken bent bij de wereld van antiek en verzamelobjecten, weet u wellicht dat er aan elk stuk verschillende soorten geldwaarde zijn verbonden. Voordat je de waarde van je verzamelobjecten bepa alt, moet je beslissen welk type waarde nodig is.

  • Retail- De winkelwaarde is de prijs waarvoor het artikel wordt verkocht in een verzamelobject of antiekwinkel.
  • Groothandel - De groothandelswaarde is de prijs die de dealer gewoonlijk voor het stuk beta alt. Deze prijs is over het algemeen 33-50 procent lager dan de winkelwaarde.
  • Eerlijke markt - De eerlijke marktwaarde is de verkoopprijs van het artikel die zowel door de verkoper als de koper is overeengekomen. Geen van beide partijen mag onder enige druk staan om de verkoop te doen, en beide partijen moeten op de hoogte worden gesteld van alle informatie die relevant is voor het artikel.
  • Verzekering - Over het algemeen is de verzekeringswaarde de hoogste geldwaarde die aan een antiek of verzamelobject wordt gegeven. Dit zijn de kosten voor het vervangen van het artikel als het is vernietigd of gestolen.
  • Belasting - De belasting- of boedelwaarde van een item wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de veilingprijzen die zijn betaald voor een stuk dat precies hetzelfde of zeer vergelijkbaar is met het stuk.
  • Auction - De veilingwaarde staat bekend als de open marktprijs. Dit is de prijs waarvoor het artikel zou worden verkocht als noch de verkoper, noch de koper zich in een positie van gedwongen verkoop bevindt.

Weet dat prijs verschillende dingen kan betekenen

Naast de verschillende soorten waarde of waarde kennen veel verzamelaars deze extra geldwaarden. Weten hoe je verzamelobjecten moet prijzen, betekent dat je al deze verschillende soorten prijzen in overweging moet nemen.

  • De prijs die de eigenaar van het verzamelobject denkt dat het waard is
  • De prijs die de koper voor het artikel wil betalen
  • De prijs die wordt vermeld in een actuele prijsgids, zoals de prijs van een waardevolle knikker
  • De werkelijke prijs waarvoor het artikel wordt verkocht, ongeacht of het op een veiling wordt verkocht, aan een particuliere koper of aan een dealer wordt verkocht

Overweeg de criteria die worden gebruikt om de waarde van verzamelobjecten te bepalen

Er zijn verschillende andere factoren die worden gebruikt om de geldwaarde van een verzamelobject te bepalen. Elk van deze zal belangrijk zijn voor het vinden van waarde.

Trends en vraag

vintage boerderij verzamelobjecten
vintage boerderij verzamelobjecten

De wet van vraag en aanbod speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een verzamelobject. Naarmate de verzameltrends veranderen, verandert ook de vraag naar een item. Er kan meer vraag naar zijn, waardoor de prijzen stijgen, of er is minder vraag, waardoor de prijzen dalen. Hoeveel mensen willen jouw verzamelobject?

Een woningdecoratietrend in de richting van een boerderijstijl kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat verzamelobjecten zoals oud gereedschap of ijzerstenen schalen in waarde stijgen. Op dezelfde manier kan een trend om geen beeldjes meer tentoon te stellen ervoor zorgen dat de waarde van antieke beeldjes da alt.

Staat van verzamelobjecten

De staat is erg belangrijk voor de waarde van elk antiek of vintage item, inclusief allerlei soorten verzamelobjecten. Over het algemeen zal iets in goede staat altijd meer waard zijn dan iets met veel slijtage of schade, als alle andere factoren gelijk blijven.

Terwijl u uw item bekijkt, onderzoekt u het op staatsproblemen. Heeft het chips of scheuren? Hoe zit het met verfverlies, verkleuring of andere vormen van slijtage? Als het zich in een ruwe vorm bevindt, kun je verwachten dat de waarde ervan aan de onderkant ligt van elk bereik dat ervoor wordt gegeven.

Herkomst

Herkomst, of de geschiedenis van een item, is een andere belangrijke waardefactor. Als je een gedocumenteerde geschiedenis van een verzamelobject hebt, vooral als het verband houdt met een beroemd of opmerkelijk iemand, zal dit stuk meer waard zijn. Terwijl je nadenkt over de waarde van je verzamelobject, denk dan na over wat je misschien weet over de achtergrond ervan.

De waarde van een antieke verzamelpop kan bijvoorbeeld €50 waard zijn, maar een verzamelpop die eigendom was van een First Lady kan €500 of meer waard zijn. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de waarde van een Madame Alexander-poppen. Een pop die ooit eigendom was van een prominent persoon, heeft doorgaans een hogere waarde als je over de herkomst beschikt.

Zeldzaamheid van het verzamelobject

Dingen die zeldzaam zijn, zijn vaak meer waard dan gewone alternatieven, zoals zeldzame Funko Pops, vooral als het om verzamelobjecten gaat. Als iets in massaproductie is genomen, zijn er veel van dat artikel op de markt. Mensen kunnen deze spullen gemakkelijk vinden, waardoor ze minder waard zijn. Zou jouw verzamelobject waardevol kunnen zijn omdat er niet veel van zijn?

Sommige in massa geproduceerde artikelen, zoals zeldzame Canadese munten of Beanie Babies, kunnen vooral waardevol zijn als er een fout in het artikel staat. Een verkeerd gedrukt woord op een munt of label kan dat verzamelobject zeer waardevol maken.

Esthetische aantrekkingskracht

Schoonheid is ook van belang als je beslist hoe je verzamelobjecten gaat prijzen. Dit geldt vooral voor items die bedoeld zijn om te worden weergegeven. Als het aantrekkelijk is, is het waarschijnlijk meer waard. Het lelijke verzamelbord van je grootmoeder, hoewel zeldzaam, is misschien niet zoveel waard als een mooier exemplaar.

De vraag beantwoorden hoeveel verzamelobjecten waard zijn

Hondvormige broches van bakeliet uit de jaren dertig en veertig
Hondvormige broches van bakeliet uit de jaren dertig en veertig

Als je de geldwaarde van je verzamelobjecten probeert te bepalen, is het erg belangrijk om een bron te gebruiken die actuele waarden weergeeft. Als de bron niet actueel is, weerspiegelen de opgegeven waarden niet de huidige waarde van uw verzamelobject. Er zijn veel methoden die verzamelaars gebruiken om de waarde van hun verzamelobjecten te achterhalen, zoals het gebruik van een Barbie-verzamelaarsprijsgids om een idee te krijgen van de waarde van die populaire pop. Andere bronnen zijn onder meer:

  • Veilingverkoopprijzen
  • Online prijsgidsen
  • Geschreven prijsgidsen
  • Taxatiediensten, zowel online als offline
  • Lokale antiek- en verzamelobjecten

Bekijk recente verkoopprijzen van de veiling

Als u uw verzamelobjecten doorzoekt op online veilingwebsites zoals eBay, krijgt u een redelijk nauwkeurig beeld van de vraag of er vraag is naar uw stukken. Dit is ook een uitstekende manier om te zien hoeveel een verzamelobject waard is, zoals waardevolle antieke flessen, aangezien u naar hetzelfde stuk in vergelijkbare staat kunt zoeken. Zorg er bij het zoeken naar veilingen altijd voor dat u de ingevulde veilinglijsten controleert.

Raadpleeg online prijsgidsen

Er zijn ook veel websites die online prijsgidsen aanbieden. Een van de meest populaire is Kovels, met meer dan 600.000 huidige prijzen voor antiek en verzamelobjecten. Andere uitstekende online bronnen zijn onder meer:

  • Beckett biedt prijsgidsen voor ruilkaarten en andere sportgerelateerde verzamelobjecten.
  • Downtown biedt prijzen voor oude nummers van verzameltijdschriften.
  • Collect biedt actuele prijzen voor stripboeken, platen, militaria en nog veel meer.

Bekijk de geschreven prijsgidsen

Prijsgidsen voor verzamelobjecten zijn beschikbaar in boeken die zich meestal richten op een specifiek type verzamelobject. De meeste worden jaarlijks gepubliceerd om op de hoogte te blijven van markttrends. Prijsgidsen kunnen betrekking hebben op algemene verzamelobjecten of op een specifiek type item. Hieronder volgen enkele voorbeelden van prijsgidsen voor verzamelobjecten:

  • Kovels prijsgids voor antiek en verzamelobjecten door Terry Kovel en Kim Kovel omvat alles wat je maar kunt bedenken.
  • Miller's Collectibles Handbook & Price Guide door Judith Miller is een uitstekende bron voor alle soorten verzamelobjecten.
  • Beckett Baseball Card Price Guide door James Beckett is een go-to-bron voor honkbalkaartwaarden.

Wees voorzichtig met waarderingsapps

De afgelopen jaren heeft een aantal bedrijven apps uitgebracht om antiek en verzamelobjecten te helpen identificeren en waarde toe te kennen. De meeste voorbeelden, zoals de WorthPoint-app, krijgen gemengde recensies van consumenten, die zeggen dat de technologie nog niet bestaat om tijdig betrouwbare waarden te geven. Het kan lang duren voordat u deze apps gebruikt en uw item vindt, en de waarde kan dan wel of niet juist zijn. Maar als je van technologie houdt, kan een app het proberen waard zijn.

Probeer professionele taxatiediensten

Taxatiediensten voor verzamelobjecten zijn zowel offline als online beschikbaar. Er zijn een paar gratis taxatiediensten, maar over het algemeen zijn er kosten verbonden aan het laten taxeren van een item. Voor de meest betrouwbare informatie over de prijs van verzamelobjecten kunt u uw item lokaal laten taxeren. De taxateur kan het stuk onderzoeken en er een waarde aan toekennen. In de meeste gevallen zijn alleen items waarvan u vermoedt dat ze zeer waardevol zijn de kosten van een taxatie waard.

Praat met lokale antiek- en verzamelobjecten

Je kunt ook langsgaan bij je plaatselijke antiekwinkel om te zien of iemand daar misschien wil helpen. Hoewel de meeste antiek- en verzamelobjectendealers u geen formele taxatie kunnen geven omdat ze geen gecertificeerde taxateurs zijn, zullen velen u hun professionele mening geven over de waarde van het verzamelobject, zoals de Beanie Baby-waarden, of u helpen iemand in de buurt te vinden. die een gecertificeerd taxateur is.

Weten hoe je de waarde van verzamelobjecten kunt vinden is belangrijk

Of u nu overweegt een aantal van uw artikelen te verkopen en wilt weten hoe u verzamelobjecten moet prijzen, zoals de waarden van verzamelplaten, of dat u online of in een winkel op zoek bent naar nieuwe schatten, het is uiterst belangrijk om te begrijpen hoe u waarde kunt vinden belangrijk. Met deze vaardigheid kun je de beste deals krijgen, ongeacht wat je verzamelt. En als geld voor u van primair belang is, wilt u misschien weten wat biljetten van 2 dollar waard zijn.

Aanbevolen: