Muranoglas identificeren: eigenschappen, labels & Merken

Inhoudsopgave:

Muranoglas identificeren: eigenschappen, labels & Merken
Muranoglas identificeren: eigenschappen, labels & Merken
Anonim

Handgemaakt glas uit de regio Murano in Italië wordt over de hele wereld zeer gewaardeerd.

Murano vintage glazen zwaansculptuur
Murano vintage glazen zwaansculptuur

Het leren identificeren van authentiek Murano-glas vereist onderzoek en vaardigheden. Wat Murano-glas speciaal maakt, is het feit dat het handgemaakt is op het eiland Murano in Venetië, Italië, maar dat maakt het ook moeilijk te identificeren. Het ontbreken van een universeel markeersysteem betekent dat je moet weten wat Murano-glas is en wie het maakt, zodat je het goed kunt identificeren.

Wat is Murano-glas?

Muranoglas is een specifieke glasstijl die handgemaakt is en vaak een gewatteerde of mozaïeklook heeft. Deze decoratieve glazen stukken zijn gemaakt door Murano-meesters, of zeer bekwame glaskunstenaars in Murano, Italië, die felle kleuren gebruiken. Alle Murano-stukken zijn van handgeblazen glas of mondgeblazen. Veel van de handgereedschappen die deze meesterglasmakers gebruiken, zijn ontwerpen uit de middeleeuwen. Murano-glas omvat alles, van vazen en kroonluchters tot glasfruit, kerstversieringen en glazen sieradenkralen.

Tips voor het identificeren van echt Muranoglas

De beste manier om een echt stuk Murano-glas te vinden is door Murano te bezoeken en rechtstreeks bij de maker te kopen. Omdat dit voor veel mensen niet praktisch is, kun je deze tips gebruiken om te zien of je stuk authentiek is.

Murano-glaseigenschappen

Hoewel elk stuk Murano-glas uniek is omdat het handgemaakt is, geven sommige eigenschappen of kenmerken zoals gedeeld door The Venice Insider aan dat het echt is. Hoe meer eigenschappen je in je stuk vindt, hoe groter de kans dat het authentiek Murano-glas is.

  • Er zullen waarschijnlijk kleine onvolkomenheden zijn, zoals luchtbellen, vanwege de manier waarop de kleuren gelaagd zijn.
  • Er wordt geen lood gebruikt in Murano-glas, dus zelfs het heldere glas is nooit helemaal helder.
  • handgeblazen glas heeft soms een pontilmerk, of een soort litteken, waar de staaf gescheiden was van het glas. Je vindt het op de onderkant van het stuk en voelt dat het niet helemaal glad is.
  • Muranoglas is gemaakt met opvallende kleuren die vaak gelaagd zijn.
  • Murano-meesters voegen graag stukjes echt goud of zilver toe aan hun stukken.
  • Echt Muranoglas is erg duur, zelfs de kleine stukjes, vooral als het echt goud of zilver bevat.
Galliano Ferro Murano glazen vaas
Galliano Ferro Murano glazen vaas

Murano-glasmarkeringen

Niet al het Murano-glas heeft een merkteken in of op het glas. Individuele kunstenaars of Murano-glasfabrieken beslissen hoe ze hun eigen stukken zullen markeren. Als je een glasmarkering of label vindt, betekent dit nog steeds niet dat het stuk authentiek is.

Murano-glaslabels

Als er een label op het glazen stuk zit, bevat een echt label doorgaans de naam van de werkplaats waar het is gemaakt en de handtekening van de glasmeester. Houd er rekening mee dat valse labels prominent aanwezig zijn en dat de fabrikanten er hard aan werken om ze er authentiek uit te laten zien.

  • Het label moet aangeven dat het in Murano, Italië is gemaakt.
  • Sommige labels bevatten het handgeschreven ovennummer om precies aan te geven waar het is gemaakt.
  • Het label kan de naam van de artiest en een logo bevatten.
  • Elk label dat aangeeft dat het in Murano-stijl is, is waarschijnlijk niet echt.
  • Een label met het label "Vetro Artistico Murano" van het officiële Murano Glass Promovetro-consortium kan op een nep duiden, aangezien veel artiesten de lidmaatschapsbijdrage niet graag betalen, maar sommigen doen dat wel en gebruiken het label als een teken van authenticiteit.
  • " Cristalleria d'arte Ann Primrose Collection Murano" is een populair label dat wordt gebruikt in Chinees "Murano" -glas en kan zelfs de handtekening van Ann Primrose bevatten.
  • Een label met de tekst 'Vetro Eseguito Secondo La Tecnica Dei Maestri Di Murano' betekent in het Engels 'glas is gemaakt volgens de techniek van de meesters van Murano', wat betekent dat het niet is gemaakt door echte Murano-meesters.
  • Blader door etiketten op de website van 20th Century Glass om verschillende versies van echte etiketten te zien, van folie-etiketten tot papieren etiketten.
Galliano Ferro Murano glazen vaas
Galliano Ferro Murano glazen vaas

Handtekeningen van Muranoglas

Sommige glasmeesters etsen hun handtekening in het glas, maar dit is niet de standaard. Omdat ze hoogstwaarschijnlijk een Italiaanse naam hebben, kan het moeilijk zijn om de handtekening te identificeren. Als u de naam uit de handtekening kunt aflezen, kunt u online zoeken of die naam overeenkomt met een glasmaker in Murano.

  • Sommige handtekeningen zijn met zuur gestempeld.
  • Elke handgeschreven handtekening van een kunstenaar zou hoogstwaarschijnlijk met een diamantpunt zijn gegraveerd.
  • Je kunt valse handtekeningen herkennen onder een vergrootglas, omdat de lijnen gelijkmatig rond lijken.

Certificaat van echtheid

Knockoffs zijn al eeuwenlang een probleem voor Murano-glasmakers. Om deze reden kiezen velen ervoor om bij elk stuk een certificaat van echtheid te voegen. Een echt certificaat van echtheid bevat een tekst in het Italiaans, de oorsprong van het stuk en soms het proces waarmee het is gemaakt.

Cenedese Murano glazen kaarsenhouder
Cenedese Murano glazen kaarsenhouder

Beroemde Murano-glaskunstenaars

Het is niet praktisch om de naam van elke Murano-glasmeester uit de geschiedenis te onthouden, maar als je enkele van de belangrijkste namen kent, kun je erachter komen of je stuk echt is en wie het heeft gemaakt. Volgens de Venice Insider zijn er momenteel ongeveer 60 glasmeesters in Murano.

Barovier & Toso

Barovier & Toso, opgericht in 1295, is een van de oudste namen in Murano-glas. Het merk staat vooral bekend om zijn luxe verlichting en toont nu zijn beste werk in het Palazzo Barovier & Toso in Murano.

Salviati

Salviati is een Murano-glasfabriek die werd opgericht in 1859. Ze staan bekend om hun innovatieve creativiteit in ontwerpen gemaakt door een verscheidenheid aan individuele kunstenaars.

Seguso

De familie Seguso is een andere beroemde naam door de geschiedenis heen voor Murano-glas. Seguso werd in 1397 opgericht door Antonio Filux Segusi en wordt nu geleid door de broers Gianluca en Pierpaolo Seguso.

Venini

Venini werd in 1921 opgericht door Paolo Venini en Giacomo Cappellin en heette Vetri Soffiati Cappellin Venini & C. Kunstenaar Vittorio Zecchin sloot zich al snel aan. Hun beroemde vaas Veronese ontstond datzelfde jaar en werd het symbool voor het bedrijf. Venini is een glasfabriek, niet de naam van een glasmeester.

Breng een stukje Italië in huis

Muranoglas is begeerd vanwege zijn delicate schoonheid en rijke geschiedenis, maar er worden al eeuwenlang namaakproducten geproduceerd, waardoor het moeilijk is om authentieke stukken te verzamelen. Als je, nadat je je stuk hebt onderzocht, denkt dat het echt Murano-glas is, zoek dan een antiektaxateur die gespecialiseerd is in glas om een professioneel advies te krijgen.

Aanbevolen: