Hoe u meubels en kleding van kunstleer schoonmaakt

Inhoudsopgave:

Hoe u meubels en kleding van kunstleer schoonmaakt
Hoe u meubels en kleding van kunstleer schoonmaakt
Anonim
bruine bank schoonmaken
bruine bank schoonmaken

Kunstleer, of kunstleer, is een alternatief voor leer dat zowel goedkoper is als doorgaans gemakkelijker schoon te maken en te verzorgen. Veel mensen worden verliefd op dit synthetische, veganistische materiaal dat dezelfde hoogwaardige uitstraling heeft als echt leer, maar er is een zachte aanraking voor nodig om vlekken te verwijderen en kunstleer fris te houden.

Het is gemakkelijk om meubels, kleding en accessoires van kunstleer aan je huishoudelijke klusjeslijst toe te voegen als je de juiste methoden kent. Van eenvoudige, schadevrije tips voor het schoonmaken van geplooide banken of stoelen, tot het voorzichtig wassen van alles, van broeken tot handtassen, ontdek de details over het reinigen van kunstleer.

Vlekken op kunstleer reinigen en behandelen

Faux, kunstleer, synthetisch of nepleer, ook wel plooileer genoemd, is een leer alternatief waar veel mensen van genieten. Kunstleer is doorgaans verkrijgbaar in twee verschillende soorten: je kunt vinyl of PU (polyurethaan) krijgen. Bij het reinigen van kunstleren kleding wil je letten op de wasinstructies op het label. Hoewel het meeste kunstleer kan worden gewassen, kan sommige kleding alleen chemisch worden gereinigd. Maak nepleren meubels, zoals banken en stoelen, schoon met basisbenodigdheden voor een zorgeloze frisheid.

Benodigdheden om bij de hand te houden

Of je nu vlekjes behandelt of je kunstleer grondig schoonmaakt, er zijn een paar benodigdheden die je bij de hand moet hebben voor het reinigen en verwijderen van vlekken:

  • Mild wasmiddel
  • Kunstleerreiniger
  • Doek
  • Spuitfles
  • Witte azijn (ook geschikt voor het wassen van kussenhoezen van bankstellen)
  • Alcohol
  • Zuiveringszout
  • Kokosolie

Vlekken uit kunstleer verwijderen met een mild wasmiddel en water

Als het gaat om het verwijderen van vlekken uit kunstleer, kan snel handelen een redder in nood zijn. Gebruik de volgende methode voor gewone vlekken of bij het behandelen van vers gemorst sap of koffie. Omdat agressieve schoonmaakmiddelen de stof stijf kunnen maken of het leer kunnen beschadigen, kun je het beste een mild wasmiddel zoals Woolite-reiniger gebruiken.

  1. Meng in een spuitfles ongeveer een eetlepel afwasmiddel met voldoende water om de fles te vullen.
  2. Stevig schudden
  3. Spuit het mengsel op een schone handdoek.
  4. Veeg de vlek op.
  5. Voor ernstigere vlekken kun je voorzichtig schrobben.

Verwijder hardnekkige of ingezette vlekken voor de meeste kunstleerartikelen

Voor hardnekkige vlekken die onopgemerkt bleven of hardnekkigere vlekken zoals inkt of kleurstof, moet je dieper in je schoonmaakgereedschapskist graven en de alcohol of azijn pakken.

  1. Meng gelijke delen azijn of alcohol en water.
  2. Doop de doek in het mengsel.
  3. Dep de vlek.
  4. Herhaal dit met een schoon gedeelte van de doek.

Disclaimer: Probeer dit eerst op een afzonderlijk deel van je plooirok, om er zeker van te zijn dat het de stof niet beschadigt. Soms kan een subtiele koffievlek beter zijn dan een groot gebied met verkleuring.

Hoe kunstleren banken en meubels schoon te maken

Als het gaat om het schoonmaken van een kunstleren bank, stoelen of ander geplooid meubilair, heb je veel meer ruimte om te wassen. Bovendien moet je, voordat je begint met een reiniger en conditioner voor kunstleer, de stofzuiger uitschakelen.

  1. Stoom de hele bank of stoel af om korstig voedsel en losse vuildeeltjes te verwijderen.
  2. Behandel eventuele vlekken met behulp van de vlekbehandelingsmethoden.
  3. Maak een doek nat met water en veeg de hele bank of stoel af. Besteed speciale aandacht bij het wassen van de kussenhoezen, aangezien daar waarschijnlijk het grootste deel van het vuil zit.
  4. Volg de instructies op een kunstleerreiniger/conditioner om de hele slaapbank te behandelen.

Probeer deze stappen de volgende keer dat je probeert uit te vinden hoe je een nepleren bank of een ander meubelstuk schoonmaakt.

een leren bank schoonmaken
een leren bank schoonmaken

Kleding van kunstleer in de machine wassen

Je bent een meester geworden in het vlekbehandeling van je plooibroeken. Maar er zijn momenten waarop je kunstleren jas, geplooide jurk of andere kleding een goede algehele schoonmaakbeurt nodig heeft, vooral omdat deze stof heel goed is in het vasthouden van olie en hitte. Het is tenslotte kunststof. Wanneer u uw kunstleer in de machine wast, zijn er een paar speciale instructies die u moet volgen:

Zorg ervoor dat uw jas, broek of andere kledingstukken machinewasbaar zijn. Je wilt niet iets met de tekst 'Alleen chemisch reinigen' in de wasmachine gooien.

  1. Draai het stuk volledig binnenstebuiten.
  2. Gebruik koud water en een fijnwasprogramma voor het wassen.
  3. Voeg wat mild wasmiddel toe, volgens de instructies.
  4. Nadat je je kleding uit de wasmachine hebt gehaald, leg je het plat of hang je het te drogen voor het beste resultaat. Je kunt ook in de droger drogen op een koele plek, als je label dit als optie vermeldt.
  5. Om kreuken te verwijderen, kunt u proberen de kleding te stomen of stoom op een strijkijzer te gebruiken. Raak het materiaal nooit aan met het strijkijzer. Blijf gewoon zweven en laat de stoom het werk doen.
Vrouw die leren jas schoonmaakt
Vrouw die leren jas schoonmaakt

Hoe je nepleren portemonnees of schoenen met de hand wast

Faux leren portemonnees, schoenen en andere accessoires zijn mogelijk niet bestemd voor de was. Dit betekent niet dat je ze niet kunt schoonmaken; je hoeft alleen maar een handwastechniek te gebruiken. Deze zachte reinigingsmethode werkt voor de meeste accessoires van synthetisch leer.

  1. Pak je milde wasmiddel en een paar witte doeken.
  2. Meng in een gootsteen een eetlepel afwasmiddel met enkele kopjes water.
  3. Dompel de doek onder en wring hem grondig uit.
  4. Veeg het hele gebied van de tas, riem of schoenen af.
  5. Wrijf zachtjes over hardnekkig vuil of vlekken.
  6. Gebruik een schone doek om droog te vegen.
  7. Je kunt het aan de lucht laten drogen of een föhn op de koude stand gebruiken om het proces te versnellen.
  8. Smelt een theelepel kokosolie en gebruik een schone doek om je kunstleer te conditioneren.
schimmel op oude bruine leren tas
schimmel op oude bruine leren tas

Geuren verwijderen uit kunstleer

Je weet misschien wel hoe je je wasgoed lekker kunt laten ruiken, maar hoe zit het met je plooigoed? Omdat kunstleer olie, vuil en geurtjes uit je lichaam kan opnemen, moet het regelmatig worden ontgeurd. U kunt uw kleding of schoenen opfrissen voordat u ze opbergt voor het seizoen, of misschien wilt u de geur van uw kunstleren bank of meubelstukken opfrissen. Ontgeuren van Pleister is eenvoudig omdat je alleen zuiveringszout nodig hebt.

  1. Als je kleding wilt ontgeuren, leg het dan plat neer.
  2. Bestrooi zowel de binnenkant als de buitenkant met zuiveringszout.
  3. Voor meubels kun je ze gewoon mooi besprenkelen.
  4. Laat het enkele uren zitten.
  5. Schud of zuig de baking soda eraf.

Eenvoudige tips en trucs voor het reinigen van nepleer

Een van de beste manieren om je geplooide kleding, accessoires en meubels schoon te houden, is door het materiaal vooraf te beschermen. Enkele eenvoudige onderhoudstips kunnen er ook voor zorgen dat uw artikelen er zo goed als nieuw uit blijven zien.

  • Voorkom vlekken door een leerverzorgingsproduct te gebruiken dat een beschermende laag toevoegt.
  • Nadat je je bank hebt afgeveegd met een vochtige doek, gebruik je een magische gum om op extra lastige plekken te werken. Dit werkt vooral goed op wit kunstleer waarop zich vuil heeft verzameld op het gestructureerde oppervlak. Voer een test op verborgen plekken uit om er zeker van te zijn dat de kleur niet wordt verwijderd of het materiaal wordt beschadigd.
  • Wees voorzichtig als je huishoudolie gebruikt om je kunstleer te conditioneren, omdat sommige, zoals olijfolie, de kleur ervan donkerder kunnen maken. Doe altijd eerst een test en gebruik het alleen in zeer kleine hoeveelheden.
  • Gebruik nooit een huishoudelijk schoonmaakmiddel dat niet bedoeld is voor leer of kunstleer.
  • Vergeet niet om je leren meubels en accessoires af en toe af te stoffen, omdat opgehoopt stof lastig te verwijderen is en krassen kan veroorzaken.

Kunstleer schoon krijgen

Nepleer of kunstleer is een leuk en trendy leer alternatief. Het is niet alleen diervrij, maar het kan ook gemakkelijker te verzorgen zijn. Zorg ervoor dat je alle instructies op het label opvolgt als het gaat om onderhoud en gebruik de juiste schoonmaakmiddelen voor synthetisch leer. Hoewel sommige kledingstukken in de was kunnen worden gegooid of thuis kunnen worden gereinigd, is voor sommige kledingstukken wellicht een stomerij nodig. Je kleding, accessoires en meubels zullen frisser aanvoelen dan ooit nu je weet hoe je kunstleer op de juiste manier schoonmaakt.

Aanbevolen: