Hoe u meubels van spaanplaat kunt verven

Inhoudsopgave:

Hoe u meubels van spaanplaat kunt verven
Hoe u meubels van spaanplaat kunt verven
Anonim

Transformeer goedkope spaanplaatmeubels met een nieuwe verflaag.

Spaanplaatmeubilair
Spaanplaatmeubilair

Je kunt meubels van spaanplaat schilderen met een beetje voorbereiding om een gladde afwerking te garanderen. Dit is een geweldige manier om een favoriet versleten, versleten meubelstuk een tweede leven te geven.

Benodigdheden voor voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met schilderen, moet je het meubilair voorbereiden door het te schuren en eventuele oneffenheden, krasjes of ruwe randen op te vullen.

Je hebt de volgende benodigdheden nodig:

  • 120 en 220 schuurpapier
  • 60-100 schuurpapier (bij condensatieringen of een oneffen oppervlak als gevolg van zwelling)
  • Voegverbinding
  • Paletmes voor het aanbrengen van voegmassa
  • Plastic wegwerphandschoenen, indien gewenst
  • Schone, zachte doek
  • Verfprimer (olie of lak voor laminaatoppervlakken)
  • Verf (latex, krijtverf, schoolbordverf, etc.)

Stap één: zandmeubels

Zand meubelen
Zand meubelen

Veel spaanplaatmeubels hebben een laminaatcoating voor de afwerking. Als het meubilair dat je schildert dit soort afwerking heeft, benadrukt blogger en meubelrestyler Denise van Salvaged Inspirations dat het erg belangrijk is om het te schuren. Dit zorgt ervoor dat de primer hecht. Zelfs als je meubels niet dit soort afwerking hebben, moet je ze nog steeds opschuren met schuurpapier voordat je ze gaat gronden.

  • Gebruik een stuk schuurpapier of schuurpapier met korrel 120 of 220.
  • Schuur niet te veel. Je wilt de spaanplaat niet blootleggen. Schuur de afwerking voldoende zodat de verf hecht.
  • Veeg het meubilair af met een zachte, schone doek om eventuele stofdeeltjes te verwijderen.

Stap twee: vul onvolkomenheden en chips in

3M Reparatieverfprimers voor kleine gaten met hoge sterkte, alles-in-één applicatortool
3M Reparatieverfprimers voor kleine gaten met hoge sterkte, alles-in-één applicatortool

Vervolgens moet je eventuele deuken, vlekken en onvolkomenheden in het hout aanpakken. Door de aard van spaanplaat kunnen er gemakkelijk deuken of beschadigingen ontstaan, omdat het bestaat uit houtdeeltjes die met een lijm aan elkaar zijn gegoten.

  1. Neem een beetje joint compound of spackle op een paletmes of op de top van je vinger (draag plastic handschoenen).
  2. Wrijf het voegmiddel in het ingekerfde gebied en strijk het glad met een paletmes.
  3. Laat het mengsel drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
  4. Zodra de compound volledig droog is, is het tijd om te schuren. U wilt heel licht schuren om de ondergrond glad te maken ter voorbereiding op het schilderen.
  5. Verwijder vuil met een schone, zachte doek.

Stap drie: Poreus vereist primer

Poreus Vereist primer
Poreus Vereist primer

Ace Paints adviseert dat een primer essentieel is voor verf om aan het oppervlak te hechten. Omdat de verwerking van houtdeeltjes/chips ervoor zorgt dat het eindproduct poreus is, moet je het meubilair van een grondlaag voorzien voordat je kunt beginnen met schilderen. Gebruik een primer op lak- of oliebasis, omdat een primer op latexbasis ervoor zorgt dat het hout het vocht absorbeert en uitzet. U kunt deze stap echter overslaan als u krijtverf gebruikt, omdat deze zich gemakkelijk op de meeste oppervlakken hecht zonder dat u een primer nodig heeft.

Stap vier: verf je meubels

Verf je meubels
Verf je meubels

Je kunt olie-, lak- of latexverf voor het meubilair gebruiken. Als u meer dan één laag aanbrengt, zorg dan voor voldoende droogtijd tussen de lagen, volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Tussen de verflagen licht schuren en stof verwijderen met een doek. Krylon Paints biedt spuitverf van goede kwaliteit, speciaal gemaakt voor meubels. De verfbus is voorzien van een spuitknop die horizontaal kan worden gedraaid voor het schilderen van oppervlakken en verticaal voor het spuiten van de zijkanten van meubels.

Uitzonderingen op schuur- en primerproces

Als je krijtverf gebruikt en je meubels hebben geen laminaatafwerking, dan kun je de meubels gewoon schilderen. Krijtverf is ontworpen voor dit soort toepassingen. Shaunna van de Perfectly Imperfect-blog stelt echter dat ze met succes krijtverf op laminaatmeubilair heeft gebruikt zonder dat het nodig was om te schuren en te primen. Wel adviseert ze om twee verflagen te gebruiken en een wasafwerking aan te brengen. Bij twijfel kunt u eenvoudig op een proefvlak kijken hoe de krijtverf hecht op een geschuurd laminaat.

Condensatieringen repareren

Je kunt een tafel van spaanplaat met glazen ringen repareren door de condensatie van zwetende drinkglazen. Deze ringen kunnen permanent lijken, omdat het vocht de spaanplaat heeft doen opzwellen.

  • Als de vlekken recent zijn en nog niet zijn uitgedroogd, gebruik dan een handföhn om het hout te drogen.
  • Als de ring ervoor zorgde dat het hout opzwelde, zodat de ringgebieden boven het oppervlak uitkwamen, moet je schuren met schuurpapier met gemiddelde korrel (korrel 60-100).
  • Schuur de verhoogde delen totdat deze waterpas en glad zijn met de rest van het oppervlak.
  • Gebruik een schone doek om stofresten te verwijderen.

Kromgetrokken hout repareren

Sommige kromgetrokken spaanplaten kunnen worden geborgen en rechtgetrokken. Als het hout door vocht kromgetrokken is, moet u het op een vlakke ondergrond plaatsen en laten drogen. Mogelijk moet u gewicht toevoegen aan de bovenkant van het bord, zodat het plat droogt. Eenmaal uitgedroogd, schuurt u eventuele luchtbellen of resterende verhoogde plekken. Voor kromgetrokken planken kun je deze het beste vervangen door nieuwe planken van spaanplaat.

Wees niet bang om spaanplaatmeubilair te verven

Je kunt meubels van spaanplaat verven als je de stappen neemt om te schuren en het juiste type primer te gebruiken. Wees niet bang om spaanplaatmeubels een nieuw leven te geven met een nieuwe verfbeurt.

Aanbevolen: