Libanoncederboom

Inhoudsopgave:

Libanoncederboom
Libanoncederboom
Anonim
Ceder bos
Ceder bos

Het is gemakkelijk te zien hoeveel de Libanoncederboom wordt vereerd door inwoners van het oostelijke Middellandse Zeegebied. De grote groenblijvende plant staat prominent op de vlag en het wapen van het land. De massieve ceder, met zijn golvende netwerk van takken, is het nationale embleem van Libanon, hoewel de waarde ervan over de hele wereld bekend is.

Uiterlijk van de boom

De Libanonceder staat bekend om zijn oogverblindende doolhof van kronkelende uitlopers en is gemakkelijk te herkennen in een bos van groenblijvende planten. De aromatische ceder kan meer dan 25 meter hoog worden. Het is echter het uitgestrekte bladerdak dat de meeste aandacht trekt. De wijdverspreide takken van de boom kunnen plat worden en zich verspreiden tot 15 meter of meer.

Andere onderscheidende kenmerken van de Libanonceder zijn onder meer:

  • Takken:De massieve horizontale takken van de Libanonceder passen zich aan zijn leefgebied aan. Wanneer ze gedwongen worden om in een dicht bos te groeien, worden de takken recht en smal. Wanneer de boom echter in open ruimtes kan gedijen, kan hij zich vrij verspreiden en plat worden om een volumineus bladerdak te creëren.
  • Bladeren: Gezien de wortels groenblijvend zijn, zijn de bladeren van de Libanonceder naaldachtig van vorm in plaats van plat en langwerpig. De lange, stijve naalden groeien in plukjes en zijn donkerblauwgroen. De plukjes, die uit 30 tot 40 naalden bestaan en vaak 'rozetten' worden genoemd, blijven ongeveer twee jaar aan de boom voordat ze op de grond vallen.
  • Bloemen: De bloemen of katjes van de Libanonceder verschijnen pas in het 25e groeiseizoen aan de boom. Elk hangend katje is ongeveer vijf centimeter lang en is roodbruin van kleur.
  • Fruit: De vruchten van de Libanonceder zijn tonvormige kegels van ongeveer vijftien centimeter lang. Jonge kegels zijn lichtgroen en schilferig, maar naarmate de boom ouder wordt, krijgen de zaadbevattende kegels een dofbruine kleur.

Libanon Cederboomtypen

De Libanonceder staat formeel bekend als de Ceder van Libanon. De sierboom maakt deel uit van de soort Cedrus libani. Dit specifieke type ceder komt oorspronkelijk uit Libanon en andere delen van het Middellandse Zeegebied, waaronder Turkije, Palestina en Israël. Het heeft geen ondersoort; de boom is eerder een van de twee verschillende soorten Cedrus libani, samen met de Turkse ceder. Net als zijn Turkse neef is de Libanonceder een langzaam groeiende boom waarvan de levensduur legendarisch is. Sommige Libanonceders bestaan al meer dan 1000 jaar op aarde.

De vele looks van de Libanoncederboom

Natuurreservaat Barouk Libanon
Natuurreservaat Barouk Libanon
Ceder bos
Ceder bos
Ceder van Libanon
Ceder van Libanon
Groene kegels van Libanese cederboom
Groene kegels van Libanese cederboom
Kegel van een cederboom
Kegel van een cederboom
Kegel en zaden
Kegel en zaden

Waar de Libanonceder groeit

De historische ceder groeit in de bergachtige gebieden van Libanon; dat is echter niet de enige plek waar je de schoonheid ervan zult vinden. De Libanonceder, die gedijt in diepe grond en op grote hoogte in warme gematigde streken, is over de hele wereld geplant, inclusief het Taurusgebergte van Syrië en in het Polly Hill Arboretum op Martha's Vineyard, Massachusetts.

Terwijl grote bossen met inheemse ceders vroeger de heuvels van het oude Libanon sierden, staan de bomen tegenwoordig nog maar op kleine plekken verspreid over het land. Helaas was de Libanonceder niet bestand tegen de geselingen van de oude Feniciërs, die het hout voor hun schepen gebruikten, en anderen die bossen verwoestten om de meest bevolkte steden van het land te creëren, evenals tronen, altaren en beelden uit het hout van de boom.

Populaire toepassingen

De Libanonceder wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid. De boom is niet alleen aantrekkelijk, geurig en commercieel waardevol, maar heeft ook een aantal medicinale toepassingen.

Van cederolie is bekend dat ze helpen bij de volgende aandoeningen:

  • Artritisgewrichten
  • Slechte bloedsomloop
  • Snij- en schaafwonden
  • Huiduitslag
  • Buikpijn
  • Diarree

De oude Libanezen gebruikten de oliën van de boom ook om de productie van immuuncellen te verhogen. Bovendien geloven velen dat de tannines en flavonoïden in het hout van de boom wratten en andere huidproblemen kunnen genezen.

Interessante feiten

De Libanonceder wordt in de Bijbel meerdere keren genoemd. Het religieuze boek maakt melding van de bossen met cederbomen net ten noorden van Israël, in wat nu Libanon is. Tegenwoordig zijn de meeste van die bossen schoongeveegd, en daarom is de cederboom een beschermde soort in Libanon.

De lange exploitatie van de kostbare bomen heeft geleid tot programma's om de Libanoncederbossen te behouden en te regenereren. De Libanezen proberen de bossen opnieuw te bevolken via natuurlijke regeneratie in plaats van de bomen actief te herplanten.

Dit kiemexperiment vindt plaats in:

  • Chouf Cederreservaten
  • Jaj Cedar Reserve
  • Tannourinereserve
  • Ammouaa en Karm Shbat-reservaten
  • Bos van de ceders van God

Libanon Cederziekten

Libanonceders zijn extreem winterharde bomen en zijn niet vatbaar voor ziekten of plagen. De ceder heeft grote hoeveelheden zonlicht nodig, evenals veel water.

Als de boom echter wordt blootgesteld aan een overmatige hoeveelheid vloeistof, kan hij wortelrot krijgen. De ziekte kan dodelijk zijn als de grond rondom de wortels van de boom niet voldoende drainage heeft. Met water doordrenkte grond maakt het erg moeilijk voor de wortels van de Libanonceder om lucht te krijgen, wat tot verval leidt.

Om wortelrot te voorkomen, mag u de boom niet te veel water geven. Zorg er daarnaast voor dat hij op een plek staat waar hij in de volle zon staat. De hitte van de zon kan natte grond uitdrogen en wortelrot voorkomen.

Ceder bosje
Ceder bosje

Libanon Cederverzorging

Wanneer u een jonge Libanonceder aan uw perceel toevoegt, zorg er dan voor dat u deze in de winter of het vroege voorjaar plant, omdat de wortels het niet goed verdragen om in de hete zomermaanden te worden getransplanteerd.

Andere tips waarmee u rekening moet houden bij de verzorging van een Libanonceder zijn:

  • Kies een plek met volle zon en goed doorlatende grond.
  • Graf bij het planten een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de boom.
  • Bemest een nieuw geplante boom pas als hij het eerste groeiseizoen heeft overleefd.
  • Bescherm jonge Libanonceders tegen dieren door kippengaas rond de voet van de boom te plaatsen.
  • Snoeien is niet nodig.
  • Als je een probleem hebt met natte grond, meng dan wat zand door het vuil en voeg dan mulch toe rond de basis van de ceder. Het zand absorbeert overtollig water, terwijl de mulch helpt de voedingsstoffen in de bodem te behouden.

Libanon Cederboom uit de oudheid

De Libanoncederboom is oud en v alt op in de Bijbel en andere religieuze teksten. Naast het gebruik in het landschap worden de aromatische oliën gewaardeerd als medicinale hulpmiddelen.