Antieke gravures identificeren en hun waarden bepalen

Inhoudsopgave:

Antieke gravures identificeren en hun waarden bepalen
Antieke gravures identificeren en hun waarden bepalen
Anonim
antiek gegraveerd kunstwerk decor thuis bureau
antiek gegraveerd kunstwerk decor thuis bureau

Met hun prachtige ontwerpen en prachtige details zijn antieke gravures vandaag de dag net zo mooi als toen ze werden gemaakt. Deze prenten waren vooral populair in de 19e eeuw, en er zijn nog veel mooie exemplaren bewaard gebleven. Ze kunnen een betaalbare en mooie manier zijn om je muren met een historisch tintje te versieren, en sommige antieke gravures zijn zelfs behoorlijk waardevol.

Hoe antieke gravures te identificeren

gravure van Plymouth Rock
gravure van Plymouth Rock

Gravures worden gemaakt met een drukproces dat meer dan 500 jaar geleden is ontwikkeld. Om een gravure te maken, wordt een metalen plaat gegraveerd of geëtst met een ontwerp. Ambachtslieden kunnen vervolgens inkt op de plaat aanbrengen en een pers gebruiken om het ontwerp op een vel papier te stempelen. De afbeelding kan behoorlijk ingewikkeld zijn en de metalen plaat kan vele malen worden gebruikt voordat de details beginnen te verslechteren. Dit was door de eeuwen heen een populaire methode voor de massaproductie van kunst, en je kunt oude gravures van allerlei onderwerpen vinden.

Hoe u kunt bepalen of een afdruk een gravure is

Je kunt zien of een gravure echt is en niet een ander soort afdruk door deze te onderzoeken. Pak een vergrootglas en zoek naar de volgende aanwijzingen:

  • Afzonderlijke lijnen- Een gravure bestaat uit vele lijnen, en schaduwgebieden worden opgebouwd uit verschillende kleine lijnen die samen zijn gerangschikt. Als je goed kijkt, zie je deze lijnen.
  • Texture - Antieke gravures werden gemaakt door veel druk uit te oefenen om de metalen plaat op het papier te duwen. Als u het oppervlak voelt, zult u merken dat de afgedrukte gebieden lager zijn dan het onbedrukte papier eromheen.
  • Geen pixels - Als u met een vergrootglas naar een gravure kijkt, ziet u geen kleine pixelpuntjes die afkomstig zijn van het afdrukken met een drukpers of computerprinter. De inkt zal continu zijn.

Sommige mensen gebruiken de termen 'etsen' en 'graveren' door elkaar, maar het belangrijkste verschil tussen gravures en etsen is de manier waarop ze worden gemaakt. Terwijl graveurs gereedschap gebruiken om een metalen plaat te snijden, gebruiken etsers zuur om een ontwerp te maken. Op de afdruk is de ets zichtbaar als zachtere gearceerde gebieden.

Hoe weet u of de gravure antiek is

antieke gravure van coniferen
antieke gravure van coniferen

Zodra je weet dat iets een gravure is, is de volgende stap het achterhalen van de leeftijd ervan. Om als antiek te worden beschouwd, moet een gravure minstens 100 jaar oud zijn. Als het nieuwer is, wordt het als vintage beschouwd. Er zijn een paar manieren om een antieke gravure van een modern voorbeeld te onderscheiden:

  • Printing- Net zoals u de afdruk in detail moet onderzoeken om een gravure te identificeren, kunt u ook de afdrukstijl gebruiken om u te vertellen of deze oud is. Veel reproductiegravures worden gemaakt met behulp van een fotomechanisch proces, zoals het scannen van een oude gravure en deze opnieuw afdrukken op een moderne printer. Zoek naar kleine puntjes of pixels die aangeven dat het niet daadwerkelijk is gegraveerd.
  • Marges - Als de afdruk groot genoeg is om marges te hebben, zoek dan naar tekenen waar de rand van een metalen plaat in het papier is gedrukt. Bredere marges kunnen een indicatie geven van de leeftijd.
  • Handtekeningen en data - Veel reproductie antieke gravures zijn voorzien van handtekeningen en data, maar het is gemakkelijk om deze te controleren door het stuk op te zoeken om te zien of de namen en data correct lijken.
  • Paper - Verwacht dat ouder papier een patina vertoont, die moeilijk te vervalsen is in een nieuwe reproductie. De randen kunnen slijtage vertonen en er kunnen lichtere plekken zijn waar het stuk is ingelijst en aan zonlicht is blootgesteld. Mogelijk ziet u ook watervlekken of tekenen van schade.

De waarden van antieke gravures begrijpen

Antieke gravures kunnen behoorlijk waardevol zijn, maar er is veel variatie. Ze variëren in prijs van minder dan $ 25 voor een klein stukje tot vele duizenden dollars voor een grote en zeldzame gravure.

Factoren die de waarde van gravures beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de waarde van antieke gravures, waaronder de volgende:

  • Subject - Omdat een gravure bedoeld is om te worden weergegeven, zijn bepaalde onderwerpen bijzonder gewild. Deze omvatten botanische afbeeldingen, vogels, vakantietaferelen en landschappen.
  • Grootte - Grotere gravures zijn doorgaans meer waard dan kleinere exemplaren, als alle andere factoren gelijk zijn.
  • Schoonheid - Gravures met prachtige details, gekleurde inkt en mooie onderwerpen zijn doorgaans meer waard, omdat deze stukken kunnen worden tentoongesteld.
  • Conditie - Scheuren, vlekken en andere beschadigingen kunnen afbreuk doen aan de waarde van een gravure. Degenen in goede staat zijn meer waard.
  • Artist - Gravures van bekende kunstenaars zijn meer waard, vooral als ze ondertekend zijn.
  • Rarity - Zeldzame gravures zijn waardevoller. Ze kunnen deel uitmaken van een beperkte reeks afdrukken, of ze kunnen heel oud zijn en er zijn nog maar weinig bekende exemplaren.

Verkochte waarden voor gravures

De beste manier om te weten wat uw antieke gravure waard is, is door deze te laten taxeren. Alleen de meest waardevolle antieke gravures zullen echter de kosten van de taxatie rechtvaardigen. U kunt een algemeen beeld krijgen van de waarde van uw gravure door deze te vergelijken met vergelijkbare voorbeelden die onlangs zijn verkocht.

  • Een grote eendgravure uit 1836 door de bekende graveur Robert Hall werd in 2022 verkocht voor $ 1.700. De afbeelding was in prachtige staat en bevatte verschillende kleuren en zeer fijne details.
  • Een kleine gravure van een militaire veldslag door Jacques Callot werd verkocht voor bijna $ 400. Ondanks dat hij slechts 32 centimeter lang was en enkele vouwen en vlekken vertoonde, was deze gravure uit de 17e eeuw waardevol vanwege zijn leeftijd en onderwerp.
  • Een visgravure uit 1686 door Richard Hunt was met de hand gekleurd en bevond zich in goede staat. Het werd verkocht voor meer dan $ 200, ondanks dat het een klein formaat was.
  • Een memento mori-gravure uit 1919 verkocht voor minder dan $ 35. Het was heel klein en had een onderwerp dat misschien niet iedereen zou aanspreken.

Je kunt ook online prijsgidsen raadplegen voor de vermelde waarden van soortgelijke gravures. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de factoren die de waarde beïnvloeden zo dicht mogelijk bij de gravure liggen die u heeft.

Versier je muren met geschiedenis

Oude gravures bieden een geweldige manier om antieke wanddecoraties te gebruiken om je huis een gevoel van historische schoonheid te geven. Deze stukken waren bedoeld om tentoongesteld te worden, zodat je er net zo van kunt genieten als mensen al eeuwenlang doen.

Aanbevolen: