Hoe zich te ontdoen van spintmijten: 8 methoden die werken

Inhoudsopgave:

Hoe zich te ontdoen van spintmijten: 8 methoden die werken
Hoe zich te ontdoen van spintmijten: 8 methoden die werken
Anonim
vrouw die planten sproeit om spintmijten te doden
vrouw die planten sproeit om spintmijten te doden

Of je nu bloemen, groenten, citroenbomen, kamerplanten of andere soorten planten kweekt, spintmijten zijn een hardnekkige plaag waar je waarschijnlijk keer op keer mee te maken krijgt. Wanneer u verkleuring op de bladeren van een plant opmerkt in de vorm van gele, witte of bruine vlekken, heeft u mogelijk te maken met een spintmijtplaag. Als er ronde rode vlekken op de bladeren zitten, zie je de eigenlijke spintmijten zelf (bah!). Ontdek enkele van de beste opties om dit kleine maar problematische tuinongedierte te bestrijden.

Spuitmijten wegspuiten met een waterslang

Spintmijten op tomatenblad
Spintmijten op tomatenblad

Een gemakkelijke manier om het proces van het wegwerken van de spintmijten te starten, is door ze eenvoudigweg weg te blazen met een straal water. Dit is net zo eenvoudig als het spuitmondstuk op uw slang op een sterke stand zetten en vervolgens de hele plant met water besproeien. De kracht van de waterstoot zal een groot deel van de spintmijten van je plant slaan. Op deze manier krijg je niet alle spintmijten te pakken, maar je kunt er wel veel van elimineren. Als u dit doet, is het raadzaam om ten minste één andere behandeling te volgen om van de rest af te komen.

Dunk aangetaste potplanten in een sopje

Het met een slang vernietigen van kamerplanten of kleine buitenplanten kan ze beschadigen, dus onderdompelen is een betere optie voor ze. Vul gewoon een plastic opbergdoos met water en roer er wat afwasmiddel door. Bedek het open gedeelte van de container met plasticfolie of aluminiumfolie om het in de grond te houden en dompel de plant vervolgens zo onder dat de bovenkant van de plant naar de bodem van de container wijst. Gebruik bungeekoorden, touw of een geïmproviseerde oplossing om de plant ongeveer zes uur op zijn plaats te houden. Dit zou het ongedierte moeten verdrinken.

Aangetaste planten besproeien met water en zeep

vrouw plantenbladeren sproeien met een mengsel van zeep en water
vrouw plantenbladeren sproeien met een mengsel van zeep en water

Je kunt de twee hierboven genoemde methoden combineren door je eigen zeepwaterspray te maken. Meng eenvoudig ongeveer drie eetlepels afwasmiddel per liter water in een tuinsproeier (of verminder proportioneel voor een spuitfles) en meng vervolgens goed. Spuit dit mengsel één keer per week op het gebladerte van al uw aangetaste planten. Misschien wil je doorgaan, zelfs nadat de meeste of alle spintmijten dood zijn, om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Aangetaste planten spuiten met neemolie-oplossing

Je kunt je zeep- en waterspray naar een hoger niveau tillen door pure of rauwe neemolie aan het mengsel toe te voegen. Zorg ervoor dat de neemolie die u koopt azadirachtine bevat. Volg de menginstructies voor zeep en waterspray (hierboven), maar meng er ook vier tot vijf theelepels neemolie door. Spuit elk stukje blad op de planten die zijn aangetast door spintmijten. Herhaal dit om de dag gedurende twee weken terwijl de plant besmet is. Ga daarna preventief verder met wekelijks spuiten.

Gebruik etherische oliesprays op planten met spintmijten

Neemolie is niet de enige essentiële olie die je kunt gebruiken om spintmijten te bestrijden. Essentiële oliën moeten worden gemengd met water om op planten te worden aangebracht, maar er hoeft niet per se zeep in te zitten. Overweeg om een paar druppels van je favoriete etherische olie toe te voegen - pepermuntolie en rozemarijnolie zijn geweldige opties in de strijd tegen spintmijten - naar een spuitfles gevuld met water. Gebruik het mengsel om door spint aangetaste bladeren op uw kamerplanten of buitenplanten te spuiten. Goed schudden voor gebruik.

Gebruik diatomeeënaarde op aangetaste planten en grond

Tuinman strooit diatomeeënaardepoeder
Tuinman strooit diatomeeënaardepoeder

Als je de spintmijten op je planten en in de omringende grond wilt doden, is diatomeeënaarde (DE) een goede optie om te proberen. Dit is een organische stof die je kunt kopen bij tuinwinkels. Het is gemakkelijk aan te brengen. Strooi het gewoon op de grond rond de basis van de planten en het gebladerte. De DE doodt alle spintmijten waarmee hij in contact komt, ongeacht of deze zich op de plant of in de grond bevinden.

Gebruik insectendodende zeep op planten met spintmijten

Hoewel het ideaal is om met natuurlijke remedies te beginnen voordat je synthetische insecticiden gebruikt, zul je merken dat je je inspanningen om van spintmijten af te komen naar een hoger niveau moet tillen. Overweeg dan om insectendodende zeep te kopen bij een plaatselijk tuincentrum. Volg de instructies op de verpakking, die doorgaans aangeven dat u de insectendodende zeep met water moet verdunnen en op het gebladerte van aangetaste planten moet spuiten.

Aangetaste planten spuiten met waterstofperoxide

Als je niet zo ver wilt gaan als het gebruik van een synthetisch insecticide, maar je hebt meer hulp nodig dan een combinatie van zeep, water en tuinbouwoliën, overweeg dan om een oplossing van waterstofperoxide en water te maken om op je huid te spuiten planten. Maak eenvoudig een mengsel dat voor de helft uit water en voor de helft uit waterstofperoxide bestaat (het soort dat je in elke drogisterij kunt kopen) in een spuitfles of tuinsproeier en breng dit aan op de bladeren van je plant.

Leer hoe u zich kunt ontdoen van spintmijten

Spintmijten vormen een uitdaging voor iedereen die van planten houdt. Of je nu groenten kweekt, een prachtig landschap probeert te behouden en/of kamerplanten kweekt, de kans is groot dat je meer dan je eerlijke deel van de tijd hebt besteed aan de strijd tegen deze kleine spinachtigen. Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag hoe je van spintmijten af kunt komen, omdat ze overal waar planten groeien een alomtegenwoordig probleem lijken te zijn (en dat is – nou ja – vrijwel overal). Bovenstaande bestrijdingsmethoden kunnen – afzonderlijk of in combinatie – doorgaans binnen enkele weken helpen een spintplaag te bestrijden. Als een plant echter ernstig wordt aangetast, kunt u deze mogelijk niet meer redden. Als het erop lijkt dat de spintmijten de strijd winnen, trek dan de ernstig aangetaste plant eruit en gooi deze weg, in plaats van de plaag zich naar de rest van je planten te laten verspreiden. Als u dit doet, zorg er dan voor dat u de aangetaste plant weggooit of anderszins vernietigt. Plaats het niet in uw composthoop.

Aanbevolen: