Antieke schaaktafels: identificatie, waarden en waar te kopen

Inhoudsopgave:

Antieke schaaktafels: identificatie, waarden en waar te kopen
Antieke schaaktafels: identificatie, waarden en waar te kopen
Anonim
Schaakbord ingebouwd in houten tafel
Schaakbord ingebouwd in houten tafel

Schaken wordt vaak gezien als een spel voor rijke mannen, gespeeld op een zwaar marmeren bord ingelegd met juwelen, maar je hoeft niet in de high society van New York geboren te zijn om een van deze antieke schaaktafels te bezitten. Van functionele tafels met meerdere spellen tot stukken die in een museum thuishoren, antieke schaaktafels hebben een breed scala aan prijzen en stijlen, waardoor er voor elke verzamelaar iets leuks overblijft.

De populariteit van schaken en de ontwikkeling van schaaktafels

Met de populaire televisieserie van Netflix, The Queen's Gambit, werd schaken weer mainstream. Langzaamaan is het gedeconstrueerd van zijn elitaire, sociaal gestratificeerde wortels en wordt het een spel waar iedereen van kan genieten. Toch is een mooi aspect van het historische spel dat je niet hoeft te schaken om schaakgerelateerde memorabilia en verzamelobjecten te verwerven.

Hoewel schaken meestal op een relatief goedkoop bord met een standaardset stukken wordt gespeeld, was schaken slechts 100 jaar geleden een veel elitaire en aristocratische strategiesport. Gelijktijdig met de bloei van recreatie en gamen in de 19e eeuw waren uitgebreide schaaktafels (kleine tafels met stevige schaakbordbladen) aanwezig in de huizen van families uit de hogere kringen over de hele wereld.

Hoewel schaaktafels tot het verleden behoren, zijn schakers, privéverzamelaars en mensen met affiniteit voor historisch design gefascineerd door echte antieke schaaktafels.

Gemeenschappelijke antieke schaaktafelkenmerken

Het is bijna onmogelijk om een schaaktafel te identificeren als iets anders dan een schaaktafel (zonder dat deze sterk is gewijzigd), aangezien de tafelbladen de iconische afwisselend lichte en donkere kleur van 64 vierkanten van het schaakspel weergeven. Hoewel moderne schaaktafels niet zo populair zijn als oude, werd het merendeel van de schaaktafels die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, gebouwd tijdens de gaming-hausse aan het einde van de 19e eeuw, en illustreren ze de vele stijlen en ontwerptrends waar toen vraag naar was. Bij het maken van deze luxueuze schaaktafels waren er een paar belangrijke kenmerken die veranderden afhankelijk van in welke regio van de wereld je je bevond en in welke eeuw het was. Enkele van deze kenmerken zijn:

Palissanderhouten werktafel in Willem IV-stijl met schaakbord
Palissanderhouten werktafel in Willem IV-stijl met schaakbord
  • Houtsoorten- Bijna altijd zijn schaaktafels van hout gebouwd. Over het algemeen werden deze tafels gemaakt van dure en verfijnde houtsoorten zoals palissanderhout en mahonie, wat samenviel met de economische status van mensen die oorspronkelijk schaakten.
  • Materialen voor tafelbladen - De eigenlijke tafelbladen van schaaktafels zijn gemaakt van allerlei soorten materialen, variërend van dingen die zo goedkoop zijn als steen tot zo duur als marmer.
  • Decoratief ontwerp - Hoe sierlijker en ingewikkelder de schaaktafel is ontworpen (zoals met verguldsel en inleg), hoe waardevoller deze is.

Verschil tussen schaaktafels en speeltafels

De speeltafel is voor de schaaktafel zoals rechthoeken voor vierkanten zijn, tenminste in de geest. Speeltafels hoeven geen schaakborden op hun tafelbladen te hebben of opzetstukken te hebben die plat kunnen worden gelegd voor schaken/dammen. Het is eerder een oppervlak dat bedoeld is voor tafelspelletjes. Kaartspellen, backgammon, schaken en dammen zijn bijvoorbeeld allemaal populaire recreatieve activiteiten waarvoor een vlak oppervlak en vaak een gespecialiseerd bord nodig zijn.

Speeltafel in Lodewijk XV-stijl
Speeltafel in Lodewijk XV-stijl

Echter, aangezien schaken een enorm populair spel is, vooral de afgelopen eeuwen, begonnen speeltafels bijna 100% van de tijd schaakborden te bevatten. Zo is het mogelijk om antieke speeltafels te vinden waarvoor je nog het schaakbord en de stukken moet leveren, maar tegelijkertijd kun je ook tafels vinden die het bord al hebben. Toch zijn de meeste aangewezen schaaktafels niet gemaakt om te worden overgezet naar andere speeltafels. Of tenminste, de fraai ontworpen en dure exemplaren waren dat niet. Tafels bedoeld voor de gewone man die niet over veel decoratie of dure materialen beschikten, werden vaak uitgerust met hulpstukken die andere gameplay mogelijk maakten.

Deze tafels waren er in verschillende stijlen, zoals verwijderbare tafelbladen die stukken eronder verborgen, neerklapbare of opvouwbare tafelbladen die een nieuw bordontwerp onthulden voor een ander spel, of tafels met compartimenten en laden waarin spelapparatuur kon worden opgeborgen. Neem bijvoorbeeld deze speeltafel uit het Regency-tijdperk met vier compartimenten en een schaakbordtafelblad.

Waarde van antieke schaaktafels

Antieke schaaktafels zijn een waardevol verzamelobject, vaak vanwege hun fijne bouwmaterialen. Marmer, mahonie en soortgelijke materialen voegen waarde toe. Toch zijn het geen items die uit de schappen van antiekwinkels vliegen, en ook staan er geen mensen in de rij op veilingen om ze te bemachtigen. Als u een antieke schaaktafel probeert te verkopen, kan het helaas moeilijk zijn om een koper te vinden, en iemand die bereid is het gewenste bedrag te betalen. Tel daar de transport-/verzendkosten bij op en je zult merken dat het misschien toch de moeite waard is om het ding te houden.

Een deel van het probleem voor verkopers zou kunnen liggen in het feit dat degenen die geïnteresseerd zijn in het spel zelf de enorme geldwaarde van antieke schaaktafels niet zien. Bij evaluatie worden antieke schaaksets vaak tussen de $ 5.000 en $ 35.000 vermeld. Factoren die de basiswaarde van een goed bewaarde tafel kunnen verhogen zijn onder meer tafels met meerdere spellen, dure materialen zoals marmer en mahonie, of die dateren van vóór de Victoriaanse periode. wat zeldzamer is.

Speeltafel in Louis Philippe-stijl met ingelegd schaakbord en inlegwerk in verschillende houtsoorten, 1830-1840
Speeltafel in Louis Philippe-stijl met ingelegd schaakbord en inlegwerk in verschillende houtsoorten, 1830-1840

Dit zijn bijvoorbeeld een paar mooie voorbeelden van de verschillende soorten antieke schaaktafels die momenteel op de markt zijn, en waarvoor ze zijn vermeld:

  • Deze Victoriaanse naaitafel met omklapbare schaak- en spelborden werd aangeboden voor $ 1.503. Hij is gemaakt van een minder waardevol hout (walnoot) en stamt uit het eind van de 19e eeuw, waardoor de waarde ervan lager blijft.
  • Deze Victoriaanse schaaktafel van hout en papier-maché met inlegwerk is delicaat en met de hand vervaardigd. Hoewel het verfijnd is vervaardigd, zijn de materialen goedkoop en zijn speeltafels uit het Victoriaanse tijdperk minder zeldzaam, dus wordt het aangeboden voor een relatief betaalbare prijs van $ 2.368,77.
  • Een duurdere schaaktafel uit eind 18deeeuwse schaaktafel met vergulde schoenen. Het is verfijnd vervaardigd, Europees en dateert van vóór de Victoriaanse periode (1780), wat leidde tot een hogere catalogusprijs van $ 6.244,93.
  • Een Regency-mahoniehouten speeltafel uit het begin van de 19ee-eeuwse Regency-mahoniehouten speeltafel is niet alleen uniek en gemaakt van duur hout, maar het afneembare blad onthult een backgammon-interieur en dateert van vóór de Victoriaanse periode, wat leidt tot een catalogusprijs van $ 15.000.
  • Deze vroege 19e eeuwse Regency satijnhouten schaak- en damtafel ziet er eenvoudig uit, maar de goed bewaarde staat, jaren 1820-fabricage die dateert van vóór de Victoriaanse periode, marmeren inlegblad, satijnhout, en de combinatie van spellen maakt dit een waardevolle tafel die wordt aangeboden voor $ 21.500.

Waar vindt u antieke schaaktafels

Aangezien schaken een eeuwenoud spel is, is er een lange internationale geschiedenis van het maken van prachtige, artistieke schaaktafels die bedoeld zijn voor meer dan alleen een middagwedstrijd. Deze kunstwerken zijn op zichzelf al meubelstukken, en hoewel ze een niche-verzamelobject zijn, zijn er een groot aantal detailhandelaren die zich toeleggen op het aanbieden ervan aan het publiek. De meeste van deze detailhandelaren verkopen hun waren online, en dit zijn een paar plaatsen om te beginnen:

  • Chess Antiques and Collectibles - Chess Antiques and Collectibles is gespecialiseerd in antieke Staunton- en pre-Staunton-schaaksets en is een geweldige detailhandelaar vol prachtige antieke schaaktafels. Ze kopen ook antieke en vintage schaaksets, en als je geïnteresseerd bent in verkopen of kopen, kun je contact met ze opnemen via hun e-mail of contactformulier.
  • Antiques World - Antiques World is een Britse antiekmeubelwinkel van hoge kwaliteit en heeft zowel fysieke als online locaties waar u door hun waren kunt bladeren. Als je buiten Groot-Brittannië woont, is verzending mogelijk, maar tegen behoorlijk hoge kosten, afhankelijk van naar welke delen van de wereld je iets wilt laten sturen.
  • Love Antiques - Love Antiques is een antiekwinkel die allerlei oude spullen verkoopt van verschillende antiekhandelaren. Love Antiques bemiddelt bij de transactie tussen de verkoper en de koper en beschikt over een draaiende inventaris en heeft momenteel een selectie antieke schaak- en speeltafels waar u doorheen kunt bladeren.
  • 1st Dibs - 1st Dibs is een van de beste antiek- en vintage meubelveilingen op internet, en antieke/vintage schaaktafels zijn slechts een van de vele items die ze verkopen.

Check Mate op deze deals

Neem een pagina uit het boek van Millennials en Gen Z en neem iets terug dat ooit alleen aan de sociale elite werd geboden. Of je nu van ingetogen, eenvoudige houten tafels houdt of leeft volgens de 'meer is meer'-filosofie, er is een antieke schaaktafel die je dromen bij een diner in het Biltmore waar kan maken.

Aanbevolen: