Spirea en zijn variëteiten kweken

Inhoudsopgave:

Spirea en zijn variëteiten kweken
Spirea en zijn variëteiten kweken
Anonim
Vrouw die witte spiraea-bloemen water geeft uit een roze gieter bij zonsondergang
Vrouw die witte spiraea-bloemen water geeft uit een roze gieter bij zonsondergang

Er zijn bijna 100 soorten in het geslacht Spiraea, die allemaal afkomstig zijn uit het noordelijk halfrond. Verschillende zijn al generaties lang populaire tuinheesters, en veel genoemde variëteiten zijn tegenwoordig even populair. Deze bladverliezende heesters zijn mooi en gemakkelijk te kweken.

Spiraea kweken in uw tuin

Spirea (Spiraea spp.) is een diverse groep struiken, handig voor heggen, struikranden of accentbeplantingen. Deze bloeiende struiken bloeien in de kleuren wit, roze, geel en rood en worden 6 tot 3 meter hoog en breed.

Spirea plant profielkaart
Spirea plant profielkaart

Als u spirea-struiken voor uw tuin koopt, controleer dan zorgvuldig de volledige naam van de struik. Veel kwekerijen gebruiken de algemene naam 'spirea' voor variëteiten van Caryopteris, een heel andere struik. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk de verkeerde krijgt!

Spiraea is winterhard in zones 3 tot en met 8.

Hoe Spirea te laten groeien

Spirea zijn gemakkelijk te onderhouden struiken die het beste bloeien als ze in de volle zon worden gekweekt. Ze kunnen in de lente of herfst worden geplant. De nieuwe planten moeten vochtig worden gehouden terwijl ze zich vestigen, maar oudere struiken kunnen droge grond en wat droogte verdragen. Sommige soorten spirea worden zelfs aanbevolen voor waterbesparende landschapsarchitectuur.

Spiraea snoeien

De grote, gebogen soorten bloeien meestal in de lente, terwijl de kleinere, rechtopstaande soorten meestal in de zomer bloeien.

  • Voorjaarsbloeiende spirea moet direct na de bloei worden gesnoeid, voordat zich nieuwe knoppen beginnen te vormen voor de bloemen van het volgende jaar.
  • Zomerbloeiende spirea moet in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid.

Snijd oude stokken terug op grondniveau. Struiken kunnen worden verjongd door een derde van de plant te verwijderen, de jongste en krachtigste stokken te behouden en de oudste te verwijderen.

Spiraea vermeerderen

Spirea wordt gemakkelijk vermeerderd uit stekken van groenpuntscheuten die in de late lente en zomer zijn genomen. Ze wortelen het beste als ze bodemwarmte krijgen. Volwassen houtstekken kunnen in de herfst worden genomen en in een koude bak worden geroot.

Soorten Spirea

Verschillende soorten spirea worden gekweekt als tuinheesters. Of u nu een kleine struik nodig heeft of een grote die geschikt is voor een heg of heesterborder, er is zeker een variëteit die perfect in uw tuin past.

Weidezoet

Meadowsweet (Spiraea alba) is een aantrekkelijke heuvelvormige struik die ongeveer een meter diep en breed wordt. Het blad van deze struik is geelgroen, maar kleurt in de herfst heldergeel. Het is een zomerbloeiende struik die kegelvormige trossen witte bloemen vormt. Deze plant is, zoals veel spiraeas, zeer aantrekkelijk voor bestuivers zoals bijen en vlinders.

Bruidssluier Spirea

Dit is de struik waar de meeste mensen aan denken als ze aan spirea denken. Je grootouders hebben waarschijnlijk bruidssluierspirea in hun tuinen gekweekt, en misschien wil jij het ook laten groeien. Spiraea x vanhouttei wordt gewoonlijk 'bruidssluierspirea' genoemd, maar Spiraea prunifolia is ook bekend onder die naam.

bron: istockphoto

Dit zijn grote struiken, die wel drie meter hoog kunnen worden en soms wel zes meter breed. Hun gebogen takken zijn in de lente beladen met kleine witte bloemen. Het zien van een haag van bruidssluierspirea is adembenemend! Spiraea cantoniensis, gewoonlijk Reeves Spirea genoemd, is een dubbelbloemige witte bruidssluier. Het is een kleinere struik en in warme klimaten kan hij zijn bladeren de hele winter behouden.

Baby's Breath Spirea

Spiraea thunbergii wordt ook thunberg spirea of slingerspirea genoemd. Dit is een sierlijke struik met slanke, gebogen takken die drie tot anderhalve meter hoog wordt met een vergelijkbare spreiding. De struik heeft een bijna gevederd uiterlijk, waardoor hij waardevol is als bladplant. De kleine blaadjes kleuren in de herfst oranje. Hij bloeit uitbundig in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe bladeren verschijnen.

Spiraea thunbergii
Spiraea thunbergii

Deze soort komt oorspronkelijk uit China en Japan. Hij bloeit het beste in de volle zon en de bloei is het zwaarst in koele klimaten, waar de kleine witte bloemen de hele struik kunnen bedekken. In warme klimaten is de bloei minder intens, maar duurt langer. Gipskruidspirea kan worden vermeerderd door de wortelkluit te verdelen, in tegenstelling tot sommige andere soorten.

Japanse Spirea

Verschillende cultivars van Spiraea japonica worden gekweekt als tuinplanten. Dit zijn rechtopstaande struiken die twee tot zes voet lang worden. Ze bloeien in de zomer. De bloemen zijn wit, roze of rood; de variëteit 'Shirobana' heeft alle drie de kleuren tegelijk. Sommige soorten hebben geel of paars blad.

Japanse moerasspirea, Spiraea japonica
Japanse moerasspirea, Spiraea japonica

Bumalda Spireas

Spiraea x bumalda is een kruising tussen S.albiflora en S. japonica. Dit zijn laagblijvende struiken, twee tot drie voet lang met een iets bredere spreiding. Sommige soorten hebben geel blad. Burmalda spirea bloeit in de zomer. De bloemen zijn roze of wit, afhankelijk van de variëteit. S. x bumalda 'Anthony Waterer' is de bekendste variëteit.

Spiraea x bumalda
Spiraea x bumalda

Wat te planten met Spiraea

Spiraea is zo'n veelzijdige plantenfamilie, en er zijn zoveel planten (zowel heesters, eenjarige planten, vaste planten als bodembedekkers) die er goed mee groeien. Overweeg om spiraea te combineren met enkele van deze planten:

  • Roos
  • Hortensia
  • Lavendel
  • Konnebloemen
  • Jeneverbes
  • Viburnum
  • Daglelie

Spiraea voor zorgeloze schoonheid

Spiraea is gemakkelijk te kweken, geliefd bij bijen en vlinders, en zorgt voor drie seizoenen lang interesse in uw tuin. Omdat je variëteiten kunt vinden in verschillende maten, bladkleuren en tinten bloemen, is de kans groot dat je er een kunt vinden die perfect in jouw landschap past.

Aanbevolen: