31 Unieke grootouderdagactiviteiten en feestideeën

Inhoudsopgave:

31 Unieke grootouderdagactiviteiten en feestideeën
31 Unieke grootouderdagactiviteiten en feestideeën
Anonim
Oma en kleindochter wandelen op de berg
Oma en kleindochter wandelen op de berg

Grootouderdag v alt op de eerste zondag na de Dag van de Arbeid, en er is geen tekort aan manieren om deze speciale dag te vieren. Of uw grootouders nu nog leven of zijn overleden, neem wat tijd uit uw drukke leven om uw grootouders te eren. Vier alles wat ze voor je betekenen met deze Grootouderdagactiviteiten.

Ideeën voor het vieren van grootoudersdag

Cynici willen misschien geloven dat Grootoudersdag gewoon een verzonnen manier is om meer wenskaarten, snoep en bloemen te verkopen, maar het betekent nog steeds iets voor veel grootouders in de VS. Met dat in gedachten, overweeg de volgende ideeën om deze feestdag op een zinvolle manier te vieren.

Stuur een kaart met iets extra's

Stuur niet zomaar een kaartje; een handgeschreven brief bijvoegen. Hoewel een kaart een leuke manier is om te laten zien dat je om hem of haar geeft, is het nog leuker om een brief te sturen met nieuws over je leven. Een brief geschreven door een jong kleinkind zal ook de schattigheidsfactor en de sentimentele waarde vergroten.

Zelfgemaakte cadeaus uit het hart

Laat uw kinderen hun grootouders een zelfgemaakt cadeau of tekening geven. De grootouders zullen de tijd en moeite die de kinderen in hun creaties steken waarderen, en ze zullen ze meer koesteren dan welk kleinigheidje dan ook.

Personeelbezoek

Maak je agenda leeg en ga persoonlijk op bezoek bij je grootouders. Een paar uur van uw tijd kunnen veel betekenen, en u weet nooit hoeveel vakanties u nog samen zult hebben.

Een telefoongesprek voeren

Als u niet persoonlijk op bezoek kunt komen, willen uw grootouders toch graag uw stem horen. Reserveer wat tijd voor een lekker lang telefoongesprek. Dit geeft jullie allemaal de kans om op de hoogte te blijven van wat er in jullie leven gebeurt of herinneringen op te halen aan oudere herinneringen.

Familievideochatten met digitale tablet
Familievideochatten met digitale tablet

Houd een familiefotoshoot

Verras oma en opa met een leuke fotoshoot. Vertel ze dat ze zich in hun mooiste jurken moeten kleden en je op een aangewezen locatie moeten ontmoeten. Als ze aankomen, zorg er dan voor dat er een fotograaf klaarstaat om enkele gedenkwaardige foto's van ze te maken. Je kunt ook andere familieleden bij dit idee betrekken. Overweeg om al hun kleinkinderen aanwezig te laten zijn en wat foto's te maken met de verschillende generaties.

Voer een toneelstuk uit

Heeft u een bende creatieve geesten in uw familie? Zet een toneelstuk op voor je grootouders. Gebruik een favoriete familieherinnering, humor en rekwisieten om de sfeer te bepalen. Je grootouders zullen de moeite en tijd waarderen die het kost om zoiets in elkaar te zetten, en iedereen kan met plezier meedoen aan de productie.

Schrijf een gedicht

Als je kinderen hebt, maak er dan een gezinsactiviteit van. Maak samen een gedicht dat speciaal is gemaakt met de grootouders in gedachten. Het gedicht kan dwaas of sentimenteel zijn. Laat iedereen zijn of haar naam bij het gedicht zetten en overweeg het in te lijsten, zodat je grootouders het voor altijd veilig en intact kunnen houden.

Organiseer een filmdatum

Wat een bijzondere traktatie voor oma om helemaal verkleed te gaan en met haar geliefde kleinkinderen naar de fotoshow te gaan. Kijk of er theaters klassiekers spelen en neem haar mee terug in de tijd. Overweeg om van dit type 'datum' een jaarlijkse gebeurtenis te maken.

Koop bijpassende 23andMe-kits

Zorg ervoor dat je oma of opa meer willen weten over waar ze vandaan komen en koop dan bijpassende DNA-kits. Samen kun je zoveel meer ontdekken dan je eerder wist over waar jullie allebei vandaan kwamen.

Organiseer een lunch of diner

Organiseer een lunch of diner ter ere van je grootouders. Zorg ervoor dat je ook andere familieleden betrekt die op deze dag ook tijd willen doorbrengen met oma en opa.

Tienermeisje praat met familie aan de eettafel
Tienermeisje praat met familie aan de eettafel

Deel familiegeschiedenis

Wijd de dag aan het leren van meer over het verleden en luister aandachtig naar de verhalen van je grootouders. Neem ze op band op, of schrijf ze op om een blijvend verslag van de geschiedenis van uw familie te maken. Als u geïnteresseerd bent in genealogie, kunt u deze tijd ook gebruiken om uw stamboom uit te breiden.

Plan een grootoudersdag-evenement

Plan een school- of kerkevenement. Door deel te nemen aan een speciale presentatie kunt u uw grootouders op grotere schaal eren. Het kan leuk zijn om ook versnaperingen aan te bieden.

oma leert kleindochter fietsen op het strand
oma leert kleindochter fietsen op het strand

Deel de hobby van een grootouder

Vraag je grootouders om je over hun favoriete hobby te vertellen. Of ze nu liever vogels kijken, tuinieren, golfen, fietsen of pokeren, ze zullen genieten van de mogelijkheid om hun favoriete tijdverdrijf met u te delen. Grootouders doen niets liever dan lesgeven!

Bouw samen iets

Een grootouder kan wonderen doen met een hamer en wat spijkers. Bouw samen iets dat lang na je dierbare oudsten zal voortleven. Maak een vogelhuisje of een bankje voor in de tuin. Schilder een speciale quote of schrijf een inside joke op het item om het te personaliseren.

Kook een familierecept

Laat je grootouder een recept kiezen uit zijn kindertijd of uit haar erfgoed en maak het gerecht samen. Breng een middag door met het leren maken van het recept en luister daarna naar hun verhalen van tientallen jaren geleden terwijl je samen smult. Eten is een uitstekende manier om verbinding te maken met je cultuur en erfgoed.

Heb een logeerpartijtje

Als je jongere kinderen hebt, maak dan van Grootoudersdag een jaarlijks logeerpartijtje. Zorg ervoor dat alle kleinkinderen van je ouders bij Grammie en Opa logeren voor een weekendje weg. Ze kunnen koekjes bakken, films kijken en kamperen in de woonkamer. Tijd met grootouders is cruciaal voor kinderen.

Maak een reis

Als jij en je grootouders zin hebben in avontuur, probeer dan eens een roadtrip. Ieder Grootouderweekend ga je op pad met je oma of opa. Bezoek plaatsen die dichtbij en dierbaar voor hen zijn, zoals de stad waarin ze zijn geboren, of ontdek elk jaar nieuwe plaatsen.

Doe hun tuinwerk

Hoe ouder mensen worden, hoe moeilijker het harken, snoeien en grasmaaien is. Verzamel je broers en zussen en ga naar het huis van je grootouders voor Grootoudersdag. Neem al het gereedschap mee dat u nodig heeft om het huis en de tuin op te fleuren. Verf hekken, snoei bomen, wied tuinbedden en hang bloemmanden op.

Senior vrouw en tienermeisje samen tuinieren
Senior vrouw en tienermeisje samen tuinieren

Heb virtuele verha altijd

Als je gezin ver weg woont van grootouders, kun je nog steeds manieren vinden om contact te maken op Grootoudersdag. Koop een exemplaar van een verhaal voor uw kind en uw ouder. Verbind ze via FaceTime of Zoom, en ze kunnen samen het verhaal lezen.

Plant een boom

Plant een boom met je oma of opa. Als ze overlijden, zul je hun liefde herinneren elke keer dat je in de schaduw zit. Lees onder de takken van de boom, bouw er ooit een boomfort in met je eigen kinderen, en laat die boom die je samen plant een ruimte worden die gewijd is aan de nagedachtenis van je oma of opa.

Grootvader kijkt naar kleinzoon die een boom plant
Grootvader kijkt naar kleinzoon die een boom plant

Schrijf je in voor een les samen

Denk aan iets dat je altijd al wilde leren, zoals pottenbakken of breien. Vraag je lieve oma om samen met jou les te volgen in een buurthuis. Zelfs als ze een professional is met breinaalden, zal ze waarschijnlijk aanwezig zijn, zodat ze quality time met je kan doorbrengen.

Manieren om overleden grootouders te eren

Het feit dat je je grootouders hebt verloren, betekent niet dat je ze niet mag vieren. Probeer deze ideeën uit voor je geliefde grootouders.

Bezoek de begraafplaats

Overweeg om de graven van je grootouders te bezoeken en wat herfstmoeders te planten of er een krans op te leggen. Zelfs een paar momenten van stilte besteden aan het herinneren van hen en de momenten die jullie samen hebben gedeeld, kan de dag speciaal maken.

Steek een kaars aan

Een kaars aansteken is een heel symbolisch gebaar, en het is een mooie manier om hulde te brengen aan je grootouders. Je kunt in de kerk of thuis een kaars aansteken en deze de hele dag op een veilige plek laten branden.

Houd een diner ter nagedachtenis

Verzamel leden van uw gezin voor een speciaal diner om het leven van uw grootouders te herdenken. Vraag iedereen om hun favoriete foto's mee te nemen en te delen, en zorg voor elke grootouder een speciaal plekje aan tafel om te laten zien dat ze nog steeds geestelijk aanwezig zijn, zo niet persoonlijk. Probeer in het ideale geval een aantal gerechten te serveren die zijn gemaakt volgens enkele van hun familierecepten.

Vrijwilliger bij een seniorencentrum of verpleeghuis

Overweeg om vrijwilligerswerk te doen om tijd door te brengen met senioren die misschien geen kleinkinderen hebben om hen te bezoeken. Het personeel van het verpleeghuis of seniorencentrum kan helpen eenzame senioren te identificeren en heeft misschien behoefte aan wat gezelschap. Je zou met ze kunnen praten en ze verhalen over hun leven en familie kunnen laten vertellen, of ze vinden het leuk om voorgelezen te worden. Als je een band opbouwt met een bepaalde senior, wil je misschien zelfs regelmatiger op bezoek blijven.

Mode een plaquette

Laat een plaquette maken met de favoriete spreuk van oma of opa erop. De plaquette kan in huis of in de tuin worden opgehangen. Je kunt hem zelfs aan een favoriete boom of bank bevestigen. Elke keer dat u naar de plaquette kijkt, zult u zich de wijze woorden van uw grootouder herinneren.

Doe een donatie

Bij welke goede doelen waren of zouden je grootouders betrokken zijn als ze vandaag nog leefden? Was jouw opa een veteraan? Overweeg om een militaire organisatie te steunen om hem te eren. Hield je grootmoeder meer van haar katten dan van het leven zelf? Doneer elk jaar ter ere van haar aan een kattenopvangcentrum.

Eer ze in de kerk

Als je grootouders vrome religieuze mensen waren, eer ze dan tijdens een plaatselijke kerkdienst. Laat tijdens het weekend van Grootoudersdag een speciaal gebed voor hen opzeggen of doe elk jaar dat weekend een extra genereuze donatie aan de kerk.

Doe iets waar ze van hielden

Als je grootvader van vissen hield, neem dan je eigen kinderen mee om te vissen tijdens het weekend van Grootoudersdag ter ere van zijn nagedachtenis. Als je oma van tuinieren hield, plant dan elk jaar dit weekend een nieuwe bloem of struik in je tuin. Denk aan de dingen waar ze van hielden en doe mee aan die activiteiten om ze te helpen herinneren.

Een kleine jongen en zijn grootvader gaan vissen
Een kleine jongen en zijn grootvader gaan vissen

Een familiestuk opnieuw vormgeven

Heeft je oma of opa je iets nagelaten voordat ze overleden? Misschien heb je nog wat oude sieraden van je grootmoeders of gereedschap dat ooit je opa was. Neem de tijd om ze in hun oorspronkelijke schoonheid te herstellen. Oude broches en edelstenen kunnen worden gereset en gepolijst. Gereedschap en kan jarenlang worden opgeknapt en gebruikt.

Draag iets speciaals

Had je opa een favoriete stropdas, of was hij een bretelgenoot? Breng op Grootoudersdag een eerbetoon aan zijn iconische mode door iets te dragen dat hij vaak droeg. Droeg uw grootmoeder elke zondag hoeden naar de kerk? Verkleed je en draag een oude hoed van haar of een nieuwe hoed die ze geweldig zou hebben gevonden op Grootoudersdag.

Wat echt belangrijk is voor je grootouders

Het maakt niet uit of je een uitgebreid feest plant of van plan bent om samen wat rustige tijd door te brengen. Je grootouders zullen het nog steeds op prijs stellen om van je te horen en tijd met je door te brengen, ongeacht wat je voor die dag hebt gepland. Wat voor hen het belangrijkst is, is dat je er genoeg om geeft om de dag samen met hen te vieren, dus haal het beste uit de tijd die jullie samen hebben.

Aanbevolen: