Bliksemveiligheidsgids: deskundig advies om uw gezin veilig te houden

Inhoudsopgave:

Bliksemveiligheidsgids: deskundig advies om uw gezin veilig te houden
Bliksemveiligheidsgids: deskundig advies om uw gezin veilig te houden
Anonim

Houd uw gezin veilig met deze bliksemveiligheidstips voor buiten en binnen.

Vader en dochter kijken van binnenuit naar de regenstorm
Vader en dochter kijken van binnenuit naar de regenstorm

Als de donder brult, ga dan naar binnen. Dit is geen gekke slogan die meteorologen voor de lol weggooien. Bliksemveiligheid is belangrijk. Het redt levens. Hoewel u misschien denkt dat het niet waarschijnlijk is dat een staking u of uw gezinsleden zal treffen, waarom zou u dat risico dan ooit nemen? Als ervaren meteoroloog heb ik de kracht en vernietiging gezien die kan voortkomen uit een eenzame onweersbui. Er is een reden waarom we waarschuwingen uitbrengen.

De beste manier om ervoor te zorgen dat u en uw gezin veilig blijven, is door uzelf voor te lichten over deze natuurlijke bedreigingen en proactief te zijn wanneer deze uw regio binnenkomen. Deze bliksemveiligheidsgids belicht de gevallen waarin de kans op een staking het grootst is en legt uit hoe ouders hun gezin kunnen beschermen.

Snelle feiten over bliksemveiligheid

De meesten van ons weten dat ze uit de buurt van het zwembad moeten blijven als de bliksem de lucht begint te verlichten, maar weet jij nog iets anders over dit meteorologische fenomeen? Bekijk deze snelle feiten over bliksem. Sommigen van hen zullen u misschien choqueren.

  • Ongeveereen derde van de verwondingen door blikseminslag vindt binnenshuis plaats.
  • Je kunt door bliksem getroffen worden als er een blauwe lucht boven je is. Veel mensen weten niet dat bliksem objecten tot op 20 kilometer afstand kan treffen. Flitsen uit het niets kunnen echter een afstand van 40 kilometer overtreffen.
  • De topsporten die verband houden met bliksemdoden zijn voetbal (34%), gevolgd door golf (29%), hardlopen (23%), honkbal (9%), voetbal (3%) en discgolf (3 %).
  • Schoenen met rubberen zolen beschermen je NIET tegen blikseminslag.
  • Bliksem kan ontstaan tijdens een sneeuwstorm.
  • Je hebtmeer kans om getroffen te worden door bliksem op het land dan op het water, maar blikseminslagen boven water zijn veel intenser.
  • DeNationale Weerdienst geeft GEEN bliksemwaarschuwingen, en de aanwezigheid van bliksem speelt geen enkele rol bij het afgeven van een onweerswaarschuwing.

Waarom is dit laatste feit zo belangrijk? In een wereld waarin we afhankelijk zijn van onze telefoons om ons relevante veiligheidsinformatie te geven, ontvang je geen automatische waarschuwingen bij bliksem. Dat betekent dat het absoluut noodzakelijk is om de weersvoorspelling te controleren voordat u buitenactiviteiten gaat ondernemen.

Handige hack

Wil je bliksemwaarschuwingen ontvangen op je telefoon? Installeer de app Mijn Lightning Tracker en waarschuwingen op uw apparaat.

Bepaling van de bliksemveiligheidsafstand

Hoe dichtbij is het onweer? Het antwoord op deze vraag kan eenvoudig worden bepaald door simpelweg de tijd te tellen die verstrijkt tussen de bliksemflits en het geluid van de volgende donderslag.

Zodra je het aantal seconden hebt bepaald, deel je dat cijfer door vijf. Dit geeft je de geschatte afstand in mijlen tussen de storm en jouw locatie.

Bliksemveiligheidsafstandsschema

Aantal seconden Afstand tussen jou en de storm
5 1 mijl
15 3 mijl
30 6 mijl
45 9 mijl
60 12 mijl

Zoals je kunt zien, heb je meer dan een minuut tijd nodig tussen de donderslagen om te voorkomen dat je door de bliksem wordt getroffen. Niet alleen dat, maar als de storm in jouw richting beweegt, kan deze afstand snel kleiner worden. Daarom is het altijd het beste om te laten vallen waar je mee bezig bent en onmiddellijk naar binnen te gaan. Je moet ook minstens 30 minuten in een schuilplaats blijven na de laatste donderslag.

Moet weten

Vergeet uw huisdieren niet! Als het onweer brult, breng ze dan ook naar binnen. Door het metaal op hun halsband lopen ze een groter risico om geraakt te worden.

Bliksemveiligheidstips voor buiten - wat te doen bij blikseminslag

Meteorologen vertellen ons altijd: "Als de donder brult, ga dan naar binnen." Daar is een reden voor: hoewel bliksem gemiddeld slechts 28 mensen per jaar doodt, schaadt het honderden anderen, en die 30 microseconden kunnen langdurige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het probleem is dat als het onweer brult, je misschien niet altijd toegang hebt tot een plek om naar binnen te gaan. Dit is wat u moet doen als dat gebeurt.

Twee wandelaars in de open lucht terwijl de bliksem inslaat
Twee wandelaars in de open lucht terwijl de bliksem inslaat

Gedraag je als een Rolly Polly

De gemakkelijkste manier om veilig te blijven tijdens een onweer als er geen beschutting beschikbaar is, is door te hurken, je hoofd op je knieën te leggen, je armen strak om de zijkanten van je hoofd te slaan en op je tenen te gaan staan. De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij de grond te komen en tegelijkertijd zo min mogelijk van het oppervlak aan te raken. Ga NOOIT op de grond liggen. Dit maakt je een veel groter doelwit.

Blijf NIET in een groep

Nogmaals, het is de bedoeling om jezelf zo klein mogelijk te maken. Als iedereen samen hurkt, creëer je een groot doelwit. Scheid in plaats daarvan van elkaar.

Blijf uit de buurt van hoge voorwerpen

Bliksem zal bijna altijd inslaan op het hoogste object in de omgeving. Dat betekent dat bomen, elektriciteitspalen en hoge gebouwen het grootste risico lopen op stakingen. Dit betekent ook dat je weg moet blijven van deze structuren. Veel mensen realiseren zich niet dat de stroom van de blikseminslag van het ene object naar het andere kan springen. Als je dus onder de boom staat, kun je nog steeds geraakt worden.

Ga weg van het water

Hoewel de kans groter is dat bliksem boven land inslaat, is 35 procent van de sterfgevallen door bliksem te wijten aan watergerelateerde activiteiten. Dit betekent dat uit of uit het water komen een van de belangrijkste sleutels tot overleven is. Wanneer de donder brult, ga dan onmiddellijk terug naar de kust. Als er niet genoeg tijd is, zoek dan een schuilplaats in de cabine van de boot. Als er geen hut beschikbaar is, scheid u dan van andere bootgenoten en hurk neer zoals hierboven aangegeven.

Zoek geen beschutting in open structuren

Het feit dat er geen regen op je v alt, betekent niet dat je veilig bent voor een blikseminslag. Honkbal-dugouts, afgeschermde veranda's, tenten, ondiepe grotten, rotsachtige overhangen en tuinhuisjes zijn niet veilig als er bliksem in de buurt is.

Door in deze gebieden te blijven, breng je jezelf meer in gevaar. Deze hogere constructies zijn niet alleen groter, maar de meeste hebben ook beton als onderdeel van hun constructie. Dit materiaal kan elektriciteit geleiden.

Laat metalen voorwerpen en natte voorwerpen vallen

Een van de belangrijkste redenen waarom vissen de belangrijkste oorzaak is van watergerelateerde sterfgevallen door blikseminslag, is de paal. Vergeet niet dat uw veiligheid altijd het allerbelangrijkste is. Laat uw hengel, golfclub, paraplu of een ander metalen voorwerp vallen. Zowel metaal als water kunnen elektriciteit geleiden, dus het vasthouden van nat touw of stof is ook een slecht idee. Laat de spullen achter en kom er later op terug.

Bliksemveiligheidstips voor binnenshuis

Ja, je kunt binnenshuis door de bliksem worden getroffen, dus je moet proactief blijven als er onweersbuien boven je hoofd komen. Dit zijn de beste manieren waarop ouders hun kinderen kunnen beschermen.

Kind kijkt naar onweer buiten
Kind kijkt naar onweer buiten

Blijf uit de buurt van ramen en deuren

De nieuwsgierigheid doodde de kat. Als het om bliksem gaat, kan dit waar zijn. Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om naar de lichtshow van de natuur te kijken, is het belangrijk om te onthouden dat in de meeste deur- en raamkozijnen metalen componenten zijn ingebouwd. Door dit geleidende materiaal aan te raken, geef je de bliksem een gemakkelijker pad.

Niet douchen of afwassen

Nee, dit is geen verhaal van een oude vrouw. Tijdens het douchen kunt u door de bliksem worden getroffen. Bliksem kan door metalen buizen reizen, waardoor elke activiteit waarbij het bad of de gootsteen betrokken is, tijdens een onweersbui gevaarlijk wordt. Wacht daarom met douchen, baden, scheren, afwassen of zelfs uw handen wassen.

Snel feit

Hoewel je misschien denkt dat het maar 20 seconden duurt om je handen te wassen, onthoud dan dat het 30 microseconden duurt voordat een blikseminslag plaatsvindt. Voor degenen die het niet weten: er zitten een miljoen microseconden in een seconde. Wees veilig en gebruik handdesinfecterend middel als er een onweersbui in de buurt is.

Gebruik geen elektrische apparatuur die aan de muur is bevestigd

Net zoals bliksem zich door de leidingen kan verplaatsen, kan het ook door de elektrische bedrading in uw muren reizen. Daarom kan het gebruik van vaste telefoons, pc's, televisies en zelfs smartphones die worden opgeladen, risico's met zich meebrengen. Als u het apparaat kunt loskoppelen, komt alles waarschijnlijk wel goed, maar blijf veilig en gebruik geen elektronica die is aangesloten totdat de storm voorbij is.

Bliksemautoveiligheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kun je, hoewel de meeste auto's veilig zijn tijdens een onweersbui, daadwerkelijk worden geraakt terwijl je in het voertuig zit, als de omstandigheden goed zijn. Dit zijn enkele eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat u onderweg veilig blijft.

Vrachtwagen stopte op de weg terwijl de bliksem insloeg in de verte
Vrachtwagen stopte op de weg terwijl de bliksem insloeg in de verte

Stap uit open voertuigen

Net als bij open constructies zijn open voertuigen zoals cabriolets, jeeps met softtop, motorfietsen en golfkarretjes geen veilige plekken om te schuilen bij onweer. Als je in een van deze voertuigen zit wanneer de donder brult, ga dan onmiddellijk naar een alternatieve schuilplaats.

Zorg ervoor dat u ramen en deuren sluit

Als de bliksem een pad in je auto vindt, ben je niet langer veilig. Sluit ramen en deuren zodra je donder hoort.

Vermijd het aanraken van geleidende materialen

Veel mensen denken dat het de rubberen banden zijn die je veilig houden in een auto tijdens een onweersbui. In werkelijkheid is het het metalen frame. Dit maakt dit onderdeel van de auto uiterst gevaarlijk. Als u in een onweersbui terechtkomt, zorg er dan voor dat uw gezin de handen op schoot houdt en uit de buurt van het raamwerk van de auto, de deurgrepen en metalen gespen.

Apparaten ontkoppelen

Net als bij u thuis wilt u het gebruik van elektronica vermijden die op het stopcontact is aangesloten. Omdat veel auto's over oplaadpoorten beschikken, is het belangrijk dat ouders alle apparaten in het voertuig loskoppelen als er bliksem in de buurt is.

Bliksemveiligheid begint met urgentie

De reden dat meteorologen altijd zeggen dat je naar binnen moet gaan als de donder brult, is omdat de storm je meestal nog niet heeft bereikt. Dit geeft je enige tijd om veilig naar een schuilplaats te gaan. Neem de waarschuwing van Moeder Natuur ter harte en wees proactief als de bliksem nadert. Neem ook elk jaar de bliksemveiligheid met uw kinderen door, vooral in de zomermaanden wanneer de dreiging groter is.

Aanbevolen: