Zeldzame antieke lepels: identificatie, patronen en waarden

Inhoudsopgave:

Zeldzame antieke lepels: identificatie, patronen en waarden
Zeldzame antieke lepels: identificatie, patronen en waarden
Anonim
zeldzame antieke lepels
zeldzame antieke lepels

Theelepels, souvenirlepels en handgemaakte voorbeelden van dit bekende gebruiksvoorwerp kunnen ongelooflijk zeldzaam en waardevol zijn. Het kunnen herkennen van een zeldzame antieke lepel is een goede vaardigheid als je rondsnuffelt in antiekwinkels, rommelmarkten en veilingen. Het is ook de moeite waard om uw erfstukken te controleren om te zien of u een van deze waardevolle schoonheden heeft, die duizenden dollars waard kunnen zijn.

Hoe u zeldzame antieke lepels kunt identificeren

Gemeenschappelijke vintage lepels kunnen minder dan een dollar waard zijn, maar sommige zeer mooie antieke exemplaren kunnen zoveel meer waard zijn. De sleutel is om te bepalen of de lepel zeldzaam is. Hoewel er geen beproefde oude lepel-ID bestaat, zijn hier enkele aanwijzingen om u te helpen bepalen of u iets speciaals heeft.

Zoek naar tekenen dat de lepel handgemaakt is

Sinds het midden van de 19e eeuw worden de meeste sterling zilveren, verzilverde en andere metalen lepels machinaal gemaakt. Deze in massa geproduceerde lepels komen vaker voor, omdat een machine in vrij korte tijd veel van hetzelfde ontwerp kan maken. Handgemaakte voorbeelden komen veel minder vaak voor. Zelfs als een lepel machinaal wordt gemaakt en vervolgens met de hand wordt gegraveerd of achtervolgd, kunnen deze handgemaakte accenten hem tamelijk zeldzaam maken.

Let op de volgende tekenen dat een lepel met de hand is gemaakt:

  • Gebrek aan uniformiteit- Hoewel een ervaren zilversmid een bijna perfecte lepel zou kunnen maken, kun je tekenen zien dat de lepel niet perfect symmetrisch of uniform is.
  • Gereedschapsmarkeringen - Chasing en graveren werden gedaan met gereedschap dat zilver verplaatste en het ontwerp op een lepel een nieuwe vorm gaf. Kunstenaars lieten vaak sporen achter op hun gereedschap, dus je kunt deze zien als je met een vergrootglas kijkt.
  • Silversmith's mark - Onderzoek de zilverkeurmerken op de achterkant of het handvat van de lepel om te zien of deze mogelijk door een zilversmid is gemaakt. Als dat zo is, is het waarschijnlijk handgemaakt.
  • Unieke details - Met de hand gebeeldhouwde details zoals figuurlijke items op het handvat of een speciaal gevormde kom kunnen ook duiden op een lepel die met de hand is gemaakt.

Identificeer lepels in zeldzame patronen

Sommige zilverpatronen waren zeldzamer dan andere op het moment dat ze werden geproduceerd. Anderen zijn in de loop der jaren verloren gegaan of vernietigd, waardoor er nog maar een paar voorbeelden van dat patroon overblijven. Neem de tijd om het patroon van de lepel te identificeren en te bepalen of het een van de zeldzaamste is die er bestaat. Draai de lepel om en kijk naar de merktekens en datums erop, en zoek vervolgens de fabrikant op om te zien welke patronen ze mogelijk hebben gemaakt.

Dit zijn enkele van de zeldzaamste patronen voor zilveren lepels:

Bird on Nest van Whiting - Met een gebeeldhouwde vogel die op een nest op het handvat zit en lepelkommen in de vorm van vleugels, is dit zeldzame lepelpatroon erg mooi.

Vogel op nest door wijting Sterling zilveren bessenlepel
Vogel op nest door wijting Sterling zilveren bessenlepel

Raphael van Alvin- Dit iconische Art Nouveau-patroon toont een vrouw met golvend haar die een bloem vasthoudt. Het is niet onmogelijk om te vinden, maar het is vrij zeldzaam.

Raphael van Alvin Sterling zilveren bessen serveerlepel
Raphael van Alvin Sterling zilveren bessen serveerlepel

Japans door Tiffany & Co.- Tiffany & Co. maakte enkele van de meest begeerde zilveren lepels uit de late 19e en vroege 20e eeuw, en hun Japanse patroon behoort tot de zeldzaamste.

Japans van Tiffany & Co. Sterling zilveren vulling lepel
Japans van Tiffany & Co. Sterling zilveren vulling lepel

Chrysanthemum van Durgin- Een ander zeldzaam antiek lepelpatroon is dit prachtige ontwerp met chrysanten van de bekende zilverfabrikant Durgin.

Chrysanthemum van Durgin Sterling Silver Berry serveerlepel
Chrysanthemum van Durgin Sterling Silver Berry serveerlepel

Zoek naar zeldzame serveerlepels

Op het hoogtepunt van de populariteit van de zilveren lepel, eind 19e eeuw, maakten zilverfabrikanten allerlei verschillende soorten lepels. Hoewel de standaard theelepel en eetlepel het eerste zijn waar veel mensen aan denken, zijn er opscheplepels voor elk mogelijk gerecht dat op Victoriaanse tafels stond. Je kunt deze herkennen aan hun vorm, en ze zijn bijna altijd zeldzamer dan lepels die deel uitmaken van een standaard couvert.

Hier zijn enkele van de zeldzaamste opscheplepels om op te letten:

  • IJslepels- Deze grote lepels zijn meestal 25 cm of langer en kunnen voorzien zijn van uitgebreide ontwerpen in de kom. De kom is meestal doorboord en dik genoeg zodat hij niet gedeukt of gebogen wordt door het scheppen van ijs.
  • Bonbonieres - Deze zeldzame opscheplepel, ook wel bon bon-lepel genoemd, is groot en heeft een ronde, doorboorde kom. Het is bedoeld voor het scheppen van snoepjes of bonbons.
  • Erwtenlepels - Erwtenlepels hebben ronde kommen met sint-jakobsschelpen langs de rand. De vorm zorgt ervoor dat de individuele erwten in de kom terechtkomen.
  • Puddinglepels - Deze grote opscheplepels hebben een puntige kom, waardoor ze tijdens het serveren in een pudding kunnen snijden.
  • Olijflepels - Deze kleine lepels hebben een kleine kom met gaatjes en een lang handvat en zijn ontworpen om een enkele olijf uit de pekel te vissen.
  • Bessenlepels - Deze serveerlepels hebben grote, ronde kommen. Ze zijn vaak zeer gedetailleerd met gebeeldhouwde bessen.

Check souvenirlepels voor zeldzame locaties en motieven

In de 20e eeuw kochten mensen die naar locaties in de VS reisden vaak souvenirlepels als herinnering aan hun reizen. Deze zilveren lepels zijn voorzien van allerlei unieke figuurontwerpen en graveringen, maar sommige zijn vrij gebruikelijk. De sleutel is om zeldzame souvenirlepelmotieven en minder bekende locaties te vinden.

Kijk naar de volgende soorten souvenirlepels:

  • Beroemde indianen - Op veel souvenirlepels staan indianen afgebeeld in figuurlijke ontwerpen op de handgrepen, maar als je specifieke beroemde mensen kunt vinden, kunnen deze zeldzaam en waardevol zijn. Een voorbeeld zijn lepels met Chief Ouray van de Ute. Lepels met zijn afbeelding kunnen honderden waard zijn.
  • Patriottische of historische ontwerpen - Sommige souvenirlepels, vooral die van beroemde bezienswaardigheden, hebben patriottische ontwerpen, historische figuren en andere soorten Americana. Deze hebben een grote aantrekkingskracht op verzamelaars, maar ze zijn nog steeds behoorlijk moeilijk te vinden.
  • Minder bekende toeristische bestemmingen - Hoewel er veel souvenirlepels uit grote steden en beroemde vakantiebestemmingen zijn, zijn ze niet zo gebruikelijk in minder bekende steden of reisbestemmingen. Dit kan ze behoorlijk waardevol maken.
  • Figuurlijke naakten - Hoewel een paar zilveren Art Nouveau-patronen afbeeldingen van naakte vrouwen bevatten, zijn deze vrij zeldzaam. Op dezelfde manier komen naakten op souvenirlepels ook minder vaak voor en zijn ze zeer verzamelbaar.

Wat maakt een zeldzame antieke lepel waardevol?

Hoewel zeldzaamheid deel uitmaakt van de waarde van antiek, is niet elke zeldzame lepel waardevol. Er zijn veel factoren die de waarde van zeldzame vintage lepels kunnen beïnvloeden:

  • Materiaal - Zeldzame zilveren lepels zijn doorgaans waardevoller dan die van andere materialen. Sterling zilver is altijd waardevoller dan zilverplaatje.
  • Schoonheid - Als een lepel mooi is om naar te kijken, is hij meestal meer waard. Deze stukken zijn bedoeld voor gebruik en weergave.
  • Conditie - Een zeldzame lepel is niet zoveel waard als deze in slechte staat verkeert met krassen, deuken en andere schade. Monogrammen kunnen ook afbreuk doen aan de waarde.
  • Age - Om antiek te zijn, moet een lepel minstens 100 jaar oud zijn. Oudere lepels zijn doorgaans waardevoller dan nieuwere.

Veel zilveren lepels worden verkocht voor minder dan $ 50, en verzilverde lepels kunnen minder dan $ 5 waard zijn. De duurste zilveren lepel die ooit is verkocht, kostte echter $ 32.500 op Heritage Auctions in 2021. Hij werd gemaakt door de beroemde zilversmid Paul Revere, Jr. in 1790. Hij is gemarkeerd door de zilversmid en met de hand gegraveerd met een mooi patroon. Hoewel het een monogram heeft, verkeert het, ruim 230 jaar oud, nog steeds in uitstekende staat.

Bepalen of je vintage lepel iets waard is

Als je vermoedt dat je een zeldzame antieke lepel hebt, is het de moeite waard om de waarde ervan te controleren. Neem een paar minuten de tijd om meer te weten te komen over de waarde van antiek zilver. Als u vermoedt dat uw lepel zeldzaam of zeer waardevol is, overweeg dan een professionele antieke taxatie.

Aanbevolen: