Aspenboomgids: kenmerken, habitat en planttips

Inhoudsopgave:

Aspenboomgids: kenmerken, habitat en planttips
Aspenboomgids: kenmerken, habitat en planttips
Anonim
Aspen-bomen
Aspen-bomen

Als je op zoek bent naar een inheemse, middelgrote boom die snel groeit en herfstkleur in je landschap brengt, dan is esp misschien wel de boom voor jou. Ze worden meestal aangetroffen in bergachtige bossen en zijn een geschikte keuze om uw landschap te naturaliseren.

Basiskenmerken en veel voorkomende typen

Kwakzalvende esp (Populus tremuloides) en groottand esp (Populus grandidentata), beide veel voorkomende namen, zijn de meest waarschijnlijke soorten bomen die je in het wild zult tegenkomen en in huiselijke landschappen zult planten. Beide lijken qua uiterlijk en voorkeuren voor groei erg op elkaar. Ze zijn winterhard en groeien in USDA zones 1 tot en met 6, en zijn bestand tegen de koudste temperaturen die de winter hen te wachten staat.

Grootte, vorm en levensduur

Beide typen bereiken een volwassen hoogte van ongeveer 15 tot 18 meter, hoewel ze wel 30 meter hoog kunnen worden en 9 meter breed, met een open bladerdak. Gemiddeld heeft elke boom een levensduur van 50 jaar als gevolg van plagen en ziekteproblemen.

Schors en gebladerte

De lichtgekleurde, witachtige bast lijkt op die van een berk, waardoor het een opvallende landschapstoevoeging is. Bomen hebben één rechte hoofdstam. Naarmate de boom ouder wordt, ontwikkelt de schors wrattenachtige ruggen. Het hout is zwak vanwege de snelle groei, dus je kunt het het beste planten op een plek waar eventuele gevallen takken geen structuren of elektriciteitsleidingen beschadigen.

Als de temperaturen warm zijn en de bomen actief groeien, is het blad groen en verandert het in de herfst in een geelachtige kleur voordat het in de winter v alt. Het 3-inch blad is ovaalvormig met puntige punten en getande randen. Het is gemakkelijk om de twee bomen te identificeren door hun bladeren te inspecteren. De bigtooth heeft zwaardere getande bladeren dan die van de bevende. Afgezien van de verschillen in het gebladerte, lijken de twee bomen op elkaar.

Espenschors
Espenschors
Aspen bladeren
Aspen bladeren

Bloemen, zaden en voortplanting

Aspenbloem met zaden
Aspenbloem met zaden

De bomen zijn tweehuizig, wat betekent dat afzonderlijke bomen mannelijke en vrouwelijke bloemen of katjes produceren. De 2 inch lange, geelachtige katjes bloeien voordat het blad in het vroege voorjaar ontspruit. Gedurende een aantal maanden rijpen de katjes en produceren ze donzige zaden, waarbij vrouwelijke bomen meer donzige massa produceren dan mannelijke bomen. Zaden hebben geen stratificatie nodig om te ontkiemen en zijn klaar om te planten zodra het katje splijt en het rijpe zaad zichtbaar wordt. De boom bereikt een zaaddragende leeftijd wanneer hij ongeveer 10 jaar oud is.

Ze planten zich allemaal voort via zaden en wortelspruiten, waarbij wortelspruiten de meest gebruikelijke manier van voortplanting zijn. Tuinders zullen een esp in hun landschap opmerken die meerdere spruiten rond de boom omhoog stuurt.

Aankoopoverwegingen en verkopers

Je kunt waarschijnlijk exemplaren vinden die te koop zijn bij plaatselijke kwekerijen of bij inheemse plantenverkopers in het hele groeigebied van de boom. Als u een boom koopt, zorg er dan voor dat het blad gezond is en vrij is van vlekken of andere tekenen van ziekten of plagen.

Inspecteer de container van de boom en zorg ervoor dat de boom er niet uit is gegroeid en er wortels uit de afvoergaten groeien. Te lang leven in te kleine containers kan de groei van de boom permanent beïnvloeden, waardoor de boom wordt belemmerd.

Als u er geen in uw omgeving kunt vinden, verkopen verschillende online plantenkwekerijen ze. Bomen zijn meestal ongeveer een jaar oud of jonger en worden in hun bladverliezende fase verzonden voordat ze in de lente uitlopen. Online kwekerijen zijn onder meer Cold Stream Farm en de Arbor Day Foundation.

Gebruik in het landschap en overwegingen

Herfstkleuren
Herfstkleuren

Aspens zijn mooie bomen die worden gebruikt in de juiste delen van het landschap, waar het agressieve wortelsysteem geen problemen veroorzaakt. Plant de boom niet in de buurt van huisfunderingen, trottoirs of opritten, omdat de wortels de constructies zullen optillen. Omdat de wortels van de boom vocht opzoeken, is het beter om de boom niet in de buurt van septische systemen, riolen of afvoeren te planten, omdat het wortelsysteem schade zal aanrichten.

De bomen vormen een geweldige aanvulling op inheemse tuinen en wildtuinen. Veel soorten vogels gebruiken de zaden als voedselbron en spechten gebruiken de boom als broedplaats. Ze bieden ook gefilterde schaduw en hun middelgrote formaat zal kleinere tuinen niet overweldigen.

Voorkeursomstandigheden voor groei

Om espen goed te laten groeien, is het noodzakelijk om de boom te planten en te laten groeien in de gewenste omstandigheden.

Voorkeuren voor licht

Voor de beste groei plant u op een locatie die de hele dag in de volle zon staat.

Voorkeuren voor de bodem

In het wild groeien de bomen op vochtige locaties. Wanneer u een locatie uitkiest om de boom te planten, zorg er dan voor dat u een locatie kiest die rijk is aan organische materialen, goed afvoert maar vochtig is. De boom presteert niet goed in alkalische bodems die de neiging hebben droog te zijn en zal de levensduur ervan verkorten.

Watervereisten

Ze hebben regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien. Geef de boom wekelijks diep water, vooral als de omstandigheden droog zijn en gedurende de lente tot de vroege herfst. Tijdens het rustseizoen tot en met de winter heeft de boom slechts een maandelijkse toepassing nodig. Geef de boom direct na het planten water en blijf meerdere keren per week water geven gedurende enkele maanden, terwijl het wortelsysteem zich in het landschap vestigt.

Planttips

Nadat je de juiste locatie in het landschap hebt geselecteerd om je esp te planten, is het tijd om het gebied voor te bereiden op de introductie van de boom. Verwijder al het onkruid en gras dat groeit op een plantplaats met een diameter van minimaal 1 meter. De ongewenste groei berooft de boom van vocht en voedingsstoffen en herbergt ziekten en plagen. Door het gebied onder de boom schoon te houden, is de kans kleiner dat tuingereedschap tegen de stam botst en deze beschadigt, wat tot ziekten kan leiden.

Het gat graven

Maak de grond op de plantplaats los om het voor het wortelsysteem van de boom gemakkelijker te maken zich te verspreiden door een gat te graven dat twee keer zo diep en breed is als de kluit. Vul voldoende aarde in het gat, zodat de boom net zo diep zit als hij in de container groeide. Je wilt de boom niet onnodig belasten door hem te diep te planten.

Plantenwortels

Plaats de wortels voorzichtig uit elkaar en plaats de kluit in het gat, tot halverwege opvullen met aarde. Verstevig het gebied rond de wortels en verzadig het met water om eventuele luchtbellen vrij te laten en de grond te laten bezinken. Vul de rest van het gat met aarde en verzadig het gebied opnieuw met water.

Mulch

Om onkruid en grassen te helpen verminderen, brengt u een laagje organische mulch van 7 tot 10 cm aan over de plantplaats. Trek eventuele mulch terug die tegen de stam aanligt en houd deze op enkele centimeters afstand.

Voortdurende zorg

Aspin-pad
Aspin-pad

Jaarlijkse bemesting en snoeien houden de boom gezond.

Meststof aanbrengen

Bemest in de lente met een universele mix die speciaal is samengesteld voor bomen, zoals een 19-8-10. Gebruik ongeveer 1/2 pond kunstmest voor elke 1 inch diameter van de stam. Verdeel de meststof gelijkmatig onder het bladerdak van de boom en geef goed water.

Wanneer snoeien

De bomen hebben de neiging te bloeden wanneer ze worden gesnoeid, maar het bloeden is normaal en is niet schadelijk voor de boom. Het is echter het beste om in de winter zwaar te snoeien. Knip eventuele kruisende, kapotte, beschadigde of zieke takken terug tot een hoofdtak. Het is prima om beschadigde of zieke takken het hele jaar door te snoeien.

Espen zijn berucht omdat ze worteluitlopers naar boven sturen die op grote afstand van de boom groeien en in het gazon opduiken. Snijd deze op grondniveau af met een grasmaaier of grastrimmer. Als ze niet worden afgesneden, groeien de uitlopers uiteindelijk uit tot klonen van de moederboom.

Omdat ze vatbaar zijn voor een groot aantal ziekten, moet je bij het snoeien gesteriliseerd snoeigereedschap gebruiken. Het steriliseren van de messen van uw gereedschap is net zo eenvoudig als ze afvegen met een vochtige doek gedrenkt in alcohol.

Veelvoorkomende ziekten en plagen van Aspen

Espen zijn een beetje behoeftig als het gaat om ziekten en plagen, omdat de boom vatbaar is voor allerlei problemen. Zoals bij elke boom helpt het zorgen voor de juiste groeiomstandigheden en het opruimen van gevallen puin onder de boom een grote bijdrage aan het gezond blijven van de boom.

Problematisch ongedierte

Afhankelijk van de dader veroorzaken sommige plagen alleen cosmetische schade en is behandeling niet nodig. Andere, schadelijkere plagen kunnen echter een behandeling met insecticiden rechtvaardigen om het probleem onder controle te houden.

  • Bladluizen:Bladluizen zijn een veel voorkomend insect dat in de boom voorkomt. De kleine peervormige insecten voeden zich met de sappen van de plant en veroorzaken vervorming van het blad, verkleuring en hun afscheidingen zorgen ervoor dat de zwarte schimmel roetachtige schimmel de bladeren bedekt. Bladluizen zijn zelden levensbedreigend, maar als de uitbraken ernstig zijn, kun je de boom behandelen met een insectendodende zeep.
  • Oesterschelpschaal: Dit is de meest schadelijke sapsucker. De schubben zijn donkergrijs tot bruin en hechten zich langs de takken van de boom en zuigen de sappen eruit. Wanneer de plagen zwaar zijn, kan de schaal een verder gezonde boom verzwakken of doden. Als het probleem klein is, kunt u de insecten van de aangetaste tak schrapen. Bij grote plagen besproeit u de hele boom in het voorjaar met tuinbouwolie, net op het moment dat de boom begint te bladeren.
  • Rupsen voor het maken van tenten: Tentrupsen creëren een fijne massa witte banden, meestal in de kruispunten van bomen, waardoor de plaag gemakkelijk te identificeren is. De rupsen voeden zich met het gebladerte en als de uitbraak ernstig is, kunnen ze de boom ontbladeren. Als het probleem ernstig is, verzwakt de rups en doodt bomen. Pluk kleine plagen eraf en laat ze in een emmer met zeepsop vallen, maar als de uitbraak groot is, bespuit de boom dan met Bacillus thuringiensis of spinosad zodra je merkt dat het probleem helpt bij het beheersen van de schade aan de rups.
  • Schorsboorders: Ze zijn vatbaar voor verschillende schorsboorders, waarbij de populierboorder de meest voorkomende plaag is die de boom aantast. De kever legt zijn ei op de schors van de boom, die zich vervolgens naar binnen tunnelt en aan de binnenkant eet, waardoor de boom verzwakt en gaten in de schors ontstaan. Bomen die ongezond en gestrest zijn, zijn het meest vatbaar voor een booraanval. Behandeling met insecticiden is alleen succesvol als de plaag actief is en eieren legt op de buitenkant van de schors, meestal in het late voorjaar tot aan de zomer. Het verzadigen van de schors en de stam met een product dat carbaryl bevat, zou het ongedierteprobleem onder controle moeten houden.

Schimmels die kanker veroorzaken

Espen zijn vatbaar voor verschillende schimmels die diepe kankers in de schors en de stam veroorzaken. De kankers zijn het meest schadelijk voor jongere bomen, hoewel sommige dodelijk zijn voor oudere en gevestigde bomen. Roetachtige bastkanker kan volwassen exemplaren doden en de schimmel dringt via wonden de boom binnen en tast het hart van de boom aan. De kanker creëert een verzonken gebied in de schors, dat uiteindelijk afbladdert en een zwart ringachtig uiterlijk langs de stam achterlaat. Er bestaat geen behandeling voor het probleem en het niet verwonden van de bast is de enige preventieve maatregel.

Zwarte kanker is een zich langzaam ontwikkelend probleem dat meestal niet levensbedreigend is en rompmisvorming veroorzaakt. Grote, zwarte kegels vormen zich rond het getroffen gebied en veroorzaken verzonken gebieden in de romp. Getroffen gebieden sterven uiteindelijk af en kunnen vatbaar worden voor boorproblemen. Voorkom het probleem door de boom gezond te houden en de schors vrij van wonden.

Bladziekten

Verschillende bladziekten treffen espenbomen en kunnen worden voorkomen door gevallen puin op te ruimen onder de boom waar de ziekte overwintert. Inktvlekschimmel komt het meest voor als het lenteweer regenachtig is. In de zomer verschijnen er donkerbruine vlekken op het gebladerte, die groter worden en uiteindelijk schietgaten vormen. Bij ernstige uitbraken kan de boom last krijgen van bladval, wat de gezondheid van de boom kan aantasten. Door de boom in de winter met een koperen fungicide te besproeien voordat het blad ontspruit, kun je het probleem onder controle houden.

Marssonina-bladvlekkenchimmels overwinteren in gevallen puin onder de boom. Uitbraken komen het meest voor als het lenteweer warm en regenachtig is. De schimmel maakt kleine donkerbruine vlekjes op de bladeren met een gele cirkel. Wanneer het probleem ernstig is, vallen de bladeren van de boom. De beste preventie is het schoonhouden van het gebied onder de boom en in het geval van een ernstige uitbraak helpt het besproeien van de boom met een koperfungicide het probleem onder controle te houden.

Een boom die de aandacht waard is

Vanwege hun neiging om een onderhoudsarme boom te zijn, zijn espen misschien niet ieders kopje thee. Als ze echter op de juiste manier worden verzorgd, zijn ze door hun lange en opvallende vorm de extra zorg waard die ze nodig hebben.

Aanbevolen: