20 decoratie-ideeën in Ierse cottage-stijl & Kenmerken

Inhoudsopgave:

20 decoratie-ideeën in Ierse cottage-stijl & Kenmerken
20 decoratie-ideeën in Ierse cottage-stijl & Kenmerken
Anonim
Iers huisje met rieten dak
Iers huisje met rieten dak

Het Ierse huisje kan een grotere aantrekkingskracht hebben als het wordt gecombineerd met moderne gemakken. Je kunt deze ontwerpstijl in je interieur opnieuw creëren door een paar architecturale elementen, kleuren, patronen, meubels en andere meubels toe te voegen.

Meer dan een rieten dak

Als je de uitdrukking Ierse cottage hoort, denk je waarschijnlijk aan een huis met rieten dak. Hoewel dit toepasselijk is, is er meer aan een schilderachtig Iers huisje dan aan de kenmerkende daklijn.

De ronde vlechtwerk (stokken) en leem (modder of klei) ronde hutten werden vervangen door het rechthoekige huisje met rieten dak. Volgens de website van Cottageology namen de arbeiders, met de vooruitgang van de bouwtechnieken, een deel van de technologie mee terug naar hun gemeenschappen en was het huisje geboren. Voor de huisjes werden meestal stenen en rotsen gebruikt. Het resultaat was zeer dikke muren.

De ontwerpers van de huisjes pakten de vaak barre Ierse omgeving aan door te profiteren van de zonnewinst door de huisjes op het zuiden te plaatsen. Hierdoor kon zonlicht de hele dag het huis verwarmen. De stenen muren zorgden voor een grote thermische massa, waardoor de warmte werd vastgehouden en 's nachts werd afgegeven.

Architectonische kenmerken

Er zijn verschillende architectonische kenmerken te vinden in een Iers huisje die u kunt integreren in uw huisontwerp.

Witgekalkte stenen muren

Opgebouwd uit de ruime voorraad rotsen en stenen, werden de buitenkant en het interieur vaak witgekalkt voor een nog uniekere uitstraling. U kunt stenen of bakstenen muren/open haard wit schilderen of een echte whitewash gebruiken om uw ontwerp een authentieke uitstraling te geven. Misschien geeft u er de voorkeur aan om een effen muur te transformeren met een nep witgekalkt baksteenbehang om de illusie te wekken van een muur met structuur.

Traditionele rieten en stenen daken

Het iconische rieten dak is meestal het eerste dat in je opkomt als je de uitdrukking Irish cottage hoort. Zode werd gebruikt voor isolatie aan de binnenkant van het volledige of half schilddak dat op volledige gevelwanden stond. De daken waren doorgaans van rieten daken, hoewel bouwers in rotsachtige streken gebruik maakten van leisteen en steen voor gezonde daken.

Het type materiaal dat voor rieten dakbedekking werd gebruikt, was afhankelijk van de regio en het soort industrie. Langs de kustlijn, waar het erg slecht weer was, werden bijvoorbeeld touwen tot soorten netten geweven om het riet vast te zetten. Landen waar linnen werd vervaardigd, gebruikten biezen, helmgras, heide en vlas in plaats van rietjes.

Je kunt een gestileerd rieten dak creëren of kiezen voor een traditioneel ontwerp.

Moderne rieten daken

Technologische vooruitgang heeft de veelvoorkomende problemen van kosten, onderhoud en besmetting van insecten, knaagdieren en andere dieren opgelost. Een Endureed® Synthetic Thatch biedt de authentieke uitstraling van uw Ierse cottage met moderne oplossingen voor deze eeuwenoude problemen. Kies voor een synthetisch rieten dak voor eenvoudiger onderhoud.

Cottage raamnissen

Het Ierse cottage-raam kan worden omgetoverd tot een nis met een gebeitste houten vensterbank die ideaal is voor een bijzondere vaas met bloemen of om een paar verzamelobjecten tentoon te stellen.

  • De onderste laag doorschijnend boven het ruitraam kan worden omlijst met een bloemenprintgordijn en volant.
  • Je kunt ervoor kiezen om Iers kant te gebruiken voor het gordijn, waardoor je nog een laag aan je Ierse decor toevoegt.

    huisje raam
    huisje raam

Open haard en haard

De open haard, compleet met een open haard op vloerniveau, was gemaakt van lokale stenen/rotsen en bevond zich in het midden van het huis, in de keuken. Alle gezinsactiviteiten, zoals koken, eten en ontspannen, vonden in deze ruimte plaats. De muur van de haard/haard was erg dik en reikte tot buiten het dak. Deze massieve metselwerkconstructie zorgde voor stralingsverwarming voor het hele huis. Een slaapkamer bevond zich meestal direct achter de muur van de haard om te profiteren van de hitte.

  • Bouw een stenen open haard van vloer tot plafond met een haard op vloerniveau aan het ene uiteinde van uw keuken.
  • Voeg een stenen of ruw uitgehouwen houten schoorsteenmantel toe.
  • Zet een eettafel en stoelen voor de open haard of gebruik deze als zithoek.

Halve deur

Sommige huisjes hadden twee buitendeuren, één aan elke kant (noord en zuid). De halve deur was een briljante oplossing om luchtcirculatie in huis mogelijk te maken. De bovenste helft van de deur kan binnen in het huis worden opengezwenkt, terwijl de onderste helft beveiligd blijft. Dit type deur wordt ook wel een Nederlandse deur of staldeur genoemd.

De onderste helft had vaak een plankje dat als steun diende als je over de boerderij uitkeek of gewoon bij het dagdromen. De halve deur diende ook als barrière voor rondzwervende boerderijen of wilde dieren en hield de kinderen naar binnen terwijl ze het huis luchtten dat vaak rokerig en vochtig was.

Vloerkeuzes

Hoewel veel van de vloeren van de huisjes niets meer waren dan opeengepakte klei of modder, maakten bouwers vaak gebruik van de beschikbare lokale plavuizen. U kunt ook leisteen gebruiken als vloerbedekking in uw cottage.

Blootgestelde balk of spanten

Het open vloer-tot-plafondconcept dat je aantreft in lokale huisjes met één verdieping maakte het gebruik van ruw uitgehouwen balken of spanten direct op de muren mogelijk.

  • Gebruik plafondbalken van echt hout of kunsthout om deze look opnieuw te creëren.
  • Voeg balken toe in de keuken, eetkamer, studeerkamer en slaapkamer, waarbij de muren ruimte laten tussen wit, crème of zacht lichtgeel.
  • Beits de balken of spanten in een donkere kleur om diepte aan uw ontwerp toe te voegen en te contrasteren met de geschilderde muren en het plafond.

    zichtbare balken
    zichtbare balken

Kleuren, patronen en texturen

U kunt meer warmte in uw cottage-ontwerp creëren als u kleuren, texturen en meubels combineert voor de juiste balans in uw interieur.

Kleurenpalet

Er zijn veel kleuren die snel geassocieerd worden met dit type cottage-ontwerp. Voor uw kleurenpalet kunt u vertrouwen op de kleuren uit de natuur. Deze omvatten groen, bruin, oker, rood, blauw (oceaan, meren en lucht) en hints van zwart of donkerbruin.

  • Kies twee hoofdkleuren en één accentkleur voor een kleurenpalet met diepte.
  • Gebruik de accentkleur in het ontwerp van uw kamer(s) om diepte en continuïteit te geven.
  • Gebruik voor kleine ruimtes dezelfde twee hoofdkleuren. U kunt de accentkleur wijzigen om uw interieur interessanter te maken.

Patronen en texturen

Bloemenprints zijn een must voor elk huisjeontwerp.

  • Voor een authentiek gevoel kies je voor een retrostofpatroon, zoals kleine bloemmotieven.
  • Iers kant voor gordijnen en tafelkleden zorgt ervoor dat elke kamer, zoals een slaapkamer of keuken, gezellig aanvoelt.
  • Sierkussens kunnen voorzien zijn van kanten ruches en/of inzetstukken.

Ideeën voor cottage-meubilair

Er zijn een paar belangrijke meubelstukken die onmisbaar zijn voor uw ontwerp. Deze omvatten:

  • Gebruik een hoog, zwaar houten hok met planken om je porselein te laten zien.
  • IJzeren bedden waren een constante, hoewel een ontwerp van een bed met ruw houten hoofd- en voeteinde ook werkt.
  • Er stonden altijd verschillende houten krukjes rond de open haard voor het geval er extra zitplaatsen nodig waren.
  • Een schommelstoel bij de open haard is altijd een noodzaak. Voeg een effen gekleurd kussen en een lendenkussen met patroon toe voor meer comfort.
  • De eettafel in de keuken fungeerde vaak als voorbereidingstafel. Deze was groot genoeg voor het hele gezin.
  • Stoelen of banken met rechte rugleuning kunnen worden gebruikt als zitplaats aan tafel.

Accessoires voor uw cottage

Er zijn een paar accessoires die je aan je cottage-look wilt toevoegen. Deze omvatten:

  • Toon decoratief porselein, borden en schalen in het keuken-/eetkamerhok.
  • Zilveren of tinnen dienbladen, schalen en kroezen kunnen op de schoorsteenmantel worden tentoongesteld.
  • Zorg ervoor dat je een theeketel in antieke stijl meeneemt voor het fornuis.
  • Standbeelden en beeldjes die de Ierse folklore of geest uitbeelden, kunnen op planken of tafels worden geplaatst.
  • Waterford-kristal is een bijzondere verschijning in een hok of schoorsteenmantel.
  • Muziekinstrumenten, zoals een lier, trommel, harp, viool, uilleann-pijpen, penny tinwhistle of fluit, kunnen ook gespreksstukken worden, maar ook op een plank worden geplaatst, aan de muur worden gemonteerd of in een hoek.
  • Muurkunst kan foto's of schilderijen van Ierse landschappen of gesneden houten platen bevatten.
  • Voeg een wollen plaid toe voor een mooie kleuraccent op een bank, stoel of bed.
  • Zorg ervoor dat je een of twee Peterson-pijpen meeneemt in een pijpenstandaard. Plaats hem op een salontafel, bijzettafeltje, bureau of schoorsteenmantel. Vergeet de tabakspot niet.

    Kerry Woollen Mills Tartan Deken 52" x 70" 100% Ierse wol
    Kerry Woollen Mills Tartan Deken 52" x 70" 100% Ierse wol

Hedendaagse kamervoorbeelden

Als je de kleuren en texturen in gedachten houdt, samen met de genoemde meubels en accessoires, kun je het Ierse cottage-ontwerp naar je eigen moderne huis verplaatsen.

Cottage keukenontwerp

Deze eigentijdse variant op de klassieke Ierse cottage-keuken met een tegelwand is luxueus in vergelijking met de typische rustieke kwaliteiten van een Iers huisje. Met behulp van uw fantasie kunt u de beste elementen in uw keukenontwerp verwerken.

  • De grijsgroene kasten bieden opbergruimte voor borden met sleuven en open onderste planken voor het opbergen van manden.
  • Het diepe venster en de vensterbank zijn perfect voor het kweken van verse kruiden.
  • Een grote porseleinen butlersgootsteen werd vaak omgeven door houten werkbladen, compleet met afvoergleuven die in het hout waren gesneden om het water naar de gootsteen te leiden.
  • Voeg een koperen facetset toe en dit ontwerp creëert de perfecte mix van klassieke cottage met moderne accenten.

    huisje keuken
    huisje keuken

Ijzeren bed-brandpunt

Deze slaapkamer op de bovenverdieping heeft een ijzeren bed dat vaak werd aangetroffen in sommige Ierse huisjes. Uw hedendaagse recreatieruimte kan vloerbedekking hebben in plaats van stenen vloeren, maar u kunt ook andere Ierse cottage-elementen toevoegen. Deze omvatten:

  • Gebruik gordijnen met bloemenprint en een bijpassend stoffen dekbed omzoomd met een klein rozenknoppatroon.
  • Voeg een bijpassend kussen en een groen lendenkussen toe om de kleur van de lampenkap te herhalen.
  • Een klein nachtkastje ondersteunt de bloemenvaasachtige lamp.
  • Plaats een spiegel over de lamp/nachtkastje voor een geweldig reflecterend effect.
  • Maak de look compleet met een nep- of echt houten balk.

    huisje slaapkamer
    huisje slaapkamer

Bezichtig een modern Iers huisje

In deze video wordt de kijker getoond hoe het Ierse huisje wordt gebruikt in een eigentijds huisontwerp voor een vakantiewoning. Je kunt een paar decoratie-ideeën meenemen om op te nemen in je Ierse cottage-ontwerp.

Keuken

Dit cottage-ontwerp bestaat uit ecrukleurige kasten met verticale panelen.

  • Een glazen deur, een open afdruiprek en een plank breken de raammuur, waardoor de muur niet zwaar wordt.
  • De smaragdgroene raamschaduw herha alt de kleur van de backsplash-tegel.
  • Voeg een wit geschilderde tafel en stoelen toe voor een vleugje contrast tegen de donkere tegelvloer.

Zithoek

Het zitgedeelte is voorzien van een haard op vloerniveau.

  • Een gestapelde stenen open haard van vloer tot plafond heeft een dikke, rustieke houten schoorsteenmantel.
  • Hardhouten vloeren voegen warmte toe aan dit kamerontwerp.
  • Voeg een rode loveseat toe met extra grote kussens en een vloerkleed om het gezellige gevoel van het ontwerp compleet te maken.

Slaapkamer

Dit cottage-slaapkamerontwerp is helder en eenvoudig met een bed, tafel en stoel.

  • Het middelpunt van dit slaapkamerontwerp is het unieke ijzeren bedontwerp.
  • De muren zijn geschilderd in taupe met groen als accentkleur
  • Het groene gebloemde bedkussen herha alt het schilderij boven het bed en de groene bijzetstoel.
  • Wit beddengoed, kussens en een wit tafelkleed bedekt het nachtkastje.
  • Dankzij de diepe vensterbank kun je decoratieve voorwerpen tentoonstellen, maar je kunt hier ook een kamerplant plaatsen.
  • De donkere fotolijst boven de groene stoel herha alt het zwarte ijzeren bed.

Tweede slaapkamer

Houd de tweede slaapkamer eenvoudig maar gestileerd.

  • Stropdassen zijn gemaakt van een stoffenpatroon met verticale bloemenlijnen.
  • Een rocker staat tegen een grenen kast.
  • Een bijpassend paar ingelijste prints aan de muur boven de stoel vult de lege muurruimte.
  • In lood ingebedde ramen met kruislings patroon voegen charme toe aan dit eenvoudige slaapkamerontwerp.

Trap

Knoestige grenen plankenvloeren lopen over de breedte van de foyer onder de trap.

  • De trap bevat een verrassing met bijpassende bloeiende wilde bloemen op de muur van het trappenhuis.
  • Een brede richel naast de trap biedt ruimte voor kunstvoorwerpen.

Hints van een rustiek huisje in eigentijdse ontwerpen

Wanneer u enkele kenmerken van een rustiek Iers huisje met rieten dak in uw eigentijdse inrichting gebruikt, krijgt u de beste aspecten van deze ontwerpstijl. De invloeden van deze oude cultuur kunnen verder worden benadrukt door middel van meubels en architecturale en designelementen.

Aanbevolen: