Stewartia-typen, kenmerken en groeiomstandigheden

Inhoudsopgave:

Stewartia-typen, kenmerken en groeiomstandigheden
Stewartia-typen, kenmerken en groeiomstandigheden
Anonim
Stewartia
Stewartia

Stewartia (Stewartia spp.) is een kleine groep bloeiende bomen en struiken die nauw verwant zijn aan camelia's. Hoewel ze niet vaak in kinderdagverblijven voorkomen, zijn het voortreffelijke sierplanten die het waard zijn om te zoeken.

Stewartia Basics

Er is een handvol Stewartia-soorten beschikbaar, hoewel ze allemaal dezelfde kenmerken en groeivereisten hebben.

Kenmerken

Stewartia-schors
Stewartia-schors

Stewartia's staan bekend om hun grote bloemen van één tot zeven centimeter in de zomer, die op witte camelia's lijken: ze hebben een komvormige kroon van gegolfde bloemblaadjes aan de buitenkant met een prominente cluster van gele meeldraden in het midden.

Ze staan ook bekend om hun herfstgebladerte, dat varieert van helderrood tot dieppaars, en hun unieke textuurschors die winterinteresse wekt met zijn gevlekte, afbladderende uiterlijk.

Sommige Stewartia's kunnen als haag minder dan 3 meter hoog worden gehouden, maar de meeste groeien uit tot kleine bomen met een rechtopstaande, piramidale groeiwijze.

Groeivereisten

Stewartia's groeien in de zon of schaduw. De bloei is overvloediger in de zon, maar in warme klimaten presteren ze beter met schaduw in de middag. Ze geven de voorkeur aan rijke, vochtige grond, maar tolereren een beetje verwaarlozing als ze eenmaal zijn gevestigd. Hun enige kritische groeivereiste is zure grond.

In het landschap

Japanse Stewartia
Japanse Stewartia

Stewartia's hebben een dichte groeiwijze, waardoor ze geschikt zijn voor een hoge haag, maar het zijn zulke opvallende planten dat het zinvol is om ze als exemplaren te presenteren. Gebruik ze als centraal punt in een gazon of te midden van een bed met kleinere struiken en vaste planten, of om een formele processie te creëren langs weerszijden van een looppad of oprit.

Ze zijn een van de beste ondergroeibomen voor een bostuin, naast andere kleine schaduwtolerante bomen, zoals de Japanse esdoorn.

Stewartia kweken

Plant Stewartia uit containers in de herfst of het vroege voorjaar en meng grote hoeveelheden compost in het plantgebied. Wijzig de grond indien nodig met veenmos of zwavel om deze zuur te maken.

Verzorging

Geef de eerste paar jaar wekelijks water om de planten goed te laten groeien. Eenmaal gevestigd, is een diepe watergift om de paar weken voldoende. Zorg voor een diepe laag mulch over het wortelsysteem om ze koel te houden, vocht vast te houden en de groei van onkruid te beperken.

Stewartia's krijgen over het algemeen een aantrekkelijke vorm zonder te snoeien, maar ze zijn zeer geschikt voor snoeien en vormgeven indien gewenst. Door de onderste ledematen te verwijderen terwijl ze groeien, worden hun aantrekkelijke stammen en schors zichtbaar. De kleinere soorten kunnen zelfs tot een formele haag worden geknipt.

Stewartia's zijn over het algemeen vrij van ziekten en plagen.

Soorten Stewartia

Stewartia's worden niet vaak gezien in kwekerijen in de detailhandel, maar er zijn verschillende soorten te vinden in postorderkwekerijen.

Koreaanse Stewartia-boom
Koreaanse Stewartia-boom
  • Japanse Stewartia (Stewartia pseudocamellia) wordt tot 12 meter hoog en 6 meter breed met bloesems van 2-1/2 inch; het is winterhard in USDA zones 5 tot 9.
  • Korean Stewartia (Stewartia koreana) is iets kleiner dan de Japanse variëteit, maar heeft iets grotere bloemen; laat het groeien in USDA zones 5-8.

Verrassende Stewartias

Als boomversie van zijn neef, de camelia, is het een wonder dat Stewartia's niet op grotere schaal worden gekweekt. Misschien zullen ze op een dag uit de onbekendheid van de tuinbouw tevoorschijn komen, maar als je het geluk hebt er een te hebben, geniet dan van het voorrecht een echte underdog van de plantenwereld te kennen.

Aanbevolen: