Victoriaanse rouwsieraden: unieke geschiedenis & Kenmerken

Inhoudsopgave:

Victoriaanse rouwsieraden: unieke geschiedenis & Kenmerken
Victoriaanse rouwsieraden: unieke geschiedenis & Kenmerken
Anonim
Klein miosótisboeket met cameo op groene achtergrond
Klein miosótisboeket met cameo op groene achtergrond

Victoriaanse rouwsieraden zijn meestal gemaakt in het zwart en bevatten soms het haar van een verloren dierbare. Ze geven op boeiende wijze weer hoe mensen in de 19e eeuw naar verlies en liefde keken. Of je antieke rouwsieraden nu ziet als een mooi statement of als een vaag griezelig onderdeel van de geschiedenis, deze stukken kunnen behoorlijk verzamelbaar zijn. Leer meer over de symboliek van rouwsieraden, de soorten die zijn gemaakt en hoe je een waardevolle vondst kunt identificeren.

Wat zijn Victoriaanse rouwsieraden?

Victoriaanse rouwsieraden waren eind 19e eeuw populair als een manier voor vrouwen om hun verlies te tonen en dierbaren te herdenken die er niet meer waren. Tijdens het Victoriaanse tijdperk werd van vrouwen verwacht dat ze zich volledig in het zwart kleedden als ze een geliefde verloren, wat de wereld een zichtbaar bewijs van hun rouw bood. Naast het dragen van zwarte kleding droegen ze zwarte sieraden. Volgens het Gemological Institute of America (GIA) bestonden rouwsieraden al in de middeleeuwen, maar werden ze pas echt populair toen koningin Victoria in 1861 in rouw ging om haar echtgenoot prins Albert. Daarna rouwden modieuze vrouwen om het verlies van hun geliefde. degenen met speciale medaillons, ringen, kettingen, broches en meer.

Materialen gebruikt in antieke rouwsieraden

Antieke rouwsieraden gebruikten een verscheidenheid aan donkergekleurde materialen, waaronder git, onyx, zwart glas (ook wel Franse git genoemd), zwart email, donker schildpadschild en zwart gefossiliseerd hout. Je ziet ook diamanten, parels en soms wit email. Naast de gebruikelijke sieradenmaterialen bevatten rouwsieraden een aantal unieke dingen.

Menselijk haar- In Victoriaanse rouwsieraden was haar een veel voorkomende toevoeging. De GIA meldt zelfs dat Engeland tijdens de Victoriaanse periode jaarlijks 50 ton mensenhaar importeerde als aanvulling op het haar van dierbaren in rouwsieraden. Het haar werd vaak geweven in decoratieve patronen of ingelijst in medaillons.

Victoriaanse haar rouw sieraden
Victoriaanse haar rouw sieraden
  • Menselijke tanden- Een beetje zeldzamer om te vinden in Victoriaanse rouwsieraden, tanden komen ook voor in sommige stukken, vooral in ringen. Dit kwam veel minder vaak voor dan haar, en je ziet dit zelden op veilingen of antiekwinkels.
  • Doek of stof - Sommige stukken bevatten stukjes stof of stof, waarschijnlijk van de kleding van de overledene.
  • Portretten en foto's - Sommige stukken bevatten tintypeportretten of miniatuurschilderijen van de overledene. Dit komt vaak voor bij medaillons, waarbij een foto of portret aan de ene kant van het medaillon kan staan en een haarlok aan de andere kant.
Rouwring
Rouwring

Hoe u rouwsieraden kunt identificeren

Als je in een antiekwinkel bent of de waren op een veiling of landgoedverkoop bekijkt, helpt het om dit soort sieraden te kunnen identificeren. Wat maakt een rouwsieraad anders dan een gewoon zwart ensemble? De grootste aanwijzingen zijn inscripties en het gebruik van haar. Deze stukken bevatten vaak datums, initialen en zinsneden als 'ter nagedachtenis aan'.

Victoriaanse rouw sieraden symboliek

Omdat dit een zeer persoonlijk en betekenisvol soort sieraden was, bevatten rouwstukken een rijke symboliek. Dit zijn enkele van de symbolen die u mogelijk tegenkomt:

  • Zwarte kleur- De zwarte kleur van de meeste van deze sieraden symboliseerde rouw.
  • Witte kleur - Het gebruik van witte accenten op sommige stukken symboliseerde het verlies van een onschuldige, meestal een kind of een jonge vrouw.
  • Treurwilgen - Deze sierlijke bomen symboliseerden rouw.
  • Urnen en grafstenen - Begraafplaatsen en begrafenisartikelen vertegenwoordigden het verlies dat door de sieraden wordt herdacht.

Soorten en waarden van Victoriaanse rouwsieraden

Als je overweegt Victoriaanse rouwsieraden te verzamelen, is het belangrijk om iets te weten over de soorten en waarden. Je zult de volgende Victoriaanse rouwsieraden te koop zien in antiekwinkels, landgoedverkopen en veilingen.

Rouw Medaillons

Medaillons behoren tot enkele van de belangrijkste Victoriaanse rouwsieraden. Vaak bevatten ze haar, maar dit is niet altijd het geval. Soms hebben ze een foto van de overledene, en meestal zijn ze gegraveerd. De materialen die in het medaillon worden gebruikt, hebben een dramatische invloed op de prijs, waarbij geëmailleerde medaillons van onedel metaal voor minder dan $ 200 worden verkocht en die met edele metalen en edelstenen voor veel meer gaan. Een rouwmedaillon met monogram, vervaardigd uit een gefacetteerd stuk onyx, goud en zaadparels, verkocht voor meer dan $ 1.100. Er zat een portret van een klein meisje in.

Kijk naar Fobs met haar

Hoewel de meeste rouwsieraden voor vrouwen zijn ontworpen, hadden mannen wel rouwhorloge-hangers. Deze stukken gingen meestal open en onthulden een plek waar een haarlok kon worden bewaard. Velen zijn gemaakt van zilver, maar sommige zijn van goud. Ze waren voorzien van onyx en jet, evenals zwart email. Ze variëren in waarde van minder dan $ 200 tot veel meer. Hoewel het een paar jaar ouder is dan het Victoriaanse tijdperk, werd een gouden en agaat horlogehanger met initialen en mensenhaar verkocht voor ongeveer $ 500. Technisch gezien waren dit Georgische rouwsieraden, maar veel van de kenmerken waren hetzelfde.

Haar rouw medaillon
Haar rouw medaillon

Hangers en kruisen

Hoewel veel hangers medaillons waren die open konden, deden sommige dat niet. Deze waren er in verschillende vormen, maar vooral kruisen waren populair. Sommige kruisen waren gemaakt van mensenhaar, terwijl andere waren gemaakt van gitzwart of geëmailleerd metaal. Kleine en eenvoudige exemplaren worden verkocht voor minder dan $ 100, terwijl exemplaren met sierlijke details en kostbare materialen voor meer gaan. Een ketting van onyx, goud en zaadparels met een groot kruis, verkocht voor $ 1.800.

Rouwarmbanden

Rouwarmbanden zijn er in verschillende stijlen, waaronder armbanden, geweven haarkettingen, kralenarmbanden en meer. Sommige zijn voorzien van medaillons voor haar als onderdeel van het ontwerp. Je kunt eenvoudige antieke rouwarmbanden kopen voor ongeveer $ 200, maar speciale stukken kosten veel meer. Een gouden rouwarmband met haarlokken en namen van familieleden werd bijvoorbeeld voor meer dan $ 650 verkocht. Er was plaats voor acht haarlokken, met de naam van elke persoon op de achterkant gegraveerd.

Rouwbroches

Rouwbroches bevatten vaak een plek om een haarlok te bewaren of een speciaal symbolisch ontwerp. Ze waren verkrijgbaar in verschillende materialen en behoren tot de meest voorkomende antieke rouwsieraden. Je kunt ze soms voor minder dan €100 vinden, maar kostbare materialen kunnen ze veel waardevoller maken. Een prachtige rouwbroche van diamant en email met een treurwilg, verkocht bij Christies voor bijna $ 4.000.

Rouw broche
Rouw broche

Sommige rouwsieradentradities bestaan nog steeds

Hoewel het concept van Victoriaanse rouwsieraden misschien vreemd lijkt voor mensen van vandaag, zijn er nog steeds versies ervan. Mensen gebruiken bijvoorbeeld crematiesieraden om de as van een dierbare bij de hand te houden. Tijden veranderen, maar de noodzaak om een verlies te herdenken blijft bestaan.

Aanbevolen: